Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν…
Καθείς ετοιμάζεται να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αυτής της θητείας
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Κάποιοι ήρθαν πέρασαν και προσπέρασαν, κάποιοι αποτελούν σταθερά και κάποιοι επιδιώκουν να δείξουν ότι δεν πάνε πουθενά. Καθείς ετοιμάζεται να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στην τελευταία (όπως όλοι ελπίζουν) Σύνοδο Κορυφής αυτής της θητείας με στόχο να υπάρξουν οι αποφάσεις που θα ανοίξουν τον νέο πενταετή κύκλο. Όχι όμως χωρίς δράμα όπως αποδείχτηκε στο άτυπο Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να αποτελεί μία σταθερά της ΕΕ. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το φαβορί για μια δεύτερη θητεία με τον αέρα που της εξασφαλίζει η πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο βγήκε ενισχυμένο σε αυτές τις ευρωεκλογές.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αποτελέσει τη συνέχεια και τη σταθερά της ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της θητείας, στηλιτεύτηκε για αποφάσεις ή μη αποφάσεις με ευρωπαϊκή πηγή ωστόσο να σημειώνει ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια σε μια κρίσιμη και ασταθή γεωπολιτική περίοδο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αποτελέσει τη συνέχεια και τη σταθερά της ΕΕ».
Κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι δεν την ευχαρίστησε το γεγονός ότι δεν έκλεισε επί της αρχής το ζήτημα με τις κορυφαίες θέσεις στο άτυπο Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.
Το αίτημα του ΕΛΚ και οι διαφωνίες
Η διαφωνία ΕΛΚ και σοσιαλιστών για τη θητεία του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα που πιθανόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ως συνέπεια ακόμη δέκα ημέρες αβεβαιότητας μέχρι την τακτική Σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου.
Όπως σημειώνει ευρωπαϊκή πηγή, δεν είναι παράλογο το αίτημα του ΕΛΚ να ζητεί να έχει εκείνο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο επόμενο μισό της θητείας, αφού αφενός είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, αφετέρου η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ανήκει στους σοσιαλιστές εκείνη την περίοδο.
Όμως, δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει τώρα μία τέτοια διαπραγμάτευση, που οδήγησε τους σοσιαλιστές να ζητούν τη διασφάλιση ότι ο Κόστα θα παραμείνει όλη την πενταετία και στη μέση της θητείας, δηλαδή στα δυόμιση χρόνια απλώς θα υπάρξει ανανέωση χωρίς να αντικατασταθεί από άλλον προσθέτει.
Εκτός ευρωπαϊκής αρένας μένει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος αντί να διευκολύνει καταστάσεις όπως απαιτεί ο ρόλος του μάλλον τις κάνει ακόμη πιο δύσκολες και δη σε ό,τι αφορά την μεγάλη του… αντιπάθεια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μετάνιωσε και τώρα απερχόμενος, μόνος ψάχνει. Φήμες τον θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού εξωτερικών του Βελγίου, αλλά μένει να φανεί.
Οι εκτιμήσεις
Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας φαίνεται ότι έρχεται για να αντικαταστήσει τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και να δώσει στις χώρες της Βαλτικής ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πόστο που έχασαν την περασμένη πενταετία. Παρότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις στο άτυπο συμβούλιο για την υποψηφιότητά της δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου.
Αφενός το renew (φιλελεύθεροι) τους oποίους εκπροσωπεί, έλαβαν μεγάλο πόστο και με το παραπάνω αφού ο Ολλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε (και επίσης renew) θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Συν τοις άλλοις, άγνωστη παραμένει η αντίδραση και οι διεκδικήσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι η οποία βλέποντας το ECR (ευρωσκεπτικιστές) να «κατακτά» την τρίτη θέση στο ΕΚ.
Tις τελευταίες ημέρες στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διανύει το Βέλγιο με τον επίσης απερχόμενο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές για ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη της προεδρίας την 1η Ιουλίου στον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν με τους ερχόμενους έξι μήνες να προμηνύονται το λιγότερο, απρόβλεπτοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις