Η απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να πατάξουν την καλλιέργεια της υπνοφόρου παπαρούνας στο Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου, μπορεί να αναγκάσει τους χρήστες ηρωίνης να αναζητήσουν πιο επικίνδυνα οπιοειδή, προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά.

Η παραγωγή οπίου, το οποίο απομονώνεται από την υπνοφόρο παπαρούνα και μετατρέπεται σε ηρωίνη, μειώθηκε πέρυσι στο Αφγανιστάν κατά 95%, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την παραγωγή ναρκωτικών.

Αυτό ήταν αρκετό για να μειωθεί κατά 75% η παγκόσμια παραγωγή όπιου, παρά την α΄τξηση της σοδειάς στη Μιανμάρ κατά 36% το 2023, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Οι συνέπειες μιας παρατεταμένης έλλειψης οπιοειδών από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει πολλαπλές συνέπειες στο Αφγανιστάν και τις χώρες διέλευσης και προορισμού για τα αφγανικά οπιοειδή» ανέφερε η υπηρεσία.

«Η καθαρότητα της ηρωίνης στην αγορά αναμένεται να πέσει» προειδοποίησε.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες ηρωίνης αγοράζουν ναρκωτικά που έχουν νοθευτεί με πιο ισχυρά συνθετικά οπιοειδή. Τέτοια υποκατάσταστα μπορεί να είναι η φαιντανύλη, η οποία είναι δεκάδες φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη και έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους, ή ακόμα και τα νεότερα νιταζένια, των οποίων η δραστικότητα είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη.

Χωρίς να γνωρίζουν ότι η δραστικότητα είναι τόσο υψηλή, οι χρήστες κινδυνεύουν να πεθάνουν από καταστολή της καρδιάς και των πνευμόνων.

To όπιο παράγεται από την παπαρούνα «μήκων η υπνοφόρος» ή Papaver somniferum (Parent Géry / CC-BY-SA-3.0)

Νιταζένια στην Ευρώπη

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί «ελλείψεις» αφγανικών οπιοειδών, η κατάσταση θα αλλάξει αν η παραγωγή παραμείνει μειωμένη, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Η ζήτηση για υπηρεσίες υποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της μεθαδόνης, της βουπρενορφίνης και της μορφίνης βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να αυξηθούν. Αν όμως οι υπηρεσίες αυτές είναι ανεπαρκείς, οι χρήστες ηρωίνης μπορεί να στραφούν σε άλλα οπιοειδή» αναφέρει η έκθεση.

«Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και να οδηγήσει σε υπερβολικές δόσεις, ειδικά αν τα ενναλακτικά οπιοειδή περιέχουν ισχυρές ουσίες όπως κάποια ανάλογα των νιταζενίων».

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής ερευνών του UNODC Άνγκελα Με, θάνατοι από νιταζένια έχουν ήδη καταγραφεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

Ακό,α, η έκθεση εκτιμά ότι η προσφορά κοκαΐνης έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Αν και η κατανάλωση στις ΗΠΑ έπεσε, έλεγχοι στα αστικά λύματα έδειξαν αύξηση της χρήσης στην Ευρώπη.