Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Wikileaks: Απελευθερώνεται ο Ασάνζ αποδεχόμενος την ενοχή του

Wikileaks: Απελευθερώνεται ο Ασάνζ αποδεχόμενος την ενοχή του

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να δηλώσει ένοχος σε ποινικές κατηγορίες στις ΗΠΑ και να αφεθεί ελεύθερος στην Αυστραλία.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα δηλώσει ένοχος σε μια κατηγορία κακουργήματος ύστερα από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που θα επιλύσει μια μακροχρόνια νομική κόντρα που εκτεινόταν σε πολλές ηπείρους και είχε ως επίκεντρο τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν αργά τη Δευτέρα.

Ο Ασάνζ αναμένεται να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Μαριάνων Νήσων, μιας αμερικανικής κοινοπολιτείας στον δυτικό Ειρηνικό, για να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία του νόμου περί κατασκοπείας για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε επιστολή που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Η ομολογία ενοχής, η οποία πρέπει να εγκριθεί από δικαστή, φέρνει ένα απότομο τέλος σε μια ποινική υπόθεση διεθνούς ίντριγκας και στην πολυετή καταδίωξη από την αμερικανική κυβέρνηση ενός εκδότη, του οποίου ο εξαιρετικά δημοφιλής ιστότοπος δημοσίευσης πληροφοριών τον έκανε πολλούς υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου, να υποστηρίξουν ότι ενεργούσε ως δημοσιογράφος για να αποκαλύψει παρανομίες του αμερικανικού στρατού.

Έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ γιατί αποκάλυψε την αλήθεια

Οι ερευνητές, αντίθετα, έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι ενέργειές του παραβίασαν νόμους που αποσκοπούν στην προστασία ευαίσθητων πληροφοριών των ΗΠΑ και έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και στρατιώτες. Ο 52χρονος Ασάνζ κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την απολογία του και την καταδίκη του, η οποία έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, στο Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί των Μαριάνα Νήσων. Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται εκεί λόγω της αντίθεσης του Ασάνζ να ταξιδέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και της εγγύτητας του δικαστηρίου με την Αυστραλία.

Έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια σε βρετανική φυλακή, από όπου αγωνίζεται για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ δεν θα περάσει χρόνο υπό κράτηση στις ΗΠΑ και θα λάβει αναγνώριση για το χρόνο που πέρασε φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία, η οποία θα τον οδηγήσει στην παραδοχή της ενοχής του σε μία κατηγορία, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε δικαστήριο των Βορείων Μαριάνων Νήσων την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Αποκάλυψε βασανιστήρια και εκτελέσεις αμάχων και δημοσιογράφων από στρατιώτες

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ήθελαν αρχικά να δικάσουν τον ιδρυτή του Wikileaks για 18 κατηγορίες – κυρίως βάσει του νόμου περί κατασκοπείας – σχετικά με τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών μηνυμάτων που σχετίζονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το Wikileaks, το οποίο ίδρυσε ο Ασάνζ το 2006, ισχυρίζεται ότι δημοσίευσε πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα σε αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση περιέγραψε αργότερα ως «μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το 2010, ο ιστότοπος δημοσίευσε ένα βίντεο από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ στο οποίο περισσότεροι από δώδεκα Ιρακινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι του Reuters, σκοτώνονται στη Βαγδάτη. Μία από τις πιο γνωστές συνεργάτιδες του Ασάνζ, η αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης πριν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετατρέψει την ποινή της το 2017.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024