Η φάση των ομίλων του Euro 2024 μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία της με την 3η αγωνιστική στο 3ο και 4ο γκρουπ και τρία παιχνίδια-«φωτιά» που θα κρίνουν την πρόκριση στους «16» για 6 ομάδες.

Πιο… άνετη δείχνει (θεωρητικά) η Γαλλία στον 4ο όμιλο που θα αντιμετωπίσει την Πολωνία, η οποία έχει ήδη αποκλειστεί, την ώρα που οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί θα… κονταροχτυπιούνται για τη 2η και 3η θέση. Παράλληλα, σούπερ «μάχες» έχει κι ο 3ος όμιλος (Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία), όπου όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοικτά απ’ την 1η έως την 4η θέση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ (19:00)

Στο «Olympiastadion» του Βερολίνου (19:00), η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει την Αυστρία σε ένα ματς που θα καθορίσει τις ισορροπίες και τις θέσεις στον 4ο όμιλο.

Με 4 βαθμούς η Ολλανδία έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ-άουτ ακόμη κι ως 3η, όμως απ’ την άλλη πλευρά, αν η Αυστρία ηττηθεί, θα «μπλέξει» για να μπει στους 4 καλύτερους τρίτους, ποντάροντας στον καλό συντελεστή τερμάτων που έχει.

Οι Αυστριακοί έχουν χάσει τους τελευταίους 7 αγώνες τους απέναντι στην Ολλανδία (συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών) και δεν έχουν νίκη κόντρα στους «οράνιε» από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1984.

ΓΑΛΛΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ (19:00)

Την ίδια ώρα στο «Signal Iduna Park» του Ντόρτμουντ, η Γαλλία θα παίξει για την 3η αγωνιστική του 4ου ομίλου κόντρα στην Πολωνία, την πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε και μαθηματικά απ’ τη φάση των νοκ-άουτ του EURO 2024.

Κι αν ο τραυματισμός του Κιλιάν Εμπαπέ στη μύτη (κάταγμα) προβλημάτισε πολύ έντονα την τελευταία εβδομάδα τον πολύπειρο τεχνικό, η εξαιρετική κατάσταση του 33χρονου Ενγκολό Καντέ, ο οποίος αναδείχθηκε MVP και στα πρώτα δύο ματς των Γάλλων, του προσφέρει την ασφάλεια και τη σιγουριά που ήθελε στα χαφ των «τρικολόρ».

ΑΓΓΛΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ (22:00)

Στις 22:00, στο «RheinEnergieStadion» της Κολωνίας, η Αγγλία, μετά από μία όχι και τόσο… πειστική «εκκίνηση» στους πρώτους δύο αγώνες της στον 3ο όμιλο με τη Σερβία και τη Δανία, θα αντιμετωπίσει την τρομερά αξιόμαχη κι αξιόπιστη Σλοβενία, ψάχνοντας τη δεύτερη νίκη της στη φάση των ομίλων που θα τη φέρει στην πρώτη θέση.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι Σλοβένοι έχασαν μία τεράστια ευκαιρία στο ματς με τους Σέρβους, για να εξασφαλίσουν κατά 99% την πρόκρισή τους στα νοκ-άουτ, δεχόμενοι το γκολ της ισοφάρισης απ’ τον Γιόβιτς στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, και θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στα «τρία λιοντάρια» για να έχουν ελπίδες.

Ο τεχνικός της Αγγλίας δεν υπολογίζει για άλλο ένα ματς τον τραυματία Λουκ Σο, ενώ, απ’ την στιγμή που δεν του… βγήκε το «πείραμα» με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ στα χαφ, πιθανότατα θα δώσει φανέλα βασικού στον Γκάλαχερ. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Σέσκο ξεπέρασε τις μικροενοχλήσεις που ένιωθε, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Έλσνικ. Στο όριο καρτών για την Αγγλία είναι ο Γκάλαχερ και για τη Σλοβενία οι Τσέλαρ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς και Βιπότνικ.

ΔΑΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ (22:00)

Στις 22:00 στην «Allianz Arena» του Μονάχου η Δανία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία σε άλλο ένα καθοριστικό παιχνίδι για την πρόκριση απ’ τον 3ο όμιλο.

Η Δανία «έβγαλε» πολύ καλή αντίδραση και πολύ πιο πειστική εικόνα απέναντι στην Αγγλία, ενώ οι Σέρβοι έμειναν «ζωντανοί» στη μάχη της πρόκρισης στα νοκ-άουτ, χάρις στο γκολ του Γιόβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Σλοβενία.

Ο Τόμας Ντιλέινι είναι πλέον 100% διαθέσιμος για τη Δανία, ξεπερνώντας την ίωση που τον κράτησε εκτός απ’ τα πρώτα δύο ματς, ενώ οι Σέρβοι θα στερηθούν ξανά των υπηρεσιών του τραυματία Κόστιτς.

Τα σενάρια πρόκρισης

Τρίτος όμιλος:

Η Αγγλία προκρίνεται αν δεν ηττηθεί από τη Σλοβενία ή αν η Δανία αποτύχει να νικήσει τη Σερβία. Τα Τρία Λιοντάρια κατακτούν τον πρώτο όμιλο με νίκη ή ακόμα και ισοπαλία αν η Δανία δεν νικήσει. Η Αγγλία δεν μπορεί να τερματίσει πιο κάτω από την τρίτη θέση.

Αν η Δανία νικήσει τη Σερβία συνεχίζει στην επόμενη φάση. Αν τα παιχνίδια των Δανών και των Σλοβένων έρθουν ισόπαλα τότε η κατάταξη θα κριθεί στην ισοβαθμία. Η Δανία αποκλείεται αν ηττηθεί και η Σλοβενία έρθει τουλάχιστον ισόπαλη με την Αγγλία.

Η Σλοβενία συνεχίζει στους 16 με νίκη επί της Αγγλίας. Κατακτά επίσης την πρώτη θέση αν η Δανία δεν νικήσει. Αν Σλοβενία και Δανία φέρουν τα ίδια αποτελέσματα η πρώτη θέση θα κριθεί στην ισοβαθμία.

Για να προκριθεί η Σερβία θα πρέπει να νικήσει τη Δανία και η Σλοβενία να μη νικήσει την Αγγλία. Η Σερβία μένει εκτός διοργάνωσης αν ηττηθεί ή έρθει ισόπαλη και η Σλοβενία δεν χάσει από την Αγγλία.

Τέταρτος όμιλος:

Οι Ολλανδοί κατακτούν μία από τις δύο πρώτες θέσεις αν δεν ηττηθούν από την Αυστρία. Εξασφαλίζουν την πρωτιά αν νικήσουν και η Γαλλία αποτύχει να επικρατήσει της Πολωνίας. Πρώτοι τερματίζουν ακόμα και με ισοπαλία, αρκεί να ηττηθεί η Γαλλία.

Για τους Μπλε αρκεί να μην ηττηθούν από τους αποκλεισμένους Πολωνούς για να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις. Αν Δανία και Γαλλία φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, η πρωτιά θα κριθεί στην ισοβαθμία.

Μία νίκη των Αυστριακών επί των Οράνιε τους εξασφαλίζει μία από τις δύο πρώτες θέσεις. Επίσης κατακτούν την πρώτη θέση αν νικήσουν και οι Γάλλοι δεν καταφέρουν να επικρατήσουν των Πολωνών.