Ταλαντώσεις στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ
Οι πιέσεις που δέχεται για «στροφή» στην παραδοσιακή βάση του κόμματος και το «μπροστά» που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Την περίοδο που ακόμα διεκδικούσε τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι για εκείνον δεν υπάρχουν «καραμανλικοί», «μητσοτακικοί» και «σαμαρικοί».
Χαρακτήριζε τότε τη ΝΔ ως «κόμμα μηχανισμών» που όλοι προσδιορίζονται «ανάλογα με το ποιον ξέρουν» και δεσμευόταν ότι από τη στιγμή που εκείνος θα έπιανε το τιμόνι του κόμματος «θα τελείωναν» αυτά. Από το 2019 η κομματική έδρα πανηγύριζε εκλογικές νίκες, ο Μητσοτάκης στηριζόταν στο μοντέλο της πολιτικής «τριγωνοποίησης» και των «ξεπερασμένων» ορίων Δεξιάς – Αριστεράς και ειδικά μετά από τις εθνικές κάλπες του 2023 δήλωνε ότι είναι πιο αποδεσμευμένος από τη λογική των γαλάζιων ισορροπιών.
Μέχρι πρότινος κρατιόταν… χαμηλά το (παρασκηνιακό) παιχνίδι ισορροπιών ανάμεσα στις νεοδημοκρατικές τάσεις. Αρχικά οι αναταράξεις του περασμένου Οκτωβρίου, του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δηλαδή και ύστερα ο δυσάρεστος αιφνιδιασμός της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου, όταν η παράταξη δεν έπιασε τον μίνιμουμ εκλογικό στόχο της, απελευθέρωσαν ξαφνικά τις εσωκομματικές συζητήσεις.
Μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός δείχνει τον στρατηγικό προσανατολισμό του στο Κέντρο, προσπαθώντας να εμπεδώσει το νέο πολιτικό προφίλ της ΝΔ – ως μια παράταξη που μπορεί να απευθύνεται στο κεντρώο και το δεξιό ακροατήριο, χωρίς «ταμπέλες» –, ωστόσο το παρασκήνιο στο γαλάζιο στρατόπεδο πιστοποιεί ότι στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησής του τίποτα δεν εγγυάται τη «βελούδινη», όπως επιδιώκει, διαχείριση των ταλαντώσεων στη δεξιά πτέρυγα.
Από τον Βενιζέλο στον Καραμανλή
Με τη ματιά έμπειρου αναλυτή, το στοίχημα του Μητσοτάκη να σταθμίζει αποτελεσματικά και τις κινήσεις και τη ρητορική της ΝΔ ανάμεσα σε δύο ακροατήρια (το δεξιότερο και το κεντρώο) είναι «πιο απαιτητικό». Αυτό μαρτυρά η επικοινωνιακή διαχείριση του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος.
Αν το 2019 ως πρωτοεμφανιζόμενος Πρωθυπουργός άνοιγε τη ΔΕΘ με παραπομπές στον Ελευθέριο Βενιζέλο ή στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις μιλούσε για τον «φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό», το 2024 τον βρίσκει σε διαδοχικές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή: μιλώντας στους υπουργούς του ανέφερε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου» (από συνέντευξη του 1981 στον Βάσο Βασιλείου).
Αργότερα σε συνέντευξή του έδειξε ξανά «στις ρίζες του Καραμανλή» ενώ ήταν συχνές και οι προεκλογικές παραπομπές στον ιδρυτή της παράταξης. Οι πιέσεις από το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ δεν σημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης προετοιμάζει σχετική… στραβοτιμονιά. Για την ακρίβεια δημοσίως ξορκίζει οποιαδήποτε «στροφή», επιλέγοντας τη λέξη «μπροστά» στο φόντο και των μετεκλογικών αναλύσεων του Μαξίμου: οι απώλειες ήταν από όλο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα – από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ αλλά περισσότερο από το Κέντρο.
Βαλβίδα αποσυμπίεσης
Προσώρας ο Μητσοτάκης επιμένει στη λογική της «πρακτικής» Κεντροδεξιάς και στην «ισορροπία» ανάμεσα σε εξωκοινοβουλευτικούς ή πρόσωπα προερχόμενα από την Κεντροαριστερά και στα στελέχη της παραδοσιακής ΝΔ για τη σύνθεση της κυβέρνησής του.
Γαλάζια στελέχη κάνουν διαφορετικές αναγνώσεις, με αποτέλεσμα σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς να φτάνουν ολοένα και… ενισχυόμενες οι γκρίνιες για πολιτικές και πρόσωπα (για υπουργούς, κοινούς) έως οι διαφωνίες για την κατεύθυνση της παράταξης και τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης. Εξού και ο ίδιος επιδιώκει μια… θεσμική βαλβίδα αποσυμπίεσης: την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τετάρτη (26 Ιουνίου).
Θα είναι η πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές που ο ίδιος θα απευθυνθεί στους βουλευτές του, αναμένοντας πλέον και εκείνος το περιεχόμενο των τοποθετήσεων και είναι δεδομένο ότι ξορκίζει τις εσωτερικές τριβές, ενόσω παλεύει να πείσει ότι η κυβερνητική μηχανή μπήκε σε νέα αφετηρία «επανεκκίνησης».
Το δείπνο και οι πρώην
Την επομένη από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα γίνει ένα άλλο – πιο χαλαρό – ραντεβού, ένα δείπνο βουλευτών την ερχόμενη Πέμπτη (27 Ιουνίου) σε κλασικό γαλάζιο στέκι στο Παγκράτι και μερικά 24ωρα αργότερα, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου, αναμένονται οι πρώτες μετεκλογικές δημόσιες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.
Οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών – αυτή τη φορά σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο – έχουν έτσι κι αλλιώς το δικό τους εσωκομματικό βάρος, ενώ δεν μπορούν να θεωρηθούν άσχετες με τη συγκυρία. Με την πάροδο, κοινώς, τριών εβδομάδων από την εκλογική βραδιά του 28%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μακεδόνας πολιτικός θα σταθεί στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, ενώ και μόνο ο τίτλος «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι» που επέλεξε για την ομιλία του ο μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός φωτογραφίζει τις προθέσεις του. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι αιχμές Σαμαρά για το εγχώριο σκηνικό, με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει εκφράσει διαφωνίες με (διάφορες) κατευθύνσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις