Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 35 ετών καταδικάστηκε πρώην αρχηγός διαβόητης συμμορίας στην Αϊτή

ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 35 ετών καταδικάστηκε πρώην αρχηγός διαβόητης συμμορίας στην Αϊτή

Η διαβόητη συμμορία «400 Mawozo» της Αϊτής έγινε ευρέως γνωστή τον Απρίλιο του 2021 όταν απήγαγε πέντε καθολικούς ιερείς και δύο καλόγριες – εκ των οποίων δύο είχαν γαλλική υπηκοότητα.

Δικαστήριο του Μαϊάμι καταδίκασε χθες Δευτέρα τον Ζερμίν «Γιονιόν» Ζολί (στο κέντρο της φωτογραφίας, επάνω), πρώην αρχηγό της διαβόητης συμμορίας της Αϊτής «400 Mawozo», σε κάθειρξη 35 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (σ.σ. λύτρα για την απελευθέρωση απαχθέντων) και για παράνομη διακίνηση αμερικανικών όπλων στην Αϊτή, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Εκτός από καθολικούς ιερείς και καλόγριες, η συμμορία είχε απαγάγει Αμερικανούς και Καναδούς, ζητώντας λύτρα

Ο Ζολί είχε ομολογήσει πως συμμετείχε σε παράνομη διακίνηση αμερικανικών όπλων στην Αϊτή και στη μεταφορά κεφαλαίων, ορισμένα από τα οποία ήταν λύτρα από απαγωγές αμερικανών πολιτών.

«Η σημερινή καταδίκη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: η Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όσοι διαπράττουν διεθνή εγκλήματα θ’ αντιμετωπίζουν συνέπειες για τις εγκληματικές τους πράξεις», δήλωσε ο Πολ Χιούστον, βοηθός διευθυντής της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του υπουργείου Εξωτερικών (DSS).

Η συμμορία «400 Mawozo» έγινε ευρέως γνωστή τον Απρίλιο του 2021 όταν απήγαγε πέντε καθολικούς ιερείς και δύο καλόγριες – εκ των οποίων δύο είχαν γαλλική υπηκοότητα.

Από τους πλέον καταζητούμενους

Εξι μήνες αργότερα, η ίδια συμμορία απήγαγε 17 Αμερικανούς και Καναδούς (ιεραπόστολους και πέντε ανήλικους), αξιώνοντας ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε όμηρο.

Ο νυν επικεφαλής της συμμορίας «400 Mawozo» Ζοζέφ Ουίλσον, γνωστός με το ψευδώνυμο Λανμό Σανζού, βρίσκεται στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους από το FBI για την εμπλοκή του στις απαγωγές του 2021 και προσφέρεται αμοιβή ύψους 1 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024