Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης - Β. Μακεδονία: Μη αποδεκτή η ενταξιακή πορεία χωρίς πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γεραπετρίτης – Β. Μακεδονία: Μη αποδεκτή η ενταξιακή πορεία χωρίς πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους» λέει για τη Β. Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης

Αυστηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία, έστειλε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από το Λουξεμβούργο όπου συμμετέχει στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ,  στηλιτεύοντας την απόφαση της ηγεσίας της χώρας, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική της ονομασία.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι: «είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή», η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, χωρίς την πλήρη συμμόρφωση «προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μη αποδεκτή

Αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει:

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπει «την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό»

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν, από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 μέχρι και σήμερα, η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων.

Η πορεία, ωστόσο, προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024