Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικές ανησυχίες για νέα ευρω-κρίση

Γερμανικές ανησυχίες για νέα ευρω-κρίση

Η αναστάτωση των χρηματαγορών που προκαλεί η Γαλλία έχει ήδη επιπτώσεις στην υπερχρεωμένη Ιταλία.

Η πρώτη αντίδραση από τη Φρανκφούρτη ήταν καθησυχαστική. Οι θεματοφύλακες του ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν έκτακτες αγορές γαλλικών κρατικών ομολόγων, έγραφε την περασμένη Δευτέρα η έγκυρη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» επικαλούμενη εσωτερική πηγή της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δεν βλέπει λόγους παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά γαλλικών ομολόγων, προς το παρόν τουλάχιστον.

«Αυτό που βλέπουμε στη χρηματοπιστωτική αγορά είναι μια ανατίμηση, αλλά αυτή δεν εμπίπτει στην κατηγορία των άτακτων αγορών» είπε ο Λέιν στο «Reuters Newsmaker» τη Δευτέρα. «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ μιας επαναξιολόγησης των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς έναντι της άτακτης δυναμικής» πρόσθεσε ο Λέιν, μια τέτοια δυναμική θα υπήρχε, αν οι επενδυτές πουλούσαν τίτλους, επειδή το κάνουν και οι άλλοι και δεν ήθελαν να μείνουν τελευταίοι.

Η Γαλλία αναστατώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές εδώ και εβδομάδες. Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εξαιτίας του μεγάλου χρέους που έχει συσσωρεύσει και υπό τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, φτάνοντας στο 110,6% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο από το 60% που προβλέπουν οι κανόνες για το χρέος στην ΕΕ. Η ψαλίδα των σπρεντ με τη Γερμανία ανοίγει επικίνδυνα.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών ήθελε να εξοικονομήσει φέτος 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών και την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πολλοί είναι εκείνοι, τόσο στον πολιτικό όσο και στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, που αναρωτιούνται, αν αυτό τελικά μπορεί να επιτευχθεί.

Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες της χώρας, όπως η BNP Paribas ή η Société Générale, συγκαταλέγονται στις «παγκόσμια συστημικές τράπεζες», γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για την πορεία τους.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Εκείνο που τρομάζει αυτή τη στιγμή τους Γερμανούς είναι ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Γαλλίας εξαιτίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. «Στη Γαλλία υπάρχει έντονη πόλωση προεκλογικά. Αφενός το δεξιό μπλόκ εξαγγέλλει μεγάλες περικοπές φόρων που θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τον προϋπολογισμό. Αφετέρου το αριστερό στρατόπεδο υπόσχεται πλούσιες παροχές, οι οποίες επίσης θα αθροιστούν στο τεράστιο έλλειμμα» λέει ο Μόρτις Κέρνερ, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων FDP και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Θεωρεί τις εκλογές στη Γαλλία «καθοριστικές» και για την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης.

«Ερχεται μία νέα ευρω-κρίση;» ήταν το ερώτημα που έθετε προχθές η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η αναστάτωση των χρηματαγορών που προκαλεί η Γαλλία έχει ήδη επιπτώσεις στην υπερχρεωμένη Ιταλία. Είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο της ευρωζώνης» σημείωνε η εφημερίδα, παραπέμποντας στο γεγονός ότι το γαλλικό εκλογικό σοκ έφερε μεγαλύτερη πτώση τιμών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, παρά στα χρηματιστήρια του Παρισιού ή της Μαδρίτης. Το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για ιταλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε περισσότερο από το αντίστοιχο των γαλλικών ομολόγων. Ηταν αρκετός μόνον ένας υπαινιγμός νευρικότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η Ιταλία με το χρέος στο 137% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα (161,9%), για να εμφανιστεί η Ιταλία ως «ο πλέον αδύναμος κρίκος» στην ευρωζώνη. «Οταν το Παρίσι φτερνίζεται, συναχώνεται η Ρώμη» σχολίασε η εφημερίδα του Μονάχου.

Η παρέμβαση της Κομισιόν. Εμφανή ανακούφιση προκάλεσε στη Γερμανία η απόφαση της Κομισιόν να ανοίξει τη διαδικασία εναντίον επτά χωρών – μελών για να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά τους, μεταξύ αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Τα κράτη – μέλη σε μία νομισματική Ενωση δεν μπορούν τα αυξάνουν συνεχώς τα χρέη τους, πρέπει να προσέξουμε τη σταθερότητα» είπε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Μόρτις Κέρνερ στο γερμανικό ραδιόφωνο «Ντόιτσλαντφουνκ». Ηταν σωστή η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά «τώρα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική πειθαρχία για να διασφαλίσουμε και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού μας νομίσματος», τόνισε το μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή τη φορά η Κομισιόν δεν ακολούθησε την πεπατημένη του παρελθόντος να επιβάλλει μεν μέτρα στους μικρούς, αλλά να αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους της ευρωζώνης. Στην ιστορία έμεινε η δήλωση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε πριν δύο περίπου δεκαετίες, γιατί δεν επιβλήθηκαν μέτρα στη Γαλλία: «Επειδή είναι η Γαλλία» είχε πει ο Γιούνκερ.

Η Κομισιόν δεν επανέλαβε τώρα το επιχείρημα Γιούνκερ, εφαρμόζει τους κανόνες. Και αυτό ικανοποιεί ιδιαίτερα τους ένθερμους υποστηρικτές του φρένου χρέους στη Γερμανία, τους Φιλελεύθερους του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Σ’ αυτούς τράβηξε το αφτί η Κομισιόν για άλλον λόγο, για την υστέρηση επενδύσεων, που δημιουργεί επίσης ανισορροπίες στην ευρωζώνη.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024