«Μουσείο της Ανασκαφής»: Εγκαίνια στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ανασκαφής θα είναι ανοικτό στο κοινό σήμερα στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του Μουσείου της Ακρόπολης.
Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης, τα επίσημα εγκαίνια του «Μουσείου της Ανασκαφής» από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στις νότιες παρυφές του χώρου της ανασκαφής του Μουσείου έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό περιβάλλον που στεγάζει 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν εδώ για περισσότερο από 4.500 χρόνια.
Το «Μουσείο της Ανασκαφής» είναι ανοιχτό για το κοινό από σήμερα 26 Ιουνίου 2024
Η υλοποίηση του «Μουσείου της Ανασκαφής» πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
«Το Μουσείο, ως αρχιτεκτονικό έργο, πρωτίστως όμως, ως διεθνούς κύρους και εμβέλειας Πολιτιστικός Οργανισμός, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων και δημοφιλέστερων του είδους του παγκοσμίως, κερδίζοντας πλήρως την αναγνώριση των ειδικών και το θαυμασμό των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του ετησίως», τόνισε στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Μοναδικά ευρήματα των ιστορικών ανασκαφών της Ακρόπολης
«Το Μουσείο σχεδιάστηκε, ανεγέρθηκε και εξοπλίστηκε με σύγχρονες προδιαγραφές, προκειμένου να υποδεχθεί και να στεγάσει -υπό τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες- τα μοναδικά ευρήματα των ιστορικών ανασκαφών της Ακρόπολης. Μεταξύ αυτών, ασφαλώς, τα αρχιτεκτονικά γλυπτά των μνημειακών οικοδομημάτων του Βράχου και κατεξοχήν των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόσο αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα, όσο και εκείνων που παραμένουν ‒προσωρινά‒ στο Βρετανικό Μουσείο.
Είναι πλέον ευρύτατα ‒σχεδόν καθολικά θα έλεγα‒ και διεθνώς αποδεκτό, ότι η Ελλάδα στηρίζει την επιχειρηματολογία της διεκδίκησής της για την επανένωση των Γλυπτών σε απτές αποδείξεις της ισχυρής της βούλησης και της έμπρακτης δυνατότητας και ικανότητάς της να τα προστατεύσει, να τα διατηρήσει, να τα αναδείξει και να τα διαχειριστεί με άρτιο επιστημονικά και τεχνικά τρόπο.
Εδώ και δεκαετίες, υλοποιούμε ένα υποδειγματικό και πρότυπο έργο συντήρησης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του συνόλου των μνημείων της Ακρόπολης, του Παρθενώνα συμπεριλαμβανομένου. Με την ίδρυση, ανέγερση, και προπαντός τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, η χώρα μας κατέρριψε το μοναδικό -στο παρελθόν- αληθές και ισχυρό επιχείρημα των Βρετανών, ότι η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλες και αντάξιες υποδομές φιλοξενίας.
Εδώ και 15 χρόνια, είναι απολύτως σαφές ότι το επιχείρημα αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, έχει πλέον αντιστραφεί απολύτως.»
Ένας νέος σημαντικός μουσειακός χώρος, που συμπληρώνει το Μουσείο
«Πέραν της αρτιότητας των υποδομών και της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, η οργανική του διασύνδεση με το Βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης, η συμβιωτική του σχέση με το σύγχρονο και το αρχαίο, το υπερκείμενο και το υποκείμενο οικοδομικό περιβάλλον και το αστικό τοπίο με το ιστορικό παρόν και παρελθόν της Αθήνας, το καθιστούν ιδανικό για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει το σύνολο των Γλυπτών του Παρθενώνα ως ενιαία και αδιαίρετη ενότητα.
Το Μουσείο αυτό συνθέτει το βέλτιστο φυσικό και εννοιολογικό πλαίσιο, για την ανάδειξη, την ερμηνεία και την κατανόηση των αριστουργημάτων του Φειδία.»
Μουσείο κάτω από το Μουσείο
«Στο πνεύμα της 15ης επετείου λειτουργίας του Μουσείου, πραγματοποιείται σήμερα η εκδήλωση για την επίσημη απόδοση στο ελληνικό και το διεθνές κοινό ενός νέου και ιδιαίτερα σημαντικού μουσειακού χώρου, που συμπληρώνει το ίδιο το Μουσείο.
Πρόκειται για το «Μουσείο κάτω από το Μουσείο», το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες τη σημαντικά βελτιωμένη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των υλικών καταλοίπων και της ιστορίας μιας ολόκληρης γειτονιάς της αρχαίας Αθήνας, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τις συστηματικές ανασκαφές, που διενεργήθηκαν στην περιοχή για την κατασκευή του Μουσείου και του Σταθμού«Ακρόπολη» του Μετρό της Αθήνας.»
Ο χώρος της ανασκαφής, στην αρχιτεκτονική πρόταση των Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, αντιμετωπίστηκε ως εκθεσιακή προέκταση του Μουσείου, ως φυσική και εννοιολογική του συνέχεια και ομφάλιος λώρος, που συνδέει το νέο κτήριο με το χώρο και το χρόνο.
Πριν από πέντε χρόνια, η ανασκαφή κατέστη προσβάσιμη στους επισκέπτες, οι οποίοι απέκτησαν τη δυνατότητα, πέραν της ξενάγησης στις αίθουσες του Μουσείου, να περιηγούνται και στις υποκείμενες αρχαιότητες.»
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης