Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας το Κυπριακό

Γεραπετρίτης: Κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας το Κυπριακό

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο την ημέρα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής

«Κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και διαβεβαίωσε πως «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουμε επανεκκίνηση των συνομιλιών».

Ειδικότερα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η προσπάθεια αυτή οφείλει να γίνει μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ προσέθεσε πως και «η Τουρκία οφείλει να έχει έναν πιο παραγωγικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση».

«Εμείς θα μείνουμε πιστοί στην Ιστορία, θα μείνουμε πιστοί στην ειρήνη, θα μείνουμε πιστοί στην προσδοκία ότι θα πρέπει το νησί να βαδίσει ενωμένο»

«Είναι νόμος της λογικής: χωρίς διάλογο, λύση δεν μπορεί να υπάρξει – και αυτόν τον διάλογο οφείλουμε να εξαντλήσουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντοτε στοχευμένη προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της αρμονικής συμβίωσης στην Κύπρο, στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, νομίζω πως έχει θέσει το πλαίσιο κι εμείς με τη σειρά μας – η ελληνική κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά – καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες προς όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να υπάρχει το αναγκαίο πλαίσιο». σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θα συμβάλει θετικά στο Κυπριακό»

Στην ερώτηση αν είναι εφικτό να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με άλυτο το Κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «η προσπάθεια η οποία γίνεται για να βαδίσουμε σε πιο ήσυχα νερά με την Τουρκία, είναι μία προσπάθεια, η οποία έχει ως στόχο την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα έχει μία θετική συμβολή και στο Κυπριακό».

Εκτίμησε, επίσης, πως «είναι σημαντικό σε αυτή την περίοδο που αν μη τι άλλο υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, να αξιοποιήσουμε αυτό το περιβάλλον και να μπορέσουμε να έχουμε μία ωφέλιμη εξέλιξη για το Κυπριακό».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, παράλληλα, πως «δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξουν στον χρόνο» και εξήγησε πως «εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι αφενός να περιορίσουμε την εχθροπάθεια – και πράγματι έχουν περιοριστεί οι υπερπτήσεις οι οποίες γίνονται πάνω από το Αιγαίο – και από την άλλη πλευρά, να οικοδομήσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα με μέτρα τα οποία θα είναι αμοιβαίως συμφέροντα».

«Άστοχες και καταδικαστέες οι δηλώσεις Φιντάν»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τις χαρακτήρισε «άστοχες και καταδικαστέες», επισημαίνοντας πως «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια, ούτε συμβάλλουν στο κλίμα αμοιβαίας κατανόησης».

«Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις δεν ήταν παραγωγικές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν ωφελούν καμιά πλευρά. Είναι σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έναν πάρα πολύ ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσει: είναι η εγγύτερη στη Μέση Ανατολή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει επιτελέσει ένα υψηλού επιπέδου ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον γεωπολιτικό της ρόλο. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει καμία εμπλοκή, όπως άλλωστε έχει διακηρυχθεί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες διεξάγονται», υπογράμμισε.

Επανέλαβε ακόμη με έμφαση ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα σταθούμε μαζί της».

«Υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο»

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, για πρώτη φορά την ημέρα της μαύρης επετείου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού», που «θέλει να αναδείξει την κοινή εθνική πολιτική, την οποία έχουμε, να αναδείξει το ζήτημα του Κυπριακού για μία ακόμη φορά».

Ο υπουργός Εξωτερικών σχλίασε το γεγονός ότι στα Κατεχόμενα θα βρίσκεται ταυτόχρονα τουρκική αντιπροσωπεία. «Γνωρίζουμε ότι από την άλλη πλευρά θα υπάρχει τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, με εκείνα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την Ιστορία. Εμείς θα μείνουμε πιστοί στην Ιστορία, θα μείνουμε πιστοί στην ειρήνη, θα μείνουμε πιστοί στην προσδοκία ότι θα πρέπει το νησί να βαδίσει ενωμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς, στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να δείξουμε στον κυπριακό λαό τη διάθεσή μας να προχωρήσουμε αδελφωμένοι και αυτό θα πράξουμε και την ημέρα της μαύρης επετείου», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024