Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Η επόμενη μέρα στη Γάζα και πάλι στο προσκήνιο - Φαίνεται πως σταδιακά τελειώνουν οι χερσαίες επιχειρήσεις

Live: Η επόμενη μέρα στη Γάζα και πάλι στο προσκήνιο – Φαίνεται πως σταδιακά τελειώνουν οι χερσαίες επιχειρήσεις

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Για την τρίτη φάση του πολέμου στη Γάζα ετοιμάζεται το Ισραήλ, δήλωσε ο Γκάλαντ στις ΗΠΑ - Δραματική η κατάσταση στη Λωρίδα

Σε δηλώσεις του στο Κανάλι 14, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, «άδειασε» τις ΗΠΑ για την περιβόητη «ισραηλινή πρόταση» εκεχειρίας, λέγοντας ότι συμφωνεί μόνο εν μέρει και διευκρινίζοντας ότι δεν προτίθεται να τελειώσει οριστικά τον πόλεμο στη Γάζα. Στη συνέχεια, έκανε νέα δήλωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι «δεσμευμένο» στην πρόταση.

Την ίδια στιγμή, και ενώ υπάρχουν φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ισραηλινά άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει την ανθρωπιστική ζώνη Μαουάσι, ενώ ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν και υγειονομικούς χθες Κυριακή μεταξύ άλλων αμάχων.

Δύο ακόμα μωρά πέθαναν από υποσιτισμό στη Γάζα, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι η κατάσταση φτάνει σε σημείο χωρίς γυρισμό. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από πείνα και από δίψα ανέρχεται σε 31.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Ανοίγει τον δρόμο σε περισσότερες αποστολές βοήθειας το Ισραήλ

Σχεδόν τα δύο τρίτα των συντονισμένων ανθρωπιστικών αποστολών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν διευκολυνθεί από τις ισραηλινές αρχές μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, αναφέρει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Αυτή είναι μια βελτίωση σε σύγκριση με τον Μάιο, οπότε κάτι λιγότερο από τις μισές αποστολές βοήθειας πραγματοποιήθηκαν ομαλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του OCHA.

Ωστόσο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, λιγότερο από τις μισές εκ των 86 συντονισμένων ανθρωπιστικών αποστολών διευκόλυναν οι ισραηλινές αρχές από τις αρχές Ιουνίου έως τις 23 Ιουνίου, δείχνουν τα στοιχεία του OCHA.

Συνολικά, το Ισραήλ έχει αρνηθεί πλήρως την πρόσβαση σε 38 ανθρωπιστικές αποστολές τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Γάζας μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ενώ άλλες αποστολές παρεμποδίστηκαν ή ακυρώθηκαν για υλικοτεχνικούς, επιχειρησιακούς ή λόγους ασφαλείας, προσθέτει το OCHA.

05:45 Ξενάγηση λόγω… «δυσφήμησης» στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Λιβάνου ξενάγησαν δημοσιογράφους και διπλωμάτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αντικρούσουν πρόσφατο δημοσίευμα για αποθήκευση όπλων από τη Χεζμπολάχ στο κεντρικό αεροδρόμιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε αφότου η βρετανική εφημερίδα Telegraph δημοσίευσε μια είδηση, επικαλούμενη ανώνυμους εργαζόμενους του αεροδρομίου που ισχυρίζονταν ότι η ισλαμική οργάνωση είχε αποστείλει πυραύλους μέσω του αεροδρομίου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Αλί Χαμιέ είπε ότι η λιβανική κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας, κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμηση και κατασκευή πληροφοριών μέσω αυτού του δημοσιεύματος, το οποίο ήταν ανώνυμο.

04:30 Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ξεχωριστές επιδρομές στη Γάζα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι σε επίθεση στο σχολείο Abdel-Fanah Hammoud στην περιοχή Daraj της πόλης της Γάζας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επίσης, ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε θανατηφόρα πλήγματα στο Σχολείο Asmaa στον καταυλισμό Beach, και σ’ ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια al-Zamili στη συνοικία Shuja’iya της πόλης της Γάζας.

Ο αριθμός των νεκρών σε κάθε ξεχωριστό πλήγμα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

03:50 Απροστάτευτα παιδιά λόγω της εξαφάνισης των εκτεταμένων οικογενειών

Στην έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children που αναφέρει ότι 21.000 παλαιστίνια παιδιά αγνοούνται από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, επικεντρώνεται η Χατζ-Χασάν, παιδίατρος από τον Καναδά που εργάστηκε στη Γάζα.

Η Χατζ-Χασάν επισημαίνει ότι πολλές γενιές οικογενειών σκοτώνονται σε ισραηλινές επιθέσεις, που σημαίνει πως δεν έχει απομείνει εκτεταμένη οικογένεια για να δεχθεί παλαιστίνια παιδιά που έχασαν τους γονείς τους.

Η Γάζα διαθέτει «μια πολύ όμορφη κουλτούρα με επίκεντρο την οικογένεια, γι’ αυτό και οι εκτεταμένες οικογένειες παραμένουν πολύ δεμένες», επομένως «πριν τον Οκτώβριο, αυτό που θα συνέβαινε κανονικά μ’ αυτά τα παιδιά θα ήταν να τ’ αναλάβει η ευρύτερη οικογένεια».

Η ίδια λέει ότι έχει δει μερικές φορές κατά τον εκτοπισμό έως και 150 μέλη της ίδιας οικογένειας να μένουν μαζί σ’ ένα κτίριο.

«Συνεπώς, αν αυτό το κτίριο χτυπηθεί, αφανίζονται όχι μόνο η μητέρα, ο πατέρας, τ’ αδέρφια, οι πρώτοι θείοι ή θείες του παιδιού, αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη οικογένειά του».

03:04 ΗΠΑ: Ρόλο στην μεταπολεμική Γάζα στην Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ κάλεσε μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα σε μια σύνοδο κορυφής στην παράκτια ισραηλινή πόλη Χερτσλίγια.

Μιλώντας για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου στη Γάζα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού τόνισε την ανάγκη για «πολιτική τάξη, πολιτική διοίκηση» και την πεποίθηση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτού».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησής του σε μια λύση δύο κρατών που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. «Ένα μέλλον που παρέχει ασφάλεια και αξιοπρέπεια για τους κατοίκους της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, αυτό είναι ένα ασφαλέστερο μέλλον», είπε.

«Το να το αποκαλεί κανείς αυτό νίκη της Χαμάς, το έχει ανάποδα».

02:39 Η Γαλλία και η Ιορδανία καλούν το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς της βοήθειας προς τη Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας κάλεσαν το Ισραήλ να άρει όλους τους χερσαίους «περιορισμούς» στην παράδοση βοήθειας στην εμπόλεμη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια γεύματος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν και ο Αμπντάλα επανέλαβαν την ανάγκη για «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και ζήτησαν την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένων δύο Γάλλων υπηκόων.

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για σοβαρές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας προμήθειες στη Γάζα, οι οποίες επιδεινώνονται από τους περιορισμούς στην πρόσβαση από ξηράς και το κλείσιμο του βασικού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά στις αρχές Μαΐου.

Οι ηγέτες «εξέφρασαν επίσης τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και καταδίκασαν έντονα τη βία που διαπράττουν οι έποικοι», ανέφερε το Μέγαρο Ελιζέ σε ανακοίνωσή του.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για μια «μόνιμη και αξιόπιστη λύση» στον πόλεμο με βάση τη «λύση των δύο κρατών» και χαιρέτισαν τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η παλαιστινιακή κυβέρνηση, ζητώντας να συνεχιστούν.

Αναφερόμενοι στην όξυνση των εντάσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ο Μακρόν και ο Αμπντάλα Β΄ προειδοποίησαν για μια «πυρκαγιά που θα ήταν καταστροφική για την περιοχή» και επανέλαβαν τις εκκλήσεις προς όλα τα μέρη για «υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση».

02:12 Το Ισραήλ διατάχθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη φυλακή για τους κρατούμενους στη Γάζα

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την κυβέρνηση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια σκιώδη στρατιωτική εγκατάσταση όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι από τη Γάζα.

Πληροφοριοδότες που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις και Παλαιστίνιοι που πιστεύουν ότι κρατούνται εκεί έχουν αναφέρει ότι οι κρατούμενοι φέρουν χειροπέδες και δεμένα μάτια ανά πάσα στιγμή, βασανίζονται, ξυλοκοπούνται, ενώ έχουν γίνει και καταγγελίες για βιασμούς κρατουμένων.

Η εγκατάσταση στην έρημο, που ονομάζεται Sde Teiman, είναι το σημαντικότερο κέντρο κράτησης όπου το Ισραήλ έχει κρατήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που έβγαλε από τη Γάζα κατά τη διάρκεια επιδρομών μεγάλης κλίμακας. Ένας συνασπισμός ομάδων για τα δικαιώματα ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να κλείσει η εγκατάσταση, υποστηρίζοντας ότι δεν πληροί τα πρότυπα του ίδιου του Ισραήλ για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα κέντρα κράτησης σε καιρό πολέμου.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού από την πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις κράτησης από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

01:52 Αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Όσον αφορά τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης που θα επιτρέψει τόσο στις ισραηλινές όσο και στις λιβανέζικες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», αναφέρει το αμερικανικό κείμενο, προσθέτοντας ότι ο υπουργός «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

01:26 Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλεί το Ισραήλ να διασφαλίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ που επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφέρει ότι οι δύο τους συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας ομηρίας-εκεχειρίας, οι οποίες, σύμφωνα με Άραβες και Ισραηλινούς αξιωματούχους, περιπλέκονται νωρίτερα σήμερα από τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή ότι ενδιαφέρεται να εφαρμόσει μόνο ένα μέρος της συμφωνίας πριν από την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε στη συνέχεια να ανακαλέσει τα σχόλιά του, επιμένοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στην ισραηλινή πρόταση που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.

Είναι αν όχι η πρώτη, μια από τις ελάχιστες φορές που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει πως συμφωνεί με την «Ισραηλινή πρόταση» για κατάπαυση του πυρός. Διεθνείς αναλυτές και μεγάλο μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου (ανάμεσά τους οι Times of Israel, Haaretz, Axios και άλλοι) αντιμετωπίζει την εν λόγω πρόταση ως αμερικανική που «αιφνιδίασε» το Ισραήλ.  Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει απορρίψει πολλές φορές την «Ισραηλινή πρόταση» για κατάπαυση του πυρός.

01:01 Τα quadcopter drones των IDF «στοχεύουν ανελέητα όποιον περπατάει»

H Euro-Med Human Rights Monitor καταγγέλει πως τα εν λόγω drones χτυπούν όποιον κινείται.

Το κέντρο της πόλης Ράφα στη Γάζα είναι έρημο πλέον, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από τις εβδομάδες μαχών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Haitham Abu Taha, 30 ετών, μίλησε για τον «κίνδυνο των τετρακόπτερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν ανελέητα όποιον περπατά» στους δρόμους. «Φοβόμαστε να κινηθούμε γιατί φοβόμαστε ότι θα μας σκοτώσουν. Δεν υπάρχει πλέον νερό ή φαγητό. Είμαστε εντελώς παγιδευμένοι», δήλωσε ο Αμπού Τάχα.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τη χρήση των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ή quadcopters (από τις τέσσερις έλικες προέρχεται η ονομασία), για να ρίχνει βόμβες σε ομάδες ανθρώπων ή σπίτια και να «πυροβολεί για να σκοτώσει» Παλαιστίνιους με τοποθετημένα πολυβόλα, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του το Euro-Med Human Rights Monitor.

«Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν (από τα quadcopters)», δήλωσε ο Ismail Abu Shaar, 22 ετών. «Το πυροβολικό, οι πυροβολισμοί και οι συγκρούσεις (δεν σταματούν)».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι «συνεχίζει τις στοχευμένες επιχειρήσεις βάσει πληροφοριών» στη Ράφα και γύρω από αυτήν, προσθέτοντας ότι βρήκε «μεγάλες ποσότητες όπλων».

00:33 Χαμάς: «Ο Νετανιάχου θέλει να κερδίσει χρόνο»

Ο Izzat al-Rishq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, απάντησε στη δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ που προτείνει «μερική» εκεχειρία για να πάρει πίσω κάποιους αιχμαλώτους:

Είπε σχηματικά πως «η πραγματική στάση του Νετανιάχου είναι να αποφύγει την επίτευξη συμφωνίας, να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει τον πόλεμο της γενοκτονίας. Έχει γίνει σαφές στον κόσμο ότι ο Νετανιάχου είναι αυτός που απορρίπτει και εμποδίζει όσα περιγράφονται στην ομιλία του Μπάιντεν και στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όχι η Χαμάς. Η συζήτηση του Νετανιάχου για τη σύναψη μερικής συμφωνίας και τη συνέχιση της επίθεσης επιβεβαιώνει ότι λέει ψέματα στις οικογένειες των κρατουμένων και ότι δεν νοιάζεται για τις ζωές τους».

Ανέφερε πως «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να άρει το κάλυμμα της σιωπής και της προκατάληψης και να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του για να σταματήσει την επιθετικότητα και τον γενοκτονικό πόλεμο. Επαναλαμβάνουμε τη θετική στάση της Χαμάς στην αντιμετώπιση των προσπαθειών των διαμεσολαβητών στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη παύση της επίθεσης, την πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων».

00:07 Τι δείχνουν οι τρεις προηγούμενες εισβολές του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο Αμερικανός συγγραφέας του 19ου αιώνα Μαρκ Τουέιν έλεγε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά συχνά… ομοιοκαταληκτεί. Ο Βρετανός ηγέτης Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν επίσης απόλυτος. Όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

23:57 «Κούφια λόγια»: Το Ισραήλ ζητά ξανά από τον Γκουτέρες να παραιτηθεί

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για διάδοση παραπληροφόρησης γι ‘αυτόν κατά τη διάρκεια των οκτώ και πλέον μηνών πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχω ακούσει πάμπολλες φορές την ίδια πηγή να λέει ότι ποτέ δεν έχω προβεί σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Χαμάς, ότι ποτέ δεν καταδίκασα τη Χαμάς, ότι είμαι υποστηρικτής της Χαμάς», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την εγκυρότητα των πληροφοριών, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

«Έχω καταδικάσει τη Χαμάς 102 φορές, 51 από αυτές σε επίσημες ομιλίες, οι άλλες σε διαφορετικά φόρουμ», είπε. «Η αλήθεια, στο τέλος, πάντα κερδίζει».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν τόνισε ότι οι καταδίκες του Γκουτέρες είναι «κούφια λόγια σε σύγκριση με τις ενέργειές του».

«Ο μοναδικός του στόχος είναι να βοηθήσει τη Χαμάς να επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο. Θεωρούμε ελεεινό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας αρνείται να τηρήσει τα πρότυπα του ΟΗΕ και παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα των γεγονότων στο πεδίο», ανέφερε ο Ερντάν, προσθέτοντας «ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι ένας συνεργός του τρόμου και πρέπει να παραιτηθεί σήμερα».

Οι σχέσεις μεταξύ τω Ηνωμένων Εθνών και Ισραήλ ήταν επί μακρόν τεταμένες και έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατηγορεί τον ΟΗΕ για μεροληψία εναντίον του και το προσωπικό του ΟΗΕ για συνεργασία με τη Χαμάς και άλλους μαχητές.

Ο ΟΗΕ ερευνά ορισμένες από τις κατηγορίες, αλλά έχει διευκρινίσει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει λάβει ακόμη αποδεικτικά στοιχεία από το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις Γκουτέρες με τις οποίες ζήτησε ξανά κατάπαυση του πυρός:

23:47 Γονείς ομήρων: Το νέο βίντεο υπενθυμίζει στους ηγέτες τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη λέξη «όμηρος»

Η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ και ο Τζον Πόλιν, γονείς του ομήρου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, μίλησαν στο Κανάλι 12 μετά την προβολή του νέου αποσπάσματος από τη σύλληψή του.

«Είναι ένα απόσπασμα που κανένας γονέας στον κόσμο δεν θέλει να δει», δήλωσε ο πατέρας του ομήρου.

«Εμείς οι γονείς του ομήρου δεν χρειαζόμαστε υπενθύμιση. Αλλά ίσως οι ιθύνοντες στο Ισραήλ και στον κόσμο χρειάζονται κάθε υπενθύμιση – ότι δεν μιλάμε απλώς για μια λέξη, ‘όμηρος’, αλλά για ανθρώπινα όντα, πραγματικούς ανθρώπους, με όνειρα, με οικογένειες, με ανθρώπους που τους αγαπούν, που τους περιμένουν», τόνισε.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

23:38 Οι IDF λένε ότι εκτοξεύτηκε αντιαρματικός πύραυλος στο κιμπούτς Μανάρα στα ισραηλινο-λιβανέζικα σύνορα

Εκπρόσωπος των IDF ανέφερε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στο κιμπούτς Μανάρα.

Το κιμπούτς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υπήρξαν σοβαρές ζημιές σε ένα κτίριο που χτυπήθηκε από τον αντιαρματικό πύραυλο.

23:28 Οι αποστολές όπλων προς το Ισραήλ «συνεχίζουν να έρχονται» – Δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, λέει ο Τζακ Λιου

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τζακ Λιου, μίλησε στο συνέδριο της Χερζλίγια στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν και σχολίασε τις κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ επιβραδύνουν τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ.

«Ακόμα και μετά την καθυστέρηση ενός φορτίου, άλλα συνεχίζουν να έρχονται», δήλωσε ο Λιου.

«Υπάρχει κάποια ανυπομονησία επειδή η χώρα βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο, αλλά το σύστημα των ΗΠΑ κινείται ακόμη γρήγορα, ίσως όχι με την ταχύτητα της 8ης Οκτωβρίου, όταν τα πράγματα ήταν σε εξαιρετικό ρυθμό αντίδρασης, κάτι που δεν είναι φυσικά βιώσιμο επειδή αντιμετωπίζεις προβλήματα εφοδιασμού. Αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο, το Ισραήλ παρείχε και συνεχίζει να παρέχει τεράστιο όγκο ανθρωπιστικής βοήθειας, και εμείς ήμασταν χρήσιμοι – και αυτό κάνει τη διαφορά στρατηγικά για την ικανότητα του Ισραήλ να συνεχίσει και να πετύχει. Ο χώρος για τη συνέχιση του πολέμου θα ήταν μικρότερος χωρίς αυτό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εντάσεις με τη Χεζμπολάχ, είπε ότι μια διπλωματική λύση είναι «πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος, αλλά χρειάζεται ησυχία στη Γάζα» για να συμβεί αυτό.

23:18 Το Τελ Αβίβ λέει στις ΗΠΑ ότι η δήλωση Νετανιάχου «δεν αντιπροσωπεύει αλλαγή στη θέση του Ισραήλ»

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής ότι τα λόγια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη συμφωνία των ομήρων κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Κανάλι 14 δεν αντιπροσωπεύουν αλλαγή στη θέση του Ισραήλ για το θέμα, σύμφωνα με τη Haaretz.

Το μήνυμα ήρθε μετά την έκφραση απογοήτευσης και έκπληξης από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη δήλωση Νετανιάχου και προειδοποίησε ότι αυτά τα πράγματα προκαλούν πραγματική ζημιά στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Το μήνυμα καθησυχασμού του Ισραήλ δεν έπεισε ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα λόγια του Νετανιάχου αξιοποιήθηκαν στα χέρια της Χαμάς και βελτίωσαν τη θέση της οργάνωσης στη διεθνή σκηνή.

23:08 Αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα: Ο Νετανιάχου δεν θέλει συμφωνία

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι ο Μπενιανίν Νετανιάχου δεν θέλει συμφωνία.

«Τους τελευταίους 9 μήνες, ο Νετανιάχου κάνει καθημερινά κενές δηλώσεις για τη νίκη. Δεν έχει εξουδετερώσει την αντίσταση ούτε θα μπορέσει να ανακτήσει τους ομήρους χωρίς συμφωνία με την αντίσταση», τόνισε ο αλ-Χάγια.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network στο Χ:

22:59 «Σοκαριστικό» το βίντεο που δείχνει έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο δεμένο πάνω στο καπό ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος, δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε σήμερα «σοκαριστικό» το βίντεο που δείχνει έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο δεμένο πάνω στο καπό ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος, με το αμερικανικό ΥΠΕΞ να προτρέπει σε ταχεία έρευνα του συμβάντος για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Είδαμε αυτό το βίντεο, ήταν σοκαριστικό. Αυτό που έγινε ήταν απολύτως απαράδεκτο. Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) θα πρέπει να διερευνήσουν γρήγορα τι συνέβη, να καταστήσουν ανθρώπους υπόλογους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου.

Το Σάββατο, Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο στο καπό ενός στρατιωτικού οχήματος στη διάρκεια επιδρομής σύλληψης στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Το βίντεο επαληθεύτηκε από το Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες παραβίασαν το στρατιωτικό πρωτόκολλο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποίησε τον τραυματισμένο Παλαιστίνιο ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Δείτε το βίντεο:

22:50 Νέες κινητοποιήσεις στο Ισραήλ – Διέλυσαν διαδήλωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Περίπου 300 άτομα που διαμαρτύρονται για την επιστροφή των ομήρων έχουν αποκλείσει τη διασταύρωση της πλατείας Παρισίων στην Ιερουσαλήμ, κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η αστυνομία έχει τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση με κανόνια νερού.

Πηγή φωτογραφίας: Emil Salman/Haaretz

Οι διαμαρτυρίες στην Ιερουσαλήμ για την απελευθέρωση των ομήρων, στην οδό Άζα κοντά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαλύθηκαν, σύμφωνα με τη Haaretz.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:40 Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τη Χαμάς είπε ότι οι τηλεοπτικές δηλώσεις Νετανιάχου ήταν «πραγματικό σαμποτάζ»

Ισραηλινή πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι τα χθεσινά σχόλια του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την υποστήριξη μόνο μιας «μερικής» συμφωνίας «προκάλεσαν ζημιά που θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί και σε τρομερή χρονική στιγμή – όταν όλη η πίεση κατευθυνόταν στον (σ.σ. ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ.

«Η δήλωσή του ήταν πραγματικό σαμποτάζ. Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Είναι ‘game over’ για μια συμφωνία», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας: «Παραιτείται από την απελευθέρωση των απαχθέντων στρατιωτών και από την ευκαιρία να προσπαθήσει να φέρει πρώτα πίσω τις γυναίκες, τις γυναίκες στρατιώτες και τους ηλικιωμένους».

22:36 Ο Γκάλαντ υπογράμμισε τις προσπάθειες απελευθέρωσης αιχμαλώτων στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον να εργαστεί για την επιστροφή αιχμαλώτων από τη Γάζα.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον επικεφαλής των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινών από τη Χαμάς, και αργότερα πήγε για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί πρωταρχική δέσμευση του Ισραήλ να επιστρέψουν οι όμηροι, χωρίς καμία εξαίρεση, στις οικογένειες και τα σπίτια τους», δήλωσε ο Γκάλαντ πριν ξεκινήσει τις συναντήσεις του.

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους φέρουμε στην πατρίδα τους», τόνισε.

22:28 Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της ισραηλινής στρατιωτικής εμπλοκής στη Γάζα καθιστά το Ισραήλ πιο αδύναμο

Οι ΗΠΑ τάσσονται κατά του σχεδίου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.

«Η συνέχιση της στρατιωτικής εμπλοκής στη Γάζα είναι απλώς μια συνταγή για συνεχείς συγκρούσεις, συνεχή αστάθεια και συνεχή ανασφάλεια για το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Νετανιάχου χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Κανάλι 14.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο και να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, όπως απαιτείται, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να αναβιώσει την παρουσία της στη Γάζα.

«Είναι προφανώς εξαιρετικά επιζήμιο για τους ανθρώπους της Γάζας που θέλουν να είναι σε θέση να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και θέλουν να είναι σε θέση να χαράξουν ένα διαφορετικό μέλλον», τόνισε ο Μίλερ.

«Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι η συνέχιση της στρατιωτικής δράσης στη Γάζα απλώς κάνει το Ισραήλ πιο αδύναμο. Το κάνει πιο δύσκολο να επιτύχει μια λύση στο βορρά, προσθέτει αστάθεια στη Δυτική Όχθη, κάνει πιο δύσκολο για το Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους γείτονές του. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να προωθούμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ένας εναλλακτικός δρόμος που πραγματικά βοηθά την ασφάλεια του Ισραήλ και όχι αυτός που το αποδυναμώνει», είπε ο Μίλερ.

22:18 Μπάιντεν: Θορυβημένος από τις αναφορές για απόπειρα πνιγμού τρίχρονης Παλαιστινιο-Αμερικανίδας σε πισίνα της γειτονιάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε τις αναφορές σχετικά με την απόπειρα πνιγμού τρίχρονης Παλαιστινιο-Αμερικανίδας στις ΗΠΑ.

«Είμαι βαθύτατα ενοχλημένος από τις αναφορές για απόπειρα πνιγμού μιας τρίχρονης Παλαιστινιο-Αμερικανίδας σε πισίνα γειτονιάς. Κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να υφίσταται βίαιη επίθεση και η καρδιά μου βρίσκεται με την οικογένεια», έγραψε ο Μπάιντεν στο Χ.

22:09 Ο Γκουτέρες ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός μετά το σχόλιο Νετανιάχου για «μερική» συμφωνία

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε τη θέση του ΟΗΕ ότι η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι «η βάση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε μια μέρα να είναι δυνατή η λύση των δύο κρατών».

Χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γκουτέρες είπε ότι πρόκειται για «διαφορετική θέση» από αυτή που εξέθεσε ο Ισραηλινός ηγέτης σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής στο ισραηλινό Κανάλι 14.

Η θέση του Νετανιάχου έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η οποία έχει τρεις φάσεις και περιλαμβάνει μια «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός, εάν συμφωνήσουν τα μέρη.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο απολογισμός των περισσότερων από 37.600 Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα είναι «πρωτοφανής» σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που ανέλαβε τα ηνία των Ηνωμένων Εθνών το 2017.

Είπε ότι αυτό δείχνει ότι η προστασία των αμάχων – μια κρίσιμη αρχή του διεθνούς δικαίου – δεν υπήρξε «βασικό εργαλείο» στη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει κάθε πίεση για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Γκουτέρες.

21:59 Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έκανε λόγο για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ και για προσπάθειες της ακροδεξιάς κυβέρνησης να εδραιώσει την κατοχή της Δυτικής Όχθης

Μιλώντας σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στη Χερζλίγια, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε αναφορές και βίντεο για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων:

«Οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση κρατουμένων από τη Γάζα, όχι μόνο στον χώρο του Σντε Τεϊμάν. Οι αναφορές για το πώς εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Όχθη εκδιώκουν βάναυσα Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους – πολύ συχνά χωρίς να διώκονται δεόντως. Και πρόσφατα οι αναφορές για το πώς ορισμένα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πιέζουν για την οικονομική καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής και για μέτρα που θα εδραιώσουν περαιτέρω την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Επειδή αυτές οι αναφορές δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πιστεύω ότι μας ενώνει, ως ισχυρές δημοκρατίες», πρόσθεσε.

21:50 Ο Μπάιντεν καταδίκασε τις συγκρούσεις έξω από συναγωγή στο Λος Άντζελες

Συμπλοκές μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών ξέσπασαν την Κυριακή έξω από τη συναγωγή Άντας Τοράχ στην εβραϊκή συνοικία Πίκο-Ρόμπερτσον και η αστυνομία κλήθηκε να τις διαλύσει.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις σκηνές έξω από τη συναγωγή Άντας Τοράχ στο Λος Άντζελες», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο X. «Ο εκφοβισμός των Εβραίων πιστών είναι επικίνδυνος, ασυνείδητος, αντισημιτικός και αντιαμερικανικός».

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας δήλωσε ότι η βία ήταν «αποτρόπαια» και ότι ο αποκλεισμός της πρόσβασης σε έναν τόπο λατρείας ήταν απαράδεκτος.

Το Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες, μια οργάνωση υπέρ της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η συναγωγή φιλοξενούσε μια εκδήλωση που προωθούσε την πώληση παλαιστινιακής γης.

«Κάθε ένας εκλεγμένος αξιωματούχος στο Λος Άντζελες που σχολιάζει αυτό το γεγονός είναι τόσο ανειλικρινής που είναι αηδιαστικό», δήλωσε η οργάνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:40 IDF: Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά του κιμπούτς Γιρόν στο βόρειο Ισραήλ – Αναφορές για μεγάλες ζημιές

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε στο κιμπούτς Γιρόν στην Άνω Γαλιλαία.

Το κιμπούτς ανέφερε ότι ο πύραυλος έπληξε έναν ξενώνα και ότι αυτός υπέστη σοβαρές ζημιές.

21:27 Νετανιάχου: Το βίντεο με τους ομήρους ραγίζει τις καρδιές μας

Μετά τη δημοσιοποίηση του νέου βίντεο από την απαγωγή τριών ομήρων στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το βίντεο «ραγίζει τις καρδιές όλων μας και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σκληρότητα του εχθρού που έχουμε δεσμευτεί να εξαλείψουμε».

«Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μέχρι να φέρουμε και τους 120 αγαπημένους μας στην πατρίδα», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

21:15 Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν νωρίτερα σήμερα εγκαταστάσεις που ανήκουν στη μονάδα αεράμυνας της Χεζμπολάχ στην Μπάαλμπεκ του βορειοανατολικού Λιβάνου, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF έχουν πλήξει την Μπααλμπέκ, προπύργιο της Χεζμπολάχ περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι IDF λένε επίσης ότι χτύπησαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στην Μπλίντα και τη Μαρούν αλ-Ρας του νότιου Λιβάνου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:05 Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Δεκάδες Ισραηλινοί κατέθεσαν σήμερα ομαδική αγωγή κατά της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατηγορώντας την ότι βοήθησε και υπέθαλψε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:53 Τραυματιοφορέας στη Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν σέβονται» τα ασθενοφόρα ή τους εργαζόμενους στις πρώτες βοήθειες

Ο Γιουσέφ αλ-Χίντι, τραυματιοφορέας και επικεφαλής της μονάδας ασθενοφόρων στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ της Γάζας, είπε στο Al Jazeera ότι οι εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες γίνονται στόχος των ισραηλινών δυνάμεων «άμεσα και έμμεσα».

«Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις», δήλωσε. «Η δουλειά μας γίνεται πολύ επικίνδυνη για τη ζωή μας, επειδή είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στον τόπο του συμβάντος. Μερικές φορές γινόμαστε στόχοι άμεσα ή έμμεσα. Οι κατοχικές δυνάμεις δεν σέβονται τη δεοντολογία της δουλειάς μας, των ασθενοφόρων ή των εργαζομένων στις πρώτες βοήθειες».

Ο αλ-Χίντι πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ άσχημη» και μέσα στα νοσοκομεία.

«Μας λείπουν όλες οι ιατρικές προμήθειες, ακόμη και το ιατρικό προσωπικό για να δώσουμε στους ασθενείς κάποια σωστή φροντίδα», είπε.

20:43 Η Βραζιλία απελαύνει Παλαιστίνιο «μέλος της Χαμάς»

Η Βραζιλία απέλασε έναν Παλαιστίνιο, «μέλος της Χαμάς», και την οικογένειά του κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν πηγές της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας στο Reuters τη Δευτέρα.

Ο μουσουλμάνος Μ. Α. Αμπουουμάρ και η επτά μηνών έγκυος σύζυγός του, ο γιος του και η πεθερά του, συνελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα στο αεροδρόμιο Γκουαρούλιος του Σάο Πάολο και επιβιβάστηκαν σε πτήση της Qatar Airways για να γυρίσουν πίσω στην Ντόχα την Κυριακή, ανέφεραν οι πηγές.

Ο 37χρονος Αμπουουμάρ είναι εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ασίας Μέσης Ανατολής, ενώ η σύζυγός του είναι Μαλαισιανή και τα παιδιά του έχουν γεννηθεί στη Μαλαισία, αναφέρεται στα ασφαλιστικά μέτρα.

Η δικαστής Μιλένα ντα Κούνια ανέφερε στην απόφασή της που είδε το Reuters ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας έλαβε ειδοποίηση από την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι «ένας πράκτορας της Χαμάς, ο Μούσλιμ Αμπουουμάρ» θα έφτανε στη Βραζιλία την Παρασκευή από την Κουάλα Λουμπούρ.

Η απόφαση της δικαστή που ενέκρινε την απέλαση αναφέρθηκε στις αναρτήσεις του Αμπουουμάρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες τον έδειχνε να συναντάται στην Ντόχα με τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

20:33 Το Ιράν και το Μπαχρέιν θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων και την επανεκκίνηση των σχέσεων τους

Το Ιράν και το Μπαχρέιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την αποδέσμευση των ιρανικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί στο Μπαχρέιν και την επακεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Την Κυριακή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να συζητούν την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διεξαγάγουν τεχνικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ιρανικών κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί στο Μπαχρέιν», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, χωρίς να διευκρινίζουν το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών ή τα σχετικά ποσά.

Οι συνομιλίες θα έχουν στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και άλλων τραπεζών που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κατηγορεί εδώ και καιρό την Τεχεράνη ότι ξεσηκώνει τον σιιτικό μουσουλμανικό πληθυσμό της πλειοψηφίας του εναντίον της σουνιτικής μοναρχίας της χώρας. Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν το 2016, μια ημέρα μετά τη Σαουδική Αραβία, λόγω των επιθέσεων στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Τον περασμένο μήνα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα δήλωσε σε συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβληθεί η επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ιράν.

20:20 Περίπου 1.400 τόνοι βοήθειας παραδόθηκαν στη Γάζα μέσω της αμερικανικής προβλήτας το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι 1.384 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασαν στη Γάζα αποτελούν τη «μεγαλύτερη μονοήμερη παράδοση βοήθειας μέχρι σήμερα».

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

«Οι επιχειρήσεις του υπουργείου Άμυνας συνεχίζονται αδιάλειπτα από την επανατοποθέτηση της προσωρινής προβλήτας στην παραλία της Γάζας στις 19 Ιουνίου», τόνισε η CENTCOM, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα διακοπούν σήμερα για λόγους συντήρησης.

Ομάδες αρωγής έχουν επικρίνει τακτικά την παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας προβλήτας ως αναποτελεσματική και ως αντιπερισπασμό που έχει αποσπάσει την πίεση από το Ισραήλ να ανοίξει χερσαία περάσματα που μπορούν να οδηγήσουν στην εισροή πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας στη μαρτυρική Λωρίδα.

20:07 Φρουροί ασφάλειας ήταν ανάμεσα στους νεκρούς στην ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στον κυκλικό κόμβο της Μπάνι Σουχέιλα (βλέπε ανάρτηση στις 19:05) στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον σκοτώσει τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φρουρών που συνοδεύουν φορτηγά με βοήθεια, λένε Παλαιστίνιοι γιατροί.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν καθώς εμπορικά φορτηγά και φορτηγά με βοήθεια περνούσαν από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη νότια Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στους ανθρώπους στον κόμβο στην πόλη Χαν Γιουνίς.

19:58 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι Ισραηλινός στρατιώτης που είχε απαχθεί σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου – Η σορός του κρατείται στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαίωσαν τον θάνατο του λοχία Μοχάμεντ Ελ Ατράς, 40 ετών, από τη Σάουα, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στις 7 Οκτωβρίου.

Ήταν βετεράνος των IDF και ιχνηλάτης των IDF στη Μεραρχία της Γάζας. Σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον μαχητών της Χαμάς κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στις 7 Οκτωβρίου. Η σορός του μεταφέρθηκε και κρατείται στη Γάζα.

Ο Μοχάμεντ Ελ Ατράς.

Ο Ελ Ατράς ήταν παντρεμένος με δύο γυναίκες και πατέρας 13 παιδιών, εκ των οποίων το μικρότερο γεννήθηκε λίγους μήνες πριν σκοτωθεί.

19:49 Η Κύπρος δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Tην αποφυγή διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και ειδικά στον Λίβανο και την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση, τόνισε ότι οποιεσδήποτε εμπρηστικές δηλώσεις με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή είναι καταδικαστέες και ότι η Κύπρος δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης. Επίσης, επισήμανε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου και ειδικότερα του Ψηφίσματος 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας όλα τα μέρη να εργαστούν για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στο Κίεβο υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε η στήριξη της ΕΕ να συνεχιστεί για όσο χρειάζεται με εύρωστο και προβλέψιμο τρόπο. Παράλληλα, χαιρέτισε την έγκριση του 14ου πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την σταθερή δέσμευση και στήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και ενθάρρυνε για την πλήρη ευθυγράμμιση τους με τους στόχους και τις αποφάσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

19:39 Η πείνα «θερίζει» στη Γάζα – Οι άνθρωποι τρώνε χόρτα για να επιβιώσουν

Βίντεο από τη βόρεια Γάζα που έχει δημοσιεύσει το Eye on Palestine αποτυπώνει τη φριχτή κατάσταση με την έλλειψη φαγητού στη Λωρίδα.

Οι άνθρωποι τρώνε χόρτα για να επιβιώσουν…

19:29 Σύμβουλος της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Χάρις: Η απόρριψη της συμφωνίας για τη Γάζα θα απορροφήσει τους ισραηλινούς πόρους, θα αυξήσει την απομόνωση

Μιλώντας στη Χερζλίγια του Ισραήλ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ο Φίλιπ Γκόρντον, παρότρυνε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι θέλει μόνο μια «μερική» συμφωνία (αν και σήμερα επαναδιατύπωσε τη θέση του, βλέπε ανάρτηση 18:56).

«Η απόρριψη αυτής της συμφωνίας δεν θα επιφέρει κάποια απροσδιόριστη έννοια απόλυτης νίκης», είπε ο Φίλιπ Γκόρντον στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Ράιχμαν στη Χερζλίγια, «αλλά θα οδηγήσει σε ατελείωτες συγκρούσεις, εξαντλώντας τους πόρους του Ισραήλ, συμβάλλοντας στην απομόνωσή του στην παγκόσμια σκηνή και εμποδίζοντας την επανένωση των ομήρων με τις οικογένειές τους».

Από την άλλη πλευρά, είπε ο Γκόρντον, η συμφωνία που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι «ο δρόμος προς αυτό το πιο ελπιδοφόρο μέλλον που ξεκινά με το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός».

«Αυτή η πρόταση προσφέρει την ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα με τρόπο που το Ισραήλ να είναι ασφαλές, οι όμηροι να επιστρέψουν στο σπίτι τους, η Χαμάς να μην κυβερνά πλέον τη Γάζα και ο παλαιστινιακός λαός να έχει έναν ελπιδοφόρο πολιτικό ορίζοντα για ελευθερία, ασφάλεια και ένα ενδεχόμενο κράτος, ζώντας δίπλα-δίπλα σε ειρήνη με το Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκόρντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ «σίγουρα δεν ζητούν από το Ισραήλ να θυσιάσει την ασφάλειά του ή να έρθει αμέσως σε μια συμφωνία με διαπραγματεύσεις για δύο κράτη».

Επέρριψε επίσης ευθύνες στη Χαμάς: «Είναι τώρα καιρός για τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία. Ας είμαστε ξεκάθαροι, αρνούμενη να το κάνει, η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα συνεχιζόμενα δεινά τόσων πολλών Παλαιστινίων. Η συμφωνία που προσέφερε το Ισραήλ στα τέλη Μαΐου ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που πρότεινε η Χαμάς στις 6 Μαΐου. Με πολλούς τρόπους, η Χαμάς απομακρύνεται από τη δική της πρόταση».

19:15 Η στιγμή της απαγωγής τριών ομήρων από τη Χαμάς – Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι οικογένειές τους

Οι οικογένειες των ομήρων Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Ορ Λεβί και Ελίγια Κοέν, μαζί με το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, δημοσίευσαν ένα βίντεο με την απαγωγή των τριών ανδρών από το καταφύγιο όπου κρύβονταν στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε περισσότερα εδώ

19:05 Ανταποκριτής Al Jazeera: Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση ενώ περίμεναν για βοήθεια

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει ότι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν καθώς εμπορικά φορτηγά και φορτηγά βοήθειας περνούσαν από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόν στη νότια Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους στον κυκλικό κόμβο Μπάνι Σουχέιλα στην πόλη Χαν Γιουνίς.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα αυξηθεί, καθώς οι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή λόγω των σφοδρών πυρών του πυροβολικού», δήλωσε.

18:56 Τα «αλλάζει» πάλι ο Νετανιάχου – Λέει ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στη συμφωνία που περιέγραψε ο Μπάιντεν, πριν είχε δηλώσει ότι ήθελε μόνο «μερική» συμφωνία

Στην Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «δεσμευμένο στην ισραηλινή πρόταση (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός), την οποία καλωσόρισε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει».

Η ισραηλινή πρόταση φέρεται να προβλέπει απελευθέρωση ομήρων σε πρώτο στάδιο και πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός αργότερα.

Αλλά χθες, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ήταν μόνο «διατεθειμένος να κάνει μια μερική συμφωνία… που θα μας επέστρεφε μερικούς από τους ανθρώπους», ενώ θα ήταν «υποχρεωμένος να συνεχίσει τις μάχες μετά από μια παύση, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας να καταστρέψουμε τη Χαμάς», υπενθυμίζουν οι Times of Israel.

Και σήμερα είπε: «Δεν θα τελειώσει ο πόλεμος μέχρι να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους… Δεν θα τελειώσει ο πόλεμος μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να επιστρέψουμε τους κατοίκους του νότου με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Οι προηγούμενες δηλώσεις Νετανιάχου:

18:47 Το Μαρόκο στέλνει 40 τόνους με ιατρική βοήθεια στη Γάζα

Το Μαρόκο άρχισε να στέλνει 40 τόνους ιατρικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη Γάζα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βοήθεια περιλαμβάνει χειρουργικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη θεραπεία εγκαυμάτων και καταγμάτων, καθώς και φάρμακα για παιδιά, ανέφερε.

Η βοήθεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς και θα φορτωθεί σε παλαιστινιακά φορτηγά της Ερυθράς Ημισελήνου στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Μαρόκο για την παράδοση βοήθειας τον Μάρτιο, δήλωσε στο Reuters ανώτερη διπλωματική πηγή.

Οι μαροκινές αρχές λένε ότι χρησιμοποιούν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ για να προωθήσουν την ειρήνη και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες σε μαροκινές πόλεις που επικρίνουν αυτούς τους δεσμούς από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

18:43 Ρουκέτες από τη Γάζα αναχαιτίστηκαν πάνω από την Ασκελόν και τη Μεφαλσίμ

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα, η μία προς την παραλιακή πόλη Ασκέλον στα νότια και η άλλη προς τη συνοριακή κοινότητα Μεφαλσίμ.

Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο στρατός δήλωσε ότι και οι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom λέει ότι περιθάλπει δύο άτομα που είναι σε καλή κατάσταση, τα οποία έπεσαν ενώ έτρεχαν σε καταφύγια καθώς ηχούσαν οι σειρήνες στην Ασκέλον και σε αρκετές ακόμη πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές από την επίθεση.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:34 Αρχηγός IDF: Είμαστε κοντά στην εξάρθρωση της Tαξιαρχίας της Χαμάς στη Ράφα

Κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της κατάστασης στη Ράφα την Κυριακή, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε: «Σίγουρα πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα πούμε: ‘Διαλύσαμε την Ταξιαρχία της Ράφα’. Αποφασίζεται όχι με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πλέον τρομοκράτες σε αυτήν, αλλά με την έννοια ότι δεν ξέρει πώς να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο μάχης».

«Έχει πολλούς νεκρούς και θα φροντίσετε μέχρι το τέλος της αποστολής εδώ να σκοτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους τρομοκράτες και να καταστρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές στο μέλλον», πρόσθεσε, μιλώντας σε στρατιώτες και στελέχη των IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

18:24 Να σταματήσουν οι δωρεές στους «Φίλους των IDF» ζητάνε εργαζόμενοι της Αpple

Με ανοιχτή επιστολή εργαζόμενοι της Apple ζητάνε από εταιρεία να διακόψει τη στήριξη σε οργανώσεις που έχουν σχέση με τον ισραηλινό στρατό.

Οι 133 υπογράφοντες, που δηλώνουν νυν και πρώην υπάλληλοι, καθώς και μέτοχοι της Apple, απαιτούν να σταματήσει τις δωρεές σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν δεσμούς με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη παράνομη ανάπτυξη οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

18:15 Οργάνωση δικαιωμάτων: Το Ισραήλ σκότωσε 54 Παλαιστίνια παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μόνο φέτος

Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι παράνομοι έποικοι έχουν σκοτώσει 54 Παλαιστίνια παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 2024, συμπεριλαμβανομένων δύο πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με έγγραφα που συνέλεξε η Defense for Children International Palestine (DCIP).

Η παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των παιδιών δήλωσε ότι 135 Παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Το 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι σκότωσαν τουλάχιστον 121 Παλαιστίνια παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 103 παιδιών που σκοτώθηκαν με πραγματικά πυρομαχικά, 13 παιδιών που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεσσάρων παιδιών που σκοτώθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από επιθετικό ελικόπτερο Apache που προέρχεται από τις ΗΠΑ και ένα παιδί που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους, ανέφερε.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η σκόπιμη θανατηφόρα βία δικαιολογείται μόνο σε περιστάσεις όπου υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή ή για σοβαρό τραυματισμό», δήλωσε η DCIP.

«Ωστόσο, οι έρευνες και τα στοιχεία που συλλέγει η DCIP δείχνουν τακτικά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον Παλαιστίνιων παιδιών σε συνθήκες που μπορεί να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές ή εκούσιες δολοφονίες», πρόσθεσε.

18:06 Θα συμμετέχουν τα αραβικά κράτη στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γάζας, όπως θέλουν οι ΗΠΑ; Τα «αγκάθια»

Μια σειρά από αναλυτές σε διεθνή ΜΜΕ είχαν σχολιάσει από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ότι ένας από τους στόχους της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα ήταν να «σπάσει» τον κύκλο «κανονικοποίησης» των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

17:56 Φωτογραφίες δείχνουν την εκτεταμένη καταστροφή στο Ιατρικό Κέντρο της Τζαμπάλια που «έτρεχε» η UNRWA

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που στηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δημοσίευσε στο X εικόνες πριν και μετά που δείχνουν την έκταση της καταστροφής του Ιατρικού Κέντρου της Τζαμπάλια.

«Πριν από τον πόλεμο, η UNRWA κάλυπτε το 70-80% των αναγκών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα», ανέφερε η υπηρεσία.

Τώρα «μόνο ένα κλάσμα των κέντρων υγείας της UNRWA παραμένει λειτουργικό», ανέφερε.

17:47 Τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κλινική Νταράτζ στην πόλη της Γάζας

Δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα που είτε λειτουργούν ως τέτοιες είτε ως καταφύγια.

Δείτε φωτογραφίες μετά την επίθεση στην κλινική Νταράτζ στην πόλη της Γάζας.

Πηγή φωτογραφίας: Dawoud Abu Alkas/Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Dawoud Abu Alkas/Reuters

17:37 Νέα γειτονιά θα δημιουργηθεί στο κιμπούτς Μπε’ερί – Είχε βρεθεί στο «μάτι» της επίθεσης της Χαμάς

Νέα γειτονιά θα χτιστεί στο κιμπούτς Μπε’ερί στο Ισραήλ που είχε βρεθεί στο «μάτι» της επίθεσης της Χαμάς. Σήμερα πραγματοποιείται, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η τελετή για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για τη νέα γειτονιά.

Στο συγκεκριμένο κιμπούτς σκοτώθηκαν 101 άτομα και καταστράφηκαν πάνω από 150 κτίρια.

Η νέα γειτονιά Σικμίμ θα περιλαμβάνει 52 σπίτια.

Μιλώντας στο Κανάλι 12, η κάτοικος Μίρι Γκαντ Μεσίκα περιγράφει τα «πολύ δύσκολα συναισθήματα» για αυτή την ημέρα, με πολλούς κατοίκους και σορούς να κρατούνται ακόμα όμηροι στη Γάζα, «αλλά από την άλλη πλευρά το σπίτι μου κάηκε και έτσι δεν έχω πουθενά να επιστρέψω. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ξαναχτίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι «η πραγματική ανοικοδόμηση θα γίνει μόνο όταν οι όμηροι επιστρέψουν στα σπίτια τους, όσοι δολοφονήθηκαν, για ταφή, και όσοι ζουν για αποκατάσταση. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την 7η Οκτωβρίου».

17:25 Ο εμίρης του Κατάρ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός συζήτησαν την άμεση ανάγκη για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία κατόπιν πρόσκλησης του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Στη Χάγη, ο εμίρης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας τη σταθερή θέση του Κατάρ απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα και τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Αυτό περιλαμβάνει «το δικαίωμά τους να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Κατάρ συνεχίζει επίσης τις εργασίες του σε διάφορες διπλωματικές οδούς διαμεσολάβησης με στόχο να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα και στα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

17:16 Άρρωστο παιδί στη Γάζα κάνει έκκληση για βοήθεια – Συγκλονιστικό βίντεο

Η εξάχρονη Τζούρι, η οποία είναι σοβαρά άρρωστη, κάνει έκκληση για βοήθεια και ζητά να της επιτραπεί να φύγει από τη Γάζα για να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία.

Το κλείσιμο του περάσματος στη Ράφα έχει αφήσει χιλιάδες ασθενείς και τραυματισμένους χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και τις κατάλληλες θεραπείες.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

17:07 Η στιγμή που drone των Χούθι πλήττει ελληνόκτητο πλοίο

Η στιγμή που το drone των ανταρτών Χούθι έπληξε το ελληνόκτητο πλοίο Transworld Navigator, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτυπώνεται σε νέο βίντεο-ντοκουμέντο που αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες από ειδησεογραφικά μέσα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

16:57 H UNRWA δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να εκπληρώσει την αποστολή της

Όπως προαναφέραμε (βλέπε ανάρτηση στις 14:05), ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι έκανε έκκληση να μην επιτρέψει ο κόσμος να διαλυθεί η οργάνωση από το Ισραήλ που συνεχίζει τις επιθέσεις του σε κτίρια και στο προσωπικό της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:44 Ο Γιοάβ Γκάλαντ συναντήθηκε με τον Αμερικανό σύμβουλο, Άμος Χόχσταϊν στην Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν ότι η μετάβαση στη «Φάση Γ» στον πόλεμο της Γάζας θα επηρεάσει όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Η «Φάση Γ» αναφέρεται σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης, καθώς ο στρατός εργάζεται για να ξεριζώσει τους εναπομείναντες θύλακες της Χαμάς στη Γάζα, ενώ το πολιτικό κλιμάκιο εργάζεται για να βρει μια εναλλακτική λύση στην ένοπλη οργάνωση ως κυβερνήτη της Λωρίδας.

Ο Γκάλαντ συναντήθηκε με τον Χόχσταϊν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.


Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι δυο τους συζήτησαν «τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη ενός πλαισίου που θα επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των ισραηλινών κοινοτήτων στα σπίτια τους στον βορρά».

Ο Γκάλαντ είπε στον Χόχσταϊν ότι «η μετάβαση στη ‘Φάση Γ’ του πολέμου στη Γάζα θα επηρεάσει τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά», προσθέτει το γραφείο του.

Πηγή φωτογραφίας: Ariel Hermoni/Defense Ministry

16:35 Αναφορές ότι το Ισραήλ χτύπησε ομάδα πολιτικής προστασίας στον νότιο Λίβανο

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν με βλήμα πυροβολικού μια ομάδα πολιτικής προστασίας στο χωριό Ταϊμπέ στον νότιο Λίβανο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ η ομάδα έσβηνε πυρκαγιά στο χωριό και ένα μέλος τραυματίστηκε από θραύσματα στο στήθος πριν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τότε που το Τελ Αβίβ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα.

16:26 Οργάνωση κρατουμένων: Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις εκστρατείες συλλήψεων κατά παιδιών

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Telegram ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις εκστρατείες συλλήψεων εναντίον Παλαιστίνιων παιδιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον επτά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων δύο αδελφών, συνελήφθησαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Δυτική Όχθη και το στρατιωτικό δικαστήριο του Ισραήλ παρέτεινε την κράτηση τριών παιδιών από την πόλη Μπέιτ Ουμάρ κοντά στην πόλη της Χεβρώνας.

16:16 Οικογένειες ομήρων θα δημοσιεύσουν βίντεο από την απαγωγή τους

Οι οικογένειες των ομήρων Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Ορ Λεβί και Ελίγια Κοέν, μαζί με το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, θα δημοσιεύσουν στις 19:00 η ώρα ένα βίντεο με την απαγωγή των τριών ανδρών από το καταφύγιο όπου κρύβονταν στις 7 Οκτωβρίου.

«Το βίντεο είναι ένα αιχμηρό κατηγορητήριο για την εγκατάλειψη που συνεχίζεται εδώ και 262 ημέρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ.

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και ο φίλος του, Άνερ Σαπίρα, έτρεξαν στο καταφύγιο του γηπέδου καθώς εκτοξεύονταν ρουκέτες από τη Γάζα. Όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στο καταφύγιο, ο Σαπίρα σκοτώθηκε ενώ υπερασπιζόταν τους άλλους που βρίσκονταν μέσα, πετώντας πίσω χειροβομβίδες που είχαν πετάξει οι επιτιθέμενοι. Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν αιχμαλωτίστηκε και το δεξί του χέρι ακρωτηριάστηκε από τον αγκώνα και κάτω.

Στις 24 Απριλίου, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο με τον Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, το πρώτο σημάδι ζωής που έλαβε η οικογένειά του.

Ο Ορ Λεβί έφτασε στο φεστιβάλ Supernova με τη σύζυγό του Εϊνάβ Λεβί στις 06:20 π.μ., μόλις εννέα λεπτά πριν από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Ο Ορ και η Εϊνάβ μπήκαν επίσης στο ίδιο καταφύγιο. Η Εϊνάβ σκοτώθηκε και ο Ορ μεταφέρθηκε στη Γάζα ως όμηρος. Ο μικρός τους γιος, Άλμογκ, θα γιορτάσει τα τρίτα του γενέθλια την Τρίτη, χωρίς τη μητέρα του ή τον πατέρα του.

Ο Ελίγια Κοέν και η φίλη του, Ζιβ Αμπούντ, πήγαν στο Supernova μαζί με την ανιψιά της και τον σύντροφο του ανιψιού της. Όταν άρχισε η επίθεση, και οι τέσσερις έτρεξαν στο ίδιο καταφύγιο με τον Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και τους Λεβί. Τα μέλη της οικογένειας της Ζιβ Αμπούντ σκοτώθηκαν. Ο Ελίγια πιάστηκε όμηρος, ενώ η Ζιβ επέζησε αφού βρέθηκε κάτω από πτώματα.

Το δίλεπτο βίντεο που θα κυκλοφορήσει έχει υποστεί επεξεργασία και έχει θολωθεί σύμφωνα με τα αιτήματα των οικογενειών.

Βίντεο με την απαγωγή τριών ομήρων θα δημοσιευθεί σήμερα Δευτέρα.

16:03 Σμότριχ: Αποστολή της ζωής μου είναι να εμποδίσω την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε σε συνεδρίαση του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού ότι σκοπεύει να «επιβάλει τα γεγονότα επί του εδάφους προκειμένου να καταστήσει την Ιουδαία και τη Σαμάρια [Δυτική Όχθη] αναπόσπαστο τμήμα του κράτους του Ισραήλ».

«Θα καθιερώσουμε την κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, πρώτα επί του εδάφους και στη συνέχεια μέσω της νομοθεσίας. Σκοπεύω να νομιμοποιήσω τους νέους οικισμούς [παράνομα φυλάκια]», δήλωσε ο Σμότριτς, «αποστολή της ζωής μου είναι να ματαιώσω την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

15:52 Λαπίντ: Η «υπόθεση των υποβρυχίων» αποδεικνύει ότι ο Νετανιάχου είναι κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ

Σχολιάζοντας την είδηση ότι κρατική επιτροπή έρευνας για την υπόθεση των υποβρυχίων (βλέπε ανάρτηση 12:35) κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «διακινδυνεύει την ασφάλεια του κράτους και βλάπτει τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ», ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ.

«Ο Νετανιάχου αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ. Έτσι ήταν στην περίπτωση των υποβρυχίων, έτσι ήταν με την καταστροφή του όρους Meron, έτσι ήταν όσον αφορά όλη τη συμπεριφορά που οδήγησε και προκάλεσε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε.

15:36 Ξενάγηση στο αεροδρόμιο της Βηρυτού για ξένους διπλωμάτες – «Δεν κρύβουμε όπλα του Ιράν»

Το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya αναφέρει ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση πραγματοποίησε ξενάγηση για ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, μία ημέρα αφότου η Telegraph ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ έχει συσσωρεύσει εκεί μεγάλες ποσότητες ιρανικών όπλων, πυραύλων και βομβών.

Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Ali Hamieh δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια είναι ανοικτά στην [επιθεώρηση] όλων των διπλωματικών υπαλλήλων. Η έκθεση της Telegraph αποτελεί μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου κατά του Λιβάνου και βλάπτει την τουριστική μας βιομηχανία, η οποία υπέστη ζημιά και από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου και εισβάλλει στον εναέριο χώρο του, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Βηρυτού, εκατοντάδες φορές το χρόνο».

15:22 Περισσότερα για τη γυναίκα που προσπάθησε να πνίξει 3χρονο παιδί από την Παλαιστίνη σε πισίνα

Αναφέραμε χθες την είδηση ότι μία γυναίκα στο Τέξας προσπάθησε να πνίξει ένα 3χρονο παιδί σε πισίνα όταν έμαθε ότι κατάγεται από την Παλαιστίνη.

Η μητέρα του παιδιού, Αμερικανίδα με παλαιστινιακή καταγωγή, δήλωσε:

«Είμαστε Αμερικανοί πολίτες, με καταγωγή από την Παλαιστίνη, και δεν ξέρω πού να πάω για να νιώσω ασφαλής με τα παιδιά μου».

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ 

15:10 Το Ισραήλ επαινεί τον ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής και ετοιμάζεται για πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, επαίνεσε τον ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρξει νέα πρεσβεία της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρεσβειών στο Ισραήλ είναι στο Τελ Αβίβ καθώς η Ιερουσαλήμ σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανήκει και στους Παλαιστίνιους, καθώς το ανατολικό της τμήμα θεωρείται η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

14:59 Η Ταϊλάνδη θα στείλει εργάτες γης στο Ισραήλ για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου

Η Ταϊλάνδη θα ξαναστείλει εργάτες γης στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα μετά από οκτάμηνη διακοπή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας, με στόχο να έχουν εργαστεί στη χώρα περισσότεροι από 10.000 πολίτες της μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πρώτοι 100 εργάτες έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψουν από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια ομάδα στις αρχές Ιουλίου.

Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάτες εργάζονταν στον γεωργικό τομέα, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών εργατών στο Ισραήλ, πριν ξεσπάσει η σύγκρουση τον περασμένο Οκτώβριο.

Εγκλωβισμένοι στις μάχες όταν οι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, 39 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν και άλλοι 32 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Έξι από αυτούς πιστεύεται ότι παραμένουν σε αιχμαλωσία.

14:47 Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό κράτηση πάνω από 30 νέους σε χωριό κοντά στη Ραμάλα

Ο δήμαρχος Rafat Khalifeh στο κατεχόμενο χωριό Kafr Nime της Δυτικής Όχθης κοντά στη Ραμάλα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 30 νεαρούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μόλις 15 ετών, χθες σε ένα πάρκο του χωριού «για λόγο που δεν είναι σαφής».

Οι μαθητές του λυκείου αναμένεται να δώσουν εξετάσεις σε δύο ημέρες, λέει, φοβούμενος ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις εκπαιδευτικές προοπτικές των νέων του χωριού.

«Εκφοβίζουν τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι το χωριό «έχει υποφέρει πολύ» από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές εναντίον του έχουν γίνει πιο συχνές.

Είπε επίσης ότι οι Ισραηλινοί δημιούργησαν παράνομους οικισμούς κοντά στο χωριό του και οι έποικοι εκφοβίζουν τους κατοίκους του Kafr Nime.

14:35 Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Φατάχ και Χαμάς στην Κίνα

Οι συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φατάχ που επρόκειτο να διεξαχθούν στην Κίνα αυτόν τον μήνα αναβλήθηκαν και δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς και της Φατάχ στο Reuters τη Δευτέρα.

Αφού φιλοξένησε μια συνάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων τον Απρίλιο, η Κίνα δήλωσε ότι η Φατάχ – της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς – και η Χαμάς είχαν εκφράσει τη βούληση να επιδιώξουν τη συμφιλίωση μέσω συνομιλιών ενότητας στο Πεκίνο. Αξιωματούχοι της Φατάχ και της Χαμάς είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου.

14:21 Τουλάχιστον 37.626 νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 37.626 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, στον απόηχο της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι άλλοι 86.098 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε περισσότερους από οκτώ μήνες ανελέητων ισραηλινών επιθέσεων.

14:05 Ο επικεφαλής της Unrwa λέει ότι ο κόσμος πρέπει να «αντιδράσει» στις προσπάθειες του Ισραήλ να διαλύσει την υπηρεσία

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) κάλεσε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν στις προσπάθειες του Ισραήλ να διαλυθεί ο οργανισμός.

«Το Ισραήλ ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην εντολή του οργανισμού. Αλλά τώρα επιδιώκει να τερματίσει τις δραστηριότητες της UNRWA, απορρίπτοντας το καθεστώς της υπηρεσίας ως οντότητας του ΟΗΕ που υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της υπηρεσίας.

«Αν δεν αντιδράσουμε, άλλες οντότητες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί θα είναι οι επόμενοι, υπονομεύοντας περαιτέρω τη λειτουργία μας», μεταδίδει το Reuters.

13:52 Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Ισραηλινό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση της Rasha Hirzallah, δημοσιογράφου που εργάζεται για το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Η κράτησή της θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου.

Αρχικά της είχε ανακοινωθεί ότι θα κρατούνταν για 72 ώρες στις αρχές Ιουνίου.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταγράφει ότι από τις 24 Ιουνίου, 108 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι 103 από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι, δύο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι. Τον Μάιο του 2024 η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαγόρευσε τη λειτουργία του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera στο Ισραήλ.

13:36 Με τη δολοφονία του Hani Al-Jafrawi το Ισραήλ αφαίρεσε έναν «πυλώνα» από το σύστημα υγείας στη Γάζα

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο διευθυντής ασθενοφόρων και επειγόντων περιστατικών της Γάζας Hani al-Jafrawi σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κλινική Αλ Ντάρατζ στην πόλη της Γάζας.

Ο Eyad Zaqout, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ δήλωσε στο Al Jazeera ότι με τη δολοφονία του Al-Jafrawi, το Ισραήλ αφαίρεσε «έναν πυλώνα» από το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας του θύλακα.

«Είναι σαφές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν για άλλη μια φορά να καταστρέψουν πλήρως το σύστημα υγείας και το ιατρικό σύστημα στη Γάζα», δήλωσε ο Zaqout.

«Ο κ. Hani al-Jafrawi ήταν ένας πυλώνας για το σύστημα υγείας της Γάζας. Εργαζόταν σκληρά για την εξυπηρέτηση των ασθενών και των τραυματιών. Υπηρετούσε μέρα και νύχτα για να εξυπηρετήσει αυτούς που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στη Γάζα», πρόσθεσε.

13:23 Ο Νετανιάχου πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για την «αποδοχή μερικώς της συμφωνίας»

Ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, βουλευτής Γκάντι Άιζενκοτ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με μια «μερική κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ομηρίας» απαιτούν «άμεση διευκρίνιση».

«Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, υπήρχαν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε μια πλήρης συμφωνία σε ένα στάδιο είτε μια συμφωνία σε τρεις φάσεις», δήλωσε ο Άιζενκοτ στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού για μερική συμφωνία είναι αντίθετη με την απόφαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε. «Ίσως ήταν ένα φροϋδικό ολίσθημα, ίσως απλώς μια σκέψη. Νομίζω όμως ότι απαιτεί άμεση διευκρίνιση υπό το πρίσμα της ψυχικής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις οικογένειες των ομήρων και της μοιραίας ζημιάς που προκάλεσε στην πολιτική δύναμη του Ισραήλ».

«Υπάρχουν στρατιώτες που πολεμούν αυτή τη στιγμή και στόχος τους είναι να απελευθερώσουν τους ομήρους. Νομίζω ότι απαιτείται άμεση διευκρίνιση από τον πρωθυπουργό για το τι εννοούσε».

13:10 Κόλαφος οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για τον «πόλεμο του Ισραήλ κατά των παιδιών»

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά. Οι υψηλές απώλειες και η κακοποίηση των παιδιών έχουν θορυβήσει τις οργανώσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΗΕ πρόσθεσε το Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής» των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Το υποσιτισμένο βρέφος στη φωτογραφία είναι έξι μηνών. Γεννήθηκε 3,5 κιλά και μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να πάρεις μόλις 300 γραμμάρια παραπάνω

Τη Δευτέρα, η βρετανική οργάνωση Save the Children ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τα εξαφανισμένα παιδιά της Γάζας, τονίζοντας ότι 21.000 παιδιά εκτιμάται ότι χάθηκαν, εξαφανίστηκαν, κρατούνται, θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ή σε ομαδικούς τάφους ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

Η έκθεση της Save the Children είναι η τελευταία δήλωση ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών που επισημαίνουν τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των παιδιών στη Γάζα.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες εντυπωσιακές δηλώσεις και αριθμοί:

  • Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη Γάζα νεκροταφείο για τα παιδιά σε μια δήλωση τον Νοέμβριο.
  • Η UNICEF δήλωσε τον Μάιο ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τα παιδιά στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα στον πόλεμο. Τον Ιούνιο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά δήλωσε ότι περίπου το 90% των παιδιών στη Γάζα δεν έχουν τροφή και αντιμετωπίζουν «σοβαρές» απειλές για την «επιβίωση και την ανάπτυξή» τους.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε τον Ιούνιο το Ισραήλ στον «κατάλογο της ντροπής» των εμπόλεμων μερών που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, λέγοντας ότι είναι «σοκαρισμένος από τον πρωτοφανή αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
  • Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε επίσης τον Ιούνιο εξακρίβωσε «8.009 σοβαρές παραβιάσεις κατά 4.360 παιδιών» στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό.
  • Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 8.000 νέοι έχουν διαγνωστεί και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 1.600 παιδιών με την πιο επικίνδυνη μορφή της πάθησης, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του που έγινε επίσης τον Ιούνιο.

12:55 Προχωρά η διαδικασία για αύξηση του χρόνου επιστράτευσης των εφέδρων

Η Κνεσέτ ενέκρινε το αίτημα του υπουργικού συμβουλίου να ψηφίσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για την παράταση της προσωρινής διάταξης που αυξάνει την ηλικία απαλλαγής από την εφεδρεία των IDF από τα 40 στα 41 έτη.

Εάν η νομοθεσία εγκριθεί, οι έφεδροι αξιωματικοί θα υπηρετούν μέχρι την ηλικία των 46 ετών και οι έφεδροι ειδικών επιχειρήσεων μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Το προσωρινό μέτρο υποτίθεται ότι θα έληγε στα τέλη Ιουνίου, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη έγκρισή του.

12:47 Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ θα αλλάξουν «από άποψη τακτικής, όχι στρατηγικής»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα αλλάξουν «τακτικά, αλλά όχι στρατηγικά», δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου ότι «οι έντονες μάχες στη Γάζα έχουν σχεδόν τελειώσει».

«Σήμερα ο στρατός βρίσκεται παντού στη Λωρίδα της Γάζας, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι σε δύο εβδομάδες η ένταση θα μειωθεί δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις μάχες, αλλά οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν από άποψη τακτικής, αλλά όχι στρατηγικής».

12:35 «Ο Νετανιάχου ρίσκαρε την ασφάλεια της χώρας» – Πόρισμα εξεταστικής του Ισραήλ «καίει» τον πρωθυπουργό

Η εξεταστική επιτροπή του Ισραήλ για τη λεγόμενη υπόθεση των υποβρυχίων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, τον πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, τον πρώην διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Ραμ Ρόθμπεργκ και τον πρώην υπάλληλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Άβνερ Σιμόνι ότι τα συμπεράσματα της επιτροπής θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον καθένα από αυτούς.

Αναφερόμενοι στον Νετανιάχου, τα μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι «η συμπεριφορά του πρωθυπουργού στα θέματα που διερευνήθηκαν οδήγησε σε βαθιά και συστηματική διακοπή των διαδικασιών εργασίας και των δυνατοτήτων στρατιωτικού σχεδιασμού και έβλαψε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια»

«Με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε η επιτροπή, «ο Νετανιάχου έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ και έβλαψε τις εξωτερικές σχέσεις και τα οικονομικά του συμφέροντα».

Οι πέντε θα πρέπει να ενημερώσουν την εξεταστική επιτροπή εάν σκοπεύουν να διορίσουν ιδιωτικό δικηγόρο για να τους εκπροσωπήσει.

Η επιτροπή δήλωσε ότι η απόφασή της δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς αναφορά στις δύσκολες ημέρες που βιώνει το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, «ιδίως υπό το πρίσμα των πολύπλοκων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου»».»

Η υπόθεση των υποβρυχίων αφορά δύο συμφωνίες πώλησης όπλων μεταξύ του Ισραήλ και της γερμανικής ναυπηγικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems. Στην πρώτη συμφωνία, το Ισραήλ αγόρασε τρία υποβρύχια αξίας 1,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια).

Στη δεύτερη, το Ισραήλ αγόρασε πυραυλάκατους, αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 481 εκατομμύρια δολάρια), με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων πλατφόρμων φυσικού αερίου του Ισραήλ. […] Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν ήδη κατατεθεί για την υπόθεση, ανώτεροι στρατιωτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του Νετανιάχου απαίτησαν και έλαβαν δωροδοκίες για την προώθηση των συμφωνιών.

Ο κεντρικός ισχυρισμός κατά του Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση, είναι ότι θεωρείται ύποπτος για την πρωτοβουλία αγοράς επιπλέον υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό παρά τις αντιρρήσεις του αμυντικού κατεστημένου.

12:27 Ισραηλινά στρατεύματα τραυματίζουν νεαρό άνδρα στην Τουλκαρέμ της Δ. Όχθης

Ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στα δυτικά της πόλης Ζάιτα στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι τα στρατεύματα έριξανσφαίρες στην περιοχή του διαχωριστικού τείχους, δυτικά της Ζάιτα, τραυματίζοντας τον νεαρό άνδρα.

12:18 Ο Παλαιστίνιος που έδεσαν σαν ανθρώπινη ασπίδα στο τζιπ του ισραηλινού στρατού μιλά για τα βασανιστήρια που υπέστη

Ο τραυματισμένος νεαρός Παλαιστίνιος Mujahid Balass περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι τον έδεσαν στο καπό του τζιπ τους ενώ ήταν τραυματισμένος χρησιμοποιώντας τον σαν ανθρώπινη ασπίδα κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στην πόλη Jenin.

Ο νεαρός περιγράφει τα χτυπήματα που υπέστη και αναφέρει ότι γελούσαν ενώ τον χτυπούσαν. Στη συνέχεια τον έπιασαν από τα τραυματισμένα του μέρη και τον πέταξαν πάνω στο τζιπ.

Αρχικά έπεσε κάτω αλλά στη συνέχεια τον έδεσαν πάνω στο τζιπ του οποίου η λαμαρίνα έκαιγε με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα.

«Προτιμούσα να πεθάνω» αναφέρει μεταξύ άλλων στο παρακάτω βίντεο:

12:05 ΟΗΕ: Περίπου το 65% των δρόμων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές

Το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) αναφέρει ότι περίπου το 65% των δρόμων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές.

Περίπου 1.100 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί, 350 χιλιόμετρα έχουν πληγεί σοβαρά και 1.470 χιλιόμετρα δρόμων έχουν πληγεί μέτρια, σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τον UNOSAT.

Οι δορυφορικές εικόνες συλλέχθηκαν στις 29 Μαΐου, ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι η ανάλυση δεν έχει επικυρωθεί στο πεδίο.

Πηγή: AJ

11:50 Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 9.360 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Ο στρατός συνέλαβε 12 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και παιδιά, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων και της Επιτροπής για τις υποθέσεις πρώην κρατουμένων.

Μεγάλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε τμήματα της Ραμάλα με στόχο τουλάχιστον 80 πολίτες, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πλειονότητά τους τέθηκε υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιβεβαιώνεται ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν υπό κράτηση από την εν λόγω επιχείρηση.

Οι τελευταίες συλλήψεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση σε 9.360 από τις 7 Οκτωβρίου.

11:36 «Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη λεγόμενη πρόταση Νετανιάχου» – Πυρά κατά της κυβέρνησης από τις οικογένειες των ομήρων

Τα μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σχολίασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι 14 την Κυριακή, κατά την οποία φάνηκε έτοιμος να δεχτεί μόνο μια «μερική συμφωνία» με τη Χαμάς και την απελευθέρωση μόνο ορισμένων ομήρων.

«Όποιος είδε τη χθεσινή συνέντευξη άκουσε τον Μπίμπι να σαμποτάρει τη [λεγόμενη] πρόταση Νετανιάχου», δήλωσε ο Γκιλ Ντίκμαν, ξάδελφος του Ισραηλινού ομήρου Καρμέλ Γκατ, στην επιτροπή οικονομικών της Κνεσέτ.

«Υπήρχε μια συμφωνία που υποτίθεται ότι θα τους έφερνε όλους πίσω, και ξαφνικά αποδεικνύεται ότι η πρόταση που όλοι εκτός από τον Νετανιάχου υποστηρίζουν, είναι η ίδια η συμφωνία του Νετανιάχου», πρόσθεσε. «Δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι [το Ισραήλ] παραιτήθηκε από όλους τους ομήρους; Δεν υπάρχει καμία μερική συμφωνία. Είναι σαν μια μερική εγκυμοσύνη ή μια μερική νίκη. Είναι μια πλήρης αποτυχία», πρόσθεσε.

Η μητέρα του Ισραηλινού ομήρου Ομέρ Βένκερτ, Νίβα, απευθύνθηκε επίσης στην επιτροπή. «Δεν είμαι κάποια που φωνάζει», είπε, «αλλά τη μια μέρα ο Νετανιάχου μας λέει ότι υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι και ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν και την άλλη μέρα λέει κάτι διαφορετικό. Πώς μπορώ να μην τρελαθώ;»

«Είμαι νομοταγής πολίτης και σιωνίστρια», πρόσθεσε. «Αλλά αν η χώρα μου δεν σώσει τον γιο μου, δεν έχουμε μέλλον εδώ».

11:22 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς λένε ότι επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι μαχητές της βομβάρδισαν ισραηλινούς στρατιώτες με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος στην πόλη Ράφα.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ομάδα δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση ενώ ισραηλινοί στρατιώτες και οχήματα διείσδυσαν στο κτίριο al-Masri στην πόλη.

11:11 «Είναι πόλεμος εναντίον των παιδιών»

Ο Khaled Quzmar, γενικός διευθυντής της οργάνωσης για τα δικαιώματα των παιδιών Defense for Children International Palestine, δήλωσε ότι οι θηριωδίες που διαπράττονται κατά των παιδιών στη Γάζα είναι άνευ προηγουμένου.

Ο Quzmar μίλησε στο Al Jazeera από τη Ραμάλα αφού η βρετανική οργάνωση Save the Children ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τα εξαφανισμένα παιδιά της Γάζας, τονίζοντας ότι 21.000 παιδιά εκτιμάται ότι χάθηκαν, εξαφανίστηκαν, κρατούνται, θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ή σε ομαδικούς τάφους ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

«Εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά αυτό που βλέπουμε [στη Γάζα] είναι σε επίπεδο που δεν είδαμε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο κατά των παιδιών. Τα παιδιά στη Γάζα πληρώνουν το μεγάλο κόστος της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα», δήλωσε ο Quzmar.

«Τα παιδιά υφίστανται επίσης εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών στη Γάζα παραβιάζονται συστηματικά και συνεχώς από τον ισραηλινό στρατό».

11:02 Νέα επίθεση σε πλοίο στον Ινδικό

Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πλοίαρχος εμπορικού πλοίου ανέφερε μια έκρηξη κοντά στο σκάφος αυτό, το οποίο πλέει 246 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νιστούν στην Υεμένη. Ο UKMTO πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και ότι το πλοίο συνεχίζει την πορεία του προς το επόμενο λιμάνι που είχε προγραμματιστεί στο δρομολόγιό του.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024