Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Οι ΗΠΑ είναι μέρος της σύγκρουσης - Θα υπάρξουν αντίποινα

Ρωσία: Οι ΗΠΑ είναι μέρος της σύγκρουσης – Θα υπάρξουν αντίποινα

Με αφορμή την επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε την πρέσβειρα των ΗΠΑ για να της παραδώσει διάβημα «για τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίθεση».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα Λιν Τρέισι κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα και της παραδόθηκε διάβημα σε σχέση με την επίθεση στη Σεβαστούπολη που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αμερικανικών όπλων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 24 Ιουνίου με την κληθείσα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, της παραδόθηκε διάβημα», αναφέρει ένα λιτό μήνυμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Το διάβημα αφορούσε την «στοχευμένη, συνοδευόμενη από πολυάριθμα θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά» ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη.

Στην πρέσβειρα είπαν ότι οι ΗΠΑ, προμηθεύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με όπλα, μεταξύ των οποίων «με την χρήση πυραύλων ATACMS με κεφαλές διασποράς που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των κατοίκων της Σεβαστούπολης, των οποίων η στόχευση και ο χειρισμός των πτητικών αποστολών πραγματοποιείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς, έγιναν ουσιαστικά μέρος της σύγκρουσης και φέρουν την ίδια ευθύνη για την επίθεση με το Κίεβο».

Αργότερα τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σεβαστούπολη «δεν εγείρει καμία αμφιβολία» και τόνισε ότι «σίγουρα θα ακολουθήσει απάντηση σε αυτό το έγκλημα». Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέστησε επίσης την προσοχή στην έλλειψη καταδίκης της επίθεσης από διεθνείς οργανισμούς και τους κάλεσε να «δώσουν μια σωστή εκτίμηση».

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και έχει γίνει στην πραγματικότητα μέρος της σύγκρουσης. Θα υπάρξουν βέβαια αντίποινα.»

Τι πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών -πλην την επανάληψη των ως άνω- ανέφερε πως «Η Ρωσία εκφράζει ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν αξιωματούχοι φιλικών κρατών, καθώς και εκπρόσωποι του ευρωπαϊκής και αμερικανικής κοινής γνώμης. Τα λόγια συμπαράστασης συνεχίζουν να καταφθάνουν», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε πως «η πρέσβειρα έχει ενημερωθεί ότι τέτοιες ενέργειες της Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τις φιλοναζιστικές αρχές της Ουκρανίας να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες μέχρι τον «τελευταίο Ουκρανό», επιτρέποντας πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Θα ακολουθήσουν σίγουρα αντίποινα».

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «διεξάγουν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και έχει γίνει στην πραγματικότητα μέρος της σύγκρουσης».

«Η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις στόχευσης και διεξάγει τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο ταγματάρχης και εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσάρλι Ντιτζ.

 Η Ουκρανία αποφασίζει μόνη της την στόχευση

Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις στόχευσης, αφού το Κρεμλίνο κατηγόρησε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε με πυραύλους ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν 151.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η σύγκρουση εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης μέχρι σήμερα, όπως υπογραμμίζει από την πλευρά του το Reuters. Όμως η ευθεία επίρριψη ευθυνών στις ΗΠΑ για τη φονική επίθεση στην Κριμαία -την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ρωσικό έδαφος – είναι ένα βήμα παραπέρα.

«Η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις στόχευσης και διεξάγει τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο ταγματάρχης Τσάρλι Ντιτζ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οποιαδήποτε απώλεια ζωής αμάχων αποτελεί τραγωδία. «Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει τις χιλιάδες αθώων Ουκρανών που έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε αυτός ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Σεβαστούπολη την Κυριακή, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Βίντεο έδειξε ανθρώπους να τρέχουν από μια παραλία κοντά στη Σεβαστούπολη και μερικούς από τους τραυματίες να μεταφέρονται σε ξαπλώστρες. Η Ρωσία δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προμηθεύσει τα όπλα, ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί στόχευσαν τα κτίρια στη Σεβαστούπολη και παρακολουθούσαν την πτήση τους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024