Υψίστης σημασίας είναι η περιποίηση των άκρων του σκύλου, καθώς οι απεριποίητες πατούσες, αλλά και τα παραμελημένα νύχια, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του.

Οι πατούσες του σκύλου είναι πολύ ευαίσθητες επειδή έχουν πολλά νεύρα και αγγεία

Ένα νύχι που έχει μεγαλώσει πάνω από το επιθυμητό μέγεθος, δημιουργεί πρόβλημα στη βάδιση

«Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τις τρίχες από την πατούσα του σκύλου, διαφορετικά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για δράση τα άγανα, ή οποιοδήποτε αγκάθι. Όπως και τα παράσιτα», επισημαίνει η groomer – διασώστρια ζώων, Δάφνη Πέτερ.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, σκυλιά που είναι προχωρημένης ηλικίας, υπέρβαρα, ή έχουν κάποια μορφή δυσπλασίας, και δεν έχει αφαιρεθεί το περιττό τρίχωμα, δεν έχουν σταθερό περπάτημα. Έτσι, γλιστρούν κατά τη βάδισή τους, αν το τρίχωμα τους στο πέλμα τους είναι απεριποίητο.

Προστατεύουμε τις πατούσες του σκύλου μας από εγκαύματα, τραυματισμούς, αλλά και από ασθένειες

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τονίζει η κα Πέτερ, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εδάφη που πατά ο σκύλος μας.

Η άμμος, το τσιμέντο, η λαμαρίνα, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, πυρακτώνονται και προκαλούν εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου.

Αποφεύγουμε, λοιπόν, να βγάζουμε τον σκύλο μας σε εξωτερικούς χώρους, κατά τη χρονική διάρκεια που οι ακτίνες του ήλιου «χτυπούν» κόκκινο. Όπως και όταν ταξιδεύουμε με πλοίο, όπου οι επιφάνειες είναι από λαμαρίνα. Προστατεύουμε τον σκύλο μας και φροντίζουμε να μην περιμένουμε στην ουρά.

Η κα Πέτερ αναφέρει, επίσης, ότι πολλοί ιδιοκτήτες κυνηγητικών, εργασιακών ή σκύλων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, φροντίζουν την περιποίηση του πέλματος τους από μικρή ηλικία με ειδικές κρέμες. Έτσι ώστε να έχει ελαστικότητα και να γίνεται «αδιάβροχο».

Ενημερώνει ότι υπάρχουν ειδικές κηραλοιφές, οι οποίες περιέχουν από βαλσαμέλαιο και πανθενόλη, μέχρι αιθέρια έλαια. Και διατηρούν την πατούσα μαλακή και ελαστική. «Έτσι, δεν σκάει, ούτε κάνει ρωγμές, και δεν μπορεί να εισχωρήσει κάποιο μικρόβιο, το οποίο θα προκαλέσει στον σκύλο μύκητες ή και σταφυλόκοκκο», τονίζει η κα Πέτερ.

«Νευραλγική» κερατίνη πλάκα είναι τα νύχια του σκύλου

«Οι πατούσες του σκύλου είναι πολύ ευαίσθητες επειδή έχουν πολλά νεύρα και αγγεία. Τα νύχια του σκύλου πρέπει να τα περιποιούμαστε, ανάλογα με το μήκος του νεύρου.

Από τη νεαρή ηλικία ξεκινάμε να τα κόβουμε στον κτηνίατρο ή στον κομμωτή. Στις περισσότερες φυλές τα νύχια πρέπει να κόβονται κάθε πέντε έως οκτώ εβδομάδες », επισημαίνει η κα Πέτερ.

Αποσαφηνίζει ότι, επειδή τα νύχια έχουν νεύρα που συνδέονται με αγγεία, πρέπει να κόβονται από επαγγελματία, έτσι ώστε να μην τραυματιστεί το νεύρο. Γιατί ο τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία.

Στην περίπτωση που τραυματιστεί το νεύρο, χρησιμοποιούνται ειδικές αιμοστατικές σκόνες. Αν ο τραυματισμός είναι πολύ σοβαρός, μπορεί να χρειαστεί καυτηριασμό.

Εξηγεί ότι τα νύχια τα κόβουμε γιατί, όσο μακρύ είναι το νύχι, μεγαλώνει και το νεύρο.

Στην περίπτωση που το νύχι είναι μακρύ και το νεύρο έχει μεγαλώσει, για να μην προκληθεί τραυματισμός στον σκύλο, χρησιμοποιούν (οι επαγγελματίες) ειδικό εργαλείο. Το εργαλείο αυτό λιμάρει σιγά – σιγά το νύχι. Μάλιστα, σταδιακά μπορεί να συρρικνώσει και το νεύρο.

«Στις μικρόσωμες φυλές ένα απεριποίητο νύχι τείνει να γυρίζει προς το πέλμα και να τραυματίζει ή να μολύνει την πατούσα.

Ένα νύχι που έχει μεγαλώσει πάνω από το επιθυμητό μέγεθος, δημιουργεί πρόβλημα στη βάδιση. Για παράδειγμα, τα μακριά νύχια σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, εμποδίζουν τη σωστή ισορροπία του πέλματος. Γυρίζουν τα ακροδάχτυλα στο πλάι, ο σκύλος πονάει και αρνείται να περπατήσει», τονίζει η κα Πέτερ.

Τα νύχια μπορεί να δημιουργήσουν και ορθοπεδικό πρόβλημα

Τα νύχια του σκύλου, όπως λέει, είναι η συνέχεια του πέλματος (μετακάρπιο), και εάν δεν έχουν το σωστό μήκος, μπορεί να προκαλέσουν ορθοπεδικό πρόβλημα. Τότε ο σκύλος θα αρνείται να περπατήσει, επειδή θα νιώθει πόνο.

Δεν ξεχνάμε το πέμπτο νύχι του σκύλου

Τέλος, η κα Πέτερ υπογραμμίζει ότι τα σκυλιά, εκτός από τα τέσσερα νύχια που έχουν σε κάθε μπροστινό τους πόδι, διαθέτουν και ένα πέμπτο, που δεν πατά στο έδαφος. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση να έχουν και έκτο νύχι στο μπροστινό τους πόδι, που δεν ακουμπά στο έδαφος.

Μάλιστα, υπάρχουν φυλές, όπως είναι ο Ελληνικός Ποιμενικός, που μπορεί να εμφανίζουν ένα ψευδονύχι, που δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος, στο πίσω πόδι. Εάν αμελήσουμε την περιποίησή του, το νύχι μεγαλώνει, όπως και το νεύρο, και γυρίζει προς τα μέσα.

Οπότε, όπως συμβουλεύει η κα Πέτερ, κάθε κηδεμόνας θα πρέπει να γνωρίζει και να ελέγχει το κατοικίδιο του, και να φροντίζει τα άκρα του να είναι περιποιημένα.

Βιογραφικό

Η κυρία Δάφνη Πέτερ έχει πάνω από 25ετή εμπειρία στον κλάδο της φροντίδας των ζώων στην Ελλάδα, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Ξεκινώντας ως groomer, έχει βελτιώσει τις δεξιότητές της στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών περιποίησης σε μια ποικιλία ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και των αλόγων.

Εκτός από την τεχνογνωσία της στον καλλωπισμό, έχει υπηρετήσει επίσης ως βοηθός κτηνίατρου για πέντε χρόνια στη Ζυρίχη. Βοηθούσε κτηνιάτρους σε κλινικές διαδικασίες και χειρουργικές επεμβάσεις, διασφαλίζοντας την ευημερία των ζώων υπό τη φροντίδα της.

Διαθέτει τεχνογνωσία στη θεραπεία κατοικίδιων ζώων, αξιοποιώντας την εμπειρία της για να υποστηρίξει άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να προωθήσει τη συναισθηματική ευεξία μέσω της αλληλεπίδρασης με τα ζώα. Η ενασχόλησή της με τους Samaritans Switzerland, ως διασώστρια, αντανακλά τη δέσμευσή της για την καλή διαβίωση των ζώων.
Προσφέρθηκε εθελοντικά για τη διάσωση και την αποκατάσταση αδέσποτων ή τραυματισμένων ζώων.

Επιπλέον, είναι εξειδικευμένη υδροθεραπεύτρια και φυσικοθεραπεύτρια ζώων, προσφέροντας υπηρεσίες αποκατάστασης, τόσο σε κατοικίδια όσο και σε άλογα. Η επάρκειά της επεκτείνεται στην εκπαίδευση αλόγων, όπου επικεντρώνεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού με τα ζώα.