ΝΔ: Με το «41%» των εκλογών του 2023 απάντησε στα εσωκομματικά «πυρά» για το 28% του 2024 ο Μητσοτάκης
Διαφωτιστική ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε και πράγματα που δεν γνώριζε...
Μέχρι πρότινος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράδαινε την επιτυχία του «41%» στις εθνικές εκλογές του 2023 ως ασπίδα απέναντι σε κάθε επίθεση που δεχόταν από την αντιπολίτευση – τώρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, του φάνηκε… χρήσιμη και για τα εσωκομματικά του.
Παντός καιρού και δια πάσα χρήση το «41%», λοιπόν, με το οποίο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός απαντούσε όποτε τον «στρίμωχναν» οι βουλευτές του, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τις πολιτικές που ακολουθεί και οι οποίες – σε γενικές γραμμές – έφεραν τη σημαντική απώλεια δυνάμεων για τη «γαλάζια» παράταξη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Και παρά το γεγονός ότι το 28,3% που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωκάλπες ήταν εκείνο που οδήγησε σε έναν ανασχηματισμό και τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει συνεχώς ότι το μήνυμα «ελήφθη», από ό,τι φαίνεται, ελήφθη αλλά δεν διαβάστηκε – ή δεν έγινε κατανοητό.
Αλλού ο πήχης, αλλού το μήνυμα
Παρεμπιπτόντως, το να απαντάει κανείς στην εσωκομματική κριτική για το ποσοστό που κατέγραψε το κόμμα του το 2024 και, μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες, επιδεικνύοντας το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023, ειδικά μάλιστα όταν ο πήχης που ο ίδιος έθεσε δεν ήταν το 41% αλλά το 33% των ευρωεκλογών του 2019 – από το οποίο πέρασε «κάτω από τη μπάρα» – είναι τουλάχιστον παράδοξο.
Πολιτική και λύσεις στα προβλήματα δεν εξασφαλίζει το 41%, αλλά η προσεκτική ανάγνωση του μηνύματος – εάν βέβαια ανοίξουμε πρώτα τον «φάκελο»
Πολλά τα παραδείγματα, αλλά ξεχώρισαν δύο από την όχι ανέφελη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την οποία πήραν το λόγο περίπου 40 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, είπε πως η κυβέρνηση είναι με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «εμείς είμαστε με τους πολλούς, ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας, οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι».
Για να του απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, πως δεν θα δεχθεί αιχμές για το ποιους εκπροσωπεί η ΝΔ, καθώς, όπως είπε, «το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους».
Προσοχή στη διεύρυνση!
Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από τον κοινοβουλευτικά έμπειρο Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική διακήρυξη» της ΝΔ.
Έκανε λόγο, μάλιστα, για αλαζονεία, τονίζοντας πως «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί».
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι, αυτό είναι καλό», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει σύγκριση της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της διεύρυνσης, με αυτήν που ακολουθούσε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση, αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».
«Είμαστε στις ίδιες αρχές που λέει η ιδρυτική διακήρυξή μας. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική», επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το μήνυμα ελήφθη, αλλά ο φάκελος έμεινε κλειστός
«Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», υπογράμμισε ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολιτικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, ανέδειξε το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως «το στεγαστικό έπαιξε μεγάλο ρόλο. Ψάχνετε και ξύνετε τον πάτο του βαρελιού για 9.000 δάνεια, την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει στο κράτος».
Και άφησε αιχμές για τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, λέγοντας ότι για τις συντάξεις χηρείας ζητούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα από μικροσυνταξιούχους, ενώ η ευθύνη για την καθυστέρηση είναι δική του και αφορά 32.000 περιπτώσεις.
Με λίγα λόγια, ακόμη και στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, για τα οποία διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι «θα τρέξει» περισσότερο, η πάγια απάντηση στις αιχμές των βουλευτών της ΝΔ ήταν «γι’ αυτό πήραμε 41%».
«Πετύχαμε εκλογικά ποσοστά που ήταν πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας εδώ και μία εικοσαετία», τόνισε άλλωστε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, λιγο πριν τον ανασχηματισμό, να θυμίσουμε, έστελνε εσωκομματικά μηνύματα πως «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά με το 41%, καιρός να τον δουν και από πιο χαμηλά».
Και μπορεί, προς το παρόν, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να έχουν «βυθιστεί» στα δικά της εσωκομματικά προβλήματα, κάτι που δίνει χώρο και χρόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, πρώτον, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια και, δεύτερον, πολιτική και λύσεις στα προβλήματα δεν εξασφαλίζει το 41%, αλλά η προσεκτική ανάγνωση του μηνύματος – εάν βέβαια ανοίξουμε πρώτα τον «φάκελο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις