Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλύτεροι λόγοι για να αποκτήσετε τώρα ηλεκτρικό ποδήλατο

Οι καλύτεροι λόγοι για να αποκτήσετε τώρα ηλεκτρικό ποδήλατο

Κι όμως το ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί το ιδανικό μέσο μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας στην πόλη.

Η γυμναστική μας κάνει καλό και ομολογουμένως οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας. Όμως η σύγχρονη καθημερινότητα με τους γρήγορους ρυθμούς και τις αμέτρητες υποχρεώσεις δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Για αυτό και πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε, ενσωματώνοντας την άσκηση σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας, όπως οι μετακινήσεις μας από και προς την δουλειά. Το ηλεκτρικό ποδήλατο θα σας ανανεώσει και με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεστε.

Τα E-bikes πρόκειται για τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα της βιομηχανίας ποδηλάτου. Διαθέτουν εξελιγμένες μπαταρίες, που αποδίδουν μεγάλη ισχύ και μπορούν να φορτιστούν γρήγορα για να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή.

Ενώ δεν είναι τόσο γρήγορα όσο τα βενζινοκίνητα σκούτερ, παραμένουν πιο γρήγορα από τα συμβατικά ποδήλατα αλλά και πιο ξεκούραστα, καθώς μπορείτε να τα οδηγήσετε δίχως να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια σε ανηφόρες, κόντρα στον άνεμο ακόμα και για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Γιατί να επενδύσετε σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ αλλά και μπαταρία, που προσφέρουν υποβοήθηση. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά με υποβοήθηση στο σύστημα του πεντάλ και αυτά με υποβοήθηση στον πίσω τροχό.

Η ισχύς των μοτέρ καθορίζεται από την νομοθεσία κάθε χώρας και είναι συνήθως μεταξύ 200 και 250W, ενώ η ταχύτητα περιορίζεται στα 25 χλμ./ώρα με νομοθεσία της ΕΕ. Για αυτό και δεν χρειάζεστε άδεια ή δίπλωμα για να τα οδηγήσετε.

Σε σχέση με το συμβατικό ποδήλατο, το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα κίνησης ενώ συγκριτικά με το αυτοκίνητο ή την μηχανή, είναι πιο οικονομικά.

Ενώ μοιάζουν με τα συμβατικά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά έρχονται εξοπλισμένα με πιο ενισχυμένους σκελετούς και πιο ισχυρές αναρτήσεις, καθώς το βάρος από την μπαταρία και το μοτέρ είναι σημαντικό.

Η απόσταση που μπορούν να διανύσουν με μία μόνο φόρτιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος του αναβάτη, η ταχύτητα, η κλίση, ακόμα και ο τύπος του εδάφους.

Ενδεικτικά για κάθε περίπου 1,5 χιλιόμετρο χρειάζονται 20watt-hours. Αν λοιπόν μια μπαταρία έχει 316Wh η μέγιστη απόσταση που μπορεί να καλύψει 24-25 χιλιόμετρα.

Οι κατηγορίες των ηλεκτρικών ποδηλάτων

Όπως και με τα συμβατικά, έτσι και στην περίπτωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων οι κατηγορίες είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν:

  • Δρόμου: Παρόμοια με τα συμβατικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα δρόμου έχουν συμπαγή σκελετό, πιο αγωνιστική θέση οδήγησης και πιο στενές σέλες χωρίς ανάρτηση. Έχουν συνήθως υποβοήθηση στο πεντάλ και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.
  • Πόλης: Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για μετακινήσεις εντός αστικού ιστού. Διαθέτουν σχετικά λεία και λεπτά λάστιχα, αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα και είναι ιδανικά για καθημερινές μετακινήσεις.
  • Βουνού: Ο συγκεκριμένος τύπος έρχεται εξοπλισμένος με ενισχυμένο σκελετό από αλουμίνιο ή ανθρακονήματα, χοντρά λάστιχα και δισκόφρενα, όπως και αναρτήσεις hardtail (μόνο μπροστά) ή dual (μπροστά – πίσω).
  • Cruiser: Ιδανικά για τις πιο χαλαρές βόλτες, αυτά τα ηλεκτρικά ποδήλατα κάνουν την ποδηλασία παιχνιδάκι χάρη στην ηλεκτρική τους υποβοήθηση.
  • Αναδιπλούμενα: Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση για το ηλεκτρικό ποδήλατο πόλης, καθώς μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό ή τρένο.
  • Cargo: Το όνομά τους υποδηλώνει και την λειτουργία τους. Έχουν σχεδιαστεί για την μεταφορά φορτίων για αυτό και έχουν ανθεκτικούς σκελετούς και μικρούς σχετικά τροχούς με χοντρά αλλά λεία λάστιχα.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024