Τι είναι χειρότερο από μια βδέλλα; Μια βδέλλα που πηδάει πάνω σου
Βίντεο από το νησί της Μαδαγασκάρης επιβεβαιώνει τις υποψίες.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Οι ανεκδοτολιγικές αναφορές για βδέλλες που πηδούν πάνω στα ανυποψίαστα θύματά τους δίχαζαν τους φυσιοδίφες εδώ και πάνω από 100 χρόνια.
Και δυστυχώς οι υποψίες επιβεβαιώνονται.
Σε μια μάλλον ανατριχιαστική ανακάλυψη, ερευνητές που πραγματοποίησαν δύο αποστολές στο νησί της Μαδαγασκάρης το 2017 και το 2023 βιντεοσκόπησαν ένα ντόπιο είδος βδέλλας να κουλουριάζεται σαν φίδι που ετοιμάζεται για επίθεση και μετά να πηδά με τεντωμένο το σώμα.
«Πιστεύουμε πως είναι οι πρώτες πειστικές ενδείξεις ότι οι βδέλλες μπορούν να πηδούν» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Μάι Φάμι του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μία από τους δύο ερευνητές που δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις στην επιθεώρηση Biotropica.
Οι πρώτες αναφορές για βδέλλες που πηδούν χρονολογούνται τον 14ο αιώνα, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις, με τους περισσότερους ειδικούς να εκτιμούν ότι επρόκειτο για βδέλλες που απλώς έπεσαν από κάποιο κλαδί ή γραπώθηκαν σε διερχόμενα θύματα που περπατούσαν ανάμεσα στις φυλλωσιές.
«Η μελέτη μας διαψεύδει αυτό το επιχείρημα» είπε η Φάμι.
Η βδέλλα-άλτης ανήκει στο είδος Chtonobdella fallax που ζει στη Μαδαγασκάρη και πιθανώς στις Σεϋχέλλες και κάποια νησιά του Νότιου Ειρηνικού.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνει ή εάν οι βδέλλες χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για να βρίσκουν ξενιστές, δεδομένου όμως ότι καταγράψαμε πολλά άλματα στη διάρκεια δύο σύντομων βιντεοσκοπήσεων υποδεικνύει ότι η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι κοινή στο συγκεκριμένο είδος» σχολίασε ο Μάικλ Τέσλερ, έτερος συντάκτης της μελέτης.
Η ανακάλυψη, επισήμαναν οι δύο ερευνητές, ίσως αποδειχθεί σημαντική για τους οικολόγους, οι οποίοι συχνά εξετάζουν το πεπτικό σύστημα των βδελλών αναζητώντας πληροφορίες για τους ξενιστές τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις