Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι χειρότερο από μια βδέλλα; Μια βδέλλα που πηδάει πάνω σου

Τι είναι χειρότερο από μια βδέλλα; Μια βδέλλα που πηδάει πάνω σου

Βίντεο από το νησί της Μαδαγασκάρης επιβεβαιώνει τις υποψίες.

Οι ανεκδοτολιγικές αναφορές για βδέλλες που πηδούν πάνω στα ανυποψίαστα θύματά τους δίχαζαν τους φυσιοδίφες εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Και δυστυχώς οι υποψίες επιβεβαιώνονται.

Σε μια μάλλον ανατριχιαστική ανακάλυψη, ερευνητές που πραγματοποίησαν δύο αποστολές στο νησί της Μαδαγασκάρης το 2017 και το 2023 βιντεοσκόπησαν ένα ντόπιο είδος βδέλλας να κουλουριάζεται σαν φίδι που ετοιμάζεται για επίθεση και μετά να πηδά με τεντωμένο το σώμα.

«Πιστεύουμε πως είναι οι πρώτες πειστικές ενδείξεις ότι οι βδέλλες μπορούν να πηδούν» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Μάι Φάμι του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μία από τους δύο ερευνητές που δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις στην επιθεώρηση Biotropica.

Οι πρώτες αναφορές για βδέλλες που πηδούν χρονολογούνται τον 14ο αιώνα, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις, με τους περισσότερους ειδικούς να εκτιμούν ότι επρόκειτο για βδέλλες που απλώς έπεσαν από κάποιο κλαδί ή γραπώθηκαν σε διερχόμενα θύματα που περπατούσαν ανάμεσα στις φυλλωσιές.

«Η μελέτη μας διαψεύδει αυτό το επιχείρημα» είπε η Φάμι.

Η βδέλλα-άλτης ανήκει στο είδος Chtonobdella fallax που ζει στη Μαδαγασκάρη και πιθανώς στις Σεϋχέλλες και κάποια νησιά του Νότιου Ειρηνικού.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνει ή εάν οι βδέλλες χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για να βρίσκουν ξενιστές, δεδομένου όμως ότι καταγράψαμε πολλά άλματα στη διάρκεια δύο σύντομων βιντεοσκοπήσεων υποδεικνύει ότι η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι κοινή στο συγκεκριμένο είδος» σχολίασε ο Μάικλ Τέσλερ, έτερος συντάκτης της μελέτης.

Η ανακάλυψη, επισήμαναν οι δύο ερευνητές, ίσως αποδειχθεί σημαντική για τους οικολόγους, οι οποίοι συχνά εξετάζουν το πεπτικό σύστημα των βδελλών αναζητώντας πληροφορίες για τους ξενιστές τους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024