Αυγή: Πολιτική η απόφαση κλεισίματος της ημερήσιας εφημερίδας, λένε οι εργαζόμενοί της
«Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους
«Πολιτική» χαρακτηρίζουν την απόφαση να μπει λουκέτο στα γραφεία της «Αυγής» —από την Τρίτη (25/6)— οι εργαζόμενοί της ημερήσιας εφημερίδας.
Στην ανακοίνωσή τους, με τίτλο «Ξαφνικός θάνατος» σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η μόνη φορά που το φύλλο έπαψε να εκδίδεται ήταν στη χούντα.
«Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε»
Και συνεχίζει: «Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα».
Επαναλαμβανόμενες απεργίες
Οι εργαζόμενοι καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, κάνοντας γνωστό ότι θα προβούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινώντας από σήμερα, Τετάρτη (26/6) «με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης».
Παράλληλα ζητούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.
Ιστορική εφημερίδα
Η Αυγή, η ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 ως πρωϊνή καθημερινή έκδοση. Εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Τον Αύγουστο του 1952, με νωπές τις εκτελέσεις των Νίκου Μπελογιάννη, Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου και Ηλία Αργυριάδη, καταβάλλεται προσπάθεια για την έκδοση της «πρωινής δημοκρατικής εφημερίδας του λαού», της «Αυγής». Ο υπουργός Τύπου Γ. Νόβας θα την απαγορεύσει προκαταβολικά.
Ο Βασίλης Εφραιμίδης, ο οποίος θα παρουσιαζόταν ως εκδότης της εφημερίδας, επισκέφθηκε τον Σοφοκλή Βενιζέλο για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση του Νόβα να δοθεί άδεια έκδοσης αριστερής εφημερίδας και να λάβει τελικά άδεια έκδοσης.
Στον πρώτο κύκλο συνεργατών αναφέρονται οι Ηρ. Τζάθας, Τ. Βουρνάς, Λ. Κύρκος, Σ. Λιναρδάτος, Χαρ. Μάνος, Θ. Τσουπαρόπουλος, Ασ. Γιαλαμάς, Ν. Παπαπερικλής, Κ. Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Τ. Λειβαδίτης, Τ. Πατρίκιος, Αρ. Αλεξάνδρου, Γ. Ιμβριώτης, Ρόζα Ιμβριώτη και άλλοι.
1952: Ίδρυση
- Η Αυγή ιδρύθηκε το 1952 και αρχικά ήταν όργανο της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
- Η πρώτη έκδοση έγινε στις 24 Αυγούστου 1952.
Χρόνια Δικτατορίας (1967-1974)
- Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), η εφημερίδα αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς και λογοκρισία.
- Επανεκδόθηκε αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.
Μεταπολίτευση και Εξέλιξη
- Μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αυγή επανήλθε δυναμικά στην ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση, προβάλλοντας τα αιτήματα της αριστεράς.
- Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εφημερίδα ξεκίνησε συνεργασία με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, έναν πολιτικό σχηματισμό που περιλάμβανε το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις.
Σύγχρονη Περίοδος
- Η εφημερίδα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα και απηχώντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
- Καλύπτει ποικίλα θέματα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την κοινωνία, με έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.
Διευθυντές της εφημερίδας
Από τις 14 Μαρτίου 2024, νέος διευθυντής της Αυγής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που διαδέχθηκε τον Σπύρο Ραπανάκη.
Τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβαν κατά χρονολογική σειρά οι: Β. Εφραιμίδης, Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Π. Παρασκευόπουλος και μετά τη μεταπολίτευση οι Κ. Χατζηαργύρης, Θ. Τσουπαρόπουλος, Αντ. Μπριλλάκης, Γ. Γιάνναρος, Δ. Ψυχογιός, Σ. Χρυσοστομίδης, Β. Κωνσταντινίδης, Δ. Αλεξόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης, Κ. Κάρης, Ν. Φίλης, Άγγελος Τσέκερης και Κ. Νικολακάκος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις