Περίοδος: Τα μυστικά για να ελέγξετε την κυκλοθυμία της έμμηνου ρύσης
Η κυκλοθυμία βασανίζει χιλιάδες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου, όμως υπάρχει τρόπος να περιοριστεί
Η κυκλοθυμία δεν αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά μου, από τη δική μου τουλάχιστον οπτική. Είναι όμως μερικές ημέρες που η διάθεση μου εναλλάσσεται πιο συχνά από τα συνολάκια της Carrie Bradshaw στη σειρά “Sex and the City”. Μόλις το εντοπίσω αυτό, ανοίγω το ημερολόγιο στο κινητό μου και τότε μπορώ και επιβεβαιώνω ότι ναι…η περίοδος μου είναι καθοδόν.
Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μοναδική που βιώνει αυτή την εναλλαγή συναισθημάτων όταν περιμένει αλλά και όταν έχει περίοδο, αλλά πιθανόν μπορείς και εσύ και ταυτίζεσαι. Μάλιστα πολύ θα ήθελες να γνωρίζεις με ποιο τρόπο μπορείς να ρυθμίσεις τα συναισθήματα σου. Τώρα μπορείς, καθώς θα σου δώσω όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι.
Που οφείλεται η κυκλοθυμία;
Οι εναλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της περιόδου, οφείλονται κυρίως στις ορμονικές διακυμάνσεις που βιώνει το σώμα μας και κυρίως στις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν την παραγωγή και την ρύθμιση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες ρυθμίζουν τη διάθεση.
Σύμφωνα με μια έρευνα, εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων που βιώνει μια γυναίκα πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, μπορεί να αισθάνεται θυμό, ενόχληση αλλά ακόμη και να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.
Ακόμη και τα σωματικά συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, οι κράμπες και η κούραση μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική δυσφορία.
Πώς μπορείς να ρυθμίσεις τις εναλλαγές στη διάθεση σου;
Η κυκλοθυμία μπορεί να είναι ενοχλητική. Μπορείς όμως, να την καταπολεμήσεις, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό μέσο για την καταπολέμηση της κυκλοθυμίας και την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας.
Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση του άγχους, την βελτίωση της διάθεσης και την μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ακόμη και όταν βρισκόμαστε στην περίοδο μας.
Πιες αρκετό νερό
Οι εναλλαγές στη διάθεση μπορούν να είναι ακόμη πιο έντονες αν είσαι αφυδατωμένη, για αυτόν τον λόγο (και για πολλούς ακόμη φυσικά) είναι σημαντικό να μένεις ενυδατωμένη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με μια έρευνα ακόμη και 500ml νερού την ημέρα μπορούν να σε κάνουν πιο χαρούμενη!
Πρόσεχε τι τρως
Είμαστε ό,τι τρώμε λέει ο σοφός λαός και αν καταναλώνεις τρόφιμα που δεν είναι τόσο θρεπτικά και καλά για την υγεία σου, αυτό αντικατοπτρίζεται και στη διάθεση σου, με τις πιθανότητες εμφάνισης κυκλοθυμίας να αυξάνονται.
Φρόντισε να έχεις μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα τρόφιμα, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα για να ρυθμίσεις το σάκχαρο στο αίμα σου αλλά και τη διάθεση σου.
Απομάκρυνε τις αρνητικές σκέψεις
Όποτε εντοπίζεις μια αρνητική σκέψη να κάνει την εμφάνιση της στο μυαλό σου, αντικατέστησε την με μια θετική.
Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου που βιώνει εναλλαγές στη διάθεση του, αντ’αυτού προσπάθησε να παραμείνεις θετική και ψύχραιμη.
Χόρεψε
Βάλε τη μουσική δυνατά και απλά χόρεψε. Με τον τρόπο αυτό θα ωφελήσεις και το σώμα σου, κάνοντας σωματική δραστηριότητα αλλά και την ψυχή σου!
Ο χορός έχει συνδεθεί με θετικές σωματικές, γνωστικές και κοινωνιολογικές προσαρμογές για άτομα με συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα.
Έλα σε επαφή με τα ζώα
Αν έχεις κατοικίδιο γνωρίζεις ήδη πολύ καλά πόσο θετική επιρροή μπορεί να έχει ο τριχωτός σου φίλος στην ψυχολογία σου.
Αλλά αν ακόμη δεν το γνωρίζεις τότε μια έρευνα έρχεται να σου επισημάνει πως η επαφή με ζώα μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και τον πόνο.
Κοιμήσου καλά
Η έλλειψη ύπνου είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που ένα άτομο βιώνει εναλλαγές στη διάθεση του.
Έρευνες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη του ύπνου ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η ενόχληση, μειώνοντας τα θετικά. Για αυτό στόχευε σε επτά με οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά!
Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να αυξήσει τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Η καφεΐνη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει το άγχος και την ευερεθιστότητα.
Προσπάθησε λοιπόν, να περιορίσεις την πρόσληψή τους, ειδικά τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σου.
Πηγή: Vita
- Άρης: Ξεκαθαρίζει για Κουάισον ενόψει Αστέρα
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών