ΗΠΑ: «Η επόμενη μέρα στη Γάζα» απασχόλησε τους Μπλίνκεν-Γκαλάντ
Ο Μπλίνκεν τόνισε στον Ισραηλινό Γκάλαντ την αναγκαιότητα να καταρτιστεί ένα σχέδιο »για την επόμενη μέρα στη Γάζα».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πίεσε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σχετικά με την ανάγκη το Ισραήλ να αναπτύξει γρήγορα ένα «ισχυρό» μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα και να διασφαλίσει ότι οι εντάσεις με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω.
«Ενημέρωσε (ο Μπλίνκεν) τον υπουργό Γκάλαντ για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την προώθηση της ασφάλειας, της διακυβέρνησης και της ανοικοδόμησης στη Γάζα κατά τη διάρκεια μιας μετασυγκρουσιακής περιόδου και τόνισε τη σημασία αυτού του έργου για την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα παροτρύνει το Ισραήλ να εκπονήσει ένα ρεαλιστικό μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα και προειδοποίησε ότι η απουσία του θα μπορούσε να προκαλέσει ανομία και χάος, καθώς και επιστροφή της Χαμάς στην παλαιστινιακή περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι μόνο ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους θα φέρουν την ειρήνη.
«Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης που θα επιτρέψει τόσο στις ισραηλινές όσο και στις λιβανέζικες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Φόβος για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εφόσον Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνουν τις επιθέσεις
Η Μέση Ανατολή παραμένει σε ένταση, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι ο επερχόμενος τερματισμός της έντονης φάσης των μαχών στη Γάζα θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο.
Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Χεζμπολάχ στόχευσε ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές τοποθεσίες με τις μεγαλύτερες ομοβροντίες ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις μέχρι τώρα εχθροπραξίες, αφού ένα ισραηλινό πλήγμα σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ.Ο Γιοάβ Γκάλαντ πραγματοποίησε ταξίδι στην Ουάσινγκτον και συναντήθηκε επίσης με τους Άμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΓκερκ, κορυφαίους συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν, καθώς και με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.
Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών φώναζε συνθήματα κρατώντας μια παλαιστινιακή σημαία καθώς ο Γκάλαντ, για τον οποίο ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ζητά ένταλμα σύλληψης, εισήλθε στο κτίριο του υπουργείου.
«Οι συναντήσεις που πραγματοποιούμε είναι εξαιρετικά σημαντικές και έχουν αντίκτυπο στο μέλλον του πολέμου στη Γάζα και στην ικανότητά μας να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου, στις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα και σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Γκαλάντ. Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Δεν έχουμε συμφωνήσει σε μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα με το Ισραήλ, ανέφερε ο Μάθιου Μίλερ
Νωρίτερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Γκάλαντ, αν και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το Ισραήλ για ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, ακόμη και όταν το Ισραήλ πλησιάζει στον τερματισμό σημαντικών πολεμικών επιχειρήσεων στη Ράφα.
«Ήμασταν αρκετά συνεπείς στο ότι για να υπάρξει μια διαρκής ήττα της Χαμάς, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για το τι θα την αντικαταστήσει και αυτό που θα την αντικαταστήσει πρέπει να είναι μια διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, πρέπει να είναι ρεαλιστικά σχέδια ασφαλείας», δήλωσε ο Μίλερ. «Δεν θέλουμε να τους ξαναδούμε να καταλαμβάνουν τη Γάζα, γι’ αυτό συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Μίλερ.
Η Χαμάς ήρθε στην εξουσία στη Γάζα το 2006 μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων το 2005, αλλά ο θύλακας εξακολουθεί να θεωρείται ως κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος από τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας της επιβολής σκληρού αποκλεισμού αυτά τα 18 χρόνια. Το Ισραήλ ελέγχει απόλυτα την πρόσβαση στη Γάζα. Η Χαμάς έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες, αλλά οι πολιτικοί της ηγέτες, έπονται άλλων στις δημοσκοπήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις