Βόρεια Κορέα: Επικρίνει τις ΗΠΑ για τη διευρυνόμενη υποστήριξή της στην Ουκρανία
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας επέκρινε την ενίσχυση από τις ΗΠΑ της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα «να επιλέξει οποιουδήποτε είδους αντίποινα».
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο δεύτερος στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας επέκρινε τις ΗΠΑ για τη διευρυνόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει σήμερα Δευτέρα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).
«Η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας»
Επισημαίνοντας πρόσφατες αναφορές του αμερικανικού Πενταγώνου ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα για να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, ο Πακ Γιονγκ Τσον – αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών – υποστήριξε πως η Ρωσία έχει «δικαίωμα να επιλέξει οποιουδήποτε είδους αντίποινα», αναφέρει το KCNA.
Ο Πακ συμπλήρωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας «στον αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» τους.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε προ ημερών την Πιονγιάνγκ, για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια, υπογράφοντας συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ανησυχίες
«Η συνθήκη που υπέγραψε ο Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μια επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, αλλά φυσικά στον ψυχρό πόλεμο η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Δρ Εντουαρντ Χάουελ, συνεργάτης του βρετανικού ιδρύματος Chatham House, και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σίγουρα η συνεργασία δύο πυρηνικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη Δύση, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική The Guardian, το εύρος υποστήριξης για το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένο, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι επιφυλακτική για την ανταλλαγή ευαίσθητης τεχνολογίας και επίσης επειδή η Μόσχα ήταν παραδοσιακά ανήσυχη για τα ατομικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ (περισσότερα εδώ).
(κεντρική φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Lim Huey Teng)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις