Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι πιο υγιεινός;

Ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι πιο υγιεινός;

Πολλές αμφιλεγόμενες απόψεις κυκλοφορούν γύρω από τον ντεκαφεϊνέ καφέ. Αν τον προτιμάτε για λόγους υγείας ή γιατί θέλετε να μειώσετε τα ποσοστά της καφεΐνης που λαμβάνετε καθημερινά

Ο καφές είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως. Με αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους, ενώ συνοδεύει πολλές όμορφες στιγμές της ζωής τους, είτε πρόκειται μια έξοδο με φίλους είτε για τη χαλάρωση με τον εαυτό τους και παρέα ένα βιβλίο. Τι γίνεται όμως, όταν η καφεΐνη προκαλεί διάφορα προβλήματα;

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει και ο ντεκαφεϊνέ. Μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα με ελάχιστη καφεΐνη, χωρίς να σας ενοχλεί. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο θέμα υγείας, μπορεί να μην θέλετε να σας κρατάει σε εγρήγορση η ποσότητα της καφεΐνης που λαμβάνετε από τρεις ή και τέσσερις καφέδες την ημέρα.

Σύμφωνα με έρευνες, 26 εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά ντεκαφεϊνέ καφέ, είτε επειδή ανησυχούν για την αρτηριακή τους πίεση είτε γιατί δεν θέλουν να χάσουν τον ύπνο τους και έχουν αποκτήσει κάποια ευαισθησία στην καφεΐνη. Μπορεί, όμως, ο ντεκαφεϊνέ, που κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος, να σας χαρίσει όλα τα οφέλη του καφέ;

Σημαντικά οφέλη για την υγεία και στις δύο εκδοχές

Οι κόκκοι καφέ είναι γεμάτοι από αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της αποκαφεϊνοποίησης κάποιες ενώσεις ,μπορεί να αλλάξουν μορφή. Ωστόσο, ο κανονικός καφές προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών παθήσεων, ενώ συμβάλλει στη μακροζωία. Από την άλλη, πολλές φορές έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την επικινδυνότητα του ντεκαφεϊνέ καφέ, όταν κατά τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης χρησιμοποιείται διχλωρομεθάνιο.

Τα καλά νέα είναι, ότι πολλά από τα γνωστά οφέλη του καφέ παραμένουν και στον ντεκαφεϊνέ, επειδή τα ποσοστά των αντιοξειδωτικών είναι αρκετά υψηλά. Σε κάθε περίπτωση, παίζει ρόλο ο τρόπος που αφαιρείται κάθε φορά η καφεΐνη.

Σε μια μετα-ανάλυση του 2014 που περιλάμβανε 28 διαφορετικές μελέτες, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι τόσο εκείνοι που έπιναν ντεκαφεϊνέ καφέ, όσο και αυτοί που κατανάλωναν κανονικό καφέ, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, όσο αυξάνονταν οι ποσότητες του καφέ καθημερινά, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη.

Τι προβλέπει η μελέτη

Μια άλλη μελέτη του 2022, που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας, εξέτασε 449,563 συμμετέχοντες για 12,5 χρόνια. Τα τελικά στοιχεία αποκάλυψαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου στους ανθρώπους που κατανάλωναν και τα δύο είδη καφέ σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν συνδέθηκε με τη μείωση των αρρυθμιών, γιατί, μάλλον, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει και σταθεροποιητικά προς τον ρυθμό της καρδιάς. Ως αποτέλεσμα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας εξέδωσαν σύσταση προς του γιατρούς, ώστε να σταματήσουν να ωθούν τους ασθενείς τους να κόψουν τον καφέ.

Επιπλέον, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στις ημικρανίες. Πολλές φορές, τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες ανακουφίζονται όταν καταναλώνουν καφεΐνη, η οποία μπορεί και να ενισχύσει την φαρμακευτικά αγωγή. Καλό είναι, βέβαια, σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και κάποιους η καφεΐνη τους ενοχλεί στον πονοκέφαλο.

Η τρέχουσα σύσταση της FDA αναφέρει ότι καλύτερα να μην υπερβαίνετε τα 400 μιλιγκράμ ανά ημέρα. Εξαρτάται, πάντα, και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι και βραχυπρόθεσμα, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, διαταραχές ύπνου, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και γαστρεντερικά προβλήματα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά και μην τρομάξετε αν προσπαθήσετε να μειώσετε την καφεΐνη και αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα περάσει σε λίγε εβδομάδες.

Οι παρενέργειες εξαρτώνται από το γενικότερο πλαίσιο

Αν, για παράδειγμα, συνοδεύετε τον καφέ σας με τσιγάρο ή προσέθετε πολλή ζάχαρη, οι κίνδυνοι για καρκίνο ή για διαβήτη αυξάνονται και όχι λόγω του καφέ, είτε είναι κανονικός είτε ντεκαφεϊνέ. Οπότε, εξετάστε τις προσωπικές σας συνιστώσες, ακούστε το σώμα σας, δείτε πως αντιδρά με την κατανάλωση καφέ και προσαρμόστε ανάλογα τις συνήθειές σας.

Πηγή: vita.gr

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024