Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δαίδαλος: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον νέο υπερυπολογιστή της Ελλάδας

Δαίδαλος: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον νέο υπερυπολογιστή της Ελλάδας

Το σύστημα που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Λαύριο θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη εφαρμογών εξυπηρέτησης του πολίτη σε φυσική γλώσσα.

Την Τρίτη προγραμματίζεται να προκηρυχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο διεθνής διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», για την αναβάθμιση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας.

Το σύστημα των 40 εκατ. ευρώ που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Λαύριο αναμένεται να είναι από τα ταχύτερα στην Ευρώπη και να συμπεριληφθεί στο Top500, τη λίστα των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών παγκοσμίως, καθώς και στη λίστα ενεργειακής αποδοτικότητας Green500.

Η ισχύς του αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 Petaflops (εξήντα τετράκις εκατομμύρια – πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο), κάτι που σημαίνει ότι θα είναι τουλάχιστον 120 φορές ταχύτερος από τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ARIS.

O «Δαίδαλος», κατάλληλος για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και big data, αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη πιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών σε φυσική γλώσσα, στην εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.

Οι σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει θα προέρχονται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EuroHPC JU, με συνολικό προϋπολογισμό 41,9 εκατ. ευρώ ευρώ.

Ο διαγωνισμός έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 2.09.2024 και θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Προμηθεύς».

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας, δράση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024