Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισλανδία: Οι τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για δεκαετίες

Ισλανδία: Οι τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για δεκαετίες

Μεγάλος θάλαμος μάγματος εκτιμάται ότι τροφοδοτεί τα ηφαίστεια της χερσονήσου Ρέικανες όπου ζει το 70% του ισλανδικού πληθυσμού.

Οι εκτεταμένες ροές λάβας που ξεκίνησαν το 2023 στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισλανδίας μπορεί να συνεχιστούν με διαλείμματα για χρόνια, δεκαετίες ή και αιώνες, εκτιμά νέα μελέτη.

Τα ηφαίστεια της χερσονήσου Ρέικανες στη νότια Ισλανδία παρέμεναν κοιμισμένα για 800 χρόνια  μέχρι το 2021, οπότε λάβα άρχισε να αναβλύζει από σχισμές στο έδαφος, χωρίς τα εκρηκτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα ηφαίστεια άλλων περιοχών του κόσμου.

Οι ηφαιστειακές ροές επανήλθαν δριμύτερες από πέρυσι και οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Ρέικανες φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού της Ισλανδίας, το μοναδικό της αεροδρόμιο και αρκετά γεωθερμικά εργοστάσια που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο τοπικός πληθυσμός εκκενώθηκε και η τα θερμά λουτρά της περίφημης «Γαλάζια Λίμνη» έκλεισαν τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών.

Λόφοι στερεοποιημένης λάβας περικύκλωσαν φέτος την πόλη του Γκρίνταβικ (Valentin Troll)

Η ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, ένα ρήγμα μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής που απομακρύνονται μεταξύ τους. Καθώς οι πλάκες αποκλίνουν, μάγμα που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα βρίσκει δίοδο για να ανέβει μέχρι την επιφάνεια.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα που υπογράφει την νέα μελέτη στην επιθεώρηση Terra Nova αναρωτήθηκε αν η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου επεισοδίου, δεδομένου ότι η χερσόνησος του Ρέικανες πέρασε είχε περάσει στο μακρινό παρελθόν από μια ηφαιστειακή περίοδο αρκετών αιώνων.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, δείχνει η ανάλυση. Σεισμικά δεδομένα και ισοτοπικές αναλύσεις που μπορούν να αποκαλύψουν την προέλευση της λάβας υποδεικνύουν ότι οι οκτώ ηφαιστειακά ενεργές περιοχές του Ρέικανες τροφοδοτούνται από έναν μεγάλο, κοινό θάλαμο μάγματος που βρίσκεται σε βάθος 9-12 χιλιομέτρων.

Η λάβα δεν αναβλύζει από ηφαιστειακούς κρατήρες αλλά από σχισμές στο έδαφος (Reuters)

Ο θάλαμος αυτός τροφοδοτείται με μάγκα που αναβλύζει από τον μανδύα και περιέχει αρκετό υλικό για να καλύψει εκτάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανέφεραν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

«Η σύγκριση των τελευταίων εκρήξεων με ιστορικά γεγονότα προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι η Ισλανδία θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνέχιση αυτού του ηφαιστειακού επεισοδίου για κάποιο καιρό, πιθανώς χρόνια ή δεκαετίες» δήλωσε ο Βαλεντίν Τρολ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, επικεφαλής της μελέτης.

Παρόλα αυτά, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι απόλυτα αξιόπιστη, πρόσθεσε ο Ίλια Μπίντερμαν του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

«Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό και πόσο συχνά θα συνεχίζεται για τα επόμενα δέκα ή και εκατό χρόνια. Ένα μοτίβο τελικά θα προκύψει, όμως η φύση πάντα έχει εξαιρέσεις και απρόοπτα» είπε.

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024