Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Θα είναι ο φετινός Ιούνιος ο πιο θερμός των τελευταίων ετών - Η επιβάρυνση στην υγεία και οι πυρκαγιές

Καύσωνας: Θα είναι ο φετινός Ιούνιος ο πιο θερμός των τελευταίων ετών – Η επιβάρυνση στην υγεία και οι πυρκαγιές

«Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή για να επιβιώσουμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη στις νέες συνθήκες» ανέφερε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος για τον καύσωνα.

Συνθήκες καύσωνα είχαν καταγραφεί και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019 ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να έχει σαν μέσο όρο τις τιμές που έχουν καταγραφεί φέτος.

«Καίει» την Ευρώπη η κλιματική αλλαγή με το φετινό καλοκαίρι να εκτιμάται πιο θερμό από ότι αναμέναμε και τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο.

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρούνται στην Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα Ιουνίου 2024.

Ο φετινός Ιούνιος θα είναι από τους πλέον θερμούς τα τελευταία χρόνια

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι ένας από τους πλέον θερμούς Ιουνιους στη χώρα μας τα πολλά τελευταία δεκάδες χρόνια» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

«Αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα θα είμαστε σίγουρα 4 με 5 βαθμούς, μπορεί και παραπάνω στις θερμοκρασίες. Μιλάμε για έναν Ιούνιο όπου ήμασταν σταθερά σε πολύ μεγάλες αποκλείσεις θερμοκρασίας, μπορεί να μην είχαμε δηλαδή θερμοκρασίες καύσωνα αλλά ήμασταν σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αυτό δημιουργεί φοβερή επιβάρυνση και για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές».

«Πολύ απλά βλέπουμε ότι το τοπίο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύφλεκτο χρειάζεται μια απλή σπίθα για να αρπάξει φωτιά» πρόσθεσε και υπογράμμισε:

«Η Νο1 προτεραιότητα είναι η προσαρμογή, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη στις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται».

«Από εκεί και πέρα χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια σε διακρατικό επίπεδο να μπορέσουμε να μετριάσουμε το φαινόμενο. Να περιορίσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και στη συνέχεια σταδιακά μακροπρόθεσμα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αποκλιμάκωσή τους», υπογράμμισε.

Θα είναι το πιο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης;

Οι άνεμοι που πνέουν ζέστη και σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ασυνήθιστα καύσωνα στις αρχές Ιουνίου. Μια ανάλυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Climate Central ισχυρίζεται ότι η ακραία ζέστη έγινε πέντε φορές πιο πιθανή από την κλιματική αλλαγή με τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν σε καύσωνες ασυνήθιστους για την εποχή, σύμφωνα με το Euronews.

Αυτές οι περίοδοι υπερβολικής ζέστης έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην υγεία. Μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του C3S που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό στην Ευρώπη.

Οι θερμοκρασίες στο υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού είναι επίσης απίθανο να υποχωρήσουν. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ ανέφερε στην εποχική της πρόβλεψη ότι οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Η Μεσόγειος θερμαίνεται πιο γρήγορα στην Ευρώπη

Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του Copernicus.

Ειδικά το καλοκαίρι, η θέρμανση είναι πιο έντονη στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη και γύρω από τη Μεσόγειο.

«Η Μεσόγειος είναι ένα καυτό σημείο της κλιματικής κρίσης», λέει ο  ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, στο Euronews, επισημαίνοντας ότι η νότια Ιταλία, η Κύπρος, η Τουρκία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής επηρεάζονται επίσης άσχημα από την αυξανόμενη ζέστη.

Το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θερμαίνεται ιδιαίτερα γρήγορα, προσθέτει. Τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, η έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει ότι η συνολική αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα ξεπερνά τους 1,5 C – ένα πολύ υψηλό άλμα για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Sports in

Στην Αθήνα ο Ντόρσεϊ – Ολοκληρώνεται η επιστροφή του στον Ολυμπιακό

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (29/6) στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024