Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπές στο παρά πέντε για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους

Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπές στο παρά πέντε για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους

Ποιοι και γιατί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν οι ίδιοι τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 26 Ιουλίου

Ανατροπές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις έχει φέρει για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους η ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, επιπλέον στοιχείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς λίγο πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των δηλώσεων.

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση με την ΑΑΔΕ να τους καλεί να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή για να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

Οι ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις

Παράλληλα, δρομολογείται η ενημέρωση περίπου 8.000 φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου καθώς με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως την 1η Ιουλίου. Στις 2 Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα έχουν υποβάλει νωρίτερα οι ίδιοι τη δήλωσή τους.

Όμως ακόμα και μετά την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Εκκαθαριστικά

Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να απομένουν 30 ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους 2.811.422 φορολογούμενοι με τα στοιχεία να δείχνουν τα εξής:

– Για το 49,29% των δηλώσεων ή 1.385.749 το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.

– Για το 21,19% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 310 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 595.740 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 185,26 εκατ. ευρώ.

– Το 29,53% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 830.213 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.268 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024