Το BBC στέλνει τον Μητσοτάκη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του BBC για τις ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής στο θάνατο δεκάδων μεταναστών. Το ξεμπρόστιασμα του Δ. Μπαλτάκου και η έλλειψη ψυχραιμίας.
Το λαμπάκι ενεργοποίησης του «damage control» άναψε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΒΒC που ανέφερε πως «το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλάκις από διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις για τις πρακτικές που ακολουθεί στο μεταναστευτικό. Τα εγκληματικά push back που έχει χρεωθεί ξεπερνούν πολλές φορές τα σύνορα και γίνονται αντικείμενο ρεπορτάζ σε εμβληματικά διεθνή μέσα ενημέρωσης (βλέπε Guardian).
Ουκ ολίγες φορές η Ελλάδα «έπαιξε« στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ για τα εγκληματικά push back
Μόνιμη επωδός της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι πως οι καταγγελίες ή τα ρεπορτάζ δεν αποδεικνύονται και σε δεύτερο επίπεδο επικαλούνται τις έρευνες της Δικαιοσύνης που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί.
Όταν το BBC «τάραξε τα νερά» στο Μαξίμου
Στις 17 Ιουνίου το BBC επανήλθε στο θέμα προκαλώντας φουρτούνα στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, λένε αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό», ανέφερε το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου. «Οι εννέα είναι μεταξύ των περισσότερων από 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής απομάκρυνσης (σ.σ. το λεγόμενο push back) από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC».
Η έρευνα ενός από τα πλέον αναγνωρισμένα ΜΜΕ του πλανήτη περιλαμβάνει 15 περιστατικά που συνέβησαν από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές του μέσου ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.
«Δεν αποδεικνύονται»
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για αναγκαστικές επιστροφές – ωθώντας μετανάστες πίσω προς την Τουρκία, από όπου ξεκινούν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το BBC, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας που επιβάλλονται, σημειώνει ότι «η ελληνική ακτοφυλακή είπε στην έρευνά μας ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες».
Κατηγορηματική ήταν και η διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, που κλήθηκε πριν μια εβδομάδα να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται, είπε και συμπλήρωσε πως η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τέτοιους ισχυρισμούς.
Μαρτυρίες γροθιά στο στομάχι
Μία από τις πιο ανατριχιαστικές μαρτυρίες στο ρεπορτάζ του BBC δόθηκε από έναν Καμερουνέζο, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές αφού είχε φτάσει στο νησί της Σάμου, τον Σεπτέμβριο του 2021.
«Όπως όλα τα άτομα που πήραμε συνέντευξη, είπε ότι σχεδίαζε να εγγραφεί σε ελληνικό έδαφος ως αιτών άσυλο», επισημαίνει το BBC και παραθέτει τη μαρτυρία του μετανάστη: «Μόλις είχαμε αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω μας», είπε στο βρετανικό μέσο.
«Ήταν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν μασκοφόροι, έβλεπες μόνο τα μάτια τους». Αυτός και άλλοι δύο – ένας άλλος από το Καμερούν και ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού – μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε, όπου τα γεγονότα πήραν τρομακτική τροπή.
«Ξεκίνησαν με τον [άλλο] Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: «Σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω… και τελικά μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό και το σώμα του κάτω. «Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε από κάτω και το νερό τον τύλιξε».
Ο μετανάστης λέει επίσης ότι τον χτύπησαν. «Οι γροθιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να γρονθοκοπούσαν ένα ζώο».
Και μετά λέει ότι τον έσπρωξαν κι αυτόν στο νερό – χωρίς σωσίβιο. Ο ίδιος κατόρθωσε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, αλλά τα πτώματα των άλλων δύο ανασύρθηκαν στην τουρκική ακτογραμμή.
H MKO Human Rights Watch χαρακτήρισε τα ευρήματα του BBC ως μια «ιδιαίτερα φρικιαστική προσθήκη σε αυξανόμενους και αξιόπιστους ισχυρισμούς κατά των ελληνικών αρχών». Η οργάνωση ζήτησε πλήρη έρευνα για «να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και να σπάσει ο κύκλος της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας».
Ο γιος του Τάκη Μπαλτάκου
Οι αποκαλύψεις του BBC συνεχίζονται με ειδική αναφορά στον γιο του Τάκη Μπαλτάκου (πρόεδρος της ΕΠΟ) και βίντεο που τον ξεμπροστιάζει για τα όσα λέει!
Το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει μέσα στο άρθρο το βρετανικού μέσου δίνει στεγνά τον πρώην επικεφαλής για τις ειδικές επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής! Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, την οποία το BBC βιντεοσκοπούσε κανονικά, ο Δημήτρης Μπαλτάκος διέψευσε πως η ελληνική ακτοφυλακή θα επιχειρούσε κάτι μη νόμιμο.
Ομως κατά την διάρκεια του διαλείμματος του γυρίσματος, ο Δημήτρης Μπαλτάκος μιλάει με κάποιον άλλον που βρίσκεται στην αίθουσα και στα ελληνικά λέει: «Δεν τους έχω πει πολλά, ε; Για πες. Ξεκάθαρο είναι αυτό εντάξει. Τι να πω όμως σε αυτούς; Απ΄έξω βλέποντας το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Δεν είναι; Δεν θέλει πυρηνική φυσική.
Δεν ξέρω γιατί το κάνανε και μέρα μεσημέρι κιόλας (σ.σ. αναφέρεται σε πλάνο που του έδειξε το BBC με την ελληνική ακτοφυλακή να μεταφέρει μετανάστες). Είναι ξεκάθαρο παράνομο προφανώς. Προφανώς είναι παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα. Διεθνές αδίκημα»!
Ολο το σκηνικό το έχει καταγράψει η κάμερα του ΒΒC σε ένα βίντεο 93 δευτερολέπτων και μπορείτε να το δείτε εδώ.
Ψυχραιμία… μηδέν
Με τα σύννεφα να πολλαπλασιάζονται στο Μαξίμου η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, κλήθηκε (Παραπολιτικά 90,1) να σχολιάσει το ρεπορτάζ του BBC που κατηγορεί το ελληνικό Λιμενικό για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές, αντίθετα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε χιλιάδες περιστατικά. Υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες βασίζονται σε μαρτυρίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ΜΚΟ και της τουρκικής ακτοφυλακής, και ότι εάν υπήρχαν τέτοια περιστατικά, θα υπήρχαν και αποδείξεις. Πρόσθεσε ότι οι ΜΚΟ έχουν λόγο να προβάλλουν τέτοιες κατηγορίες, καθώς τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να πραγματοποιούν διασώσεις χωρίς την ενημέρωση του Λιμενικού, κάτι που τους επηρεάζει άμεσα.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η υπόθεση μπορεί να είναι υποκινούμενη, η κα. Βούλτεψη εξέφρασε την έκπληξή της για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει το ντοκιμαντέρ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Επεσήμανε τη σκληρή πολιτική του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, που περιλαμβάνει την αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα, καθώς και τις δηλώσεις του αρχηγού των Δημοκρατικών για την ανάγκη μηδενισμού της παράνομης μετανάστευσης μέσω αντιτρομοκρατικών νόμων.
Τέλος, δήλωσε ότι κάθε καταγγελία πρέπει να διερευνάται, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και ακρίβεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες καταγγελίες.
«Έμποροι όλων»
Μια εβδομάδα μετά η υφυπουργός έχασε τη ψυχραιμία της όταν ήρθε σε αντιπαράθεση, σε τηλεοπτικό πάνελ, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την γύρισε στο 2013 και της υπενθύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει στον ίδιο: «Στο BBC όλοι τους είναι αγορασμένοι από εμπόρους όπλων» με την κ. Βούλτεψη να αρνείται πως έχει κάνει αυτή τη δήλωση κατηγορώντας τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα.
«Το BBC είπατε το 2013 ότι το ελέγχουν έμποροι όπλων. Το είπατε το 2013 σε εμένα, στην κλειστή ΕΡΤ. Θέλετε να σας βάλω το βίντεο που λέτε ότι το BBC το ελέγχουν έμποροι όπλων;» ανέφερε ο Χρήστος Γιαννούλης. «Αυτό είναι η προπαγάνδα και το ψέμα σας, δεν έχει όριο. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο, άλλο είπα. Οι άνθρωποι είναι τρελοί» απάντησε η Σοφία Βούλτεψη.
Λίγο αργότερα ο Χρήστος Γιαννούλης δημοσίευσε το σχετικό βίντεο, γράφοντας: «Καλά πήγε και αυτό».
Σοφία Βούλτεψη: » Είστε τρελοί και κάνετε προπαγάνδα, εγώ ποτέ δεν είπα ότι το BBC ανήκει σε εμπόρους όπλων.» Βούλτεψη 2013: «Στο BBC όλοι τους είναι αγορασμένοι από εμπόρους όπλων, έχω γράψει γι’ αυτό». Καλά πήγε και αυτό χθες. 🙃 pic.twitter.com/18oHA91M1m
— Χρήστος Γιαννούλης (@giannoulis21) June 24, 2024
Ο Μητσοτάκης στον Παναγιωτόπουλο
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη 23 Ιουνίου θα επισκεφτεί το ανασχηματισμένο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στο υπουργείο είχαμε αλλαγή φρουράς καθώς τη θέση του Δημήτρη Καιρίδη πήρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σηματοδοτώντας την πρόθεση του Μαξίμου να σκληρύνει η ελληνική στάση στο μεταναστευτικό. Στο υπουργείο παρέμεινε η Σοφία Βούλτεψη διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και του νέου υπουργού που θα δώσουν το περίγραμμα για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο του BBC και στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου
Να θυμίσουμε πως το δημοσίευμα της 17ης Ιουνίου δεν ήταν η πρώτη φορά που το BBC ασχολήθηκε με τα «κατορθώματα» της ελληνικής κυβέρνησης. Στα μέσα του Ιουλίου (2023) και αφού είχε συμπληρωθεί σχεδόν ένας μήνας από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, επικαλούμενο μαρτυρίες, αποκάλυψε ότι οι επιζώντες πιέστηκαν από το Λιμενικό για να υποδείξουν ως διακινητές τους Αιγύπτιους που βρέθηκαν προφυλακισμένοι με βαριές κατηγορίες και στην πορεία αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το βρετανικό μέσο μίλησε με δύο επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι ανέφεραν όπως και άλλοι ότι λίγο πριν τη βύθιση του σκάφους το Λιμενικό είχε δέσει με σχοινί το αλιευτικό, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στην ευστάθειά του.
«Μείναμε για δύο ώρες στο νερό πριν μας περισυλλέξει η ακτοφυλακή» λένε, ενώ καταγγέλλουν ότι όταν έφτασαν στην Καλαμάτα τους είπαν να μη μιλήσουν για τις ενέργειες του Λιμενικού και να ευχαριστούν την τύχη τους που είναι ζωντανοί.
«Όταν οι άνθρωποι έλεγαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία (σ.σ. της βύθισης), ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Ahmad (σσ ο ένας από τους δύο επιζώντες – Το Ahmad δεν είναι το πραγματικό του όνομα).
«Επιζήσατε από τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!», φέρεται ότι τους είπαν, σύμφωνα με την μαρτυρία του επιζώντα.
Οι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο BBC λένε ότι φοβούνται να τα πουν αυτά με το όνομά τους γιατί πιστεύουν ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι Αιγύπτιοι.
Τότε που…
Η είδηση ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα ως διακινητές προβλήθηκε ως επιτυχία των ελληνικών αρχών, ανέφερε το BBC, ωστόσο «χτύπησε καμπανάκι» για τον Farzin Khavand, που φοβήθηκε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ο Khavand, βρετανός πολίτης που μιλάει φαρσί, ζει στην Καλαμάτα εδώ και 20 χρόνια και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διερμηνέας στις ελληνικές αρχές σε ναυάγιο που διασώθηκαν 32 άνθρωποι, 28 Αφγανοί και 4 Ιρανοί.
Σε εκείνη την περίπτωση λέει ότι οι Ιρανοί είχαν κατηγορηθεί ως διακινητές, χωρίς αυτό να προκύπτει από τα όσα του είχαν δηλώσει οι διασωθέντες οι οποίοι είπαν ότι ο οδηγός του σκάφους τους είχε εγκαταλείψει και ότι προσπαθούσαν όλοι να χειριστούν τη βάρκα προκειμένου να μην βυθιστούν.
Τα όσα του είπαν οι διασωθέντες τα μετέφερε στις λιμενικές αρχές αλλά λέει ότι όταν είδε τα πρακτικά η μαρτυρία των Αφγανών είχε αλλάξει και κατονόμαζαν τους Ιρανούς ως διακινητές.
Λέει ακόμα ότι οι Ιρανοί του είπαν ότι κάποιοι από τους Αφγανούς συνεπιβάτες τους είχαν πιεστεί από την ακτοφυλακή να τους κατονομάσουν ως τους διακινητές ανθρώπων – για να αποφύγουν να τους αντιμετωπίσουν «δυσάρεστα», να τους απειλήσουν με φυλάκιση και να τους «επιστρέψουν στους Ταλιμπάν».
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»