Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ύδρα: Ραγδαίες εξελίξεις με τον καπετάνιο και τα άλλα 12 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού

Ύδρα: Ραγδαίες εξελίξεις με τον καπετάνιο και τα άλλα 12 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού

Είπαν ότι έβλεπαν έναν αγώνα του Euro και ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν αντιλήφθηκαν ότι ξέσπασε η φωτιά στην Ύδρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον καπετάνιο και άλλα 12 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που φέρονται να προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα με πυροτεχνήματα και θα απολογηθούν την Τετάρτη (25/6) στον ανακριτή.

Από τη φωτιά στην Ύδρα κάηκαν 300 στρέμματα δάσους, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Είπαν ότι έβλεπαν έναν αγώνα του Euro και ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν αντιλήφθηκαν ότι ξέσπασε η φωτιά

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στηρίζοντας το πλήρωμα.

Έβλεπαν μπάλα

Από την ίδια πλευρά αναφέρεται ότι δεν προβλεπόταν στο ναυλοσύμφωνο η ρίψη πυροτεχνημάτων, γιατί τότε το κόστος θα έπρεπε να το αναλάβουν οι υπεύθυνοι του πληρώματος.

Επιπλέον αναφέρεται ότι το πλήρωμα την επίμαχη ώρα ήταν στο κάτω επίπεδο της θαλαμηγού στις καμπίνες τους και οι επιβάτες όταν ρωτήθηκαν σε άτυπες συνομιλίες που είχαν με τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς είπαν ότι έβλεπαν έναν αγώνα του Euro και ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν αντιλήφθηκαν ότι ξέσπασε η φωτιά.

Ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση σχετικά με τα αίτια και τους υπεύθυνους της καταστροφικής φωτιάς στο μοναδικό δάσος της Ύδρας που φαίνεται ότι προκλήθηκε από θαλαμηγό, κατέθεσαν 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου.

Σχετικά με τους επιβάτες της θαλαμηγού ερωτάται ο υπουργός αν «ήταν όλοι υπήκοοι Καζακστάν και με ποιον τρόπο διέφυγαν» και αν «προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο ναύλωσης της θαλαμηγού».

Το κείμενο της Ερώτησης:

«Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για τα αίτια και τους υπεύθυνους της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ύδρα»

Η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στη θέση «Μπίστι» στην Ύδρα κατέκαψε 300 στρέμματα του μοναδικού δάσους του νησιού. Σύμφωνα με καταθέσεις –τις οποίες επικαλέστηκε και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό το πρωί της Κυριακής 23/6–, υποστηρίζεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από τη ρίψη βεγγαλικών από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» που βρισκόταν κοντά στο σημείο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκάφος επέβαιναν τα 13 μέλη του πληρώματος, καθώς και 17 ιδιώτες από το Καζακστάν που δεν έχουν εντοπιστεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρεται ότι «συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς 13 ημεδαποί ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024. Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν την Κουριακή (23/6) το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά». Φαίνεται πως το κατηγορητήριο κατά των 13 μελών του πληρώματος του «Περσεφόνη» βασίστηκε, κυρίως, στη μαρτυρία κυβερνήτη παραπλέοντος σκάφους στο Λιμεναρχείο Ύδρας, ο οποίος παρατήρησε μία λάμψη πριν την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά και στο γεγονός ότι το «Περσεφόνη» βρισκόταν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, [βλ. ιστοσελίδα «in.gr», 23/06/2024, άρθρο Β. Λαμπρόπουλου] καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος για τις αιτίες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Αξιωματικοί του Λιμενικού αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη ρίψη βεγγαλικών από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη», όπως έχουν καταλήξει στελέχη της ΔΑΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, το σενάριο ρίψης βεγγαλικών από το σκάφος δεν επιβεβαιώνεται από άλλες καταθέσεις, ενώ δεν βρέθηκαν προς το παρόν σχετικά ευρήματα στη θαλαμηγό, αλλά και δεν έχει προσδιοριστεί για ποιον λόγο μπορεί να ρίχθηκαν τα βεγγαλικά. Αντίθετα, φέρεται να υπάρχουν πληροφορίες ότι μικρό φουσκωτό, πιθανόν από τη θαλαμηγό, είχε αποβιβάσει άτομα στην ακτή, κοντά στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Επομένως:

Επειδή οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μαρτυρούν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και «γκρίζα σημεία» στην υπόθεση της δασικής πυρκαγιάς στην Ύδρα

Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο σκάφος επέβαιναν και 17 άτομα από το Καζακστάν, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί και ο ρόλος τους δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ –σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα– βρίσκονται ήδη εκτός Ελλάδας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πώς ερμηνεύεται η απόκλιση στις εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΔΑΕΕ του ΠΣ και του Λιμενικού, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, για τα αίτια της πυρκαγιάς;

2. Ποιες οι εκτιμήσεις για τον ρόλο των 17 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, εκτός από το πλήρωμα; Ήταν όλοι υπήκοοι Καζακστάν και με ποιον τρόπο διέφυγαν; Προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο ναύλωσης της θαλαμηγού;».

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024