Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Η Φινλανδία πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει προληπτικά ανθρώπους

Γρίπη των πτηνών: Η Φινλανδία πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει προληπτικά ανθρώπους

Η εξάπλωση του ιού Η5Ν1 σε άγρια ζώα και σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ δημιουργεί ανησυχία για κίνδυνο μετάλλαξης και μετάδοσης στον άνθρωπο.

Η Φινλανδία πρόκειται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες η πρώτη χώρα του κόσμου που χορηγεί εμβόλιο γρίπης των πτηνών σε εργαζομένους εκτροφείων, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για κίνδυνο μετάλλαξης και νέας πανδημίας.

Η σκανδιναβική χώρα έχει εξασφαλίσει εμβόλια δύο δόσεων για 10.000 άτομα στο πλαίσιο κοινής παραγγελίας της ΕΕ για έως 40 εκατ. δόσεις της εταιρείας CSL Seqirus, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε 15 χώρες-μέλη.

«Το εμβόλιο θα διατεθεί σε άτομα 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων περιστάσεων» ανακοίνωσε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Το επιθετικό στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών τα τελευταία χρόνια και προκαλεί όλο και συχνότερα κρούσματα σε θηλαστικά, μεταξύ άλλων σε αγελάδες αμερικανικών εκτροφείων.

Έχει προκαλέσει επίσης μικρό αριθμό κρουσμάτων σε ανθρώπους, κάτι που έχει συμβεί πρόσφατα στις ΗΠΑ αλλά όχι στη Φινλανδία.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της χώρας θέλει να προλάβει τυχόν μετάδοση του ιού στα εκτροφεία γούνας.

«Οι συνθήκες στη Φινλανδία διαφέρουν επειδή έχουμε εκτροφεία γούνας όπου τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή» δήλωσε στο Reuters η Χάνα Νόχινεκ, αρχίατρος του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Πέρυσι, επιδημίες γρίπης των πτηνών σε ανοιχτά εκτροφεία μινκ και αλεπούδων στη Φινλανδία οδήγησαν στη θανάτωση και καταστροφή 485.000 ζώων.

Τα εμβόλια προορίζονται για εργαζομένους σε πτηνοτροφεία και εκτροφεία γούνας, τεχνικούς εργαστηρίων που χειρίζονται δείγματα, κτηνιάτρους και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το εμβόλιο θα χορηγείται επίσης σε ανθρώπους που τυχαίνει να μολυνθούν, καθώς και στις στενές επαφές τους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024