Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος του πνεύμονα: Πειραματικό εμβόλιο της Moderna

Καρκίνος του πνεύμονα: Πειραματικό εμβόλιο της Moderna

To εμβόλιο, σχεδιασμένο να προλαμβάνει την επανεμφάνιση όγκων μετά το χειρουργείο και τη χημειοθεραπεία, δοκιμάζεται και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA της Moderna για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα χορηγήθηκε σε έλληνα ασθενή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.

Το εμβόλιο, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στο μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου, χορηγείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργείο και χημειοθεραπεία.

Eίναι σχεδιασμένο να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα «νεοαντιγόνα», πρωτεΐνες που παράγονται από μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.

Η ανάπτυξη του  ξεκινά με γενετικές αναλύσεις του όγκου για την επιλογή της μετάλλαξης-στόχου. Η Moderna αναλαμβάνει στη συνέχεια να παραγάγει ένα μόριο mRNA ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Η πρώτη χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Μπάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής στο ΑΠΘ, η οποία επέβλεψε τη χορήγηση.

«Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς» ανέφερε.

Το εμβόλιο mRNA. το οποίο σχεδιάζεται στα μέτρα κάθε ασθενή, είχε δώσει τόσο θετικά αποτελέσματα στη μεσαία φάση των κλινικών δοκιμών για το μελάνωμα ώστε η Moderna σχεδίαζε να ζητήσει εσπευσμένη αδειοδότηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το εμβόλιο δοκιμάζεται στο μεταξύ και για ορισμένους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου.

Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την τεχνολογία mRNΑ έχει δώσει και το πειραματικό εμβόλιο της γερμανικής BioNTech για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024