Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Σφάζονται» στην ισραηλινή ηγεσία - Αιχμηρές δηλώσεις Νετανιάχου, Γκάλαντ για τις σχέσεις με ΗΠΑ

Live: «Σφάζονται» στην ισραηλινή ηγεσία – Αιχμηρές δηλώσεις Νετανιάχου, Γκάλαντ για τις σχέσεις με ΗΠΑ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ χτύπησε αμάχους που είχαν συγκεντρωθεί σε σημείο πρόσβασης για WiFi στη βόρεια Γάζα - Σε καθημερινή αναζήτηση τροφής και νερού επιδίδονται οι Παλαιστίνιοι

Οι άνθρωποι στη Γάζα «υπομένουν απάνθρωπες συνθήκες», με το 1/3 του πληθυσμού να ψάχνει στα σκουπίδια για να επιβιώσει στην αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη, λέει η οργάνωση βοήθειας Mercy Corps.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν στη βόρεια Γάζα. Ανάμεσα στα θύματα και ένας εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που το Ισραήλ χαρακτήρισε ως μαχητή χωρίς να παρέχει στοιχεία.

Ο Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ θέλει μία διπλωματική λύση στον Λίβανο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ευρύτερη ανάφλεξη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Η Caterpillar στο στόχαστρο αξιωματούχου του ΟΗΕ

Ο Balakrishnan Rajagopal, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση, χαιρέτισε την κίνηση του ταμείου συντάξεων της Νορβηγίας ν’ αποχωρήσει από την Caterpillar λόγω ανησυχιών ότι ο εξοπλισμός της χρησιμοποιείται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη.

Ο εξοπλισμός Caterpillar «χρησιμοποιείται εκτενώς» στις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, αναφέρει ο Rajagopal σε ανάρτησή του στο X.

Την περασμένη εβδομάδα, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Rajagopal, προέτρεψαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις επενδύσεις σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Caterpillar, που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στο Ισραήλ, διαφορετικά κινδυνεύουν με «συνενοχή σε πιθανές εγκληματικές θηριωδίες».

05:30 «Πλήρως και εντελώς ακατοίκητη» σχεδόν όλη η Γάζα

Η Αρουα Ντέιμον, ιδρύτρια του Διεθνούς Δικτύου Βοήθειας, Αρωγής και Ανακούφισης (INARA), λέει ότι σ’ ένα πρόσφατο ταξίδι της στην πόλη της Γάζας για τη διανομή βοήθειας, είδε εκτεταμένη καταστροφή σε «κάθε πτυχής της ζωής που θα έκανε τη Λωρίδα της Γάζας κατοικήσιμη».

«Εκεί που βρίσκομαι τώρα στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, είναι σχεδόν η μόνη περιοχή στη Γάζα που, σχετικά μιλώντας, εξακολουθεί να στέκεται όρθια. Κάθε άλλο μέρος αυτής της μικροσκοπικής έκτασης έχει καταστεί πλήρως και εντελώς ακατοίκητο», δήλωσε στο Al Jazeera.

05:00 Παραμένει το «εμπάργκο» των ΗΠΑ για τις βαριές βόμβες

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν στον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει την αναστολή της αποστολής βαρέων βομβών που είχε αποφασιστεί τον Μάιο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξακολουθούν να συζητούν για την αποστολή βομβών των 2.000 και 500 λιβρών, οι οποίες σταμάτησαν λόγω ανησυχιών για τη χρήση τους σε αμάχους στη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αυτή η αποστολή προς το Ισραήλ παραμένει η μοναδική που οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει και ο αξιωματούχος είπε ότι άλλα όπλα θα συνεχίσουν να παρέχονται καθώς το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο.

Τα σχόλια του αξιωματούχου έρχονται καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο ισραηλινός υπουργός δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «τα εμπόδια αφαιρέθηκαν και οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν».

04:30 Τουλάχιστον 17 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ενέδρα

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 17 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκάλεσαν παλαιστίνιοι μαχητές στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Παλαιστίνιοι μαχητές αιφνιδίασαν τους ισραηλινούς στρατιώτες εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στην Τζενίν, αφήνοντας ορισμένους σε κρίσιμη κατάσταση. Πλάνα από το σημείο δείχνουν ισραηλινά ελικόπτερα ν’ απομακρύνουν τους τραυματίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν έναν άλλον μετά την εισβολή στην περιοχή με υποστήριξη από μπουλντόζες, drones και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.

Μετάφραση: Δυνάμεις κατοχής μέσα στον νέο καταυλισμό κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής στην πόλη Τζενίν

04:00 Σφοδρές συγκρούσεις, τραυματισμός και συλλήψεις στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τρεις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης επιδρομής στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μπουλντόζες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, εισέβαλαν στην πόλη και τον γειτονικό καταυλισμό το βράδυ χθες Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σφοδρές συγκρούσεις με ομάδες της παλαιστινιακής αντίστασης.

Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και εκρήξεις έχουν αναφερθεί, μ’ έναν Παλαιστίνιο να τραυματίζεται στο πρόσωπο από θραύσματα, σύμφωνα με το Wafa. Τα πληρώματα του ασθενοφόρου δεν έχουν φτάσει στο σημείο και η κατάσταση του τραυματία παραμένει προς το παρόν άγνωστη.

03:30 Τουλάχιστον 2 οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Τουλάχιστον δύο νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης κοντά στη Δαμασκό, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας (SANA).

«Γύρω στις 23:40 χθες Τετάρτη, ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από τα Υψίπεδα του Γκολάν εναντίον τοποθεσιών στο νότιο τμήμα (της χώρας)», αναφέρει το SANA, συμπληρώνοντας πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε εχθρικούς πυραύλους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει πως στόχος της επίθεσης ήταν τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Σέιντα Ζέιναμπ, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού.

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου και στη νότια Συρία, με αναφορές για θύματα.
  • Η Γερμανία ενθαρρύνει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω των διασυνοριακών συγκρούσεων.
  • Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, για να επαναβεβαιώσουν την «ακλόνητη δέσμευση» που μοιράζονται οι δύο χώρες τους, αφού ο Νετανιάχου επέκρινε δημοσίως τις ΗΠΑ για την παρακράτηση ενός μόνο φορτίου όπλων τον Μάιο.
  • Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την οργή του με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, που τον αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου».

02:44 Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μεταδίδουν ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα σε διώροφο κτίριο στην πόλη Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου.

Το χτύπημα κατέστρεψε το κτίριο γύρω στις 10:00 το βράδυ τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο κτίριο τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για έξι επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στη συνοριακή περιοχή.

02:32 Ινδός βουλευτής επικαλέστηκε τον πόλεμο της Γάζας κατά την ορκωμοσία του

Η συνήθως τυπική διαδικασία ορκωμοσίας κατά την οποία οι Ινδοί βουλευτές δίνουν τον όρκο τους έχει εξελιχθεί σε διαμάχη αφού ο βετεράνος βουλευτής της αντιπολίτευσης Ασαντουντίν Οουάισι φώναξε «Jai Palestine» αφού διάβασε τον όρκο την Τρίτη.

Στα σανσκριτικά, η λέξη «jai» μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «νίκη», αλλά χρησιμοποιείται ευρύτερα για να υποδηλώσει υποστήριξη. Έτσι, στην πραγματικότητα, το σύνθημα του Οουάισι ισοδυναμούσε με: «Ζήτω η Παλαιστίνη».

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, κατηγόρησαν τον Οουάισι ότι παραβίασε την ίδια τη συνταγματική υπόσχεση που έπαιρνε. Λένε ότι ο Οουάισι επέδειξε πίστη σε ένα άλλο έθνος προφέροντας αυτές τις λέξεις – μια κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε.

02:14 Νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη βόρεια Γάζα

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic που βρίσκονται στη Γάζα αναφέρουν ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα ισραηλινής επιδρομής σε σπίτι στην Beit Lahiya.

Η επίθεση έρχεται λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων σε άλλη ισραηλινή επίθεση στη βόρεια πόλη της Γάζας.

01:52 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε σχολεία στη νότια Γάζα

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει έξι επιδρομές σε σχολείο στην πόλη Αμπασάν, ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με το Al Jazeera Arabic να μεταδίδει νωρίτερα μια φονική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

01:33 Απελσπιστική η κατάσταση στο νοσοκομείο αλ-Άκσα

Ο Χαλέντ Σακσίρ, εθελοντής νοσοκομειακός τεχνικός στο νοσοκομείο αλ-Άκσα στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, λέει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η υγειονομική μονάδα δεν είναι «φυσιολογικές», καθώς αγωνίζεται να κρατήσει τον εξοπλισμό σε λειτουργία.

Όπως δήλωσε στο Al Jazeera, τις τελευταίες 10 ημέρες κανένα από τα δύο μηχανήματα, που  χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις, δεν λειτουργεί.

«Όλες οι επείγουσες επεμβάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις έπρεπε να αναβληθούν, να τεθούν σε αναμονή, και οι ασθενείς απλά συσσωρεύονται, γεγονός που αυξάνει τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας για τους γιατρούς», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και τα τρία μηχανήματα αναισθησίας στο νοσοκομείο είναι επίσης εκτός λειτουργίας.

«Δεν είναι φυσιολογικό. Τα νοσοκομεία δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. Λειτουργούν με δυναμικότητα 300%», δήλωσε.

01:13 Νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη νότια Συρία

Το συριακό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης SANA μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από την «αεροπορικής επίθεσης» του Ισραήλ, που είχε στόχο τοποθεσίες στη νότια περιοχή της Συρίας.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο SANA ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση από το «κατεχόμενο συριακό Γκολάβ».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η αεράμυνα κατέρριψε ορισμένους από τους πυραύλους.

00:50 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε ιατρικό συγκρότημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο ιατρικό συγκρότημα αλ-Αχμάντ στην Τζενίν και ανέπτυξε ελεύθερους σκοπευτές σε παρακείμενα κτίρια κατοικιών, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Al Jazeera Arabic που βρίσκονται εκεί.

Λένε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κλείνουν τους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία αλ-Σίφα και Τζενίν.

00:30 Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν κι άλλη περιοχή στον νότιο Λίβανο

Λιβανέζικες πλατφόρμες και δημοσιογράφοι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X μοιράστηκαν πλάνα από την ισραηλινή επιδρομή στη γειτονιά Μασάα στην πόλη Ναμπατιέ.

Τα βίντεο, τα οποία επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad, δείχνουν σύννεφα καπνού να υψώνονται και ζημιές που προκλήθηκαν από την επίθεση.

00:15 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαψεύδουν την κατηγορία των IDF ότι ο δολοφονημένος υπάλληλος ήταν «πράκτορας της τρομοκρατίας»

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνει ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι ένας από τους υπαλλήλους της, ο Φάντι αλ-Ουαντίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ήταν «πράκτορας της τρομοκρατίας», όπως ισχυρίζονται οι IDF.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, γνωστοί με τη γαλλική ονομασία Médecins Sans Frontières, λένε ότι το Ισραήλ δεν έχει παράσχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

Η σχετική ανάρτηση:

Λένε ότι ο Φάντι αλ-Ουαντίγια ήταν γιατρός και φυσιοθεραπευτής που εργαζόταν για την οργάνωση μεταξύ 2018 και 2022, έχοντας ξεκινήσει ξανά την εργασία του με τη φιλανθρωπική οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι ΓΧΣ σημειώνουν ότι σκοτώθηκε πάνω στο ποδήλατό του ενώ πήγαινε στη δουλειά του.

Η οργάνωση λέει ότι είναι ο έκτος από τους υπαλλήλους της που σκοτώθηκε στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό, είναι απαράδεκτο. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να προστατεύονται και δεν πρέπει να στοχοποιούνται», υποστηρίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

00:00 Οι IDF δημοσιεύουν εικόνες που λένε ότι δείχνουν υπάλληλο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με στολή της Ισλαμικής Τζιχάντ

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες που λένε ότι δείχνουν τον Παλαιστίνιο ειδικό για ρουκέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ, Φάντι αλ-Ουαντίγια, να φορά τη στολή της ένοπλης οργάνωσης, αφού οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) τον κατονόμασαν ως υπάλληλο, αλλά αρνήθηκαν ότι ήταν μαχητής.

Ο αλ-Ουαντίγια σκοτώθηκε σε χθεσινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην πόλη της Γάζας.

Η οργάνωση ανέφερε στη συνέχεια σε ανάρτηση στο Χ ότι ο αλ-Ουαντίγια σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του προς την κλινική των ΓΧΣ όπου εργαζόταν.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι ήταν εξέχον μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, που συμμετείχε στη δημιουργία ρουκετών για την ένοπλη οργάνωση, καθώς και ειδικός στα ηλεκτρονικά και τη χημεία.

Ο αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF στην αραβική γλώσσα, λέει ότι ο αλ-Ουαντίγια εργάστηκε για τη μονάδα κατασκευής ρουκετών της Ισλαμικής Τζιχάντ για περισσότερα από 15 χρόνια.

Επισυνάπτει τρεις εικόνες που δείχνουν τον αλ-Ουαντίγια με στολή της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Αντράεε προσθέτει ότι το 2018, την ίδια χρονιά που ο αλ-Ουαντίγια εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο τελευταίος προσπάθησε να φύγει από τη Γάζα για το Ιράν για να εκπαιδευτεί εκεί μαζί με άλλους δύο «τρομοκράτες».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:48 ΔΕΕΣ: Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι τραγική

Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα παραμένει «εξαιρετικά ασταθής» και περιορισμένη βοήθεια εισέρχεται στην περιοχή, σύμφωνα με τον Χισάμ Μάνα, εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Εδώ και εβδομάδες, η απαραίτητη διατροφική πρόσληψη είναι πολύ περιορισμένη για πολλούς ανθρώπους και αυτό θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για πολλές από τις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων μωρών, των εγκύων γυναικών, των ασθενών και των τραυματιών», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος θα κηρύξει λιμό στη Γάζα. Θα πρέπει να αποτραπεί και να σταματήσει με άμεσες ενέργειες», τόνισε.

Επιπλέον, ο Μάνα δήλωσε ότι το Ισραήλ, ως «κατοχική δύναμη», πρέπει να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμάκων και της ασφάλειας.

23:38 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έξω από το ντιμπέιτ για τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ετοιμάζονταν να συζητήσουν το βράδυ της Τετάρτης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο διεξαγωγής του ντιμπέιτ στο Νότιγχαμ για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και την εναντίωσή τους στον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

23:29 Τα λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ισραήλ χτύπησε στη Ναμπατιέ – Υπάρχουν θύματα

Τα λιβανέζικα media αναφέρουν ότι το Ισραήλ χτύπησε ξανά στον νότιο Λίβανο, στη Ναμπατιέ με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα.

Δείτε βίντεο:

23:19 Η Ολλανδία προειδοποιεί τους πολίτες της ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή απομάκρυνσή τους από τον Λίβανο σε περίπτωση πολέμου με το Ισραήλ

Η ολλανδική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη τους πολίτες της για τον αυξανόμενο κίνδυνο κρίσης ασφαλείας στο Λίβανο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σημειώνεται ότι, σε περίπτωση πολέμου, η ολλανδική πρεσβεία στον Λίβανο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσει όλους τους πολίτες της να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Λίγες ώρες νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, καλώντας όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο.

Οι ανακοινώσεις δημοσιεύθηκαν μετά τις επισκέψεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ στο Ισραήλ και τον Λίβανο την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις πλευρές να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Στο Ισραήλ, υπάρχουν προσδοκίες ότι παρόμοιες ανακοινώσεις θα γίνουν και από άλλες δυτικές κυβερνήσεις τις επόμενες ημέρες.

23:10 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές διέκοψαν εκδήλωση της Amazon για το Project Nimbus

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης και εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας διέκοψαν τη Σύνοδο Κορυφής της Amazon Web Services στην Ουάσινγκτον, για να διαμαρτυρηθούν για τη σύμβαση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων της Amazon και της Google με την ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό με την ονομασία Project Nimbus.

Το συμβόλαιο, που υπογράφηκε το 2021, έχει ως στόχο την παροχή υποδομών cloud, τεχνητής νοημοσύνης (AI) και άλλων τεχνολογικών υπηρεσιών στο Ισραήλ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει καταδίκη για τον πόλεμό του στη Γάζα.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και πολλές χώρες έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι προκάλεσε «γενοκτονία» στον παλαιστινιακό λαό στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επίθεσης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι εργαζόμενοι της Amazon και της Google κάλεσαν τις εταιρείες τους να τερματίσουν το Project Nimbus και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:00 Πηγές λένε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να αυξήσει την παροχή νερού στη Γάζα

Το Ισραήλ, υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων του να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ετοιμάζεται να ενισχύσει την ηλεκτροδότηση ενός εργοστασίου αφαλάτωσης, ώστε να μπορεί να παράγει περισσότερο νερό για τους κατοίκους του θύλακα, δήλωσαν την Τετάρτη στο Reuters ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας και ένας δυτικός αξιωματούχος.

Το ισραηλινό σχέδιο είναι η απευθείας παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε μια μεγάλη εγκατάσταση αφαλάτωσης νερού στη Χαν Γιουνίς, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Η εγκατάσταση έχει δυνατότητα παραγωγής περίπου 20.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα, ενώ σήμερα η εγκατάσταση παρέχει μόνο περίπου 1.500 κυβικά μέτρα λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γάζα εξαρτάται από το Ισραήλ για μεγάλο μέρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παροχή αυτή έχει διακοπεί από τότε που άρχισαν οι μάχες.

Η ισραηλινή πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο ύδρευσης θα μπορούσε να παρέχει νερό για λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η πηγή δήλωσε ότι το σχέδιο έχει εγκριθεί τόσο από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό όσο και από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης.

Δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει το σχέδιο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε επίσης ότι γίνονται προετοιμασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της γραμμής που τροφοδοτεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ανακούφιση της κρίσης νερού στη Γάζα, αλλά δεν θα λύσει το ζήτημα.

22:49 Ο Μπεν-Γκβιρ διέταξε να μειωθεί κι άλλο η ποσότητα φαγητού που δίνεται στους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι διέταξε περαιτέρω μείωση της ποσότητας φαγητού που προσφέρεται στους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, προωθώντας μια πολιτική που οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν περιγράψει ως επιβολή πείνας.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ο Μπεν-Γκβιρ έκλεισε τα κυλικεία και τις κουζίνες των φυλακών, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους κρατούμενους να εξαρτώνται πλήρως από τις ίδιες τις φυλακές για φαγητό.

Σε επιστολή του την Τετάρτη, ωστόσο, ανέφερε ότι έδωσε περαιτέρω οδηγίες για τη μείωση της ποσότητας του φαγητού που δίνεται στους κρατούμενους. Είπε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην αποτροπή επιθέσεων από μαχητές, αλλά δεν εξήγησε πώς θα μπορούσαν να συσχετιστούν αυτά τα δύο.

Η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ αμφισβήτησε τους περιορισμούς στην τροφή σε δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμούν με πολιτική λιμοκτονίας.

Επικαλούμενη μαρτυρίες κρατουμένων, η οργάνωση δικαιωμάτων λέει ότι το φαγητό που παρέχεται είναι ανεπαρκές και ανθυγιεινό και έχει οδηγήσει σε «σοβαρή βλάβη στην υγεία και την αξιοπρέπεια (σ.σ. των κρατουμένων). Η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι κρατούμενοι υποφέρουν από «συνεχή πείνα, ακραία απώλεια βάρους και αναγκαστική νηστεία» και κρατούνται σε «πραγματικές συνθήκες βασανιστηρίων».

Από την έναρξη του πολέμου, ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων έχει εκτοξευθεί, καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ έχει ανέλθει σε περίπου 9.000 από τις 7 Οκτωβρίου.

22:40 Τραυματίας Παλαιστίνιος μετά από εισβολή σε πόλη στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ανάμπτα, ανατολικά της Τουλκαρέμ, τραυματίζοντας έναν Παλαιστίνιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το Wafa δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας τον άνδρα με μια σφαίρα στον μηρό.

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με περισσότερους από 9.400 συλληφθέντες, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων.

22:30 Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ εν μέσω εντάσεων με τη Χεζμπολάχ, ζητώντας αποκλιμάκωση

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

«Ο κ. Σάλιβαν επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και απέναντι στις απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αποκλιμάκωση και τη διπλωματική επίλυση των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο Λίβανο που θα διασφαλίσει την επιστροφή τόσο των ισραηλινών όσο και των λιβανέζικων οικογενειών στα σπίτια τους στις παραμεθόριες περιοχές», τονίζεται.

Επιπλέον, ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε τον Γκάλαντ ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει «όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί στρατιωτικά και να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Η συνάντηση «έπιασε» επίσης τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς οι δύο άνδρες συζήτησαν την ανάγκη «να αυξηθεί και να διατηρηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

22:19 Οι επιθέσεις σε ολόκληρη τη Γάζα συνεχίζονται

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν αρκετά βίαιες, αιματηρές και βάναυσες για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, είτε πρόκειται για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας, είτε για την κεντρική περιοχή της Νουσεϊράτ, είτε για τα νότια τμήματα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να δρα επιθετικά, καταστρέφοντας και κατεδαφίζοντας συστηματικά κατοικίες στην πόλη Ράφα.

Αυτές οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα σε έναν πληθυσμό που έχει εκτοπιστεί από το ένα μέρος στο άλλο, έχοντας ήδη εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές.

Πολλές περιοχές της Γάζας παλεύουν ήδη σε καθημερινή βάση με την επιβεβλημένη αφυδάτωση και την πείνα.

Δεν είναι μόνο οι απρόβλεπτες βόμβες που σκοτώνουν ανθρώπους. Ακόμα κι αν πούμε, για χάρη της συζήτησης, ότι οι βόμβες σταματήσουν να πέφτουν, άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στη Γάζα».

22:10 «Ο χρόνος τους έχει τελειώσει, φέρτε τους όλους σπίτι»

Συνεχίζεται η διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για τους ομήρους, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν: «Ο χρόνος τους έχει τελειώσει, φέρτε τους όλους πίσω» και «Σταματήστε τον πόλεμο, υπάρχουν ακόμα όμηροι εκεί» (σ.σ. στη Γάζα).

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα του Μάταν, ο οποίος κρατείται όμηρος στη Γάζα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι εγκατέλειψε τον γιο της.

«Ο Νετανιάχου είναι το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις», είπε. «Θέλουμε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλους τους ομήρους, μέχρι και τον τελευταίο. Δεν θα παραιτηθούμε και δεν θα αφήσουμε ούτε έναν όμηρο πίσω», τόνισε.

Εκτός από τις οικογένειες των ομήρων, οργανώσεις διαμαρτυρίας, όπως η οργάνωση γυναικών Standing Together, και αντικυβερνητικές οργανώσεις έχουν καλέσει τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Διαδήλωση για τους ομήρους στο Ισραήλ.

22:00 Οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε συνομιλίες με το Ισραήλ και τους οργανισμούς του ΟΗΕ για τις προκλήσεις στον τομέα της βοήθειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε συζητήσεις με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ καθώς παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιέζει για την επίλυση των «εύλογων ανησυχιών τους σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού τους».

«Υπάρχουν ορισμένα από τα αιτήματα όπου το Ισραήλ έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μεσολαβήσουμε για συμφωνίες που θα δίνουν στο προσωπικό του ΟΗΕ τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται, ότι μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προστατεύουν τις εύλογες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια», εξήγησε ο Μίλερ την Τετάρτη.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες διανομής της βοήθειας εντός της Γάζας.

«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό ήταν το κυριότερο εμπόδιο για την πραγματική παροχή τροφίμων στον παλαιστινιακό λαό. Δεν φτάνει η βοήθεια στην προβλήτα, δεν φτάνει στο Κερέμ Σαλόμ. Είναι η διασφάλιση ότι μπορεί να διανεμηθεί από αυτά τα σημεία και μετά», δήλωσε ο Μίλερ.

Περισσότεροι από 495.000 άνθρωποι σε όλη την πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια αντιμετωπίζουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το σύστημα παρακολούθησης της πείνας των Ηνωμένων Εθνών, την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας.

Η διανομή βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

21:50 Η Χεζμπολάχ χτύπησε πόλεις του βόρειου Ισραήλ με πυραύλους

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα αρκετούς αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σήμερα το απόγευμα, τουλάχιστον πέντε πύραυλοι έπληξαν την εκκενωμένη πόλη Μετούλα, προκαλώντας ζημιές και πυροδοτώντας πυρκαγιά.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε στην Αβιβίμ, πλήττοντας ένα σπίτι. Το ίδιο σπίτι χτυπήθηκε από έναν άλλο πύραυλο αρκετές ώρες αργότερα.

Το σπίτι που χτυπήθηκε στην Αβιβίμ.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για μια ξεχωριστή επίθεση εναντίον της βόρειας κοινότητας Έβεν Μεναχέμ. Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε επίσης ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στις επιθέσεις.

21:45 O Μπορέλ λέει ότι πιθανός πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ θα επηρεάσει την ΕΕ

Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Μπου Χαμπίμπ συζήτησαν τρόπους για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση» κατά μήκος της Μπλε Γραμμής – της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ανέφερε επίσης ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση πολιτικής λύσης ώστε να μειωθούν οι εντάσεις.

«Ο Λίβανος, το Ισραήλ και η περιοχή δεν μπορούν να αντέξουν άλλο πόλεμο. Θα επηρεαστεί και η ΕΕ», ανάρτησε στο Χ.

21:36 Η Τουρκία καταγγέλλει το Ισραήλ επειδή αποκάλεσε τον Ερντογάν «εγκληματία πολέμου»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε πρόσφατη ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (βλέπε ανάρτηση στις 17:19), κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων του Ισραήλ.

«Θεωρούμε ότι η ασεβής ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών με στόχο τον σεβαστό μας πρόεδρο είναι ένας τόνος που μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από έναν αξιωματούχο ενός κράτους που κατηγορείται για γενοκτονία», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το τουρκικό υπουργείο τόνισε ότι τέτοιες κατηγορίες αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να συγκαλύψει τις δικές του εγκληματικές ενέργειες.

Επικρίνοντας την ανάρτηση Κατζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το υπουργείο δήλωσε: «Τέτοιες συκοφαντίες και ψέματα αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να συγκαλύψει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει».

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ανέφερε.

21:26 Έρευνα διαπιστώνει ότι περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι ενός μόνο πρακτορείου σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας

Ο Guardian δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού, η οποία υποδηλώνει ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι θεωρούνται στόχοι για επιθέσεις.

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο Ολιβιέρ Ράφοβιτς, δήλωσε σε έναν από τους συνεργάτες του Guardian στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του να εργάζεσαι για ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τη Χαμάς και του να είσαι μαχητής στις Ταξιαρχίες Κασάμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς».

Οι δηλώσεις αυτές ώθησαν τον ισραηλινό στρατό να εκδώσει μια διόρθωση και μια ανάκληση, λέγοντας ότι αυτά δεν είναι τα επίσημα στάνταρ του.

Ένας εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν στοχοποιεί το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης: «Ο Ράφοβιτς έκανε λάθος, καθώς τα σχόλια αυτά παραποιούν την πολιτική στοχοποίησης (σ.σ. του ισραηλινού στρατού).

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επισημάνει τον υψηλό αριθμό των νεκρών Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που βρίσκονται επί τόπου στη Γάζα. Περισσότεροι από 103 Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Σε έρευνά της, η εφημερίδα The Guardian διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 23 μέλη του δικτύου Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, σκοτώθηκαν.

21:17 Εκατοντάδες συμμετέχουν στην πορεία στο Τελ Αβίβ που ζητά την επιστροφή των ομήρων

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε πορεία με επικεφαλής το Κίνημα Γυναικών από την πλατεία Χαμπίμα στο Τελ Αβίβ προς την οδό Μπέγκιν για να ζητήσουν την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Tomer Appelbaum/Haaretz

21:08 Ηνωμένα Έθνη: Τα παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα»

Η UNICEF δημοσίευσε πλάνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, όπου προβάλλεται η ιστορία της 10χρονης Σαάμ, ενός από τα πολλά υποσιτισμένα παιδιά που υποφέρουν στη Γάζα από την έλλειψη επαρκούς τροφής και ιατρικής περίθαλψης.

Η Σαάμ πάσχει από οξύ υποσιτισμό και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζεται, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

«Η έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών επιδεινώνει την ήδη απελπιστική κατάσταση για τα παιδιά της Γάζας», δήλωσε η UNICEF.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να περάσει αυτό το πράγμα. Τα παιδιά χρειάζονται τώρα άμεση κατάπαυση του πυρός», τονίζεται.

20:58 Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι στόχευσαν πλοίο στο λιμάνι της Χάιφα

Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι έβαλαν στόχο ένα πλοίο στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Η επιχείρηση φέρεται να είχε στόχο το MSC Manzanillo, αναφέρει σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, Γιαρία Σαρί.

20:49 Ο Γκάλαντ για τις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για τις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

20:39 Η Ολλανδία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη μετά την έρευνα για την απειλή του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ προς τον εισαγγελέα του ΔΠΔ

Η Ολλανδία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη, Μόντι Εφραίμ για συνομιλία μετά από έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ για παρακολούθηση και απειλή του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Guardian.

20:30 Αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο προειδοποιούν για την κρίση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν δήλωσε: «Ένας άλλος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με τρομερές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή. Η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Η Γερμανίδα υπουργός, Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε «λανθασμένος υπολογισμός» θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο και κάλεσε σε «απόλυτη αυτοσυγκράτηση».

Όπως προαναφέραμε, δραματική προειδοποίηση έκανε και ο Μάρτιν Γκρίφιθς του ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:20 Η Γερμανία «επειγόντως» ζητάει από πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο, υπογραμμίζοντας την «πολύ τεταμένη» κατάσταση στα σύνορα με το Ισραήλ

Η Γερμανία προειδοποιεί τους πολίτες της στον Λίβανο για την «πολύ τεταμένη» κατάσταση στα σύνορα με Ισραήλ. Τους ζητά να φύγουν «επειγόντως».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:10 Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Μπάιντεν: Η κυβέρνηση υπονόμευσε τις προσπάθειες του Ισραήλ να φέρει στην πατρίδα τους Αμερικανούς ομήρους και αποδυνάμωσε τη σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον έγραψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία» για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Η αποτυχία να υποστηρίξει αποφασιστικά το Ισραήλ στους στρατιωτικούς του στόχους για την εξόντωση της Χαμάς δυσκόλεψε τη βοήθεια για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των κρατουμένων», έγραψε ο Τζόνσον στην πιο πολιτικά φορτισμένη επιστολή σχετικά με τους ομήρους μέχρι σήμερα.

«Αντί να επικεντρωθεί στην επιστροφή των Αμερικανών και των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι, η κυβέρνησή σας έχει περάσει μήνες πιέζοντας και προσπαθώντας να ελέγξει το Ισραήλ», συνέχισε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι από τις 7 Οκτωβρίου, «πολλαπλές αποφάσεις της κυβέρνησής σας έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να φέρει πίσω τους Αμερικανούς ομήρους, έχουν αποδυναμώσει τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ και έχουν διαβρώσει την ικανότητα της Αμερικής να αποτρέψει τους εχθρούς μας».

20:01 Νέα επίθεση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα με νεκρούς και τραυματίες

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera που βρίσκονται επί τόπου αναφέρουν ότι υπάρχουν θύματα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο κόμβο νότια της πόλης της Γάζας.

19:47 Υπερασπιζόμενος την κριτική του Γκάλαντ, ο Γκαντζ κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι βλάπτει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ

Ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ στηρίζει την κριτική του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος «βλάπτει τη στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Γκαλάντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «σε κάθε οικογένεια – και θεωρούμε τον αμερικανικό λαό οικογένεια μας – μπορεί να προκύψουν διαφωνίες. Ωστόσο, όπως όλες οι οικογένειες, συζητάμε τις διαφωνίες μας στο εσωτερικό και παραμένουμε ενωμένοι», σε μια κριτική για τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Νετανιάχου για τις καθυστερήσεις στις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Γκαντζ εξέδωσε δήλωση λέγοντας: «Ο υπουργός Γκάλαντ έχει δίκιο – τους τελευταίους μήνες, έχουμε λύσει πολλά από τα προβλήματα με τους φίλους μας πίσω από κλειστές πόρτες, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των πυρομαχικών.

Αυτό έκανα στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο και αυτό κάνει τώρα ο υπουργός Άμυνας», συνέχισε.

«Οι περιττές τριβές που δημιουργεί ο πρωθυπουργός για πολιτικούς λόγους μπορεί να του δώσουν μερικούς πόντους στην πολιτική του βάση, αλλά βλάπτουν τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ικανότητάς μας να κερδίσουμε τον πόλεμο», σημείωσε.

Από αριστερά: Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκάλαντ και Μπένι Γκαντζ.

19:37 Το AFP λέει ότι το γραφείο του στη Γάζα «πιθανότατα χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά τανκ»

Έρευνα του AFP και πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης διαπίστωσε ότι το γραφείο του πρακτορείου ειδήσεων στη Γάζα πιθανότατα χτυπήθηκε από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στις 2 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συνέντευξη έδωσαν διάφοροι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το γραφείο «πολύ πιθανόν» να χτυπήθηκε από πυρά ισραηλινών τανκς.

«Οι συντεταγμένες GPS του γραφείου μας ήταν γνωστές στις ισραηλινές αρχές», ανέφερε ένα βίντεο του AFP.

Το γραφείο είχε εκκενωθεί περίπου ένα μήνα πριν από την επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι στοχοποίησε το γραφείο και δήλωσε ότι διεξάγεται εσωτερική έρευνα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:28 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για βλήματα ηχούν στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα, είχε χτυπηθεί σπίτι στην Μοσάβ Αβιμίμ στην Άνω Γαλιλαία, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για απώλειες, σύμφωνα με το Ynet.

19:19 Οι λεηλασίες αυξάνουν τις υλικοτεχνικές δυσκολίες της θαλάσσιας παράδοσης βοήθειας στη Γάζα

Αμερικανός αξιωματούχος για την ανθρωπιστική βοήθεια δήλωσε ότι χιλιάδες τόνοι τροφίμων, φαρμάκων και άλλης βοήθειας που έχουν συσσωρευτεί σε παραλία της Γάζας δεν φτάνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη λόγω της άσχημης κατάστασης ασφαλείας επί τόπου.

Ο Νταγκ Στρόουπς της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) εξήγησε ότι η Γάζα εξακολουθεί να είναι μια ενεργή ζώνη μάχης με μια «γενική αίσθηση ανομίας».

Σύμφωνα με τον Στρόουπς, οι οδηγοί φορτηγών που προσπαθούν να παραδώσουν τη βοήθεια μέσω μιας προβλήτας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ είτε δέχονται πυροβολισμούς είτε το φορτίο τους κατάσχεται από ομάδες που μοιάζουν με «συμμορίες».

Η λεηλασία «φαίνεται να έχει επεκταθεί πέρα από την απλή αυτοδιανομή», είπε.

«Πρόσφατα επεκτάθηκε πέρα από το να σταματούν τα οχήματα όσοι έχουν ανάγκη και να παίρνουν τη βοήθεια και φαίνεται ότι είναι οργανωμένο – όχι με την έννοια μιας οργάνωσης μεγάλης κλίμακας, αλλά υπάρχουν οργανωμένα στοιχεία που σταματούν και παίρνουν τα εμπορεύματα από τα φορτηγά», υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει κλείσει σχεδόν όλα τα χερσαία συνοριακά περάσματα και δεν επιτρέπει τη διανομή βοήθειας μέσω αυτών, όπως ζητούν ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις αρωγής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης πυροβολήσει εναντίον ανθρώπων που φρουρούσαν τα φορτηγά με τη βοήθεια για να αποτρέψουν τη λεηλασία, σκοτώνοντάς τους μερικές φορές.

19:10 Το Ισραήλ κατεδάφισε 17 σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο αριθμός των παλαιστινιακών κατασκευών που κατεδάφισαν σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανήλθε σε 17, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Τέσσερα σπίτια ανατολικά από την Ιεριχώ
  • Έντεκα σπίτια και άλλες κατασκευές στην κοινότητα Μασάφερ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας
  • Ένα σπίτι στο χωριό Μπεϊτίλου, δυτικά της Ραμάλας
  • Ένα σπίτι στην κατεχόμενη συνοικία Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, μόνο αυτόν τον μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν 47 παλαιστινιακά κτίσματα, συμπεριλαμβανομένων 35 κατοικημένων σπιτιών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την επιτροπή που εδρεύει στη Ραμάλα και επικεντρώνεται στον εποικισμό και το διαχωριστικό τείχος.

19:00 Ο Νετανιάχου απάντησε στον Γκάλαντ: Οι διαφωνίες σε κλειστές αίθουσες δεν επιλύθηκαν για εβδομάδες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, που έγιναν στον Λευκό Οίκο νωρίτερα την Τετάρτη, και δήλωσε ότι «όταν οι διαφορές δεν επιλύονται για εβδομάδες μέσα σε κλειστές αίθουσες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να μιλήσει ανοιχτά για να φέρει αυτό που χρειάζονται οι στρατιώτες και αυτό συνέβη και αυτή τη φορά».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γκαλάντ – που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον – δήλωσε ότι: «Ακόμη και όταν διαφωνούμε για την πορεία, την επιλύουμε (σ.σ. τη διαφωνία) σε κλειστές αίθουσες».

Πηγή φωτογραφίας: Kobi Gideon/GPO

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τα σύνορα με τον Λίβανο, όπου παρακολούθησε μια στρατιωτική άσκηση εκεί και διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα πετύχει τη νίκη και σε αυτό το μέτωπο, αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την άσκηση της 55ης Εφεδρικής Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών και την «αποφασιστικότητα των στρατιωτών να υπερασπιστούν τη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Στην επίσκεψη συμμετέχουν ο στρατιωτικός γραμματέας του Νετανιάχου, Ρομάν Γκόφμαν, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF υποστράτηγος Όρι Γκορντίν και άλλοι κατώτεροι διοικητές.

18:50 Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας

Oι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα από τυχόν επέκταση της κρίσης στην περιοχή τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τονίζει σε ενημερωτικό του σημείωμα το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ για την εκτόνωση της κρίσης στη Γάζα.

18:45 Οργανώσεις δικαιωμάτων: Ο αριθμός των νεκρών κρατουμένων υπό ισραηλινή κράτηση ο μεγαλύτερος από το 1967

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων, ο αριθμός των κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου είναι ο υψηλότερος από τότε που οι οργανώσεις άρχισαν να καταγράφουν τα εγκλήματα κατά των κρατουμένων το 1967.

Σε κοινή δήλωσή τους για τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη των Θυμάτων των Βασανιστηρίων, οι οργανώσεις ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αρχές βασανίζουν κρατούμενους και φυλακισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18, μαζί με άγνωστο αριθμό κρατουμένων στη Γάζα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη, μαζί με χιλιάδες από τη Γάζα και εκατοντάδες Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη από το 1948 γη, ανέφεραν οι οργανώσεις.

Έκτοτε, έχει καταγραφεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στην έκταση και την κλίμακα των βασανιστηρίων, όπως αποτυπώνεται σε δεκάδες μαρτυρίες απελευθερωμένων κρατουμένων.

Οι αποφυλακισθέντες κρατούμενοι μίλησαν για πείνα, συστηματική ιατρική αμέλεια, απομόνωση και άρνηση βασικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της κράτησης.

«Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια και διάφορες μορφές κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων και των βιασμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

18:35 «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κάψουμε όλη τη Γάζα»

Δεν έχουν τέλος τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα με Ισραηλινούς στρατιώτες να προχωρούν σε πράξεις βιαιότητας στη Γάζα κατά σπιτιών αμάχων και άλλων δημόσιων κτιρίων.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κάψουμε όλη τη Γάζα», λέει στρατιώτης των ισραηλινών δυνάμεων, την ώρα που βάζει φωτιά σε σπίτι στη Λωρίδα.

18:22 Χέρτζογκ: Η κατάσταση με τη Χεζμπολάχ μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ενώ ο κόσμος «με το ζόρι κουνάει το δάχτυλο»

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ολοκλήρωσε τη διήμερη παραμονή του στο βομβαρδισμένο βόρειο Ισραήλ, κατηγορώντας τον κόσμο ότι δεν κάνει αρκετά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης με τη Χεζμπολάχ.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, διότι η διεθνής κοινότητα ελάχιστα κουνάει το δάχτυλο, ελάχιστα κάνει κάτι για να συμβάλει στην πλήρη ασφάλεια των κατοίκων του Ισραήλ, μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ», είπε ο Χέρτζογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του στο βορρά, ο Χέρτζογκ κοιμήθηκε στη Σαφέντ, επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση και αρκετές κοινότητες και συναντήθηκε με δημάρχους παραμεθόριων πόλεων που έχουν εκκενωθεί εδώ και σχεδόν εννέα μήνες.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ.

18:13 Ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ έσπασε παράδοση δεκαετιών – Ανάρτησε βίντεο με τον Μπαρντελά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης στη Γαλλία

Ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ, Αμιχάι Τσικλί δημοσίευσε στο Twitter απόσπασμα από ομιλία του Ζορντάν Μπαρντελά, προέδρου της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), σπάζοντας ένα μποϊκοτάζ δεκαετιών κατά του κόμματος από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Τσικλί χαρακτηρίζει το βίντεο, στο οποίο ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης μιλάει κατά της λύσης των δύο κρατών, ως «δραματικό» και προσθέτει εβραϊκούς υπότιτλους ώστε οι Ισραηλινοί να μπορούν να κατανοήσουν το μήνυμά του.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1972 από τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για αντισημιτική ρητορική μίσους, και από τον Πιερ Μπουσεκέ, πρώην διοικητή των Waffen-SS του ναζιστικού κόμματος.

Από τότε που η κόρη του Λεπέν, Μαρίν ανέλαβε το τιμόνι το 2011, προσπάθησε να «ξεπλύνει» το παρελθόν του κόμματος και να κερδίσει την αποδοχή της πλειοψηφίας. Αποστασιοποιήθηκε από την αντισημιτική ρητορική του πατέρα της και τον απέβαλε από το κόμμα το 2015. Εν τω μεταξύ, έχει επικεντρωθεί στους μουσουλμάνους – οι οποίοι αποτελούν το 11% του γαλλικού πληθυσμού – ως απειλή για τη χώρα.

Αντισημιτικές συμπεριφορές

Αλλά ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν έχει καταγγείλει δημοσίως τον αντισημιτισμό, οι υποστηρικτές της εξακολουθούν να έχουν δυσανάλογα αντισημιτικές συμπεριφορές, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, υπογραμμίζουν οι Times of Israel.

Σε επικοινωνία με την εφημερίδα Haaretz, εκπρόσωπος του Τσικλί ανέφερε ότι «έχουμε άριστη επαφή με τον Εθνικό Συναγερμό και είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο μαζί τους».

Ο Τσικλί έχει επίσης αναφερθεί στα της αμερικάνικης πολιτικής, δηλώνοντας στο ραδιόφωνο Kan τον Απρίλιο ότι «αν ήμουν Αμερικανός πολίτης με δικαίωμα ψήφου, θα ψήφιζα τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους».

18:00 Reuters: Οι μάχες ανάμεσα στις IDF και τη Χαμάς στη Ράφα κλιμακώνονται, σύμφωνα με τους κατοίκους – Το Ισραήλ χτυπάει στα νότια και στους καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη Γάζα την Τετάρτη και κάτοικοι ανέφεραν σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι μάχες εντάθηκαν στη συνοικία Τελ Αλ-Σουλτάν στη δυτική Ράφα, όπου και τανκς προσπαθούσαν να εισχωρήσουν προς τα βόρεια εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων.

Αργότερα την Τετάρτη, ένα ισραηλινό χτύπημα σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους κοντά στον καταυλισμό Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του νησιού, δήλωσαν οι γιατροί.

Στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, βλήματα τανκς έπληξαν ένα διαμέρισμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους, δήλωσαν οι γιατροί.

17:49 Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο;

Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να μαίνεται, πριν από λίγες ημέρες ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, προειδοποίησε και την Κύπρο, τονίζοντας πως εάν η χώρα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά της, τότε η Κύπρος «θα έχει γίνει μέρος του πολέμου».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

17:40 Ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προειδοποιεί για την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο

Ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική επέκτασης του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στον Λίβανο.

«Το βλέπω ως το σημείο ανάφλεξης», δήλωσε ο Γκρίφιθς, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να έχει χαρακτηριστικά «Αποκάλυψης».

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα, μίλησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

17:30 Ο Γκάλαντ συνάντησε τον Σάλιβαν – Απείλησε τη Χαμάς με συνέπειες αν δεν αποδεχθεί την παρούσα πρόταση

Επισκεπτόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ απειλεί τη Χαμάς ότι «θα υποστεί τις συνέπειες» εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση που ενέκρινε ο ΟΗΕ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

«Στεκόμαστε σταθερά πίσω από τη συμφωνία του προέδρου (σ.σ. Τζο Μπάιντεν), την οποία το Ισραήλ έχει αποδεχθεί και τώρα η Χαμάς πρέπει να την αποδεχθεί – ή να υποστεί τις συνέπειες», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεών του που απέστειλε το γραφείο του.

Ο Γκάλαντ, ο οποίος συναντάται με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στον Λευκό Οίκο, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Αλλά ας γίνει γνωστό ότι ο πόλεμός μας δεν είναι με τον λαό της Γάζας. Ο πόλεμός μας δεν είναι με το λαό του Λιβάνου. Ο πόλεμός μας είναι εναντίον της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του υποστηρικτή τους – του ιρανικού καθεστώτος», συνέχισε. «Πολεμάμε μόνο εκείνους που επιδιώκουν να μας βλάψουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι το Ισραήλ και ο ίδιος προσωπικά είναι δεσμευμένοι να διευκολύνουν την παράδοση της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Χαιρετίζοντας τον «ισχυρό και διαρκή δεσμό» μεταξύ των δύο εθνών και την εκτίμηση του Ισραήλ για την «ανοιχτή και συγκαλυμμένη» υποστήριξη της Ουάσινγκτον καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο Γκάλαντ αναγνωρίζει τις διαφορές που αποκαλύφθηκαν από τη δημόσια διαμάχη για τα αμερικανικά πυρομαχικά που φέρεται να παρακρατήθηκαν από το Τελ Αβίβ.

«Σε κάθε οικογένεια – και εμείς θεωρούμε τον αμερικανικό λαό οικογένεια μας – μπορεί να προκύψουν διαφωνίες. Ωστόσο, όπως όλες οι οικογένειες, συζητάμε τις διαφωνίες μας εσωτερικά και παραμένουμε ενωμένοι», είπε, σε ένα σχόλιο που ερμηνεύεται από ορισμένους ως συγκαλυμμένη αιχμή κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ξεκίνησε τη δημόσια διαμάχη.

17:19 Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στον Ερντογάν: «Σιωπή και ντροπή σας» – Τον κατηγορεί ως «εγκληματία πολέμου»

Αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι υποστηρίζουν, όπως κατήγγειλε, τα ισραηλινά σχέδια για επίθεση στον Λίβανο και «εξάπλωση του πολέμου» σε ολόκληρη την περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ αποκαλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εγκληματία πολέμου».

«Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη Χεζμπολάχ ενάντια στις απειλές του Ισραήλ», γράφει ο Κατζ στο X. «Ο Ερντογάν είναι ένας εγκληματίας πολέμου που σφάζει αθώους Κούρδους στα σύνορα της Συρίας και προσπαθεί να αρνηθεί στο Ισραήλ το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτίθεται από τον Λίβανο υπό τις εντολές του Ιράν».

«Σιωπή και ντροπή σας!», καταλήγει ο Κατζ.

Ο Ερντογάν, σφοδρός επικριτής του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζει συχνά την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή οργάνωση, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τη Λωρίδα.

Ο Ερντογάν έχει επίσης συναντηθεί με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη, μετά την οποία ενθάρρυνε τους Παλαιστίνιους να ενωθούν εναντίον του Ισραήλ.

17:10 Από τη Βηρυτό, το Βατικανό παροτρύνει τα μέρη να αποδεχθούν τις ειρηνευτικές προτάσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν προέτρεψε τα αντιμαχόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή να αποδεχθούν «ειρηνευτικές προτάσεις», λέγοντας ότι η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, «δεν χρειάζεται πόλεμο».

«Η Μέση Ανατολή διέρχεται μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Παρολίν σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια πολυήμερης επίσκεψης στον Λίβανο.

Η Αγία Έδρα «ζητά να γίνουν δεκτές οι ειρηνευτικές προτάσεις, ώστε να σταματήσουν οι μάχες από κάθε πλευρά, να απελευθερωθούν οι όμηροι στη Γάζα, να φτάσει ανεμπόδιστα η απαραίτητη βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό», είπε.

«Ο Λίβανος, η Μέση Ανατολή, όλος ο κόσμος σίγουρα δεν χρειάζεται πόλεμο», πρόσθεσε ο καρδινάλιος.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου.

17:00 Γεραπετρίτης: Ωμή και κυνική η απειλή της Χεζμπολάχ για Κύπρο

Την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τη διαφαινόμενη διάχυση της πολεμικής κρίσης από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ερυθρά Θάλασσα, τον νότιο Λίβανο και τη Δυτική Όχθη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «ωμή και κυνική» την απειλή προς την Κύπρο από τη Χεζμπολάχ αλλά και όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Παράλληλα είπε, μεταξύ άλλων, πως είναι καθολική απαίτηση να σταματήσει ο εφιάλτης στη Γάζα, κάτι που μπορεί να συμβεί με την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους και εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:50 Οι IDF λένε ότι αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στη Μετούλα

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στη Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ.

16:44 Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου από την άρση της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Εβραίων από τη στράτευση

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, αφαιρώντας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τα χρονικά περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:29 Βίντεο από τις φωτιές στον Λίβανο μετά τα χτυπήματα του Ισραήλ

Το Ισραήλ βομβάρδισε τα περίχωρα της πόλης Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, προκαλώντας την έκρηξη πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πυρκαγιά περιορίστηκε αργότερα, σύμφωνα με τις αναφορές.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στόχευσαν τα περίχωρα των πόλεων Κφαρ Κίλα, Μπουρτζ αλ-Μουλούκ, Ταλλέτ αλ-Αζιζίγια και την πεδιάδα Μαρτζαγιούν.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών από την ολονύκτια ισραηλινή επίθεση στην Μπέιτ Λαχίγια ανέρχεται σε 15, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera στη Γάζα. Μεταξύ των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά
  • Το ισραηλινό πυροβολικό σκότωσε άλλους πέντε ανθρώπους σε ένα σπίτι στη Νουσεϊράτ, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει εννέα σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Αυτό προστίθεται σε σχεδόν 1.000 παλαιστινιακές κατασκευές που έχουν κατεδαφίσει ή κατασχέσει από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
  • Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε αρκετές πόλεις του Λιβάνου που έχουν πληγεί από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο ανταλλάσσει όλο και πιο σφοδρές διασυνοριακές επιθέσεις με τη Χεζμπολάχ, ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο
  • Έξι ισραηλινές πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, κάλεσαν το αμερικανικό Κογκρέσο να ματαιώσει την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 24 Ιουλίου, δηλώνοντας ότι η εμφάνισή του «δεν θα εκπροσωπεί το κράτος του Ισραήλ»

16:10 Βίντεο από το σημείο της επίθεσης σε αμάχους που είχαν συγκεντρωθεί σε σημείο πρόσβασης για WiFi

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις σε αμάχους στη Γάζα.

Δείτε βίντεο μετά την επίθεση σε αμάχους που είχαν συγκεντρωθεί σε σημείο πρόσβασης για WiFi (βλέπε ανάρτηση 14:50).

16:03 Έκρηξη σε γραφεία ισραηλινο-παλαιστινιακής οργάνωσης συνύπαρξης στην πόλη Λοντ του Ισραήλ

Έκρηξη σημειώθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία μιας ισραηλινής οργάνωσης που προωθεί τη συνύπαρξη με τους Παλαιστίνιους, προκαλώντας ζημιές στις εγκαταστάσεις της, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι η έκρηξη, στο γραφείο της οργάνωσης Abraham Initiatives στην πόλη Λοντ του κεντρικού Ισραήλ, προκλήθηκε από χειροβομβίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ που επικαλούνται τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η έκρηξη δεν προκάλεσε θύματα.

Η οργάνωση ανέφερε ότι αναμένει «από την αστυνομία και τις αρχές επιβολής του νόμου να διεξάγουν ταχεία και θεμελιώδη έρευνα για το σοβαρό περιστατικό και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη».

«Είμαστε ακόμη σε κατάσταση σοκ. Ποιος θα είχε συμφέρον να μας βλάψει;»

15:49 Θρήνος σε κηδείες στη Γάζα

Για ακόμα μία μέρα Παλαιστίνιοι θάβουν τους δικούς τους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στις παρακάτω φωτογραφίες συγγενείς αποχαιρετούν την ηλικιωμένη Zeina Abu Rida και τον γιο της, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού πυροβολικού στην πόλη Khuza’a, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

15:36 Φονικό χτύπημα στην Τζαμπάλια

Το Al Jazeera αναφέρει άλλη μια θανατηφόρα επίθεση στη βόρεια Γάζα, αυτή τη φορά στην περιοχή της Τζαμπάλια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επίθεση είχε στόχο ένα σπίτι στην πόλη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων.

Έρχεται μετά από προηγούμενη επίθεση σε κατοικία στην κοντινή Beit Lahiya, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

15:20 Η μητέρα της ομήρου Daniella Gilboa προς Νετανιάχου: Φέρτε την πίσω

Η Orly Gilboa, της οποίας η κόρη Daniella απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το φυλάκιο Nahal Oz και μεταφέρθηκε ως όμηρος στη Γάζα, απευθύνθηκε την στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας του να συναντηθεί με την ίδια και τις οικογένειες άλλων ομήρων.

«Η Ντανιέλα είναι μια νεαρή, όμορφη γυναίκα, όλοι την αναγνωρίζουν από τα πλάνα της απαγωγής της και από το βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς και την δείχνει να εκλιπαρεί να απελευθερωθεί», δήλωσε η Gilboa σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο Οικογενειών Ομήρων.

«Εννέα μήνες είναι κανονικά η χρονική περίοδος για να φέρεις νέα ζωή στον κόσμο, για ευτυχία, για νέα ξεκινήματα. Για εμάς, οι εννέα μήνες είναι το σημάδι των τρομερών πραγμάτων, η κόρη μου θα μπορούσε να επιστρέψει με το εγγόνι ενός μέλους της Χαμάς. Τώρα είναι η ώρα να τη φέρετε πίσω σε μένα.

Είδαμε την ευτυχία που νιώθαμε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν διασώθηκαν οι τέσσερις όμηροι. Έχω πει επανειλημμένα στον πρωθυπουργό ότι αυτή είναι η ευτυχία που αξίζει στο Ισραήλ. Δώστε τη μας, την έχουμε ανάγκη, αυτή είναι η νίκη μας, που μας αξίζει μετά από εννέα μήνες μαρασμού, περιμένοντας να επιστρέψουν οι αγαπημένοι μας. Αυτή είναι η μόνη νίκη», πρόσθεσε.

15:07 Τι γνωρίζουμε για την απόφαση που κάνει υποχρεωτική τη στράτευση για τους υπερορθόδοξους του Ισραήλ;

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε χθες ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι επί μακρόν εξαιρούνταν από τη στρατιωτική θητεία, πρέπει να επιστρατευθούν.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από την υπερορθόδοξη κοινότητα, τα μέλη της οποίας προγραμματίζουν διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ σήμερα το απόγευμα.

Έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος εξαρτάται από την υποστήριξη πολλών υπερορθόδοξων κομμάτων.

Παρακάτω παρατίθενται τα δεδομένα μέχρι στιγμής όπως τα σταχυολογεί το Al Jazeera:

  • Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία επιστράτευσης περίπου 3.000 υπερορθόδοξων φοιτητών.
  • Οι υπερορθόδοξοι φοιτητές που δεν θα συμμορφωθούν με την επιστράτευση θα χάσουν την κρατική χρηματοδότηση των σχολείων γιεσίβα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.
  • Η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να διαμορφώσει έναν νόμο που να συμμορφώνεται και με το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς να χάνει τους υπερορθόδοξους υποστηρικτές του συνασπισμού της.
  • Έχει εισαγάγει νομοθεσία, που εξετάζεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο, η οποία θα αυξήσει σιγά-σιγά την επιστράτευση μεταξύ των υπερορθόδοξων Εβραίων, αλλά θα περιορίσει επίσης τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επιστρατευθούν.
  • Εάν περάσει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αναφέρει ως απόδειξη ότι συμμορφώνεται με τη νέα τάξη πραγμάτων.
  • Εάν το νομοσχέδιο συναντήσει δυσκολίες και υπερισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, ο συνασπισμός του Νετανιάχου θα μπορούσε να καταρρεύσει, ωθώντας ενδεχομένως τη χώρα προς εκλογές.

14:50 Θύματα από ισραηλινή επιδρομή με στόχο σημείο πρόσβασης σε WiFi

Απώλειες μεταξύ αθώων πολιτών σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο σημείο πρόσβασης WiFi στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

Στο Χ κυκλοφόρησε βίντεο με πτώματα και τραυματίες στους δρόμους το οποίο όμως κατέβηκε λόγω σκληρού περιεχομένου.

14:38 Η Κνεσέτ προχωρά προς μόνιμη απαγόρευση του Al Jazeera στο Ισραήλ

Η Κνεσέτ ενέκρινε την Τετάρτη σε προκαταρκτική ψηφοφορία την πρόταση να καταστεί μόνιμη η προσωρινή διαταγή του νομοσχεδίου που απαγόρευσε τη λειτουργία του Al Jazeera στο Ισραήλ. Με το νομοσχέδιο ζητείται να τεθεί σε ισχύ η ρήτρα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διακόπτει τη λειτουργία ξένων μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ, αν κριθεί ότι προκαλούν βλάβη στην ασφάλεια της χώρας, για 45 ημέρες. Η προσωρινή διάταξη επρόκειτο να λήξει στα τέλη Ιουλίου.

Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν κατά της μονιμοποίησης της προσωρινής διαταγής και ότι το γραφείο του έθεσε το ζήτημα: «εάν πρόκειται για ένα τρομοκρατικό κανάλι μέσων ενημέρωσης και όλοι οι παράγοντες ασφαλείας καθορίζουν ότι είναι επικίνδυνο και βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ, γιατί θα πρέπει να γίνει μόνο προσωρινή διακοπή; Αυτό το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο».

14:27 Επτά νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Νουσεϊράτ και τη Χαν Γιουνίς της Γάζας

Φονικές επιθέσεις σημειώνονται σε αρκετά σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Σε μία επίθεση, ισραηλινά πλήγματα πυροβολικού έπληξαν διαμέρισμα κατοικίας στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Μια άλλη επίθεση στην πόλη Khuza’a στην ανατολική Χαν Γιουνίς σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους.

14:19 Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Τις τελευταίες τρεις ώρες έχουν αυξηθεί οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του AJ στην περιοχή.

Στην πόλη Khiam που χτυπήθηκε σήμερα το πρωί ακόμα υψώνεται καπνός από τα σημεία των χτυπημάτων. Οι επιδρομές έπληξαν και άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα.

Οι κάτοικοι λένε ότι κάθε αυτοκίνητο που κινείται στην περιοχή μπορεί να είναι πιθανός στόχος των Ισραηλινών.

14:10 Ισραηλινό χτύπημα καταστρέφει γραμμή ηλεκτροδότησης στον νότιο Λίβανο

Πηγές στον Λίβανο αναφέρουν ότι ένα ισραηλινό εναέριο όχημα επιτέθηκε σε γραμμή ηλεκτροδότησης κοντά στον ποταμό Λιτάνι, κοντά στο χωριό Taybeh. Σύμφωνα με τις πηγές, η επίθεση έγινε λίγο αφότου η αρχή ηλεκτρισμού του Λιβάνου ολοκλήρωσε την επιδιόρθωση της γραμμής.

13:56 Τουλάχιστον 60 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα – Πάνω από 37.700 από την αρχή του πολέμου

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει 60 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 140 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα σε περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία, πρόσθεσε.

Τα τελευταία θύματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 37.718, ενώ επιπλέον 86.377 είναι οι τραυματίες.

13:43 Μαρτυρία από Γάζα: «Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο λόγω της απώλειας βάρους»

«Υπάρχει μόνο αλεύρι και κονσέρβες, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάμε, ούτε λαχανικά, ούτε κρέας, ούτε γάλα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Αμπού Μουσταφά, κάτοικος της πόλης της Γάζας. «Έχω χάσει πάνω από 25 κιλά από το βάρος μου».

«Οι άνθρωποι συναντιούνται στο δρόμο και πολλοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον λόγω της απώλειας βάρους και της παλαιότερης εμφάνισης», πρόσθεσε.

13:32 Χαμάς: Μόνο ο παλαιστινιακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του και κανένας άλλος

Η Χαμάς απάντησε στις χθεσινές δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Tzachi Hanegbi ότι το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι η μοίρα του παλαιστινιακού λαού μας και το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την ήττα αυτής της εγκληματικής επίθεσης θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον παλαιστινιακό λαό και κανέναν άλλο… Η γενναία αντίστασή του (σσ λαου) θα κόψει το χέρι της κατοχής που προσπαθεί να παρέμβει στη μοίρα και το μέλλον του λαού μας», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Μιλώντας στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Reichman Herzliya, ο Hanegbi δήλωσε ότι το σχέδιο του στρατού «οξύνθηκε» τις τελευταίες εβδομάδες και ότι «θα δούμε σύντομα μια πρακτική έκφραση αυτού του σχεδίου».

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να εξαφανιστεί η Χαμάς, διότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία», δήλωσε ο Hanegbi. «Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τη Χαμάς ως ιδέα, εκεί χρειαζόμαστε μια εναλλακτική ιδέα».

13:20 Στρατιώτες απελευθερώνουν σκύλο που επιτίθεται σε ηλικιωμένη Παλαιστίνια μέσα στο σπίτι της

Βίντεο που δημοσίευσε το AJ και προέρχεται από κάμερα που ήταν περασμένη στο σώμα εκπαιδευμένου σκύλου του στρατού δείχνει τις αποτρόπαιες εικόνες.

Με εντολή ο σκύλος επιτίθεται σε ηλικιωμένη Παλαιστίνια που βρίσκεται στο κρεβάτι του σπιτιού της στην Τζαμπάλια.

Η γυναίκα μιλώντας στο AJ μετά το περιστατικό δηλώνει ότι αρνήθηκε να φύγει από το σπίτι της και για αυτό της έστειλαν τον σκύλο.

13:10 Έξι φορτηγά με ιατρική βοήθεια εισέρχονται στη νότια Γάζα

Έξι φορτηγά με ιατρική βοήθεια πέρασαν από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) της Γάζας, σύμφωνα με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS).

Η οργάνωση αρωγής λέει ότι θα διανείμει τις προμήθειες, δωρεά του Μαρόκου, σε νοσοκομεία που υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις.

Η ροή βοήθειας στη Γάζα έχει μειωθεί από τότε που έκλεισε το πέρασμα της Ράφα στις αρχές Μαΐου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη πενιχρές προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων.

12:58 Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα στο Λίβανο υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ και κάλεσε τις περιφερειακές χώρες να στηρίξουν επίσης τη Βηρυτό.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να εξαπλώσει τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή και ότι αυτό θα οδηγήσει σε «καταστροφή», προσθέτοντας ότι η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι «αξιοθρήνητη».

12:49 Γερμανία: Ισραήλ και Λίβανος διολισθαίνουν σε πόλεμο

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι «ένας ακόμη πόλεμος θα σήμαινε μια περιφερειακή κλιμάκωση σε κλίμακα που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε».

Η Μπέρμποκ δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk της Γερμανίας, μία ημέρα μετά τη συνάντησή της με λιβανέζους και ισραηλινούς ηγέτες στη Βηρυτό και την Ιερουσαλήμ, ότι υπάρχει ανάγκη οι παγκόσμιες δυνάμεις να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης στα σύνορα.

«Ρίχνουν περισσότερες ρουκέτες, μεγάλα τμήματα και στις δύο πλευρές δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά γλιστράμε σε αυτόν», είπε.

Η Μπέρμποκ ζήτησε επίσης μια «επειγόντως αναγκαία» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «αυτό θα ηρεμήσει και το βόρειο μέτωπο».

Οι Λιβανέζοι ηγέτες στη Βηρυτό φαίνεται να βλέπουν το ίδιο, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει «καμία αποτελεσματική πρόσβαση στο έδαφος, ούτε καν στη Χεζμπολάχ», δήλωσε η Μπέρμποκ, καθιστώντας τις προσπάθειες διαμεσολαβητών όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία ακόμη πιο σημαντικές.

12:34 Το επίπεδο της καταστροφής στη βόρεια Γάζα ξεπερνά κάθε φαντασία

Από την ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο κατοικιών στην Beit Lahiya σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι. Δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας για περίθαλψη.

Εκτός από το σπίτι που έγινε στόχος, ο βομβαρδισμός προκάλεσε επίσης ζημιές σε αστικές υποδομές και σε κοντινά σπίτια. Η πολιτική άμυνα λέει ότι το επίπεδο της καταστροφής που άφησαν πίσω τους ξεπερνά τη φαντασία.

Η πολιτική Προστασία κατάφερε να διασώσει 13 Παλαιστίνιους από τη γειτονιά Νταράτζ της πόλης της Γάζας, αφού ένα άλλο σπίτι εκεί έγινε στόχος. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι έχουν πιθανότατα τραυματιστεί και λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βλέπουμε μια αύξηση των στρατιωτικών επιθέσεων στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου της Χαν Γιουνίς. Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματιστεί μετά την επίθεση στην πόλη Khuza’a στην ανατολική Χαν Γιουνίς.

12:17 Έκτακτο φόρο στους μισθωτούς επιβάλει το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμα λόγω πολέμου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα επιβάλει έκτακτο φόρο στους μισθωτούς τον Ιούνιο για να συμβάλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που προκλήθηκε από τον πόλεμο της χώρας στη Γάζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom.

Ο φόρος θα ισοδυναμεί με μία εργάσιμη ημέρα και θα αφαιρείται από τους μισθούς των εργαζομένων του Ιουνίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εξέλιξη αφορά τόσο τους εργαζόμενους του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του για τους τελευταίους 12 μήνες είχε εκτοξευθεί στα 137,7 δισεκατομμύρια σέκελ (37 δισεκατομμύρια δολάρια), που ισοδυναμεί με 7,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

12:00 Η Χαμάς πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν ξανά πίεση στο Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση των έντονων μαχών στη Γάζα

Οι ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα δήλωσαν σε εκπροσώπους άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αυξήσει την πίεση προς το Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας μόνο όταν ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώσει τις έντονες μάχες του στη Γάζα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε στη Haaretz λέει ότι η ηγεσία της Χαμάς είναι πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ενεργά μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων σε αυτό το σημείο, αλλά μάλλον κωλυσιεργούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε πρόσφατα με τους ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα, λέει ότι η οργάνωση πιστεύει ότι όταν οι IDF ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από τη Ράφα, οι φωνές στο Ισραήλ που ζητούν συμφωνία θα δυναμώσουν και τότε θα υπάρξει η ευκαιρία να προωθηθεί μια συμφωνία όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο του Μπάιντεν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διευκρίνισε ότι υποστηρίζει το προσχέδιο, το οποίο αποκάλεσε «ισραηλινή πρόταση».

11:42 Ιαπωνία: Ξενοδοχείο ακύρωσε την κράτηση ισραηλινού τουρίστα λόγω του πολέμου στη Γάζα

Ένα ξενοδοχείο στην ιαπωνική πόλη Κιότο φέρεται να ακύρωσε την κράτηση ενός ισραηλινού τουρίστα λόγω «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, προκαλώντας την κριτική τοπικών αξιωματούχων που δήλωσαν ότι παραβίασε τους κανονισμούς.

Ο τουρίστας έλαβε ένα μήνυμα στην εφαρμογή Whatsapp από έναν υπάλληλο του Hotel Material που του έλεγε ότι η κράτηση που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο είχε ακυρωθεί λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο.

«Λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από μέλη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε κρατήσεις από άτομα που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουν δεσμούς με τον ισραηλινό στρατό», φέρεται να έγραφε το μήνυμα, σύμφωνα με το CNN.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

11:20 Μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Όχθη

Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Χεβρώνας και της Τζενίν, ενώ άλλες στη Βηθλεέμ και την Καλκίλια, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η μητέρα ενός Παλαιστίνιου που καταζητείται από τις ισραηλινές αρχές και αρκετοί άλλοι πρώην κρατούμενοι.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε 9.400 συλλήψεις σε καθημερινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 553 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 137 ανήλικοι, έχουν επίσης σκοτωθεί και περίπου 5.300 έχουν τραυματιστεί.

10:57 Η Πολιτική Προστασία διασώζει 13 άτομα από βομβαρδισμένο σπίτι στην περιοχή Νταράτζ της πόλης της Γάζας

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας αναφέρει ότι τα συνεργεία της ανταποκρίθηκαν στον τόπο ενός βομβαρδισμένου σπιτιού στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας.

Οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς 13 ανθρώπους από το σπίτι, που βρίσκεται στην οδό Τζάφα, αναφέρει η ανακοίνωση στο Telegram.

10:42 Το Ισραήλ θα προσλάβει εφέδρους σε ηλικία συνταξιοδότησης για νέα μονάδα ταξιαρχίας

Ο στρατός του Ισραήλ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα μονάδα ελαφριάς ταξιαρχίας που θα αποτελείται από συνταξιούχους και εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων υπερορθόδοξων Εβραίων, λόγω έλλειψης στρατευμάτων, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla.

Η μονάδα, που θα ονομάζεται Ταξιαρχία 96 ή «Μεραρχία του Δαυίδ», αναμένεται να έχει 40.000 άτομα προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με το Walla.

Θα περιλαμβάνει στρατιώτες, διοικητές και αξιωματικούς από ταξιαρχίες πεζικού, ειδικές μονάδες και άλλους οργανισμούς ασφαλείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το σχέδιο έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ προχωρά στην προώθηση ενός νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης των εφέδρων κατά ένα έτος, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων περισσότερο από οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

10:27 Σε 15 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην πόλη Beit Lahiya

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ ισοπέδωσε το σπίτι της οικογένειας Abu Awad στην πόλη Beit Lahiya της βόρειας Γάζας, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Η ομάδα του Al Jazeera επί τόπου λέει τώρα ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 15 και οι διασώστες εξακολουθούν να εργάζονται για να ανασύρουν θύματα κάτω από τα ερείπια.

10:19 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν σπίτια στη Δ. Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν ένα σπίτι Παλαιστινίων στο χωριό Beitillu, δυτικά της Ραμάλα, και δύο ακόμη στην πόλη Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα σπίτια κατεδαφίστηκαν λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ένας συνήθης λόγος που αναφέρεται για την καταστροφή σπιτιών, ακόμη και όταν οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται.

Περισσότερα από 990 σπίτια έχουν κατεδαφιστεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τις 7 Οκτωβρίου, εκτοπίζοντας περισσότερους από 900 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

10:06 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων ένα παρατηρητήριο στην περιοχή Ματμούρα και πρόσθετες υποδομές στη Σεμπάα.

Οι επιθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι οποίες έχουν εγείρει φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.

09:58 Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει 11 άτομα στη Χεβρώνα

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 11 Παλαιστίνιους μετά από επιδρομές στην επαρχία της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν άνδρα από την πόλη Dhahiriya, τρεις άνδρες στον καταυλισμό al-Fawar και επτά άνδρες στην πόλη Dura, αναφέρει το Wafa.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει πέντε άτομα στην Τζενίν. Το Wafa επιβεβαιώνει τώρα ότι ένας έκτος άνδρας συνελήφθη εκεί.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερες από 9.354 συλλήψεις έχουν γίνει από τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:50 Νεκροί και τραυματίες από βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες περιοχές της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στόχος των επιθέσεων ήταν οι συνοικίες Zeitoun, Sabra και Tal al-Hawa.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε το ανατολικό τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Bureij, καθώς και αγροτικές εκτάσεις δυτικά της Nuseirat.

09:43 Διαδηλώσεις στο Ισραήλ: «Σταματήστε τον πόλεμο – επιστρέψτε όλους τους ομήρους στην πατρίδα»

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών ομήρων, διαδήλωσαν το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο της εθνικής ημέρας διαμαρτυρίας σε πολλά σημεία σε όλο το Ισραήλ, σε κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν από τη Διαμαρτυρία Γυναικών για την επιστροφή των ομήρων.

Η κύρια διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ στις 7:30 μ.μ. Οι διοργανωτές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους: «ενώ ο Νετανιάχου δηλώνει δημοσίως ότι θα συμφωνήσει να επιστρέψει μόνο μερικούς από τους ομήρους, ρωτάμε – πώς επιλέγετε ποιους θα επιστρέψετε και ποιους θα αφήσετε πίσω; Σταματήστε τον πόλεμο – επιστρέψτε όλους τους ομήρους στην πατρίδα».

09:31 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν πράκτορα της Χαμάς που εισήγαγε λαθραία όπλα στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν πράκτορα της Χαμάς, ο οποίος εισήγαγε λαθραία όπλα της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο άνδρας σκοτώθηκε σε πλήγμα στα νότια της Λωρίδας την Τρίτη.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη, ένα σημείο εκτόξευσης με ρουκέτες έτοιμες να εκτοξευθούν δέχθηκε επίθεση από τις IDF. Δεκάδες στόχοι σε όλη τη Γάζα δέχθηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

09:23 Η Ινδία εξάγει όπλα στο Ισραήλ όσο διεξάγει πόλεμο στη Γάζα

Στις 6 Ιουνίου, στον απόηχο του βομβαρδισμού από το Ισραήλ ενός καταφυγίου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στη Γάζα, το Quds News Network δημοσίευσε ένα βίντεο με τα υπολείμματα ενός πυραύλου που έριξαν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Ανάμεσα στα μπερδεμένα κομμάτια, μια ετικέτα έγραφε ξεκάθαρα: «Made in India».

Έγγραφα που είδε το Al Jazeera και δηλώσεις εταιρειών υποδηλώνουν ότι εξαρτήματα όπλων από την Ινδία, μια χώρα που εδώ και καιρό υποστηρίζει τον διάλογο έναντι της στρατιωτικής δράσης για την επίλυση συγκρούσεων, περνούν αθόρυβα στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

Οι αναλυτές λένε ότι η έλλειψη διαφάνειας στις μεταφορές της Ινδίας τις βοηθά να γλιστρούν κάτω από το ραντάρ.

09:17 Συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας αποσύρει τα κεφάλαιά του από την Caterpillar Inc λόγω των πωλήσεων στον ισραηλινό στρατό

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επενδύει πλέον στην Caterpillar Inc λόγω των πωλήσεων του αμερικανικού κατασκευαστή μηχανημάτων έργων στον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το KLP δήλωσε ότι απέκλεισε την Caterpillar από το χαρτοφυλάκιό του λόγω των ανησυχιών ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τα βαρέα μηχανήματά της για να πραγματοποιεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης σπιτιών και υποδομών, στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η KLP δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει διάλογο με την Caterpillar επί αρκετούς μήνες, αλλά δεν έλαβε ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για το θέμα, με αποτέλεσμα να αποφασίσει στις 17 Ιουνίου να αποεπενδύσει μετοχές αξίας 728 εκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων (69 εκατομμύρια δολάρια).

09:08 Προσωπικότητες του Ισραήλ καλούν το Κογκρέσο να ακυρώσει την πρόσκληση στον Νετανιάχου

Σε άρθρο γνώμης στους New York Times, σημαντικές ισραηλινές προσωπικότητες κάλεσαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αποσύρει την πρόσκληση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να μιλήσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της Ισραηλινής Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών David Harel, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Tamir Pardo, η πρώην ισραηλινή εισαγγελέας Talia Sasson, ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Barak, ο βραβευμένος με Νόμπελ Aaron Ciechanover και ο συγγραφέας David Grossman είναι αυτοί που υπογράφουν το άρθρο.

«Το Κογκρέσο έκανε ένα τρομερό λάθος. Η εμφάνιση του κ. Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον δεν θα εκπροσωπήσει το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του και θα επιβραβεύσει τη σκανδαλώδη και καταστροφική συμπεριφορά του προς τη χώρα μας», γράφουν. «Όπως πολλοί, πιστεύουμε ότι οδηγεί το Ισραήλ στον κατήφορο με ανησυχητική ταχύτητα, σε βαθμό που μπορεί τελικά να χάσουμε τη χώρα που αγαπάμε».

08:58 Παρατηρητήρια πολέμου: Η Χαμάς ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), δήλωσαν ότι η Χαμάς πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το τέλος της «εντατικής φάσης» των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα για να «ανασυγκροτήσει τις μάχιμες μονάδες της» και να επαναβεβαιώσει την «κυβερνητική εξουσία».

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα μεταβούν σε επιχειρήσεις επιδρομών μόλις κηρύξουν την ήττα της Χαμάς στη Ράφα, κάτι που σύμφωνα με τον στρατό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η τελευταία έκθεση του πεδίου μάχης από το ISW/CTP επισημαίνει ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαχητές αναχώρησαν από τη Ράφα πριν από την ισραηλινή χερσαία εισβολή και οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να παράσχουν τους «ανθρώπινους πόρους για να αναδιοργανωθούν σε σύνθετες, πλήρως αποτελεσματικές στη μάχη μονάδες».

Οι δεξαμενές σκέψης, οι οποίες έχουν σημειώσει στο παρελθόν τους περιορισμούς των ισραηλινών επιδρομών, επανέλαβαν την περιορισμένη αποτελεσματικότητα του σχεδίου στη Γάζα.

«Η Χαμάς είναι ικανή να ανασυνταχθεί στη Λωρίδα της Γάζας ελλείψει διαρκούς στρατιωτικής πίεσης και μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης στην κυριαρχία της. Οι επιδρομές μπορούν να διαταράξουν προσωρινά αλλά δεν θα σταματήσουν μια διαδικασία ανασυγκρότησης», αναφέρει η έκθεση των ISW/CTP.

08:52 WSJ: Οι αμερικανικές αποστολές όπλων επιβραδύνθηκαν επειδή το Ισραήλ υπέβαλε λιγότερα νέα αιτήματα

Ο λόγος που οι αμερικανικές αποστολές όπλων προς το Ισραήλ έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες είναι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση υπέβαλε λιγότερα νέα αιτήματα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται δύο αμερικανικές πηγές.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι πολλά από τα όπλα που είχαν παραγγελθεί προηγουμένως έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ισραήλ. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφωνούν ότι έχει υπάρξει αλλαγή στον ρυθμό προμήθειας από τον Μάρτιο, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο τρέχων ρυθμός παράδοσης είναι παρόμοιος με τα επίπεδα της «ειρηνικής περιόδου» και αποτελεί απλώς επιβράδυνση σε σύγκριση με τις μαζικές αποστολές προς το Ισραήλ τους πρώτους μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου.

08:43 Οι ΓΧΣ θρηνούν το έκτο μέλος του προσωπικού που σκοτώθηκε στη Γάζα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) θρηνούν τη δολοφονία του έκτου μέλους του προσωπικού τους στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσουν οι δολοφονίες Παλαιστινίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και αμάχων.

Ο φυσιοθεραπευτής των ΓΧΣ, Fadi Al-Wadiya 33 ετών, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την Τρίτη μαζί με άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, κοντά σε κλινική των ΓΧΣ στην πόλη της Γάζας. Πήγαινε με ποδήλατο στη δουλειά του τη στιγμή της ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλεια. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ιατρικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε να παρέχουμε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφεραν οι ΓΧΣ σε ανακοίνωσή τους.

08:30 Τα περιθώρια εξαντλούνται στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε περισσότερα εδώ 

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024