Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Για κλίμα ανασφάλειας κάνει λόγο ο δήμαρχος Τήνου

Για κλίμα ανασφάλειας κάνει λόγο ο δήμαρχος Τήνου

Συνέντευξη στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε ο δήμαρχος Τήνου.

Τα κεντρικά Νοσοκομεία να «υιοθετήσουν» τα Κέντρα Υγείας στα νησιά: Με αυτή την πρόταση αλλά και άλλες ενέργειες ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς προσπαθεί να δει στελεχωμένο το Κέντρο υγείας του νησιού. «Η υψηλή τουριστική κίνηση στο νησί μας και δυστυχώς οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες». 

 Δημιουργεί ο υπερτουρισμός προβλήματα στην Τήνο; 

Η Τήνος τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς στην απήχηση του τουρισμού από την στιγμή που αποτελεί την βαριά βιομηχανία του τόπου μας. 

Αν στο νησί μας είχαν επιλυθεί τα χρόνια ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των σκουπιδιών και της έλλειψης νερού σήμερα δεν θα λειτουργούσαμε υπό πίεση για να διαχειριστούμε τις συνεχώς αυξανόμενες τουριστικές ροές.  

Δεν υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού στην Τήνο, ακόμη και τους μήνες αιχμής. Η φέρουσα ικανότητα του προορισμού δεν φτάνει στα όριά της λόγω της επισκεψιμότητας. Εάν συνέβαινε αυτό, δεν θα ένιωθαν πλέον άνετα ούτε οι επισκέπτες αλλά ούτε και οι μόνιμοι κάτοικοι, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει.  

Η Υγεία στο επίκεντρο

Η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας πόσο δυσκολεύει την κατάσταση εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου; 

Υψηλή είναι η τουριστική κίνηση στο νησί μας και δυστυχώς οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες ενώ αυξάνονται και οι διακομιδές των ασθενών για απλά περιστατικά, εξαιτίας ακριβώς αυτών των ελλείψεων επιβαρύνοντας δίχως λόγο τα μεγάλα Νοσοκομεία. 

Το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο, καθώς αυτή τη στιγμή, υπηρετούν μόνο παιδίατρος και μικροβιολόγος, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως γενικός ιατρός και παθολόγος.  

Προσωπικά έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία, Για τις θέσεις για γενικό ιατρό και παθολόγο που είχαν προκηρυχθεί δύο φορές, διότι ο Δήμος μας προσφέρει δωρεάν διαμονή σε όσους ιατρούς θελήσουν να έρθουν στο νησί μας αλλά μέχρι αυτή την στιγμή δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση.  

Η δική μας πρόταση είναι τα κεντρικά Νοσοκομεία να «υιοθετήσουν» τα Κέντρα Υγείας, ώστε να στέλνουν ιατρούς ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο ενώ ένα επιπλέον κίνητρο θα ήταν ο χρόνος παραμονής των ιατρών στα νησιά να μετρά διπλά και παρέχοντάς τους επιπλέον κίνητρα για την επαγγελματική τους εξέλιξη. 

Πόσο έχει επηρεάσει την Τήνο και γενικά τους νησιωτικούς δήμους το δημογραφικό ζήτημα; 

Το δημογραφικό πράγματι παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και όλα τα στατιστικά στοιχεία συγκλίνουν σε ανησυχητικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Αυτό έχει επιπτώσεις και στο μέλλον θα είναι πολύ περισσότερες στη βιωσιμότητα και των νησιών, επηρεάζοντας τις τοπικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα που να διασφαλίζουν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα συστήματα υποστήριξης, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική πρόνοια, θα είναι προσβάσιμες ιδίως στους νησιωτικούς δήμους. Διότι είναι προφανές πως όπου ο τόπος είναι θελκτικός, ασφαλής και υπάρχουν θέσεις εργασίας, οι γεννήσεις πηγαίνουν καλά 

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024