Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
7 υγιεινά τρόφιμα και ποτά που συνδέονται επιστημονικά με μικρότερη διάρκεια ζωής

7 υγιεινά τρόφιμα και ποτά που συνδέονται επιστημονικά με μικρότερη διάρκεια ζωής

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι τα ντόνατς δεν είναι ιδανικά για τη μακροζωία, αλλά οι γιατροί λένε ότι και αυτά τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά πρέπει να καταναλώνονται επίσης με μέτρο.

Αν και σίγουρα κανείς δεν έχει πλήρη έλεγχο για το πόσο θα ζήσει, είναι ενθαρρυντικό να ξέρουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα. Υπολογίζεται ότι το 80% των χρόνιων ασθενειών και του πρόωρου θανάτου προλαμβάνονται με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής.

«Ο χυμός φρούτων συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και στερείται των φυτικών ινών που βρίσκονται στα φρούτα»

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που συνδέουν ορισμένα τρόφιμα με τη μακροζωία. Οι πιθανότητες είναι ότι γνωρίζετε ήδη τη γενική ουσία του τι σημαίνει να τρώτε υγιεινά: Γεμίστε με φυτικές τροφές και περιορίστε στο ελάχιστο τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα.

Αλλά σύμφωνα με γιατρούς που ειδικεύονται στην προληπτική ιατρική, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα και ποτά που οι άνθρωποι απολαμβάνουν τακτικά πιστεύοντας ότι ενισχύουν την υγεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνουν.

Είστε περίεργοι να μάθετε ποιες είναι οι μεγαλύτερες εκπλήξεις; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού

Αν και δεν είναι ακριβώς μια σημαντική είδηση ότι οι μαργαρίτες και τα σφηνάκια Jagermeister δεν θα προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το κόκκινο κρασί είναι το μοναδικό αλκοολούχο ποτό που κάνει καλό στην καρδιά σας. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι.

«Νέες αναφορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και κολπικής μαρμαρυγής – και επίσης δείχνουν σημαντική αύξηση της πρόωρης γήρανσης και του θανάτου όταν καταναλώνουμε 25 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως»,δήλωσε η Dr. Amy Myers, γιατρός.

Χυμός φρούτων

Ο χυμός φρούτων είναι ένα από εκείνα τα ποτά με ένα πολύ λαμπερό φωτοστέφανο υγείας, τόσο ευεργετικό που οι γονείς το δίνουν στα παιδιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά αν ο χυμός σας δεν είναι πραγματικά φρεσκοστυμμένος, το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι και τόσο υγιεινός.

«Ο χυμός φρούτων συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και στερείται των φυτικών ινών που βρίσκονται στα φρούτα», δήλωσε η Dr. Nilda Abellera, γιατρός . Πολλοί φρουτοχυμοί περιέχουν έως και 30 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή περίπου όσα βρίσκονται και στη σόδα. Συνιστάται να διατηρείται η πρόσληψη ζάχαρης κάτω από 36 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 25 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες, επειδή είναι τόσο επιζήμια για την υγεία.

Αναψυκτικά διαίτης

Είναι το να πιείτε ένα αναψυκτικό διαίτης στην πραγματικότητα καλύτερο για τη μακροζωία από το να πιείτε ένα κανονικό αναψυκτικό; Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι όχι.

Ο οικογενειακός γιατρός Dr. Alexander Golberg δήλωσε στη HuffPost ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά διαίτης επηρεάζουν αρνητικά τα καλά βακτήρια στο έντερο. Αυτό, όπως είπε, επηρεάζει την υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και της συνολικής ευεξίας. Η Dr. Sara Szal Gottfried,  επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής και διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson συνόψισε τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία και τη μακροζωία με αυτόν τον τρόπο: «Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι μια καλή ιδέα που πήγε στραβά».

Μπάρες γκρανόλα

Οι μπάρες γκρανόλα είναι ένα σνακ που ακούγεται σαν ένα slam dunk μακροζωίας. Αλλά ο Golberg είπε στη HuffPost ότι είναι πολύ παραπλανητικά. «Συχνά διατίθενται στην αγορά ως υγιεινά σνακ, πολλές μπάρες γκρανόλα περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών», είπε.

Για παράδειγμα, ορισμένες μπάρες γκρανόλα είναι φτιαγμένες με λάδι καρύδας, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ένα είδος λίπους που συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να βεβαιωθείτε ότι η μπάρα γκρανόλα που κοιτάτε είναι πραγματικά υγιεινή, ελέγξτε αν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και έχει τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Γιαούρτι με γεύση

Γιαούρτια με γεύσεις όπως key lime pie, New York cheesecake και ροδάκινo ακούγονται σίγουρα πιο νόστιμα από τις απλές εκδόσεις. Ίσως και να είναι, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο υγιεινές.

«Τα γιαούρτια με γεύση μπορεί να φαίνονται θρεπτικά, ωστόσο συχνά περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων», δήλωσε η Abellera. Ο Golberg το επανέλαβε αυτό, λέγοντας ότι πολλά γιαούρτια με γεύση είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη.

Αν θέλετε να κάνετε το γιαούρτι σας γλυκό, προσθέστε το δικό σας φρούτο σε αυτό αντ’ αυτού- δεν θα έχει την πρόσθετη ζάχαρη που έχουν οι τεχνητές γεύσεις και επίσης αυξάνει την ποσότητα των φυτικών ινών, κάνοντας το σνακ σας ακόμη πιο υγιεινό.

Acai Bowls

Το Acai συχνά προβάλλεται ως superfood, αλλά η Gottfried δήλωσε στη HuffPost ότι τα açai bowls είναι άλλο ένα τρόφιμο που συχνά είναι φορτωμένο με ζάχαρη. «Όταν βλέπω ένα άρθρο για superfoods, εξοργίζομαι λίγο». Είναι πραγματικά καλή ιδέα να τρώμε ένα μπολ açaí στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου;».

Εξήγησε ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση ενός ολόκληρου μπολ açai αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.

Smoothies

Το να φτιάχνετε ένα smoothie στο σπίτι όπου ελέγχετε όλα τα συστατικά είναι ένα πράγμα, αλλά ο Golberg και η Abellera είπαν ότι τα smoothies που δεν φτιάχνετε μόνοι σας συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, μετατρέποντας αυτό το περιβόητο υγιεινό τρόφιμο σε ένα όχι και τόσο υγιεινό.

*Με πληροφορίες από: Huffpost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Gossip Girl

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024