Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κεράσια: Χαρίζουν το πολυτιμότερο boost στον οργανισμό

Κεράσια: Χαρίζουν το πολυτιμότερο boost στον οργανισμό

Τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά οφέλη, από τις αυξημένες αντοχές μέχρι και τον πιο ποιοτικό ύπνο.

Το καλοκαίρι, εκτός από τις μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς κάτω από τον ήλιο, απολαμβάνουμε και τα λαχταριστά του φρούτα, που μας παρέχουν πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά.

Από το καρπούζι μέχρι το πεπόνι και τα ροδάκινα, οι επιλογές είναι πολλές και οι συνδυασμοί τους αμέτρητοι. Από τα δημοφιλή και πολυαγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, όμως, τα κεράσια ξεχωρίζουν.

Πρόκειται για πυρηνόκαρπα φρούτα, των οποίων το χρώμα κυμαίνεται από χρυσοκίτρινο έως σκούρο κόκκινο. Τραγανά και νόστιμα, ξινά ή πολύ γλυκά, τα κεράσια διαθέτουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, γεγονός που τα κατατάσσει στην πρώτη γραμμή των υγιεινών (υπερ)τροφών. Ας δούμε αναλυτικά γιατί:

1 Κεράσια πλούσια σε πολυφαινόλες

Τα κόκκινα κεράσια οφείλουν το χρώμα τους στις ανθοκυανίνες ενώ είναι πλούσια και σε πολυφαινόλες όπως τα φλαβονοειδή, που είναι γνωστά για τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Με ένα μπολ κεράσια θα λάβετε: Βιταμίνη Α (βήτα-καροτίνη), βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

2 Συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, τα ξινά και τα γλυκά κεράσια συνδέονται με πιο ξεκούραστο ύπνο, καθώς περιέχουν μελατονίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο), σεροτονίνη (τη χημική ουσία που βοηθά το σώμα να παράγει μελατονίνη) και τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που αυξάνει τη σεροτονίνη).

3 Ανακουφίζουν από μυϊκούς πόνους

Μελέτες σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων αναφέρουν ότι τα ξινά κεράσια και ο χυμός ξινών κερασιών φαίνεται να μειώνει τις φλεγμονές, ανακουφίζοντας τους πονεμένους μύες.

4 Προστατεύουν την  καρδιά

Ένα φλιτζάνι φρέσκα κεράσια περιέχει περίπου 260 χιλιοστόγραμμα καλίου, πολύ λίγο νάτριο και υψηλές ποσότητες φυτικών στερολών (φυτοστερόλες), συνδυασμός που ενδεχομένως να συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι φυτικές στερόλες, επίσης, μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης.

5 Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα κεράσια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ η φλούδα τους περιέχει ίνες που έχουν την ικανότητα να αυξάνουν ποιο αργά το σάκχαρο.

6 Μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε αρκετά φρούτα και λαχανικά αποτελεί ασπίδα έναντι πολλών μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης οι βιοενεργές ενώσεις των κερασιών πιθανόν να συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Ξεκινήστε, λοιπόν, από σήμερα να προσθέτετε αυτό τον ισχυρό καρπό υγείας στη διατροφή σας, για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη του.

Μπορείτε να συνδυάσετε τα γλυκά κεράσια με γιαούρτι ή βρώμη, να φτιάξετε μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη ή δροσιστικούς χυμούς.

Τα ξινά θα αποτελούσαν ένα ιδιαίτερο twist στο φούρνο με κοτόπουλο ή λαχανικά σαν μπριάμ. Επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, εκπλήσσοντας τόσο τη γευστική παλέτα όσο και τον οργανισμό σας.

Πηγή: VITA

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024