Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δικηγόροι: Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απονομή Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου στη χώρα

Δικηγόροι: Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απονομή Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου στη χώρα

Στα ευρωπαϊκά φόρα οι δικηγορικοί σύλλογοι για τα θέματα απονομής της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και την απονομή Δικαιοσύνης προσφεύγουν οι δικηγόροι όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αφορμή στάθηκε το δελτίο τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο όπως επισημαίνουν «ασκείται ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος» σε μια προσπάθεια να «μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης».

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα, στις 25.6.2024, με αφορμή το από 25.6.2024 Δελτίο Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, εξέδωσε σχετικά ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων

«Με κατάπληξη λάβαμε γνώση του από 25.6.2024 Δελτίου Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο ασκείται ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος επιχειρώντας να μας απαξιώσει και να μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου άρχισε να ομιλεί πλέον με Δελτία Τύπου και δια εκπροσώπων τύπου.

Αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θέματα που ανέδειξε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διολίσθηση του Κράτους Δικαίου με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και τις συγκεκριμένες αιτιάσεις που αποδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου επιλεκτικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις και δη καθ’ υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της. Δεν απαντά όμως, ούτε στο κρίσιμο ερώτημά μας γιατί δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος τόσα χρόνια για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί η Χώρα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη. Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, που οδηγούν στη φαλκίδευση του Κράτους Δικαίου, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν και να θεραπευθούν.

Η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Αφορά στον πυρήνα της Δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να θέσει το θέμα θεσμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα:

α) με την άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα και

β) με την υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες η Συντονιστική Επιτροπή αποσκοπεί να αναδείξει θεσμικά την διάσταση του προβλήματος σε ευρωπαϊκά fora και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της σε επόμενο στάδιο, σταθμίζοντας τις εξελίξεις».

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024