Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Όλα τα μάτια στρέφονται στο Λίβανο

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Όλα τα μάτια στρέφονται στο Λίβανο

Δείτε Iive τις εξελίξεις στο in - Στο Λίβανο στρέφεται η προσοχή - Το Ισραήλ βομβάρδισε σπίτι της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Στόχος του Ισραήλ έγινε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στη βόρεια Γάζα. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα, ανάμεσά τους και η αδερφή του. Τον Απρίλιο το Ισραήλ είχε σκοτώσει επίσης τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια του Χανίγια.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ δύο καταφύγια της UNRWA στην πόλη της Γάζας επλήγησαν από φονικά πλήγματα.

Ο Νετανιάχου λέει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ακόμη και αν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή ομάδα σημείωσε ότι τα σχόλιά του δείχνουν ότι απορρίπτει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που κατέθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Και τέταρτος νεκρός στην Μπέιτ Λαχίγια

Τέταρτο άτομο επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν και αρκετοί εξακολουθούν ν’ αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, αφότου ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμπού Αουάντ.

05:30 Νέες εκκλήσεις για τους παράνομους εποικισμούς

Εγιναν εκκλήσεις για άλλη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των παράνομων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Tor Wennesland, συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είπε στο Συμβούλιο ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη «δεν έχουν νομική ισχύ και παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

04:45 Ενοπλες συγκρούσεις και συλλήψεις στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε πέντε Παλαιστίνιους σε επιδρομή στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν αντίσταση από τις Ταξιαρχίες Τζενίν κατά την εισβολή τους, με την παλαιστινιακή ομάδα να ισχυρίζεται ότι έστησε ενέδρα στα ισραηλινά στρατεύματα.

Μετάφραση: Ενώ μαίνονται βίαιες συγκρούσεις, οι δυνάμεις κατοχής εκτοξεύουν καπνογόνα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής στην Τζενίν

04:00 Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations / UKMTO) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικό που σημειώθηκε 52 ναυτικά μίλια νότια του Αντεν της Υεμένης, με πύραυλο να πέφτει στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο UKMTO ενημερώθηκε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι προς τον προορισμό του.

03:20 Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται στη νότια Γάζα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα μεταδίδει ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού έβαλαν στο στόχαστρο τη γειτονιά Saudi και τις περιοχές Tal as-Sultan στη δυτική περιοχή της πόλης Ράφα.

Θα μεταφέρουμε περισσότερα σχετικά με αυτό μόλις έχουμε πρόσθετες πληροφορίες.

02:55 Ο πληθυσμός της Γάζας «δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτές τις κακουχίες» αναφέρει αμερικανική ΜΚΟ

Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ αποκάλυψε την έκταση της αναγκαστικής κρίσης πείνας που επέβαλε το Ισραήλ στον συνεχιζόμενο πόλεμό του, δείχνοντας ότι περίπου 495.000 Παλαιστίνιοι βιώνουν «καταστροφικές» ελλείψεις τροφίμων.

Υπό το πρίσμα της έκθεσης, η οργάνωση Mercy Corps με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «παραμένει τρομερή», ιδίως στη βόρεια Γάζα και στη νότια πόλη Ράφα.

«Απελπισμένοι κάτοικοι της Γάζας ανταλλάσσουν ρούχα με χρήματα και το ένα τρίτο του πληθυσμού καταφεύγει στο να μαζεύει σκουπίδια για να τα πουλήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αρωγής.

Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Πολιτικής και Προάσπισης του Mercy Corps, Kate Phillips-Barrasso, δήλωσε ότι «ο κόσμος παρακολουθεί την ανθρωπιστική κρίση της Γάζας να επιδεινώνεται εδώ και εννέα μήνες», προσθέτοντας ότι «η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα σταμάτησε την ανταπόκριση της βοήθειας, ανακόπτοντας την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μετριάσουν τον πόνο 2,15 εκατομμυρίων ανθρώπων που βιώνουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια».

Η Phillips-Barrasso κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «αμείλικτη πίεση» για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός.

«Ο πληθυσμός δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτές τις κακουχίες. Ο απολογισμός της στρατιωτικής δράσης είναι πάρα πολύ υψηλός και φοβόμαστε ότι χωρίς δραματικές αλλαγές στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι θα υποκύπτουν σε μήνες στέρησης», πρόσθεσε.

02:37 Ο παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ προτρέπει σε άμεση κατάπαυση του πυρός για να υπονομεύσει τους στόχους του Νετανιάχου

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον στόχο των αντικρουόμενων μηνυμάτων από τους Ισραηλινούς ηγέτες, ιδίως από τον ίδιο τον Νετανιάχου, που υποδηλώνουν ότι όλα αυτά είναι ένα σχέδιο και ότι η επίθεση θα συνεχιστεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο Ριγιάντ Μανσούρ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ζητήματος.

«Ο στόχος είναι να σαμποτάρουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτήν, να σαμποτάρουν τις προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της».

Ο Μανσούρ δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να «ματαιωθούν» οι στόχοι του Νετανιάχου είναι η εξασφάλιση μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός».

«Επιτυγχάνετε άμεση κατάπαυση του πυρός τώρα, ώστε να μην τους επιτρέψετε να συνεχίσουν να παίζουν με το μυαλό τόσων πολλών από εσάς. Ο καλύτερος τρόπος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές είναι η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός», είπε.

02:22 Νέος βαλλιστικός πύραυλος των Χούθι μπαίνει σε υπηρεσία, χτυπώντας ισραηλινό εμπορικό πλοίο

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ταξίαρχος Yahya Saree, επιβεβαίωσε την εκτέλεση ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο το ισραηλινό πλοίο «MSC SARAH V» στην Αραβική Θάλασσα.

Ο Saree αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης ότι η επιχείρηση εκτελέστηκε με τη χρήση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος τέθηκε σε υπηρεσία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση πειραματικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο στο πλοίο.

Ο Saree έδωσε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του νέου πυραύλου, δηλώνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να πλήττει με ακρίβεια στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, όπως «απέδειξε αυτή η επιχείρηση».

02:02 Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο ενόψει πιθανού πολέμου με τη Χεζμπολάχ

Το USS Eisenhower έδεσε στη Σούδα και το πλήρωμα έπιασε στεριά. Οι «διακοπές» τελειώνουν στις 29 Ιουνίου και μετά υπάρχει ο φόβος της ανάπτυξης στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ U.S.S. Eisenhower που έχει αναπτυχθεί εδώ και μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα κάνει στάση στην Σούδα, καθ’ οδόν προς το λιμάνι του στη Βιρτζίνια. Θα αντικατασταθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από το U.S.S. Roosevelt . Αρκετά ήταν τα μέσα και τα παρατηρητήρια πολέμων τα οποία θεωρούσαν πιθανή την περίπτωση το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ να πιάσει θέση έξω από τις ακτές του Ισραήλ για να συνδράμει ενάντια στη Χεζμπολάχ.

Περισσότερα εδώ.

01:40 Το Ισραήλ παρατείνει τη «διοικητική κράτηση» Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Ισραηλινό στρατοδικείο παρέτεινε την κράτηση της Rasha Hirzallah, δημοσιογράφου με έδρα τη Ναμπλούς που εργάζεται για το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Αρχικά τέθηκε υπό διοικητική κράτηση -χωρίς κατηγορία ή δίκη- στις αρχές Ιουνίου για υποτιθέμενη υποκίνηση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το ένταλμα κράτησής της έχει παραταθεί δύο φορές μέχρι στιγμής από τότε.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τη δημοσιογράφο και την ανέκριναν στις 2 Ιουνίου και την έθεσαν υπό διοικητική κράτηση.

01:15 Στην πρώτη, οι ΗΠΑ περιγράφουν την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή προσφορά κατάπαυσης του πυρός ως «απόρριψη»

Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, χαρακτήρισαν την απάντηση της Χαμάς στις 11 Ιουνίου στην τελευταία πρόταση για συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους ως απόρριψη της προσφοράς αυτής.

Η τρομοκρατική ομάδα «επανήλθε πριν από αρκετές εβδομάδες και απέρριψε την πρόταση που ήταν στο τραπέζι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Μας έδωσαν μια γραπτή απάντηση που απέρριπτε την πρόταση που υπέβαλε το Ισραήλ, την οποία είχε περιγράψει ο πρόεδρος Μπάιντεν, την οποία είχαν εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και χώρες σε όλο τον κόσμο – μια γραπτή απόρριψη και αντιπρόταση που ήρθε από τη Χαμάς».

Μέχρι σήμερα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν είχαν προχωρήσει τόσο μακριά όσο οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους λέγοντας ότι η απάντηση της Χαμάς ισοδυναμούσε με απόρριψη.

00:55 Αμερικανική ομάδα μουσουλμανικών δικαιωμάτων αμφισβητεί την «ανθρωπιά» της κυβέρνησης Μπάιντεν

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), η μεγαλύτερη οργάνωση μουσουλμανικών πολιτικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβήτησε κατά πόσον η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαθέτει «ίχνος ανθρωπιάς», καθώς ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.

«Το Ισραήλ, με τη συνενοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχει ήδη σφαγιάσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και περισσότερα από 14.000 παιδιά. Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι παράνομοι έποικοι έχουν σκοτώσει 54 παιδιά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μόνο το 2024» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η CAIR.

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απομείνει έστω και ένα ίχνος ανθρωπιάς όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του επιτρέπουν την πείνα και τις καθημερινές σφαγές -συμπεριλαμβανομένου του να καίγονται ζωντανά τα παλαιστινιακά μωρά- που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στη γενοκτονία της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης και δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τα δεινά», δήλωσε ο Νιχάντ Αουάντ, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR.

00:45 Ο Ερυθρός Σταυρός επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για προστασία των αμάχων, απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη Γάζα

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου προέτρεψε για το άνοιγμα «όλων των διαθέσιμων διαδρόμων για συνεχή και διευρυμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας» και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων στη Γάζα.

«Δεν παίρνουμε καμία άλλη πλευρά παρά μόνο την πλευρά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ. «Προστατέψτε τους αμάχους, τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και τις εγκαταστάσεις».

00:35 «Η δολοφονία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Γάζα είχε καταστροφικές συνέπειες» λέει ο ΟΗΕ

Η δολοφονία, η κράτηση και η αναγκαστική εξαφάνιση εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Γάζας, δήλωσε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη δολοφονία 500 εργαζομένων στον τομέα της υγείας από τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι δολοφονίες αυτές συνέβησαν στο πλαίσιο συστηματικών επιθέσεων σε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις κατά παράβαση των νόμων του πολέμου», δήλωσε το OHCHR.

Ο τελευταίος εργαζόμενος στον τομέα της υγείας που σκοτώθηκε ήταν ο Hani al-Jaafarwi, επικεφαλής των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών και ασθενοφόρων σε μια κλινική υγείας στην πόλη της Γάζας στις 23 Ιουνίου. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους μαζί με μέλη των οικογενειών τους όταν κατοικίες χτυπήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν υποστεί και άλλες σοβαρές παραβιάσεις βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το γραφείο μας έχει συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία έχουν συχνά οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις και εξαφανίσεις, μεταξύ άλλων και ιατρικού προσωπικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

00:25 «Ο κίνδυνος λιμού συνεχίζεται» λέει η UNRWA

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί λέει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη νότια Γάζα έχει «επιδεινωθεί σημαντικά» μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα τον περασμένο μήνα.

«Ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα συνεχίζεται», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X. Επιπλέον, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης επί τόπου, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός και της κλιμάκωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

00:19 Ο Νετανιάχου ανακοινώνει τεράστιες εκπτώσεις για αγορά γης για τους εφέδρους

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι θα χορηγήσει «εκπτώσεις χωρίς προηγούμενο» σε γη στη Νεγκέβ και τη Γαλιλαία σε ισραηλινούς εφέδρους για να «ενισχύσει τον εποικισμό σε αυτές τις περιοχές».

Δήλωσε στο Χ ότι οι έφεδροι δικαιούνται πλέον έκπτωση έως και 91% στην τιμή της γης σε «περιοχές εθνικής προτεραιότητας».

Για παράδειγμα, ένα οικόπεδο που άξιζε 700.000 σέκελ (187.000 δολάρια) θα κοστίζει τώρα μόνο 72.800 ΝΙΣ (19.400 δολάρια) για τους δικαιούχους εφέδρους, είπε.

«Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους έφεδρους στρατιώτες μας, τους υπερασπιστές της χώρας, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλειά της. Θέλουμε να διευκολύνουμε αυτούς και τις οικογένειές τους να εγκατασταθούν στη Νεγκέβ και τη Γαλιλαία και να ενισχύσουμε τον εποικισμό σε αυτές τις περιοχές», έγραψε ο Νετανιάχου στο Χ.

00:01 «Μόνο 12 ώρες τρεχούμενο νερό» την εβδομάδα σε γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Η Ir Amim, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων και ΜΚΟ με επίκεντρο των δράσεών της την Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Kfar Aqab λαμβάνουν μόνο 12 ώρες τρεχούμενο νερό την εβδομάδα «εν μέσω ακραίας ζέστης … και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ανησυχία από τον δήμο της Ιερουσαλήμ».

Το Kfar Aqab είναι μία από τις επτά παλαιστινιακές γειτονιές που ανήκουν στον ισραηλινό δήμο της Ιερουσαλήμ, αλλά βρίσκονται πέρα από το ισραηλινό διαχωριστικό φράγμα. «Οι κάτοικοί της λαμβάνουν ελάχιστες έως καθόλου δημοτικές υπηρεσίες, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι συχνά ωθούνται να μετακομίσουν εκεί προκειμένου να αποφύγουν την κατεδάφιση των σπιτιών τους», δήλωσε η ομάδα.

«Ο δήμος της Ιερουσαλήμ είναι υπεύθυνος για την κάλυψη των βασικών αναγκών όλων των κατοίκων του – Ισραηλινών και Παλαιστινίων – και παραμελεί τους τελευταίου».

23:40 Η Ερυθρά Ημισέληνος επιθεωρεί το κατεστραμμένο νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας

Ένα βίντεο που μοιράστηκε η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δείχνει μία από τις ομάδες της να επιθεωρεί το νοσοκομείο που συνδέεται με την PRCS «για να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν όταν οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο, καίγοντας και καταστρέφοντας το περιεχόμενό του πριν από επτά μήνες».

«Η ομάδα αναπτύσσει επί του παρόντος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του εναπομείναντος εξοπλισμού και των συσκευών ώστε να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο και να μπορέσει να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες στους τραυματίες και τους ασθενείς», ανέφερε η PRCS σε ανάρτησή της στο X.

23:13 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τη δολοφονία συναδέλφου τους στην πόλη της Γάζας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταδίκασαν τη δολοφονία του συναδέλφου τους Fadi al-Wadiya σε επίθεση σήμερα το πρωί στην πόλη της Γάζας.

«Η επίθεση σκότωσε τον Fadi, μαζί με άλλους 5 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά, ενώ πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του, κοντά στην κλινική των MSF όπου παρείχε περίθαλψη», ανέφεραν οι MSF στο X.

Ο Al-Wadiya ήταν 33 ετών, πρόσθεσε η ομάδα, και είναι ο έκτος εργαζόμενος της που σκοτώνεται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

«Η δολοφονία ενός εργαζόμενου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για να παράσχει ζωτικής σημασίας ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θύματα των ατελείωτων σφαγών σε όλη τη Γάζα, είναι πέρα από σοκαριστική, είναι κυνική και αποτρόπαια», δήλωσε η Καρολίν Σεγκουίν, υπεύθυνη επιχειρήσεων των ΓΧΣ για την Παλαιστίνη.

23:05 «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διπλωματική συμφωνία για να αποτρέψουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επειγόντως για μια διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς και τους Λιβανέζους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα ήταν καταστροφικός.

«Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό και λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στο Πεντάγωνο.

«Η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση. Έτσι, επιδιώκουμε επειγόντως μια διπλωματική συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη διαρκή ηρεμία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και θα επιτρέψει στους αμάχους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου», πρόσθεσε.

22:58 Εργαζόμενη ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ περιγράφει τα δεινά που έζησε στη Γάζα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μετά από τρίμηνη παραμονή της στην πολιορκημένη περιοχή, η Γιασμίνα Γκουέρντα της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA) περιέγραψε τα παιδιά που έχασαν τα άκρα τους κατά την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στις αρχές του μήνα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 274 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 700.

«Πολλά από αυτά μου θύμισαν τα δικά μου δύο μικρά νήπια. Κοιτούσαν στο κενό, πολύ σοκαρισμένα από τις οβίδες για να βγάλουν έναν ήχο ή ένα δάκρυ», είπε.

Για την Γκουέρντα, δεν υπάρχουν «συνθήκες διαβίωσης» στη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτό που έχουν … είναι συνθήκες επιβίωσης, και μάλιστα με το ζόρι. Κρατιούνται από μια κλωστή». Είπε ότι οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να «ποσοτικοποιήσουν τον πόνο με αριθμούς», εξετάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων, τα λίτρα νερού που παίρνουν την ημέρα ή τα φορτηγά με βοήθεια που περνούν τα σύνορα.

«Αλλά αυτό δεν έχει σημασία», είπε. «Αυτοί οι αριθμοί, δεν είναι ποτέ ούτε κατά διάνοια αρκετοί για έναν πληθυσμό που έχει χάσει σχεδόν τα πάντα».

Οι μάχες έχουν εκτοπίσει μεγάλο μέρος των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας – μερικοί πολλές φορές – αλλά με λίγες ελπίδες να βρουν ασφάλεια.

«Δεν έχουν απομείνει ασφαλή εκατοστά στη Γάζα», δήλωσε ο Γκουέρντα.

22:40 Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Ο Καναδάς επανέλαβε την έκκληση προς τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο μπορούν, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη λόγω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Το μήνυμά μου προς τους Καναδούς ήταν σαφές από την αρχή της κρίσης στη Μέση Ανατολή: δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ταξιδέψετε στον Λίβανο. Και για τους Καναδούς που βρίσκονται σήμερα στο Λίβανο, είναι καιρός να φύγουν, όσο οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν διαθέσιμες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών Melanie Joly.

Ο Καναδάς έχει 45.000 υπηκόους του στον Λίβανο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο που χρησιμεύει ως δείκτης, παραμένει σε πορτοκαλό συναγερμό από το State Department, καλώντας τους πολίτες να ξανασκεφτούν πιθανό ταξίδι στη χώρα.

22:22 «Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι τραγική» δηλώνει αρμόδια συντονίστρια εφοδιασμού

Σύμφωνα με την Moureen Kaki, συντονίστρια εφοδιασμού της ιατρικής ομάδας Glia, η κατάσταση στα νοσοκομεία του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα έχει γίνει ακόμη πιο άσχημη με το κλείσιμο από το Ισραήλ του συνοριακού περάσματος της Ράφα στις 7 Μαΐου.

Το ιατρικό προσωπικό «δεν έχει τις προμήθειες που χρειάζονται για να περιθάλψει σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς. Οι ίδιοι είναι εξαντλημένοι και επιπλέον αντιμετωπίζουν τραυματισμούς σε επίπεδα για τα οποία δεν έχουν τα υλικά», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Δεν μιλάμε καν για ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος ή που χρειάζονται αιμοκάθαρση. Μιλάμε για ανθρώπους που σταθεροποιούν ασθενείς που διαφορετικά θα πέθαιναν», δήλωσε η Kaki.

21:58 Περισσότεροι από το 20% των αποκλεισμένων κατοίκων της Γάζας δεν τρώνε για μέρες λέει η UNRWA

Περισσότερο από το 20% των ανθρώπων στη Γάζα δεν τρώνε για ολόκληρες ημέρες, δήλωσε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος λιμού παραμένει υψηλός.

Είπε στο X ότι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας δεν έχει αποθηκευμένα τρόφιμα.

21:40 Οποιαδήποτε συμφωνία που αποκλείει την κατάπαυση του πυρός «δεν είναι συμφωνία» λέει ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα μετά τον θάνατο της αδερφής του, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία που δεν εγγυάται την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα «δεν είναι συμφωνία».

«Αν πιστεύουν ότι με τη στοχοθέτηση της οικογένειάς μου θα αλλάξουμε τη θέση μας ή τη θέση της αντίστασης, έχουν αυταπάτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους σε τρεις χωριστές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας νωρίτερα σήμερα, και μεταξύ των νεκρών είναι μια αδελφή του Ισμαήλ Χανίγια και συγγενείς του, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας και γιατρούς στη Γάζα.

21:14 Η Γερμανία αναμένει από το Ισραήλ να αποδεσμεύσει τους φόρους που οφείλει στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπερμποκ δήλωσε: «Χωρίς πόρους, ένα νέο ξεκίνημα για την Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι αδύνατο. Γι’ αυτό περιμένουμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει τα τελωνεία και τους φόρους που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή. Και πρέπει να επιτραπεί στις ισραηλινές τράπεζες να διεκπεραιώνουν και πάλι πληρωμές με παλαιστινιακές τράπεζες».

Σε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό της Μοχάμεντ Μουσταφά στη Ραμάλα, η Μπάερμποκ δήλωσε ότι η ΠΑ χρειάζεται βιώσιμες και στέρεες δομές, στα θεμέλια των οποίων μπορεί να οικοδομηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Η βιώσιμη ασφάλεια στη Μέση Ανατολή απαιτεί έναν ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο από την παλαιστινιακή πλευρά. Με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η ΠΑ μπορεί να εξελιχθεί σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο Μπερμποκ, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Γι’ αυτό σήμερα στη Ραμάλα, διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό Μουσταφά για την υποστήριξη της Γερμανίας στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις του».

20:51 Ο ΟΗΕ απειλεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αν το Ισραήλ δεν προστατεύσει καλύτερα τους εργαζόμενους

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν στο Ισραήλ ότι θα αναστείλουν τις επιχειρήσεις βοήθειας σε όλη τη Γάζα, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρουν δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Μια επιστολή του ΟΗΕ που εστάλη σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να παρέχει στους εργαζόμενους του ΟΗΕ άμεση επικοινωνία με τις ισραηλινές δυνάμεις επί τόπου στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέτρων, λένε οι αξιωματούχοι.

Μιλάνε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση για την αναστολή των επιχειρήσεων σε όλη τη Γάζα και ότι οι συνομιλίες με τους Ισραηλινούς συνεχίζονται. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει ήδη αναστείλει την παράδοση βοήθειας από μια προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στη Γάζα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

20:32 Ο Γκαντζ υπόσχεται «πραγματικό σχέδιο στράτευσης τόσο των Χαρεντίμ όσο και των Αράβων» εάν σχηματίσει κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ υπόσχεται να εφαρμόσει «μια ευρεία και ολοκληρωμένη λύση» στο θέμα της στράτευσης εάν σχηματίσει κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα φέρει «ένα πραγματικό σχέδιο υπηρεσίας τόσο για τους υπερορθόδοξους όσο και για τους Άραβες», σύμφωνα με τους Times of Israel.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Herzliya στο Πανεπιστήμιο Reichman, ο πρώην υπουργός πολέμου δηλώνει ότι είναι «ενοχλημένος» που το Ανώτατο Δικαστήριο αναγκάστηκε να εμπλακεί στην κατάταξη λόγω «πολιτικών σκοπιμοτήτων» που εμπόδισαν την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα.

«Δυστυχώς, στο διάλογο που είχαμε με τους υπερορθόδοξους ηγέτες, δεν μπορέσαμε ακόμη να καταλήξουμε σε ένα σωστό και πραγματικό περίγραμμα», λέει, δηλώνοντας ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν «εικονικό» νόμο – μια αναφορά στο νομοσχέδιο για την κατάταξη που συζητείται επί του παρόντος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Γάζα, ο Γκαντζ δηλώνει ότι ενώ είναι «αδύνατο να καταστραφεί μια ιδέα, είναι απολύτως δυνατό και απαραίτητο να καταστραφεί η ικανότητα υλοποίησής της», κάτι που, όπως λέει, απαιτεί μια προσπάθεια μιας ολόκληρης γενιάς για την αντιμετώπιση της παρουσίας της Χαμάς στην «τοπική αρένα».

Η πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο, είναι η επιστροφή των ομήρων «μετά από εννέα μήνες κόλασης», λέει. «Αφού ολοκληρώσουμε την εξάρθρωση της κύριας στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε τους ομήρους μας ακόμη και με πολύ βαρύ τίμημα».

Στρεφόμενος προς το βορρά, ο Γκαντζ δηλώνει ότι οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, «ακόμη και με το κόστος της κλιμάκωσης», αλλά προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να πληρώσει ένα «βαρύ» τίμημα.

20:06 Λόιντ Όστιν: «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν διπλωματική συμφωνία για να αποτρέψουν καταστροφικό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ»

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν εκφράζει την ανησυχία του για «την αύξηση των επιθέσεων με ρουκέτες» στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και «την πρόσφατη αύξηση των εντάσεων».

Ο Όστιν λέει ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ «σημαίνουν περισσότερα δεινά» για τους εκτοπισμένους Ισραηλινούς και τους Λιβανέζους, προειδοποιώντας ότι οι «προκλήσεις της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό και τον λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν».

«Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες», προσθέτει.

Ο Όστιν εκφράζει την ανησυχία του ότι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να συμπαρασύρει την περιοχή, υποστηρίζοντας τη διπλωματία ως «τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί η κλιμάκωση».

«Γι’ αυτό επιδιώκουμε επειγόντως μια διπλωματική συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη διαρκή ηρεμία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και θα επιτρέψει στους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου», λέει ο Όστιν.

19:44 Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα βήματα του Σμότριχ κατά της ΠΑ θα μπορούσαν να «ανατρέψουν ολόκληρο το παλαιστινιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα»

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένεσλαντ  εκφράζει ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με φόντο τα βήματα του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.

«Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ ότι προτίθεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά όλων των εσόδων από την εκκαθάριση στην Παλαιστινιακή Αρχή και να λάβει μέτρα που θα τερματίσουν τις ανταποκριτικές τραπεζικές σχέσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών στο τέλος αυτού του μήνα απειλούν να βυθίσουν την παλαιστινιακή δημοσιονομική κατάσταση σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση, ανατρέποντας ενδεχομένως ολόκληρο το παλαιστινιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο Wennesland στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασής του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Σμότριχ έχει παρακρατήσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών φορολογικών εσόδων που το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει στη Ραμάλα σε μηνιαία βάση. Έχει δεσμευτεί να παρακρατήσει το υπόλοιπο των κεφαλαίων αυτών, τα οποία ανέρχονται στο 70% των ετήσιων εσόδων της ΠΑ, μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να περάσει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ραμάλα.

Το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει την περασμένη εβδομάδα για τις κυρώσεις αυτές, αλλά καθυστέρησε μέχρι αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel, προσθέτοντας ότι ο Σμότριχ αναμένεται στη συνέχεια να αποδεσμεύσει ένα μέρος των παλαιστινιακών φορολογικών εσόδων και να επεκτείνει την αποζημίωση στις ισραηλινές ανταποκρίτριες τράπεζες που μεταφέρουν χρήματα σε παλαιστινιακές τράπεζες στη Δυτική Όχθη.

19:21 Το Ισραήλ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Starlink του Elon Musk σε περίπτωση ολομέτωπου πολέμου με τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Starlink του Elon Musk για να διατηρήσει τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο σε περίπτωση που υπάρξει πιθανός ολοκληρωτικός πόλεμος με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα που θα προκαλέσει διακοπές ρεύματος στο Ισραήλ, αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Η οικονομική εφημερίδα Calcalist αναφέρει ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Επικοινωνιών επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τους 5.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς του Starlink για να εξασφαλίσουν σταθερή ροή δεδομένων και πληροφοριών για τις κρατικές αρχές κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων.

Και τα δύο υπουργεία δεν σχολίασαν στο Reuters. Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi έδωσε άδεια στην Starlink, τη δορυφορική μονάδα της SpaceX, να λειτουργήσει στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και οι πλευρές ανταλλάσσουν πλήγματα τους μήνες που πέρασαν από τότε. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

19:01 Αλλαγή φρουράς στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων των IDF – ο απερχόμενος επικεφαλής θα ηγηθεί της διεύθυνσης πληροφοριών

Ο ταξίαρχος Yisrael Shomer ανέλαβε τον ρόλο του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των IDF, μιας μονάδας που υπάγεται στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων.

Ο Shomer αντικαθιστά τον ταξίαρχο Shlomi Binder, ο οποίος υπηρέτησε στο ρόλο αυτό τα τελευταία δύο χρόνια και πρόκειται να γίνει ο επόμενος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού.

Ο Shomer υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα ως διοικητής της 146ης Μεραρχίας, της μεγαλύτερης εφεδρικής μεραρχίας των IDF, η οποία επιχειρεί στη Δυτική Γαλιλαία από την αρχή του πολέμου.

Ο Μπίντερ πρόκειται να αντικαταστήσει τον υποστράτηγο Αχαρόν Χαλίβα ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών το επόμενο διάστημα.

18:33 Η Γάζα εισέρχεται στην «πιο κρίσιμη ανθρωπιστική φάση», προειδοποιεί ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) προειδοποίησε ότι η Γάζα «εισέρχεται στην πιο κρίσιμη ανθρωπιστική φάση» από την έναρξη του πολέμου.

Ο OIC ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το 70% των αστικών υποδομών της Γάζας έχει καταστραφεί, καθιστώντας τις περισσότερες περιοχές της Γάζας μη κατοικήσιμες.

Η είσοδος περιορισμένων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, καυσίμων και νερού εμποδίζει οποιαδήποτε ανάκαμψη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αρνούνται να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

18:10 9.385 Παλαιστίνιοι κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου λέει  ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, την Addameer και την Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατουμένων, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: 320 γυναίκες, 650 παιδιά, 84 δημοσιογράφους – 51 παραμένουν στη φυλακή – έξι είναι γυναίκες – οι 14 απήχθησαν από τη Γάζα, έχουν εκδωθεί 7.170 διατάγματα διοικητικής κράτησης (χωρίς κατηγορία ή δίκη), τουλάχιστον 18 πέθαναν στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων δύο γιατρών.

17:45 Οι ελλείψεις σε φάρμακα απειλούν τη ζωή περισσότερων από 1.000 ασθενών με αιμοκάθαρση στη Γάζα

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι η οξεία έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών έχει επηρεάσει τους ασθενείς με αιμοκάθαρση, περιορίζοντας τις υπηρεσίες που τους παρέχονται σε «παρηγορητική θεραπεία».

«Λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες για να σώσουν τις ζωές των ασθενών», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Μεταξύ των φαρμάκων που βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία, την εντατική θεραπεία, τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με αιμοκάθαρση», πρόσθεσε.

Από τις 7 Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές έχουν κλείσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, εμποδίζοντας την έξοδο των ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό και την είσοδο βοήθειας και προμηθειών.

17:25 Στην πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Δημοκρατικός John Fetterman συναντάται με τον Herzog στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ φιλοξενεί τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζον Φέτερμαν στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.

«Είστε ένας φάρος ηθικής διαύγειας καθώς αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στο πραγματικό κακό», γράφει ο Herzog στο X, πρώην Twitter, μετά τη συνάντησή τους.

Ο Φέτερμαν έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ στο Κογκρέσο, μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξέλιξη δεδομένου ότι κατέβηκε υποψήφιος το 2022 ως ένθερμος προοδευτικός. Ο πρωτοετής νομοθέτης έχει επανειλημμένα σταθεί απέναντι σε ακροαριστερούς, αντι-ισραηλινούς διαδηλωτές.

Ο Φέτερμαν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο Ισραήλ.

«Συγκινήθηκα όταν σας είδα να φοράτε ένα βραχιόλι από το φεστιβάλ Nova. Εκτιμούμε βαθύτατα τη φωνητική υποστήριξή σας στους ομήρους που κρατούνται βάναυσα από τη Χαμάς και τη σαφή απαίτησή σας για την άμεση απελευθέρωσή τους», προσθέτει ο Χέρτζογκ.

17:05 Ο αρχηγός των IDF διορίζει ανώτερο αξιωματικό για να επιβλέπει τον συντονισμό των εξωτερικών ερευνών για τον πόλεμο

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Herzi Halevi ενέκρινε τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματικού για να ηγηθεί μιας μονάδας που συντονίζει τις έρευνες για τις ενέργειες του στρατού εν μέσω του πολέμου, γεγονός που φέρεται να προκάλεσε επικρίσεις στο εσωτερικό του στρατού.

Ο αντισυνταγματάρχης Adi Sabag, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως γραμματέας της ανώτατης διοίκησης στο Γενικό Επιτελείο των IDF, θα είναι επικεφαλής του λεγόμενου τμήματος επιθεώρησης και εκμάθησης. Το τμήμα προορίζεται να είναι ένα όργανο στο Γενικό Επιτελείο που θα συντονίζει τις εξωτερικές έρευνες και άλλες διαδικασίες εκμάθησης από τον πόλεμο, σύμφωνα με τις IDF.

Οι IDF λένε ότι η μονάδα δεν θα διεξάγει η ίδια καμία από τις έρευνες, αλλά μάλλον θα συντονίζει και θα συγχρονίζει μεταξύ των διαφόρων φορέων, κάτι που, όπως λέει, θα απαιτήσει κάποιον με εξοικείωση με τις IDF και το Γενικό Επιτελείο.Ο Sabag διορίστηκε στο νέο ρόλο από τον αναπληρωτή αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Amir Baram και η κίνηση εγκρίθηκε από τον Halevi. Ο διορισμός απαιτεί ακόμη την έγκριση του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ynet και των ειδήσεων του καναλιού 12, η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις στις IDF, καθώς o Sabag είναι φαινομενικά κοντά στον Halevi και σε άλλους κορυφαίους στρατηγούς, λόγω της προηγούμενης θέσης της στο Γενικό Επιτελείο.Ο διορισμός του Sabag στη θέση του γραμματέα της ανώτατης διοίκησης πριν από αρκετά χρόνια πραγματοποιήθηκε από τον προηγούμενο αρχηγό των IDF, τον Aviv Kohavi.

Οι επικριτές υποστήριξαν ότι ο Halevi δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να κάνει τέτοιους διορισμούς εν μέσω πολέμου και ότι δεν θα έπρεπε να αποφασίζονται από τη στρατιωτική ηγεσία που απέτυχε να αποτρέψει τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

16:40 Ισραηλινός βομβαρδισμός πλήττει την πόλη Khiam, στο νότιο Λίβανο

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X δείχνει καπνό να υψώνεται στην πόλη Khiam στο νότιο Λίβανο λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη.

16:13 Μέχρι τέλος Αυγούστου φτάνει η χρηματοδότηση του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) υπογράμμισε το χρηματοδοτικό κενό, λέγοντας ότι η υπηρεσία έχει προϋπολογισμό μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Philippe Lazzarini δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι αναφέρεται στον τακτικό προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του οργανισμού που καλύπτει 30.000 υπαλλήλους.

«Έχουμε τα μετρητά μέχρι το τέλος Αυγούστου και βασικά, έχουμε ακόμη ένα έλλειμμα περίπου 100-140 εκατ. δολαρίων για να φτάσουμε στο τέλος του έτους», δήλωσε ο Lazzarini.

16:00 Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα δεν επέτρεψε την απομάκρυνση 2.000 ασθενών

Τουλάχιστον 2.000 ασθενείς που χρειάζονται ιατρική διακομιδή έχουν παγιδευτεί στη Γάζα από τότε που έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ο Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Παλαιστίνη.

Πριν από το κλείσιμο, «περίπου 50 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση έφευγαν κάθε ημέρα από τη Γάζα [για την Αίγυπτο]».

«Από τις 7 Μαΐου, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Πέπερκορν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως εκκένωση και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερα περάσματα για να διευκολυνθεί η έξοδός τους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες διαδρομές για την επείγουσα ιατρική εκκένωση, θα θέλαμε να ανοίξει το Kerem Shalom [Karem Abu Salem] και άλλες διαδρομές, όπου οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να παραπέμπονται στα νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Πέπερκορν.

15:53 Haaretz: Η σύζυγος του Νετανιάχου είπε σε οικογένειες ομήρων ότι οι IDF ετοιμάζουν πραξικόπημα

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σάρα Νετανιάχου, άφησε να εννοηθεί ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη της οικογένειας των ομήρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz.

«Η Σάρα Νετανιάχου κατήγγειλε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με οικογένειες ομήρων ότι οι επικεφαλής του στρατού θέλουν να πραγματοποιήσουν στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του συζύγου της», αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Σε ανακοίνωση του to γραφείο του Νετανιάχου απορρίπτει το δημοσίευμα συλλήβδην, χτυπώντας τις «ψευδείς και αδιάκοπες διαρροές για την κ. Νετανιάχου» ως «αποτρόπαια αδικία».

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι αναφερόμενες διαρροές έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με μια χούφτα συγγενών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίοι ήταν ανάστατοι για τα σχόλια της Σάρα Νετανιάχου.

Αν και η σύζυγος του πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης της αφορούσε τη στρατιωτική ηγεσία και όχι τις IDF στο σύνολό τους, οι οικογένειες των ομήρων ήταν αναστατωμένες, καθώς οι ζωές των αγαπημένων τους εξαρτώνται από τον στρατό, αναφέρει η Haaretz.

Η απάντηση του Νετανιάχου αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού «εργάζεται με δική της πρωτοβουλία για τις οικογένειες των ομήρων, τις οικογένειες που θρηνούν… και όλους τους κύκλους του πόνου που συνδέονται με αυτόν τον δύσκολο πόλεμο και βοηθάει όσο μπορεί».

«Παρά τις φωνές που προσπαθούν να την βλάψουν… η κ. Νετανιάχου θα συνεχίσει να εργάζεται για όσους ζημιώθηκαν στον πόλεμο και προσεύχεται για την ταχεία επιστροφή και των 120 ομήρων».

Η Σάρα Νετανιάχου

15:44 Επιθέσεις σε Χαν Γιουνίς και Μαουάσι

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι γίνονται ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς στην κεντρική Γάζα και σε σκηνή που φιλοξενεί εκτοπισμένους στο Μαουάσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα.

15:33 Δέκα παιδιά στη Γάζα κάθε μέρα χάνουν τα πόδια τους

Κατά μέσο όρο 10 παιδιά την ημέρα χάνουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια εξαιτίας των επιθέσεων στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Lazzarini της UNRWA.

Ο Lazzarini δήλωσε ότι οι αριθμοί, που προέρχονται από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, δεν περιλαμβάνουν τα παιδιά που έχουν χάσει τα χέρια τους.

Εκτός από τα χιλιάδες παιδιά που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, περισσότερα από 21.000 εκτιμάται ότι αγνοούνται, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children. Πολλά από αυτά είναι παγιδευμένα κάτω από χαλάσματα, κρατούνται, θάβονται σε τάφους χωρίς σήμανση ή έχουν χωριστεί από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αναφέρει η οργάνωση.

15:22 Η Πολιτική Προστασία της Γάζας «αγωνίζεται» να προσεγγίσει τραυματίες καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Το κύριο επίκεντρο των επιθέσεων σήμερα το πρωί ήταν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Αυτό το περιθωριοποιημένο τμήμα της επικράτειας έχει υποστεί στρατιωτική και ανθρωπιστική πίεση, μεταξύ άλλων και σε περιοχές στις οποίες κατευθύνθηκαν πρόσφατα εκτοπισμένοι άνθρωποι

Ο στρατός σφυροκόπησε επίσης τις κεντρικές περιοχές της πόλης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός αθλητικού συλλόγου, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους. Έχουν μεταφερθεί για ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο al-Ahli (Baptist).

Όπως αναφέρει το AJ το πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να βοηθήσει στην ανάσυρση των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών.

15:13 Γερμανία: Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ – Καταστροφικές οι συνέπειες ενός πολέμου

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν πόλεμο με «καταστροφικές συνέπειες» για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ μετά τη συνάντησή της με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Annalena Baerbock δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή» και θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Με κάθε πύραυλο πάνω από τη Γαλάζια Γραμμή, αυξάνεται ο κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, αυξάνεται ο κίνδυνος ένας λάθος υπολογισμός να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο. Όλοι όσοι φέρουν την ευθύνη πρέπει επομένως να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και πάνω απ’ όλα η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ», είπε.

15:01 Ισραηλινός υπουργός: Η επιστράτευση των Χαρεντίμ «ιστορική ευκαιρία» για ισότητα

Σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι δεν πρέπει να αποκλείονται της στράτευσης, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Eli Cohen δηλώνει: «Υπάρχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να αυξηθεί η ισότητα και να στρατολογηθούν χιλιάδες νέοι άνδρες από τον υπερορθόδοξο (Χαρεντίμ) τομέα».

Ο ίδιος δήλωσε στο «Χ» ότι η πρόσληψη των Χαρεντίμ είναι «μια ουσιαστική κίνηση» για την ασφάλεια του Ισραήλ.

14:47 Επικεφαλής UNRWA: Λίγα θετικά νέα για τη Γάζα

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Λέει ότι υπάρχουν «λίγα θετικά νέα» για να μοιραστεί σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας.

Η ροή βοήθειας, ειδικότερα, έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των ανοικτών διαβάσεων να είναι χαμηλός και πολλά φορτηγά με βοήθεια να έχουν λεηλατηθεί, είπε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου και της τάξης. Οι οδηγοί των φορτηγών [δέχονται] τακτικά απειλές και επιθέσεις και όλο και λιγότεροι είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τη βοήθεια από τα σύνορα στις αποθήκες μας», δήλωσε ο Lazzarini

Εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι περισσότερες εγκαταστάσεις της UNRWA έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων της που επλήγησαν να έχει ανέλθει σε 190.

Οι επιθέσεις αυτές στερούν από τους Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο εκεί την ελάχιστη προστασία που έχει απομείνει στον θύλακα, πρόσθεσε.

14:36 OHE: 263 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Εκτός από τη στοχοποίηση των αιτούντων βοήθεια στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης επανειλημμένα πλήξει γραφεία ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτοκινητοπομπές βοήθειας κατά την επίθεσή τους στη Γάζα.

Τουλάχιστον 273 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ, καθιστώντας τη Γάζα το πιο θανατηφόρο μέρος για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

14:28 Καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα εδώ και περίπου 50 ημέρες

Ο γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Γάζας, Ismail al-Thawabta δήλωσε στο Al Jazeera ότι καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και περίπου 50 ημέρες.

«Η κατοχή [των ισραηλινών δυνάμεων] ασκεί μια πολιτική λιμοκτονίας για να επιτύχει πολιτικά οφέλη», είπε.

14:16 Το ιστορικό του Ισραήλ στη δολοφονία Παλαιστινίων που αναμένουν βοήθεια

Όπως αναφέραμε, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ανθρώπων που αναζητούσαν προμήθειες βοήθειας στη Χαν Γιουνίς σήμερα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοποιεί Παλαιστίνιους που περιμένουν βοήθεια στη Γάζα, όπου τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί.

  • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο μια ομάδα ανθρώπων που περίμεναν φορτηγά με βοήθεια κοντά στο πέρασμα βοήθειας Karem Abu Salem (Kerem Shalom) στη Ράφα.
  • Στις 29 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 750 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, σε ένα γεγονός που είναι γνωστό ως «σφαγή του ψωμιού».
  • Λίγες ημέρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους στη νότια πόλη της Γάζας, καθώς οι άνθρωποι περίμεναν τη διανομή βοήθειας.
  • Το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σκοτώσει περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους καθώς περίμεναν για την παράδοση βοήθειας.

14:07 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.658 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 86.237 από την έναρξη του πολέμου.

Προσθέτει ότι 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 139 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

13:58 Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των φαρμάκων

Το υπουργείο έχει προειδοποιήσει ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα είτε στερούνται είτε πρόκειται να εξαντλήσουν κρίσιμες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων και τη θεραπεία νεφροπαθών και καρκινοπαθών.

Τα κέντρα υγείας στερούνται επίσης φαρμάκων για τις έγκυες και αναπαραγωγικών και ψυχιατρικών φαρμάκων, ανέφερε.

Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει γρήγορα και να παράσχει τις απαραίτητες ανάγκες σε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες για να σωθούν οι ζωές των ασθενών και των τραυματιών».

13:42 Τουλάχιστον ένας στους πέντε Παλαιστίνιους αντιμετωπίζουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια»

Τουλάχιστον 495.000 Παλαιστίνιοι στον θύλακα υποφέρουν από το υψηλότερο επίπεδο υποσιτισμού, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης της πείνας του ΟΗΕ, την ολοκληρωμένη ταξινόμηση φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (IPC).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του IPC, περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά περνούν ολόκληρες ημέρες χωρίς να τρώνε.

«Ο ανθρωπιστικός χώρος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να συρρικνώνεται και η δυνατότητα ασφαλούς παροχής βοήθειας στους πληθυσμούς μειώνεται. Η πρόσφατη πορεία είναι αρνητική και εξαιρετικά ασταθής», αναφέρει η ενημέρωση της IPC.

13:30 Χαμάς: Η ισραηλινή επίθεση στην οικογένεια Χανίγια επιβεβαιώνει την εσκεμμένη στόχευση αμάχων

Η Χαμάς λέει ότι οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του σπιτιού της οικογένειας Haniyeh στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, επιβεβαιώνουν την εσκεμμένη στόχευσή της εναντίον αμάχων.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς θεωρεί την κυβέρνηση του Μπάιντεν «υπεύθυνη για τη συνέχιση της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, δίνοντας πολιτική και στρατιωτική κάλυψη στις [ισραηλινές δυνάμεις] για την καταστροφή».

Κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν «τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτά τα συνεχιζόμενα φρικτά εγκλήματα, να αναλάβουν επειγόντως δράση για την προστασία αθώων πολιτών και να καταστήσουν τους τρομοκράτες ηγέτες των [ισραηλινών δυνάμεων] υπόλογους για τα εγκλήματά τους».

13:20 Εικόνες από το κατεστραμμένο σπίτι της οικογένειας Χανίγια

Ανάμεσα στα δεκάδες θύματα του Ισραήλ για το τελευταίο 24ωρο, ήταν και συγγενείς του Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και την αδερφή του.

13:06 Παλαιστίνιοι διασώστες μεταφέρουν εσπευσμένα θύμα πυροβολισμού στο νοσοκομείο

Πλήρωμα ασθενοφόρου της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα για ένα θύμα πυροβολισμού στην πόλη Zahraa, κοντά στον καταυλισμό Nuseirat.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από την ομάδα βοήθειας δείχνει ασθενοφόρο να μεταφέρει τον τραυματία σε φορείο στο κατάμεστο νοσοκομείο Al-Aqsa της Deir el-Balah.

12:53 Το υπερορθόδοξο κόμμα αντιδρά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Βουλευτές του υπερορθόδοξου κόμματος Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά (UTJ) επέκριναν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία οι υπερορθόδοξοι άνδρες, οι οποίοι συχνά αφιερώνουν τον εαυτό τους σε πλήρους απασχόλησης σπουδές Τορά, πρέπει να στρατεύονται.

Ο πρόεδρος του UTJ Yitzhak Goldknopf χαρακτήρισε την απόφαση «αναμενόμενη και πολύ ατυχή» σε ανάρτησή του στο X.

Ο Moshe Gafni, ένας άλλος νομοθέτης του κόμματος, έγραψε στο X: «Δεν υπάρχει ούτε ένας δικαστής εκεί που να κατανοεί την αξία της μελέτης της Τορά και τη συμβολή [των φοιτητών της yeshiva] στο λαό του Ισραήλ σε όλες τις γενιές».

12:40 Περισσότερα για  την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι, χωρίς νόμο που να διακρίνει τους εβραίους φοιτητές σεμιναρίων από τους άλλους στρατεύσιμους, οι υπερορθόδοξοι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική ρήξη με τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι υπερορθόδοξοι άνδρες απαλλάσσονταν από τη στρατιωτική θητεία.

Οι εξαιρέσεις, πηγή αυξανόμενης απογοήτευσης της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, έχουν επανειλημμένα κριθεί άδικες από τα δικαστήρια, αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες, υπό την πίεση των υπερορθόδοξων κομμάτων, έχουν επανειλημμένα διατηρήσει τη ρύθμιση σε ισχύ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απειλεί την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων που αντιτίθενται στην επιστράτευση για τους ψηφοφόρους τους.

12:31 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφασίζει ότι οι υπερορθόδοξοι πρέπει να καταταγούν στο στρατό

Η ομόφωνη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ αναφέρει ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους άνδρες για στρατιωτική θητεία.

Το ανεξάρτητο Κίνημα για την Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ, το οποίο κατέθεσε την αίτηση που οδήγησε στην υπόθεση, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία επιστράτευσης.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας να εφαρμόσουν την απόφαση χωρίς καθυστέρηση, να συμμορφωθούν με την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου και να εργαστούν άμεσα για την επιστράτευση [των υπερορθόδοξων] μαθητών της yeshiva», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που επικαλούνται οι Times of Israel.

12:22 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις σήμερα.
  • Δεκατέσσερα από τα θύματα σκοτώθηκαν σε σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε στοχοποιήσει μαχητές της Χαμάς.
  • Δέκα θύματα ήταν συγγενείς του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, μεταξύ των οποίων και η αδελφή του. Όλοι σκοτώθηκαν σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, αναφέρει η πολιτική προστασία της Γάζας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας 25 άτομα, ενώ προέβησαν σε «σοβαρούς ξυλοδαρμούς», σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.
  • Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας απέλασε έναν Παλαιστίνιο και την οικογένειά του, αφού οι ΗΠΑ τους ειδοποίησαν για έναν φερόμενο ως «πράκτορα της Χαμάς».

12:10 Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τον τελευταίο γύρο επιδρομών τους, αναφέρει η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία Ναμπλούς, ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν στη Βηθλεέμ, τη Ραμάλα και την Καλκίλια.

Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις προέβησαν σε  «σκληρούς ξυλοδαρμούς» και απείλησαν τις οικογένειες των κρατουμένων, ανέφερε η Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι τελευταίες συλλήψεις αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε 9.385, σύμφωνα με την ομάδα.

11:56 Γερουσιαστής των Εργατικών στην Αυστραλία ψηφίζει εναντίον του κόμματός της και ζητά αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η γερουσιαστής της Αυστραλίας Φατίμα Πέιμαν πήρε τον λόγο για να ψηφίσει κατά της πρότασης του Εργατικού Κόμματός, του οποίου είναι μέλος, που σχετίζεται με την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

Το αυστραλιανό ABC News μετέδωσε ότι ήταν «η πρώτη φορά που ένας Εργατικός πολιτικός πηγαίνει κόντρα στο κόμμα ενώ οι Εργατικοί είναι στην κυβέρνηση από το 1986».

Σε άρθρο της στο Al Jazeera νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πέιμαν τόνισε ότι η Αυστραλία πρέπει να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη για να προωθήσει την ειρήνη.

11:48 UNRWA: Οι οικογένειες της Γάζας καταφεύγουν στο θαλασσινό νερό

Καθώς αρχίζει η καλοκαιρινή ζέστη, τα παιδιά στη Γάζα περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να πάρουν μικρές ποσότητες καθαρού νερού.

Λόγω των ελλείψεων, χιλιάδες οικογένειες χρησιμοποιούν επίσης θαλασσινό νερό, αναφέρει η UNRWA.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει όλα τα πηγάδια νερού του θύλακα, σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης της Βόρειας Γάζας.

11:37 Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ: «Αδύνατο να εξαφανίσουμε τη Χαμάς ως ιδέα»

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι αδύνατο να εξαφανιστεί η Χαμάς ως ιδέα». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητη μια εναλλακτική ιδέα, «όχι μόνο η βλάβη των στρατιωτικών τους ικανοτήτων.

Η εναλλακτική ιδέα είναι μια τοπική ηγεσία που είναι πρόθυμη να ζήσει πλάι-πλάι με το Ισραήλ και να μην αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην προσπάθεια να σκοτώσει Ισραηλινούς». Ο Hanegbi δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ συζητά με την Ουάσιγκτον μια πιθανή κοινή προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών και ορισμένων αραβικών χωρών για την εξεύρεση αντικαταστάτη της κυριαρχίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Hanegbi δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες προσπαθώντας να επιλύσει τη σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και θα προτιμούσε μια διπλωματική λύση

11:28 Τουλάχιστον ακόμα 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε σχολεία

Εκτός από την επίθεση στον καταυλισμό Σάτι για την οποία μόλις αναφερθήκαμε, άλλοι 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε όλη τη Γάζα.

Και τα δύο χτυπήματα έπληξαν σχολεία στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους, όπως δήλωσαν οι γιατροί.

11:20 Η Πολιτική Προστασία της Γάζας επιβεβαιώνει ότι συγγενείς του Χανίγια σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας επιβεβαίωσε ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν 10 συγγενείς του αρχηγού της Χαμάς Χανίγιε, μεταξύ των οποίων και η αδελφή του.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει την επίθεση.

«Υπάρχουν 10 μάρτυρες … ως αποτέλεσμα της επίθεσης, μεταξύ των οποίων η Ζαχρ Χανίγια, αδελφή του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, κάνοντας επίσης λόγο για «αρκετούς» τραυματίες.

11:11 Ανάλυση: Το Ισραήλ ενδέχεται να διευρύνει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ τους επόμενους μήνες

Το Ισραήλ είναι πιθανό να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως ακόμη και να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον Ομάρ Ασούρ, καθηγητή ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.

Ενώ το Ισραήλ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι ισχυρότερη στρατιωτικά από τη Χαμάς, θα επιδιώξει να την «υποβαθμίσει» όσο το δυνατόν περισσότερο, ίσως ακόμη και να την ωθήσει βόρεια του ποταμού Λιτάνι, δήλωσε ο Ασούρ στο Al Jazeera.

Σε σύγκριση με τη Χαμάς, λέει, η Χεζμπολάχ έχει:

  • Τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό.
  • Περισσότερα βλήματα με μεγαλύτερη εμβέλεια, συμπεριλαμβανομένων 5.000-8.000 ρουκετών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ.
  • Εύρος αντιαρματικών πυραύλων.
  • Κάποιες θαλάσσιες και εναέριες δυνατότητες, όπως αποδεικνύεται από τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

10:59 Επιδρομές, συλλήψεις και συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 13 Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις, συνοδευόμενες από στρατιωτικές μπουλντόζες, εισέβαλαν σε γειτονιές του καταυλισμού και έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια.

Έντονες μάχες έχουν αναφερθεί στην περιοχή και δύο νεαροί Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης.

10:45 Ήξεις αφήξεις – Τι έχει πει ο Νετανιάχου για τη συμφωνία εκεχειρίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, μιλώντας χθες στην Κνεσέτ, έδωσε τρεις υποσχέσεις:

Το Ισραήλ δεσμεύεται στην πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα φέρει πίσω όλους τους εναπομείναντες αιχμαλώτους στη Γάζα

Το Ισραήλ δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, θέση που ισυχρίζεται ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο σημείο

Το Ισραήλ θα «ματαιώσει τις προθέσεις του Ιράν να μας καταστρέψει με οποιοδήποτε κόστος και με οποιονδήποτε τρόπο»

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χαμάς Izzat al-Rishq, ο όρκος του Νετανιάχου να ξεριζώσει τη Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα λέει ότι δεσμεύεται σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, δείχνει ότι απλώς κωλυσιεργεί και θέλει να συνεχίσει τον «πόλεμο της γενοκτονίας».

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν υποτίθεται ότι ήταν ισραηλινή και έπρεπε απλώς να συμφωνήσει η Χαμάς. Μετά από περισσότερες από τρεις εβδομάδες ο Νετανιάχου τοποθετήθηκε δημοσίως λέγοντας ότι επιμένει στην ολοκληρωτική νίκη, ότι αποδέχεται τη συμφωνία μερικώς, ότι θα επιστραφούν κάποιοι όμηροι και στη συνέχεια θα σταματήσει τον πόλεμο.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν εκνευρισμό στις ΗΠΑ, ενώ το βράδυ της Δευτέρας το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι συμφωνεί με την πρόταση και ότι… οι δηλώσεις Νετανιάχου δεν σημαίνουν αλλαγή στη στάση της χώρας.

10:33 Τη Μόσχα επισκέπτεται ο Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Ρωσία, μετέδωσαν την Τρίτη ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Το TASS ανέφερε ότι ο Ουσακόφ δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα, αλλά δήλωσε ότι οι ημερομηνίες έχουν συμφωνηθεί. Ένα άλλο κρατικό πρακτορείο, το RIA, ανέφερε ότι ο Αμπάς είχε προγραμματίσει να πάει στη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε μετά από αίτημα της παλαιστινιακής πλευράς.

Η Ρωσία λέει ότι θέλει να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ότι η ειρήνη δεν θα είναι δυνατή χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

10:20 The Gaza Project: Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Αναφέραμε προηγουμένως ότι έρευνα από διεθνή ΜΜΕ έδειξε ότι πίσω από την επίθεση στα γραφεία του AFP στη Γάζα βρίσκεται το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα The Gaza Project πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ τα συμπεράσματα της έρευνας.

10:05 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει τις ολονύκτιες επιθέσεις και τα χτυπήματα σε καταφύγια του ΟΗΕ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του πραγματοποίησαν επιθέσεις σε δύο κτίρια κατά τη διάρκεια της νύχτας – ένα στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι και ένα άλλο στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας – υποστηρίζοντας ότι τα πλήγματα στόχευαν μαχητές της Χαμάς.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν επιτέθηκαν σε ένα σχολείο του ΟΗΕ που παρέχει καταφύγιο σε εκτοπισμένους ανθρώπους στο Νταράτζ και ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα άλλο χτύπημα σε καταφύγιο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι. Πέντε άνθρωποι αναφέρθηκαν επίσης ότι σκοτώθηκαν σε άλλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε περιοχές όπου «τρομοκράτες δρούσαν από σχολικές εγκαταστάσεις» και ότι ορισμένοι από αυτούς που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και «κρατούσαν ομήρους».

Πρόσφατα υπήρξαν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης το σπίτι της οικογένειας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στον καταυλισμό Σάτι της βόρειας Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και την αδελφή του.

Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατός του Ισραήλ δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι οι συγγενείς του ηγέτη της Χαμάς αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης στο Σάτι.

09:53 Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε παλαιστινιακή γη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε παλαιστινιακής ιδιοκτησίας εκτάσεις κοντά στο χωριό Κούσρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν κάτοικοι στο Al Jazeera.

Το χωριό, νότια της Ναμπλούς, είναι ένα από τα πολλά στην περιοχή που έχουν γίνει στόχος.

Οι έποικοι έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον Παλαιστινίων νότια της Ναμπλούς, ανατολικά της Ραμάλα και νότια της Χεβρώνας τους τελευταίους μήνες. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 968 επιθέσεις μόνο τους τελευταίους εννέα μήνες.

Επιπλέον, τουλάχιστον 553 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 137 ανηλίκων, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εποίκων και ισραηλινών δυνάμεων από τις 7 Οκτωβρίου.

09:42 Το Ισραήλ αναμένεται να παρατείνει τις εκκενώσεις στο βορρά

Η ισραηλινή εφημερίδα Hayom αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει την εκκένωση των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ το καλοκαίρι.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν μετεγκατασταθεί σε ξενοδοχεία μακριά από το βόρειο τμήμα λόγω της κλιμάκωσης των διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αναμένεται να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενο ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

09:34 Συνεχίζονται οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Γάζα

Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν τουλάχιστον επτά ξεχωριστές επιθέσεις με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, αναφέρουν παρατηρητήρια πολέμου

Παλαιστίνιοι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν ρουκέτες προς πέντε ισραηλινές πόλεις, ενώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης προς δύο ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν άλλα δύο πυρά ρουκετών – μία εκτοξεύθηκε από τη Ράφα στα νότια και μία άλλη από τη βόρεια Γάζα, ανέφεραν οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ στην τελευταία τους ενημέρωση για το πεδίο της μάχης.

09:26 «Η ζωντανή μετάδοση» στο στόχαστρο του Ισραήλ – Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο

Αναφερθήκαμε σε μια διεθνή έρευνα για τα μέσα ενημέρωσης που διαπίστωσε ότι τα πυρά ισραηλινών αρμάτων ήταν πιθανότατα πίσω από ένα χτύπημα στο γραφείο του πρακτορείου ειδήσεων AFP στην πόλη της Γάζας.

Η έρευνα σημείωσε και άλλα παραδείγματα όπου «live μεταδόσεις» φάνηκε να έχουν στοχοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στα γραφεία της Παλαιστινιακής Ομάδας Μέσων Ενημέρωσης (PMG) μόλις μία ώρα πριν από το χτύπημα στο γραφείο του AFP.

Όπως και το AFP, το PMG είχε κάνει ζωντανή μετάδοση του πολέμου για πελάτες, μεταξύ των οποίων και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ένας από τους δημοσιογράφους του PMG τραυματίστηκε επίσης στην επίθεση.

Μια προηγούμενη έρευνα του AFP διαπίστωσε ότι ένα ισραηλινό τανκ ήταν πιθανότατα πίσω από μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων στο νότιο Λίβανο, κατά την οποία σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος του Reuters Issam Abdallah, 37 ετών και τραυματίστηκε σοβαρά ένας φωτογράφος του AFP. Το Al Jazeera μετέδιδε ζωντανά από την ίδια τοποθεσία την ώρα της επίθεσης.

Οι ισραηλινές αρχές μπλόκαραν επίσης πρόσφατα για λίγο τη ζωντανή ροή του πρακτορείου ειδήσεων AP τον περασμένο μήνα, σημειώνεται στην έρευνα.

Η Irene Khan, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την προώθηση και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, δήλωσε ότι τα πλάνα από τη ζωντανή ροή θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία» σε έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

09:15 IDF: Επιχείρηση που σχετίζεται με ομήρους ο βομβαρδισμός στον καταυλισμό Σάτι – Καμία αναφορά για την οικογένεια του Χανίγια

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον «τρομοκρατικών στόχων» στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι (σ.σ στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα μέλη της οικογένειας του Χανίγια).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επίθεση σχετίζεται με πληροφορίες για τους ομήρους.

Σε όσα λέει ο στρατός δεν υπάρχει καμία αναφορά σε δολοφονία μελών της οικογένειας Χανίγια.

09:08 Γκάλαντ σε Μπλίνκεν: Πρέπει γρήγορα να λύσουμε τα θέματά μας – Οι εχθροί μας παρακολουθούν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του είπε: «τα μάτια των εχθρών και των φίλων μας παρακολουθούν τη σχέση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ – πρέπει να επιλύσουμε γρήγορα τα θέματά μας, έτσι θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα αποδυναμώσουμε τους εχθρούς μας».

09:00 Υπέκυψε στα τραύματά του 12χρονος στη Δ. Όχθη μετά από πυροβολισμό Ισραηλινών στρατιωτών

Μια παλαιστινιακή ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το 12χρονο που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 14 Ιουνίου και πέθανε στο νοσοκομείο της Ραμάλα το Σάββατο.

Το θύμα Mohammad Morad Ahmad Hoshiyeh επέστρεφε στο σπίτι του από την προπόνηση ποδοσφαίρου όταν πυροβολήθηκε στην κοιλιά από ισραηλινούς στρατιώτες στις 18:30 στις 14 Ιουνίου κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Amari στη Ραμάλα.

Ο 12χρονος πυροβολήθηκε σε απόσταση 70 έως 90 μέτρων από ισραηλινό στρατιώτη που βρισκόταν μέσα σε θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Defense for Children International – Palestine.

Η οργάνωση ανέφερε ότι 135 παιδιά έχουν πλέον σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών, οι ισραηλινές δυνάμεις καταφεύγουν συστηματικά σε σκόπιμη θανατηφόρα βία σε καταστάσεις που δεν δικαιολογούνται από το διεθνές δίκαιο και δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια για αμερόληπτη έρευνα» στη συνέχεια, ανέφερε η οργάνωση.

«Όλοι οι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θεωρούνται στόχοι», πρόσθεσε.

08:52 Έρευνα: Το Ισραήλ χτύπησε τα γραφεία του AFP στη Γάζα

Έρευνα του AFP και των διεθνών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την επίθεση στο γραφείο του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων στη Γάζα τον περασμένο Νοέμβριο, έδειξε ότι για αυτή ευθύνεται το Ισραήλ.

Το προσωπικό είχε ήδη εκκενώσει το γραφείο πριν από την επίθεση, αλλά μια κάμερα που μετέδιδε ζωντανή εικόνα του πολέμου κατέγραψε τις στιγμές που χτυπήθηκε η αίθουσα διακομιστών του πρακτορείου στον 11ο όροφο του κτιρίου Hajji στην πόλη της Γάζας.

Πέντε εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η ζημιά στην αίθουσα διακομιστών προκλήθηκε πιθανότατα από τανκ, ένα όπλο που δεν ανήκει σε κανένα άλλο μέρος της σύγκρουσης εκτός από το Ισραήλ.

«Ο τύπος του όπλου και η ακρίβεια που ενυπάρχει στο οπλικό σύστημα του ισραηλινού άρματος σημαίνει ότι το όπλο χτύπησε τον στόχο στον οποίο στόχευε», δήλωσε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας πυρομαχικών Adrian Wilkinson.

«Κανένας άλλος παράγοντας δεν διαθέτει οπλικό σύστημα που να βάλλει σε ευθεία γραμμή με κεφαλή βάρους 2,3 κιλών, η οποία συνάδει με τις ζημιές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου», πρόσθεσε.

08:43 Βομβαρδισμός στο σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το σπίτι της οικογένειας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίθεση στην περιοχή του καταυλισμού Shati κοντά στην πόλη της Γάζας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι όλοι όσοι σκοτώθηκαν στο χτύπημα είναι μέλη της οικογένειας Χανίγια.

08:30 Τραγική η κατάσταση στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε εδώ 

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024