Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης για Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Καταζητούνται ο πρώην υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας - Σε συνολικά οκτώ ανέρχονται τα εντάλματα σύλληψης Ρώσων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και ο Πούτιν
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη δήλωσε ότι ο Σόιγκου και ο Γκερασίμοφ θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διότι διέπραξαν επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.
«Υπεύθυνοι για τις πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας» έκρινε το ΔΠΔ – Υπερβολικές οι συνέπειες της καταστροφής τους για τους πολίτες, σε σχέση με το στρατιωτικό όφελος
Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν την ευθύνη για πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά της ουκρανικής υποδομής παραγωγής ενέργειας από τουλάχιστον τις 10 Οκτωβρίου 2022 έως τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου 2023», ανέφερε το ΔΠΔ σε δελτίο τύπου.
Θυμίζεται ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Άμυνας τον περασμένο μήνα με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οκτώ τα εντάλματα σύλληψης Ρώσων αξιωματούχων
Σύμφωνα με το Reuters, τα εντάλματα για τον Σόιγκου και τον Γκερασίμοφ ανεβάζουν σε οκτώ το σύνολο των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν κατά Ρώσων αξιωματούχων από την αρχή της εισβολής. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πούτιν, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος για έγκλημα πολέμου σχετικά με την παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.
Τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου αφορούν στην χρονική περίοδο κατά την οποία η Ρωσία πραγματοποίησε χτυπήματα κατά των ενεργειακών υποδομών σε όλη την Ουκρανία.
Η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος και αρνείται ότι στοχεύει αμάχους ή μη στρατιωτικές υποδομές. Αν και ούτε η Ουκρανία δεν είναι μέλος, έχει παραχωρήσει τη δικαιοδοσία στο ΔΠΔ για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο έδαφός της.
Σύμφωνα με δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, υπήρχε βάσιμος λόγος να πιστεύεται ότι οι επιδρομές είχαν ως επί το πλείστον πολιτικά κίνητρα και ότι «για εκείνες τις εγκαταστάσεις που μπορεί να είχαν χαρακτηριστεί ως στρατιωτικοί στόχοι, η αναμενόμενη καταστροφή και οι συνέπειες για τους πολίτες θα ήταν σαφώς υπερβολικές για το στρατιωτικό πλεονέκτημα», καθιστώντας τις επιθέσεις εγκλήματα πολέμου.
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»
- Παράταση στην άφιξη Μενσά
- «Good Luck, Babe!»: Πώς το κομμάτι της Chappell Roan έγινε o ύμνος της γενιάς των situationships
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»