Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Τρομοκρατική επίθεση σε δύο εκκλησίες και μια συναγωγή στo Νταγκεστάν- Τουλάχιστον 9 οι νεκροί

Ρωσία: Τρομοκρατική επίθεση σε δύο εκκλησίες και μια συναγωγή στo Νταγκεστάν- Τουλάχιστον 9 οι νεκροί

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι νεκροί από την επίθεση στο Νταγκεστάν είναι τουλάχιστον 9. Οι επιβεβαιωμένα νεκροί είναι έξι αστυνομικοί, ένας ορθόδοξος ιερέας και δύο τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις αναφορές των αστυνομικών αρχών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ρωσίας, ομάδα αγνώστων ενόπλων άνοιξε πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον της εκκλησίας της Μεσολαβήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου (Tserkov Pokrova Presvyatoy Bogoroditsy) στην οδό Λένιν στο Ντερμπέντ του Νταγκεστάν, μια δεύτερη ορθόδοξη εκκλησία, καθώς και μιας συναγωγής. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συναγωγή έχει πάρει φωτιά, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Η ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε ότι έξι αστυνομικοί και ένας ιερέας σκοτώθηκαν σήμερα στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες και σε μια συναγωγή στην περιοχή αυτή. «Οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν εναντίον δύο ορθόδοξων εκκλησιών, μιας συναγωγής και ενός αστυνομικού σημείου ελέγχου» στο Νταγκεστάν, ανέφερε η επιτροπή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria-Novosti. Οι τραυματίες αστυνομικοί έως τώρα είναι 12.

Επί του παρόντος, οι μαχητές που διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ντερμπέντ έχουν ταμπουρωθεί σε ένα από τα κτίρια κοντά στο εστιατόριο Khayal

Σε μια συντονισμένη, όπως φαίνεται, επίθεση στην κοντινή πόλη Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν, τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε μετά από πυρά εναντίον ενός φυλακίου κυκλοφορίας. «Ένας ιερέας σκοτώθηκε κατά την επίθεση στην εκκλησία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημόσιας Επιτροπής Παρακολούθησης του Νταγκεστάν, Σαμίλ Χαντουλάεφ.

Οι τρομοκράτες φέρονται να έκοψαν τον λαιμό του ιερέα της μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα, ο πατέρας Νικολάι σκοτώθηκε στην εκκλησία στο Νταγκεστάν, του έκοψαν το λαιμό. Ήταν 66 ετών και πολύ άρρωστος», δήλωσε ο Χαντουλάεφ.
Είπε επίσης ότι πυροβολήθηκε ένας φρουρός ασφαλείας στην εκκλησία που ήταν οπλισμένος μόνο με ένα πιστόλι. Επιπλέον ιερείς έχουν κλειστεί στην εκκλησία και περιμένουν βοήθεια, δήλωσε ο Χαντουλάεφ. Πληροφορία και για δεύτερο νεκρό ιερέα.

Εν τω μεταξύ, η συναγωγή έχει πλέον πάρει φωτιά με μεγάλες φλόγες και σύννεφα καπνού να βγαίνουν έντονα από μια σειρά παραθύρων σε τουλάχιστον έναν όροφο του κτιρίου.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε στις επιθέσεις στην εκκλησία και τη συναγωγή, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναφορές του αξιωματικού υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών του Νταγκεστάν, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι εργάζονται για να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τις απώλειες.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, εξέδωσε έκτοτε ένα μήνυμα στο Telegram λέγοντας ότι «άγνωστοι έκαναν προσπάθειες να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνική κατάσταση. Οι αστυνομικοί του Νταγκεστάν στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους».

Ο Μελίκοφ δήλωσε ότι η ταυτότητα των επιτιθέμενων εξακριβώνεται, έχει συσταθεί επιχειρησιακό στρατηγείο και βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο. Κάλεσε το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο, λέγοντας: «Ο πανικός και ο φόβος είναι αυτό στο οποίο υπολόγιζαν. Δεν θα το πάρουν αυτό από τους Νταγκεστανούς!».

Η Διεύθυνση Έρευνας της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας για τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την τρομοκρατία σχετικά με τις επιθέσεις βάσει του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Διαπιστώνονται όλες οι συνθήκες του περιστατικού και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις και οι ενέργειές τους θα τύχουν νομικής αξιολόγησης», αναφέρει η ανακοίνωση της ανακριτικής διεύθυνσης.

Απομακρύνεται η πιθανότητα ομηρείας – Βέβαιο πως έχουν ταμπουρωθεί οι τρομοκράτες σε κτίριο

Υπήρξε φόβος πως οι δράστες κρατούν 40 ομήρους σε μια από τις δύο εκκλησίες. Νεότερες πηγές ανέφεραν πως σε μια από τις δύο εκκλησίες είχαν κλειστεί 19 ιερείς και πιστοί για την προστασία τους.

Ρωσικές πηγές πιστεύουν πως πρόκειται για το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν. παρότι όμως είναι αρκετά πιθανό η επίθεση να είχε θρησκευτικά κίνητρα, δεν επιβεβαιώνεται ακόμα η είδηση. Δύο γιοι του επικεφαλής της περιοχής Σεργκοκαλίνσκι του Νταγκεστάν, Μαγκομέντ Ομάροφ , φέρονται να ήταν μεταξύ των τρομοκρατών και να έχουν σκοτωθεί. O πατέρας τους παρέδωσε την παραίτησή του και συνελήφθη. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, ενώ το αυτοκίνητο που τον μετέφερε, φέρεται να δέχθηκε επίθεση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μπλόκαραν μαχητές στην πόλη Ντερμπέντ και προετοιμάζονται για επίθεση, δήλωσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στο Interfax το βράδυ της Κυριακής. «Επί του παρόντος, οι μαχητές που διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ντερμπέντ έχουν ταμπουρωθεί σε ένα από τα κτίρια κοντά στο εστιατόριο Khayal. Οι αξιωματικοί ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και μπλόκαραν τους μαχητές», δήλωσε ο συνομιλητής της υπηρεσίας.

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024