Το colpo grosso του Τραμπ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σε περίπτωση που εκλεγεί
Ένα από τα ζητήματα της προεκλογικής περιόδου των ΗΠΑ είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υπογράψει μία δεκαετή συμφωνία ασφαλείας με το Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δείχνοντας τον τρόπο που θα κινηθεί σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τους συμβούλους του έχουν ξεκινήσει να μελετούν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υπό την αίρεση ότι θα εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος ανέθεσε σε δύο συμβούλους του, τον Kelogg και τον Fred Fleitz, να φτιάξουν ένα σχέδιο, το οποίο θα επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο σύμβουλοι προβλέπει την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία μόνο αν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ακόμη, σύμφωνα με αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε άρνηση να διαπραγματευτεί θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Το αποτέλεσμα του σχεδίου θα ήταν η κατάπαυση του πυρός με βάση τις επικρατούσες γραμμές μάχης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.
«Παρουσιάσαμε τη στρατηγική μας στον Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά», δήλωσε ο Fleitz. Πρόσθεσε δε «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτήν ή ότι συμφώνησε με κάθε λέξη της, αλλά ήμασταν ευχαριστημένοι που πήραμε την ανταπόκριση που πήραμε.»
Η στρατηγική που περιέγραψαν ο Κέλογκ και ο Φλιτζ είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχουν εκπονήσει μέχρι στιγμής συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει πει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν νικήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αν και δεν έχει συζητήσει λεπτομέρειες.
Η πρόταση θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και θα αντιμετώπιζε την αντίθεση των Ευρωπαίων συμμάχων, αλλά και το εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Το ερευνητικό έγγραφο
Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου αναφέρονται σε ένα ερευνητικό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από το «America First Policy Institute», ένα φιλικό προς τον Τραμπ think tank στο οποίο οι Kellogg και Fleitz κατέχουν ηγετικές θέσεις. Ο Kellogg δήλωσε ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας να προσέλθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.
«Λέμε στους Ουκρανούς: «Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερέψει», είπε. «Από την άλλη λέμε και στον Πούτιν: «Πρέπει να βρίσκεσαι στο τραπέζι, διότι διαφορετικά θα δώσουμε στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να σε αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης.»
Σύμφωνα με το ερευνητικό τους έγγραφο, η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να δελεαστεί να καθίσει στο τραπέζι με την υπόσχεση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα έπαιρνε αναβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Fleitz δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επίσημα εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.
Παρόλα αυτά, είπε, η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των εδαφών της στο εγγύς μέλλον. «Η ανησυχία μας είναι ότι αυτός είναι ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανδρών», είπε. «Μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», δήλωσαν οι Kellogg και Fleitz.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τσιούνγκ και πρόσθεσε «Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ήταν πρόεδρος. Τόσο λυπηρό.»
Ποια πλευρά βοηθά το σχέδιο των Kellogg και Fleitz
Τον Ιούνιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί, εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει την πρόθεση της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.
Σε ότι αφορά το σχέδιο των Kellogg και Fleitz, οι αναλυτές πιστεύουν πως θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Αυτό που περιγράφει ο Kellogg είναι μια διαδικασία που κλίνει προς την κατεύθυνση της παραχώρησης από την Ουκρανία όλων των εδαφών που κατέχει τώρα η Ρωσία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών που ασχολήθηκε με τη ρωσική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε podcast την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεσμεύσει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα προχωρούσε γρήγορα σε περικοπή της βοήθειας προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, σε περίπτωση που εκλεγεί.
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου