«Μια μαύρη μέρα για τη Σλοβακία»
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατάργηση της κρατικής εταιρείας ΜΜΕ και την αντικατάστασή της με έναν νέο οργανισμό - Ο διευθυντής της RTVS Λούμπος Μάτσαϊ έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση
Το τηλεγράφημα του ANSA προκάλεσε σοκ. «Σλοβακία, το Κοινοβούλιο έκλεισε το δημόσιο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Θα αντικατασταθούν από λιγότερο επικριτικούς θεσμούς. Η αντιπολίτευση ξεσηκώνεται. Η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Σλοβακίας (RTVS) πρόκειται να κλείσει οριστικά και στη θέση της θα έρθει ένας νέος δημόσιος θεσμός που είναι λιγότερο επικριτικός και περισσότερο ευθυγραμμισμένος με την τρέχουσα πολιτική της Σλοβακίας: η Σλοβακική Τηλεόραση και Ραδιόφωνο (STVR). Αυτό αποφάσισε το Κοινοβούλιο της χώρας με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Φίτσο. Με την κατάργηση του RTVS ο γενικός διευθυντής αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση του. Υπέρ της κατάργησης ψήφισαν 78 βουλευτές. Η αντιπολίτευση, η οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είπε ότι η κυβέρνηση διοικεί τη χώρα ακολουθώντας «ένα εγχειρίδιο αυταρχικών».
Με τη σειρά του το “Euroactiv” μετέδωσε: «Εγκρίθηκε η αμφιλεγόμενη αναμόρφωση του σλοβάκικου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε τελικά την κυβερνητική αναμόρφωση και αλλαγή ηγεσίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVS, παρακάμπτοντας τις ανησυχίες ότι οι αλλαγές θα θέσουν τον φορέα υπό πολιτικό έλεγχο και θα βλάψουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Το αριστερό-εθνικιστικό υπουργικό συμβούλιο του Robert Fico πιέζει για την αναμόρφωση των θεσμών και της πολιτικής της Σλοβακίας, ειδικότερα την αλλαγή των κρατικών εισαγγελέων και της αστυνομίας, της περιβαλλοντικής πολιτικής και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ορισμένες από τις αλλαγές έχουν προκαλέσει δημόσιες διαμαρτυρίες και ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους δημοκρατικούς ελέγχους. Η νέα νομοθεσία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται το εποπτικό συμβούλιο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVS, το οποίο η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ότι είναι προκατειλημμένο και αγνοεί απόψεις εκτός αυτού που αποκαλεί mainstream.
Οι εργαζόμενοι του RTVS, μαζί με την αντιπολίτευση, ορισμένους παρατηρητές της ΕΕ και ομάδες υπεράσπισης των ΜΜΕ, φοβούνται ότι οι αλλαγές θα βλάψουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και θα καταπνίξουν την κυβερνητική κριτική. «Το σχέδιο νόμου έχει ως στόχο την ενίσχυση του δημόσιου δικαίου χαρακτήρα (του ραδιοτηλεοπτικού φορέα) και τη διασφάλιση του σεβασμού της πολυφωνίας και των αρχών της δημοκρατίας και της ελεύθερης δημιουργίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Martina Šimkovičová στους βουλευτές, υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο, ενώ επισήμανε ότι η κριτική στο νομοσχέδιο επιτείνει την πόλωση στην κοινωνία. Τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από το κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, το οποίο τελικά υποστήριξαν 78 κυβερνητικοί νομοθέτες και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο μόλις ο πρόεδρος το υπογράψει.
Σύμφωνα με το νόμο, ο διευθυντής της RTVS θα αντικατασταθεί χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του. Ένα αλλαγμένο εννεαμελές συμβούλιο, που θα διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού και το κοινοβούλιο, θα είναι υπεύθυνο για την πλήρωση της θέσης. Η RTVS θα αλλάξει επίσης το όνομά της σε Σλοβακική Τηλεόραση και Ραδιόφωνο (STVR).
Ο διευθυντής της RTVS Ľuboš Machaj έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβακία».
Το tvpworld ανέφερε: «Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατάργηση της κρατικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης RTVS (Ράδιο και Τηλεόραση της Σλοβακίας) και την αντικατάστασή της με έναν νέο οργανισμό. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Σλοβακίας απεργούν ενάντια στον κυβερνητικό έλεγχο. Η νομοθεσία έχει επικρίνει την αντιπολίτευση, τις ομάδες υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης, τους υπαλλήλους του RTVS και την Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση και έχει οδηγήσει σε δημόσιες διαμαρτυρίες εν μέσω κατηγοριών ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης για να προωθήσει τη δική της ατζέντα και να καταπνίξει κριτική. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού Martina Šimkovičová υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο πριν από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι θα «διασφαλίσει τον σεβασμό της πολυφωνίας και των αρχών της δημοκρατίας και της ελεύθερης δημιουργίας».
«Η αποτυχία καθορισμού ακριβών διαδικασιών για την αλλαγή από RTVS σε STVR, σε συνδυασμό με την απουσία πλήρους ηγεσίας, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το ίδρυμα και να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή», ανέφερε η RTVS σε ανακοίνωσή της.
Ο Michal Šimečka, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Προοδευτική Σλοβακία (PS), χαρακτήρισε το νόμο ντροπή και δήλωσε ότι θα τον προσβάλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους, ενώ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι αυτός ο νόμος επέτρεψε «την πολιτικοποίηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από την κυβέρνηση γεγονός που θα έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο την ανεξαρτησία του».
Παρά τις ανησυχίες, το κοινοβούλιο της χώρας, το Εθνικό Συμβούλιο, ενέκρινε το νομοσχέδιο και το έστειλε στον πρόεδρο για υπογραφή σε νόμο. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα. Πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, αλλά η νομοθεσία ψηφίστηκε με την υποστήριξη 78 κυβερνητικών βουλευτών.
Ο κυβερνών συνασπισμός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα αποκαταστήσει την αντικειμενικότητα σε έναν θεσμό που θεωρεί μεροληπτικό και αντίπαλο της διακυβέρνησης του Φίκο.
Πρόσθεσε ότι ο νέος οργανισμός, η Σλοβακική Τηλεόραση και Ραδιόφωνο (STVR), θα είναι «κρατικός θεσμός» και θα είναι υποχρεωμένος να παίζει τον εθνικό ύμνο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ως μέρος ενός συνόλου νέων κανόνων που θα πρέπει να ακολουθεί.
Η Šimkovičová έδωσε τη διαβεβαίωσή της τον Απρίλιο ότι το STVR θα σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ζητά τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό. Ωστόσο, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης, Ρίτσαρντ Μπέρνλι, επέκρινε τη νομοθεσία σε σχόλια στο Politico τον Μάρτιο, λέγοντας ότι οι προτάσεις στην αρχική τους μορφή «αναμφίβολα» παραβιάζουν την ευρωπαϊκή πράξη.
Οι προτάσεις υποβαθμίστηκαν σημαντικά μετά τις μαζικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός θα είχε περάσει σχεδόν πλήρως υπό κρατικό έλεγχο.
Η κυβέρνηση απέσυρε μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός «συμβουλίου προγράμματος» για την επίβλεψη των συντακτικών αποφάσεων, τις οποίες οι επικριτές περιέγραψαν ως κρατική λογοκρισία. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ο γενικός διευθυντής θα χάσει τη δουλειά του και θα αντικατασταθεί από ένα συμβούλιο που θα διορίζεται από υπουργούς και βουλευτές και το επίμαχο συμβούλιο προγράμματος θα αντικατασταθεί από επιτροπή δεοντολογίας.
Παρά αυτές τις παραχωρήσεις, 1.200 υπάλληλοι της RTVS υπέγραψαν μια αναφορά και υποστήριξαν σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα δημόσια μέσα «πρέπει να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες της Σλοβακίας, όχι μόνο τις φιλοδοξίες οποιουδήποτε κόμματος για εξουσία».
Μετά την ψηφοφορία, το RTVS εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε: «Η αποτυχία καθορισμού ακριβών διαδικασιών για την αλλαγή από RTVS σε STVR, σε συνδυασμό με την απουσία πλήρους ηγεσίας, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το ίδρυμα και να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή».
- Νότια Αφρική: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο – Αισθητός στο Κέιπ Τάουν
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη