Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νέα έρευνα για το ελληνικό δημόσιο χρέος - Πήρε την ανιούσα σε Γαλλία, Ιταλία και Φινλανδία

Νέα έρευνα για το ελληνικό δημόσιο χρέος – Πήρε την ανιούσα σε Γαλλία, Ιταλία και Φινλανδία

Η Oxford Economics σημειώνει για το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα ότι βρίσκεται σε αργή, πτωτική πορεία, παρά τα αυξημένα ελλείμματα που αναμένονται τα επόμενα χρόνια

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Oxford Economics, η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε το α’ τρίμηνο με ρυθμό 0,7% σε τριμηνιαία βάση. Η σύνθεση της μεγέθυνσης δείχνει ότι αυτός ο ρυθμός οφείλεται στη σταθερή αύξηση των επενδύσεων. Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές μείωσαν αυτόν το ρυθμό, εγείροντας κάποιες ανησυχίες για την υγεία του εξωτερικού τομέα. Ως αποτέλεσμα, η Oxford Economics μείωσε της εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5,9% του ΑΕΠ από 5,2%. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει σταθερή, με τα μηνιαία στοιχεία να συνεχίζουν να δείχνουν υγιή μεγέθυνση πάνω από εκείνη της Ευρωζώνης. Έτσι θα πρέπει να αναμένουμε ότι το ΑΕΠ το 2024 θα αυξηθεί κατά 1,8% και η εκτίμηση για το 2025 είναι της τάξης του 2,2%.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% το Μάιο (ετήσια μεταβολή). Ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,7%, αλλά η δυναμική υποδηλώνει ότι αναμένεται να είναι κάπως υψηλότερος τους επόμενους μήνες. Η απασχόληση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το α’ τρίμηνο και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, η Oxford Economics σημειώνει ότι μειώθηκε το μακροπρόθεσμο ποσοστό ανεργίας κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,5%

Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία


Τι δείχνει η Oxford Economics για το χρέος

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, η Oxford Economics σημειώνει ότι βρίσκεται σε αργή, πτωτική πορεία, παρά τα αυξημένα ελλείμματα που αναμένονται τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο για τη σταθεροποίηση του χρέους είναι αρνητικό για πολλές οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά ταυτόχρονα η αναμενόμενη ονομαστική μεγέθυνση αναμένεται να είναι αρκετή για να το αντισταθμίσει. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία και να σταθεροποιείται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία. Αντίθετα, σημαντικά κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο αναμένεται για την Ελλάδα (19,1% του ΑΕΠ χαμηλότερο το χρέος το 2023 σε σχέση με το 2019 και 37,7% του ΑΕΠ χαμηλότερο το 2027) αλλά και για χώρες όπως η Πορτογαλία (17,5% το 2023 και 29,7% το 2027), η Κροατία (7,2% το 2023 και 14,1% το 2027) και η Γερμανία (4,4% το 2027) (Διάγραμμα 1).

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του

Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του

Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024