Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας και διατροφή: Το συστατικό που θα σε δροσίζει τις «καυτές» ημέρες

Καύσωνας και διατροφή: Το συστατικό που θα σε δροσίζει τις «καυτές» ημέρες

Πώς η μέντα καταφέρνει να δροσίσει τον οργανισμό και επομένως είναι απαραίτητη για τις καλοκαιρινές ημέρες.

Ενα ολόκληρο και σίγουρα καυτό καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας, και οφείλουμε να το χαρούμε και να το απολαύσουμε στο έπακρο γιατί σε λίγες ημέρες, το φθινόπωρο θα είναι και πάλι εδώ. Δυστυχώς όμως, οι ζεστές ημέρες γίνονται όλο και πιο ανυπόφορες με αποτέλεσμα να θέλουμε να παραμένουμε κάτω από το air condition, όσο περισσότερο γίνεται.

Για να μην κάθεσαι όμως όλες τις ημέρες μέσα στο σπίτι, οφείλεις να ενυδατώνεσαι σωστά, να φοράς το αντηλιακό και να κυκλοφορείς τις ώρες της ημέρες που ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος. Για έξτρα δροσιά, η επιστήμη έχει να σου προτείνει ένα συστατικό, το οποίο φημίζεται για τις δροσιστικές του ικανότητες.

Ο λόγος για την μενθόλη, δηλαδή την γνωστή σε όλους μας ως μέντα. «Η μέντα είναι ένα μαγικό φυτό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που λειτουργεί για να μας κάνει να νιώθουμε πιο δροσεροί και πιο ανανεωμένοι», λέει μια νέα έρευνα.

Πώς η μέντα επιδρά στον οργανισμό και τον δροσίζει

Τα φύλλα μέντας περιέχουν την ένωση μενθόλη, η οποία της δίνει τη χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς και δροσιάς. Όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά με γεύση μέντας ή μέντας, η μενθόλη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς στο δέρμα και το στόμα σας, δημιουργώντας ένα δροσιστικό αποτέλεσμα. Ενεργοποιεί τους ευαίσθητους στο κρύο υποδοχείς, οι οποίοι μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο δροσεροί, παρόλο που η πραγματική θερμοκρασία του σώματός σας παραμένει η ίδια.

Επίσης η μέντα πιστεύεται ότι έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων. Αυτή η διαστολή επιτρέπει την αυξημένη ροή του αίματος πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία ενισχύει τη διάχυση της θερμότητας για να δημιουργήσει αυτή την τόσο απαραίτητη δροσιά.

Με παρόμοιο τρόπο με την αγγειοδιαστολή, η κατανάλωση μέντας μπορεί επίσης να διεγείρει την εφίδρωση – με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα πικάντικα τρόφιμα. Η εφίδρωση είναι ο φυσικός μηχανισμός ψύξης του σώματος. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Ακόμη τα ροφήματα με έγχυση μέντας, όπως το τσάι μέντας ή το νερό με γεύση μέντας, γίνονται ακόμη πιο δροσιστικά και γευστικά με αποτέλεσμα να ενυδατώνεστε περισσότερο. Τέλος, η αναζωογονητική φυτική γεύση και το άρωμα της μέντας μπορεί να έχει και ψυχολογική επίδραση. Όταν καταναλώνετε κάτι δροσερό και αναζωογονητικό, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, ακόμα κι αν η φυσική επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να είναι περιορισμένη.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Pexels

Πηγή: Grace

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024