Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αυγή: Αναστέλλεται η καθημερινή έκδοση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς

Αυγή: Αναστέλλεται η καθημερινή έκδοση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς

Το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς - Σήμερα (25/6) κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της καθημερινής έκδοσης. Η μακρά ιστορία της.

Αναστέλλεται η καθημερινή έκδοση της Αυγής, όπως ανακοινώθηκε στους εργαζομένους στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς. «Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου με σκοπό  την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας» αναφέρει το Δ.Σ. της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα, στους εργαζομένους στην Αυγή ανακοινώθηκε ότι η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας αναστέλλεται, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη (25/6), όπερ σημαίνει ότι από την Τετάρτη (26/06) δεν θα κυκλοφορήσει.

Διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της Αυγής έχει ενημερωθεί και η ΕΣΗΕΑ από τη διεύθυνση της εφημερίδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας και ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πάντως σημειώνει πως «θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας».

Η έκδοση της κυριακάτικης Αυγής θα συνεχιστεί κανονικά. Κανονικά θα λειτουργεί και η ιστοσελίδα της Αυγής.

Η κίνηση αυτή ήρθε μερικούς μήνες μετά την αναστολή της λειτουργίας του Left.gr, και τις ενδοεταιρικές αλλαγές στον 91.4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο πρωτοσέλιδο του καθημερινού φύλλου της Αυγής

Ιστορική εφημερίδα

Η Αυγή, η ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 ως πρωϊνή καθημερινή έκδοση. Εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τον Αύγουστο του 1952, με νωπές τις εκτελέσεις των Νίκου Μπελογιάννη, Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου και Ηλία Αργυριάδη, καταβάλλεται προσπάθεια για την έκδοση της «πρωινής δημοκρατικής εφημερίδας του λαού», της «Αυγής». Ο υπουργός Τύπου Γ. Νόβας θα την απαγορεύσει προκαταβολικά. 

Ο Βασίλης Εφραιμίδης, ο οποίος θα παρουσιαζόταν ως εκδότης της εφημερίδας, επισκέφθηκε τον Σοφοκλή Βενιζέλο για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση του Νόβα να δοθεί άδεια έκδοσης αριστερής εφημερίδας και να λάβει τελικά άδεια έκδοσης. 

Στον πρώτο κύκλο συνεργατών αναφέρονται οι Ηρ. Τζάθας, Τ. Βουρνάς, Λ. Κύρκος, Σ. Λιναρδάτος, Χαρ. Μάνος, Θ. Τσουπαρόπουλος, Ασ. Γιαλαμάς, Ν. Παπαπερικλής, Κ. Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Τ. Λειβαδίτης, Τ. Πατρίκιος, Αρ. Αλεξάνδρου, Γ. Ιμβριώτης, Ρόζα Ιμβριώτη και άλλοι.

Η κυκλοφορία του πρώτου φύλλου

1952: Ίδρυση

  • Η Αυγή ιδρύθηκε το 1952 και αρχικά ήταν όργανο της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
  • Η πρώτη έκδοση έγινε στις 24 Αυγούστου 1952.

Χρόνια Δικτατορίας (1967-1974)

  • Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), η εφημερίδα αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς και λογοκρισία.
  • Επανεκδόθηκε αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Μεταπολίτευση και Εξέλιξη

  • Μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αυγή επανήλθε δυναμικά στην ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση, προβάλλοντας τα αιτήματα της αριστεράς.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εφημερίδα ξεκίνησε συνεργασία με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, έναν πολιτικό σχηματισμό που περιλάμβανε το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Σύγχρονη Περίοδος

  • Η εφημερίδα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα και απηχώντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
  • Καλύπτει ποικίλα θέματα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την κοινωνία, με έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.

Διευθυντές της εφημερίδας

Από τις 14 Μαρτίου 2024, νέος διευθυντής της Αυγής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που διαδέχθηκε τον Σπύρο Ραπανάκη.

Τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβαν κατά χρονολογική σειρά οι: Β. Εφραιμίδης, Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Π. Παρασκευόπουλος και μετά τη μεταπολίτευση οι Κ. Χατζηαργύρης, Θ. Τσουπαρόπουλος, Αντ. Μπριλλάκης, Γ. Γιάνναρος, Δ. Ψυχογιός, Σ. Χρυσοστομίδης, Β. Κωνσταντινίδης, Δ. Αλεξόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης, Κ. Κάρης, Ν. Φίλης, Άγγελος Τσέκερης και Κ. Νικολακάκος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ουνιόν Χάουζ

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ουνιόν Χάουζ. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024