Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«The Notebook»: Το αληθινό ζευγάρι που ενέπνευσε το ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ Νόα και Άλι

«The Notebook»: Το αληθινό ζευγάρι που ενέπνευσε το ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ Νόα και Άλι

Η ταινία «The Notebook» θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ερωτικές ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ - και βασίζεται σε ένα ζευγάρι που αγαπήθηκε στην πραγματική ζωή.

Το μπεστ-σέλερ του Νίκολας Σπαρκς από το 1996, το οποίο μεταφέρθηκε στην οθόνη το 2004 και στο Μπρόντγουεϊ το 2024, παρουσιάζει τη ζωή του Νόα Καλχούν (Ράιαν Γκόσλινγκ) και της Άλι Χάμιλτον (Ρέιτσελ ΜακΆνταμς) καθώς ερωτεύονται, χωρίζουν και βρίσκουν τον δρόμο να επιστρέψουν ο ένας στον άλλο.

«Ο τρόπος που έλαμπαν τα μάτια του όταν την κοίταζε, ο τρόπος που της κρατούσε το χέρι, ο τρόπος που της έφερνε τσάι και τη φρόντιζε. Θυμάμαι να τους βλέπω μαζί και να σκέφτομαι ότι μετά από εξήντα χρόνια γάμου, αυτοί οι δύο άνθρωποι συμπεριφέρονταν ο ένας στον άλλον ακριβώς όπως εγώ και η γυναίκα μου συμπεριφερόμασταν ο ένας στον άλλον μετά από δώδεκα ώρες [γάμου]»

Στη χρυσή τους ηλικία, οι αναμνήσεις της Άλι ξεριζώνονται σιγά σιγά από τη νόσο Αλτσχάιμερ – αλλά ο Νόα είναι αποφασισμένος να τις σώσει, διαβάζοντας κάθε μέρα την ιστορία της ζωής τους στη γυναίκα του από ένα σημειωματάριο για να τη βοηθήσει να θυμηθεί.

Το σπουδαίο ζευγάρι

Σύμφωνα με τον Σπαρκς, ο οποίος έγραψε το μυθιστόρημα σε διάστημα έξι μηνών, εμπνεύστηκε από τους παππούδες της πρώην συζύγου του Κάθι Σπαρκς, οι οποίοι έζησαν ένα παθιασμένο καλοκαιρινό ειδύλλιο, για να τους χωρίσουν οι αυστηροί γονείς της γιαγιάς της.

Ενώ η γιαγιά της Κάθι προχώρησε και αρραβωνιάστηκε άλλον άνδρα, ποτέ δεν ξέχασε ποτέ το καλοκαιρινό ρομάντζο και τελικά επέστρεψε στη μοναδική αληθινή της αγάπη. «Οι παππούδες της Κάθι, ήταν αυτό το σπουδαίο ζευγάρι και από πολλές απόψεις, η ιστορία τους [είναι το The Notebook]», δήλωσε ο Νίκολας στην Wall Street Journal το 2016.

Η συγκινητική ιστορία τους κατέληξε στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times για περισσότερο από ένα χρόνο και πούλησε περισσότερα από 105 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως μέχρι το 2019, σύμφωνα με το USA Today. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία το 2004, η επιτυχία ακολούθησε, σημειώνοντας εισπράξεις άνω των 117 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Ο Σπαρκς μίλησε για την παγκόσμια απήχηση του μυθιστορήματος σε συνέντευξή του στο Sunday Morning του CBS News το 2024. «Είναι μια ιστορία αγάπης, είναι μια ιστορία νεανικής αγάπης, είναι μια ιστορία αγάπης που ξανασμίγει, είναι μια ιστορία παντοτινής αγάπης», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επίσης μια ιστορία μνήμης».

Ο Νόα Καλχούν και η Άλι Χάμιλτον είναι οι κύριοι χαρακτήρες του The Notebook. Οι χαρακτήρες που υποδύονται ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς στην ταινία του 2004 είναι εμπνευσμένοι από τους παππούδες της Κάθι Σπαρκς.

Ερωτικά γράμματα

Ο συγγραφέας Σπαρκς δεν αποκάλυψε ποτέ το όνομα του πρώην πεθερού του στους θαυμαστές του, αν και μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του προβλήθηκε στο CBS News το 2024. Αν και λίγα είναι επίσης γνωστά για τη γιαγιά της Κάθι, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού της ονόματος και του επαγγέλματός της, ήταν εξαιρετικά κοντά στην εγγονή της.

Σύμφωνα με τον Σπαρκς, η Κάθι περνούσε συχνά τα Σαββατοκύριακα και με τους δύο παππούδες της ως έφηβη και τους επισκεπτόταν συχνά κατά τη διάρκεια του κολεγίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Herald-Tribune, ο Σπαρκς δήλωσε σε ένα ακροατήριο στο Μπράντεντον της Φλόριντα ότι ο παππούς και η γιαγιά της πρώην συζύγου του γνωρίστηκαν ως έφηβοι και ξεκίνησαν ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο.

«Καθώς προσπαθούσα να βρω τι ιστορία να γράψω, μου ήρθε αυτή η μία ιστορία, αλλά δεν ήξερα αν θα άρεσε σε κανέναν», είπε ο Σπαρκς στο κοινό το 2021. «Σκέφτηκα ότι ήταν κάπως γλυκιά και ήταν μια ιστορία που πίστευα ότι θα μπορούσα να γράψω … αυτή η ιστορία έγινε τελικά το The Notebook».

Όπως και στο μυθιστόρημα και στην ταινία, οι προπάππουδες της Κάθι χώρισαν την κόρη τους από τον νέο της έρωτα στο τέλος της σεζόν. Ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας του Νόα, ωστόσο, ο παππούς της Κάθι δεν το έβαλε κάτω, συνεχίζοντας να γράφει καθημερινά γράμματα αγάπης στη γιαγιά της.

«Η ηλικία [άρχισε] να παίρνει το φόρο της»

Ο Σπαρκς δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η αφοσίωση του Νόα στο να διαβάζει στην Άλι την ιστορία της ζωής τους για να την βοηθήσει να ανακαλέσει τη μνήμη της ήταν επίσης εμπνευσμένη από τον πρώην πεθερό του.

Όπως εξήγησε ο συγγραφέας, ο παππούς της Κάθι είχε τις δικές του μεθόδους για να βοηθήσει τη γιαγιά της, η οποία είχε διαγνωστεί με άνοια, να θυμηθεί την αγάπη τους. «Προς το τέλος της ζωής της, [έπαθε] άνοια … και εκείνος ήταν μαζί της και της έδειχνε … σχέδια και φωτογραφίες», είπε. «Δεν είχε σημειωματάριο, αλλά ήταν ένα άλμπουμ στο οποίο την ξεναγούσε και της έλεγε για την κοινή τους ζωή».

Το ακριβές χρονικό διάστημα που ο παππούς και η γιαγιά της Κάθι ήταν μαζί είναι άγνωστο, αλλά ήταν μαζί για περισσότερα από εξήντα χρόνια.

Όπως έγραψε ο μυθιστοριογράφος στην ιστοσελίδα του, η σχέση τους φαινόταν να είναι τόσο δυνατή μετά από έξι δεκαετίες όσο ποτέ. «Αυτό που θυμάμαι περισσότερο … είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονταν ο ένας στον άλλον», έγραψε για το ζευγάρι μετά από μια ιδιαίτερα γλυκιά επίσκεψη.

«Ο τρόπος που έλαμπαν τα μάτια του όταν την κοίταζε, ο τρόπος που της κρατούσε το χέρι, ο τρόπος που της έφερνε τσάι και τη φρόντιζε. Θυμάμαι να τους βλέπω μαζί και να σκέφτομαι ότι μετά από εξήντα χρόνια γάμου, αυτοί οι δύο άνθρωποι συμπεριφέρονταν ο ένας στον άλλον ακριβώς όπως εγώ και η γυναίκα μου συμπεριφερόμασταν ο ένας στον άλλον μετά από δώδεκα ώρες [γάμου]».

Ο Σπαρκς αποκάλυψε στην εκπομπή Sunday Morning ότι οι παππούδες της Κάθι πάλευαν με την ευημερία τους στα χρόνια της δύσης τους. «Έζησαν [έζησαν] πολύ και ευτυχισμένοι και στη συνέχεια, στα τελευταία τους χρόνια, η ηλικία [άρχισε] να παίρνει το φόρο της», είπε.

*Mε πληροφορίες από: People | Φωτογραφίες: YouTube

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024