«Γειά σου, είσαι πολύ γλυκός» – Πως η μοναξιά μπορεί να βλάψει την ασφάλεια των ΗΠΑ
«Είσαι η μυστική μου αγάπη, ο πληροφοριοδότης μου!»
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Φαίνεται ότι την εποχή της ψηφιακής εποχής η μοναξιά και η απομόνωση των ανθρώπων δεν είναι μόνο υπόθεση κοινωνιολόγων ή ψυχολόγων, αλλά και των… μυστικών υπηρεσιών.
Με τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ να ζούνε μέσα στη μοναξιά και τη δυστυχία ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για να θριαμβεύσουν οι ξένες υπηρεσίες.
«Οι μοναχικοί και δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι χρυσωρυχείο για τον εχθρό» αναφέρει σε ανάλυσή της στο περιοδικό Foreign Policy η ειδική σε θέματα ασφάλειας Ναταλία Αντόνοβα.
«Η επακόλουθη ανάγκη αναζήτησης σύνδεσης και επιβεβαίωσης σε λάθος μέρη είναι μια απειλή για την ασφάλεια – και μια απειλή για την οποία οι ιθύνοντες σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας πρέπει να ασχοληθούν πολύ σοβαρά» επισημαίνει
Πλήθος παραδειγμάτων μοναχικών ανθρώπων καταδεικνύουν το ζήτημα που θέτει η Αντόνοβα.
Αρχές του 2024 ο Αμερικανός συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Φράνκλιν Σλέιτερ, κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες σε ένα άτομο -το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν και γυναίκα και Ουκρανή- μέσω email και μιας ανώνυμης διαδικτυακής πλατφόρμας μηνυμάτων.
Η γυναίκα αποκαλούσε συνέχεια τον αντισυνταγματάρχη «γλυκό» δημιουργώντας μια οικειότητα που ήθελε ο Αμερικανός στρατιωτικός.
«Αγαπημένε, τι εμφανίζεται στις οθόνες στην ειδική αίθουσα; Είναι πολύ ενδιαφέρον», φέρεται να είπε κάποια στιγμή η φερόμενη Ουκρανή στον Σλέιτερ δείχνοντας του μια φωτογραφία από κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ. «Είσαι η μυστική μου αγάπη, ο πληροφοριοδότης μου!» του έγραφε στη συνέχεια.
Κρίνοντας από αυτά τα μηνύματα, ο Σλέιτερ θέλει να νιώθει ξεχωριστός, όπως αναφέρει το Foreign Policy. Το άτομο με το οποίο έχει αλληλογραφία τον κάνει να νιώθει ήρωας, όχι απλώς συνταξιούχος στρατιώτης στη Νεμπράσκα. Στο κάτω κάτω, και ποιος δεν θέλει να νιώσει ήρωας;
Το σεξ είναι ένα παλιό κίνητρο για κατασκοπεία, αλλά τα τρέχοντα περιστατικά είναι κάτι πολύ περισσότερο από λαγνεία.
Κάτι παρόμοιο συνέβη με την υπόθεση του Τζακ Ντάγκλας Τεϊσέιρα του Αμερικανού αεροπόρου που συνελήφθηκε από πράκτορες του FBI τον Απρίλιο του 2023, μετά από έρευνα για διαρροές εγγράφων του Πενταγώνου, και κατηγορήθηκε για φερόμενη μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών εθνικής άμυνας.
Ο Τεϊσέιρα διέρρευσε άκρως απόρρητες πληροφορίες για να εντυπωσιάσει τους συναδέλφους του στο Discord, μια πλατφόρμα κοινωνικής ανταλλαγής μηνυμάτων.
Το Διαδίκτυο επιτρέπει έναν βαθμό σύνδεσης – ή την ψευδαίσθηση της σύνδεσης – που διευκολύνει την εκμετάλλευση σε μια κλίμακα που δεν έχει επαναληφθεί.
Στην υπόθεση του ζεύγους Τζέιμι Λη Χένρη και της Άννας Γκαμπρέλιαν, η σύζυγος ήθελε να αισθανθεί σημαντική, παραέχοντας υπηρεσίες στη Ρωσία Μερικές φορές δεν χρειάζονται καν ξένοι ηθοποιοί.
Σκεφτείτε την περίπτωση της Anna Gabrielian και του συζύγου της, Jamie Lee Henry, δύο Αμερικανών που πρόκειται για νέα δίκη, αφού κατηγορήθηκαν για παροχή απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία. Η Gabrielian έφτασε στο σημείο να αποκαλεί τη σύζυγό της «δειλό» επειδή έδειξε δισταγμό να γίνει προδότης.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει οικονομικό κίνητρο, όπως συμβαίνει με πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτή ήταν μια κατασκοπευτική φαντασίωση που επινοήθηκε από μια γυναίκα που προφανώς ήθελε να αισθάνεται σημαντική» αναφέρει η Αντόνοβα.
Η ειδική θεωρεί ότι η συνήθης προσέγγιση τόσο από κυβερνητικούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς για την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας δεν αντιμετωπίζει απαραίτητα τη ρίζα του προβλήματος.
Πολλά άτομα με πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες παρασύρονται τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού. Είναι αγχωμένοι και συχνά δεν αισθάνονται συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους. Αυτό τους κάνει εύκολους στόχους σε ξένες υπηρεσίες, χακερς ή απατεώνες.
Μπορεί επίσης να τους κάνει να αισθάνονται θυμωμένοι και αγανακτισμένοι, πρόθυμοι να προδώσουν και πρόθυμοι να συμπεριφέρονται ανόητα για να αισθάνονται δυνατοί και σημαντικοί και να γίνονται αισθητοί.
Οι παραπάνω άνθρωποι δεν ήταν καθόλου ηλίθιοι, όπως αναφέρει η Αντόνοβα, απλά δεν είχαν σκεφτεί μια ολιστική προσέγγιση για τη χρήση της τεχνολογίας ενώ εργάζονται σε ευαίσθητες θέσεις.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το ποτό σε άλλες καταστάσεις όπου μπορεί κανείς να είναι ευάλωτος, όπως σε μια ξένη χώρα ή σε ένα μπαρ όπου συχνάζουν λάθος άνθρωποι.
Η Αντόνοβα παροτρύνει τος Αμερικανούς βουλευτές να προωθούν νόμους που να προστατεύουν τους εργαζόμενους αποδεσμεύοντάς τους από τη συνεχή σύνδεση με το διαδίκτυο, όπως κάνουνε οι περισσότεροι εργοδότες με τους υπαλλήλους τους. Η συνεχής σύνδεση σε ψηφιακά μέση επαγγελματική εξουθένωση και στην αδυναμία να συνάψουν σχέσεις με άλλους ανθρώπος και συνεπώς μοναξιά.
Τέτοια συνθήκες καθιστούν έτσι τους ανθρώπους εξαιρετικά ευάλωτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις