Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Ποιοι είναι οι «πρίγκιπες» του Κρεμλίνου που τον εδραιώνουν στην εξουσία

Πούτιν: Ποιοι είναι οι «πρίγκιπες» του Κρεμλίνου που τον εδραιώνουν στην εξουσία

Η εξέχουσα θέση των πριγκιπόπουλων του Κρεμλίνου δείχνει ότι ο Πούτιν, 71 ετών, κάνει σχέδια για να εξασφαλίσει τη μακροβιότητα του καθεστώτος του

Λίγα πράγματα στο επίσημο βιογραφικό της Άννα Τσιβίλεβα, το οποίο περιλαμβάνει μια θητεία ως ψυχίατρος σε ψυχιατρική κλινική και την πώληση ιατρικών προμηθειών πριν γίνει μεγιστάνας του άνθρακα, έδειχναν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα την διόριζε ως αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Αντίθετα, το βασικό προσόν της Τσιβίλεβα φαίνεται να είναι ένα κοινό μυστικό: είναι πρώτη ξαδέλφη του Πούτιν, μέρος μιας στενής οικογένειας που ο Ρώσος πρόεδρος σπάνια αναγνωρίζει.

Η αλματώδης άνοδος της Τσιβίλεβα, 52 ετών, εντάσσεται σε ένα κύμα διοικητικών διορισμών των παιδιών και άλλων στενών συγγενών υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων μετά την επανεκλογή του Πούτιν τον Μάρτιο, η οποία παρέτεινε την εξουσία του τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Τα σχέδια

Η εξέχουσα θέση των πριγκιπόπουλων του Κρεμλίνου δείχνει ότι ο Πούτιν, 71 ετών, κάνει σχέδια για να εξασφαλίσει τη μακροβιότητα του καθεστώτος του, ακόμη και όταν θέτει τη χώρα σε πολεμική κατάσταση για να υποστηρίξει την εισβολή του στην Ουκρανία, λένε οι αναλυτές.

«Πρόκειται για τη διαδοχή – είναι μια προσπάθεια παράδοσης της εξουσίας. Η νέα γενιά πριγκίπων και πριγκιπισσών γίνεται όλο και πιο εξέχουσα», δήλωσε ο Ίλια Σουμάνοφ, επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Ρωσία.

Ο διορισμός της Τσιβίλεβα δείχνει τις αντικρουόμενες προτεραιότητες του Πούτιν, αφού τοποθέτησε τον Αντρέι Μπελούσοφ, έναν κρατικοδίαιτο οικονομικό αξιωματούχο, στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας τον περασμένο μήνα και του έδωσε εντολή να παρακολουθεί στενότερα τις διογκούμενες δαπάνες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Κορυφαίος αναπληρωτής του Μπελούσοφ θα είναι ο Λεονίντ Γκόρνιν, ένας αξιοσέβαστος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί πράγματι καλύτερο έλεγχο των οικονομικών του πόρων.

Η μοιραία σύγκρουση

Αλλά η ανάγκη να τοποθετηθεί το μέλλον του καθεστώτος Πούτιν στα έμπιστα χέρια των πριγκίπων του Κρεμλίνου θα συγκρουστεί με τις προσπάθειες των τεχνοκρατών του να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, δήλωσε ο Σουμάνοφ.

«Υπάρχει μια ανισορροπία όταν έχεις πάρα πολλές φατρίες που βρίσκονται εκεί όχι λόγω των επαγγελματικών τους προσόντων, αλλά επειδή έχουν την ευλογία του προέδρου για να αποκτούν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε θέσεις απασχόλησης που δεν θα έπρεπε να έχουν».

Μεταξύ των λίγων τυχερών που εξασφάλισαν προαγωγές στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Πούτιν τον Μάιο ήταν ο Ντμίτρι Πατρούσεφ, γιος του Νικολάι Πατρούσεφ, του επί μακρόν πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και ο Μπόρις Κοβαλτσούκ, γιος του δισεκατομμυριούχου τραπεζών και μέσων ενημέρωσης Γιούρι Κοβαλτσούκ, ενός από τους στενότερους φίλους του Πούτιν.

Οι απόγονοι της κουστωδίας

Αρκετοί άλλοι απόγονοι της κουστωδίας του Πούτιν έχουν λάβει εξέχοντες και πολυπόθητους κυβερνητικούς ή επιχειρηματικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια. Ο Πάβελ Φραντκόφ, του οποίου ο πατέρας Μιχαήλ είναι πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των εξωτερικών μυστικών υπηρεσιών, διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας μαζί με την Τσιβίλεβα τη Δευτέρα- ο μεγαλύτερος αδελφός του Πετρ διευθύνει μια μεγάλη κρατική τράπεζα που εξυπηρετεί την αμυντική βιομηχανία.

Ο Ρομάν Ρότενμπεργκ είναι αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδίας χόκεϊ επί πάγου και προπονητής σε δύο από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, ενώ διατηρεί υψηλόβαθμο πόστο στην κρατική Gazprombank. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρότενμπεργκ -του οποίου ο δισεκατομμυριούχος θείος Αρκάντι, πρώην παρτενέρ του Πούτιν στο τζούντο, είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας- δήλωσε ότι είναι κατά των πελατειακών σχέσεων στον αθλητισμό.

Ξεπληρώνει χρέη

Ένας πρώην υψηλόβαθμος Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η τοποθέτηση των επόμενων γενεών σε τέτοιους ρόλους είναι το μόνο που κάνει ο Πούτιν για να ξεπληρώσει εκείνους που του άνοιξαν τον δρόμο προς την εξουσία.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους [ο Πούτιν] χρωστάει κάτι», δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο, ο Πούτιν ήθελε να ανταμείψει τον Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος είχε ωθήσει τους άνδρες της FSB να συσπειρωθούν γύρω από τον Πούτιν όταν ο ίδιος διορίστηκε για πρώτη φορά επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας, και τον Γιούρι Κοβαλτσούκ, τον οποίο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει αποκαλέσει «προσωπικό τραπεζίτη» του Πούτιν και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να τον πείσει να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαδοχή του Ντμίτρι Πατρούσεφ και του Μπόρις Κοβαλτσούκ ήταν ένα άλλο μέρος της αποπληρωμής αυτών των χρεών, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος.
Ένας άλλος πρώην ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε το σκεπτικό ως «απλά, ανθρώπινα, γονικά συναισθήματα». Ή όπως το έθεσε: «Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε πάρα πολύ, απλά φροντίστε τα παιδιά».
Οι νεποτιστικοί διορισμοί δείχνουν ότι η εδραιωμένη ελίτ της Ρωσίας θέλει να εξασφαλίσει τη θέση της μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Σουμάνοφ.
«Γνωρίζουν ότι ο Πούτιν δεν έχει αόριστη ημερομηνία λήξεως. Έτσι, όσο πιο ψηλά μπορούν να ανέβουν, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να επιβιώσουν και να βρουν μια ασφαλή θέση αν το σύστημα διασπαστεί», πρόσθεσε, σημεώνοντας ότι «Γι’ αυτό προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο περισσότερων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση».

Παζάρι

Σε ένα…χαοτικό παζάρι για τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αποχωρούσες δυτικές εταιρείες και επιχειρηματίες που έχουν πέσει θύμα του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πατρούσεφ, 46 ετών, έχει επιβλέψει μερικές από τις πιο γνωστές περιπτώσεις – όπως η εξαγορά από το κράτος των ρωσικών επιχειρήσεων της Danone και της Carlsberg πέρυσι.

Ο Πούτιν, το μοναδικό επιζήσαν τέκνο δύο επιζώντων της πολιορκίας του Λένινγκραντ, είναι γνωστός για τη…σιωπή του σχετικά με την οικογένειά του.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι δύο κόρες του με την πρώην σύζυγό του Λουντμίλα Πούτινα έχουν αναλάβει περισσότερο δημόσιο ρόλο. Τον Ιούνιο, και οι δύο κόρες, η Μαρία Βορόντσοβα και η Κατερίνα Τίχονοβα, μίλησαν δημόσια στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης – η μοναδική απάντηση της Ρωσίας στο Νταβός.

Ο ρόλος της Τσιλίλεβα

Η Τσιβίλεβα, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, έχει επίσης σταδιακά αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση με το φως της δημοσιότητας αφού ο σύζυγός της Σεργκέι έγινε κυβερνήτης του Κουζμπάς, μιας σημαντικής περιοχής παραγωγής άνθρακα στη Σιβηρία, το 2018, ένα σκαλοπάτι για τον διορισμό του ως υπουργού Ενέργειας τον Μάιο.

Οι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν την περιοχή ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι η Τσιβίλεβα, και όχι ο κυβερνήτης, ήταν αυτή που ουσιαστικά διοικούσε την περιοχή, σύμφωνα με άρθρο του ερευνητικού πρακτορείου Proekt του 2022, το οποίο αποκάλυψε για πρώτη φορά τους οικογενειακούς δεσμούς της με τον Πούτιν.

Πέρυσι, ο Πούτιν ανέθεσε στην Τσιβίλεβα τη διοίκηση ενός νέου ιδρύματος, των Υπερασπιστών της Πατρίδας, για να βοηθήσει τους βετεράνους πολέμου της Ρωσίας.

Ο αντίκτυπος του ιδρύματος φαίνεται να ήταν περιορισμένος: δαπάνησε μόνο 146 εκατ. ρουβλίων από τον προϋπολογισμό του ύψους 2,5 δισ. ρουβλίων για «κοινωνική και φιλανθρωπική υποστήριξη» πέρυσι, σύμφωνα με τα αρχεία του, ενώ 2 δισ. ρουβλίων πήγαν σε μισθούς και άλλα διοικητικά έξοδα.

Αλλά η Τσιβίλεβα έπιασε γρήγορα δουλειά. Μέσα σε δύο ημέρες μετά τον διορισμό της, ταξίδεψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Χαμπάροφσκ, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, ποζάροντας με στρατιωτικούς και ασθενείς.

Ο Παβέλ Λούζιν, επισκέπτης μελετητής στη Σχολή Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ο Πούτιν είχε προτείνει την Τσιβίλεβα για τη θέση ή αν η ιδέα προήλθε από τον Μπελούσοφ, ο οποίος έχει λίγους προϋπάρχοντες συμμάχους στο υπουργείο Άμυνας.

«Νομίζω ότι ο ίδιος ο Μπελούσοφ πρότεινε την Τσιβίλεβα, καθώς χρειάζεται μια πρόσθετη άμεση σύνδεση με τον Πούτιν και χρειάζεται ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης μεταξύ των βουλευτών που δεν συνδέεται με κανέναν με παλιές προσωπικές και υπηρεσιακές σχέσεις», είπε.

Αλλά η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, συνεργάτης στο Κέντρο Ευρασίας Carnegie Russia στο Βερολίνο, δήλωσε ότι ο διορισμός της Τσιβίλεβα και άλλων τριών νέων αναπληρωτών υπουργών Άμυνας αυτή την εβδομάδα τόνισε περαιτέρω τον βαθμό στον οποίο ο Μπελούσοφ εξαρτάται από τον πρόεδρο καθώς εισέρχεται στη νέα του θέση.

«Όλα αυτά τα χρόνια στην καθεστηκυία τάξη Πούτιν, ο Μπελούσοφ παρέμεινε μόνος του», σημείωσε, για να προσθέσει: «Και αν είσαι μοναχικός, τότε για αναπληρωτές θα σου δώσουν τον γιο του πρώην πρωθυπουργού και μια ανιψιά του Πούτιν».

Πηγή ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024