Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πραξικόπημα στη Βολιβία: «Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο» - Στρατιώτες εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο

Πραξικόπημα στη Βολιβία: «Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο» – Στρατιώτες εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τανκς να εισέρχονται στο κυβερνητικό μέγαρο. «Θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα», δήλωσε ο ηγέτης του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας πήραν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας το βράδυ της Τετάρτης (26/6) και ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, με στρατιώτες να το ακολουθούν, πυροδοτώντας φόβους για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εικόνες και βίντεο δείχνουν τανκς να εισέρχονται στο κτίριο.

Σε ανάρτησή του στο Χ και ενώ η παρουσία στρατιωτικών μονάδων αυξανόταν στους δρόμους της Λα Πας ο πρόεδρος της χώρας καταήγγειλε «παράτυπες κινητοποιήσεις μονάδων του βολιβιανού στρατού». Παράλληλα, τόνισε ότι «η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Το μήνυμα του Άρτσε

Τα διεθνή Μέσα μεταδίδουν ότι στρατιώτες και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην Πλάζα Μουρίγιο, ενώ άλλοι στρατιώτες έχουν μπει από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία.

Δείτε live

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, που δημοσίως έχει διαφωνήσει με τον Άρτσε, ανέφερε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Επίσης, κατηγόρησε τον στρατιωτικό στρατηγό, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Ο Ζουνίγκα, που μόλις χθες «ξηλώθηκε» από επικεφαλής του στρατού είχε δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε να αναλάβει μία νέα κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS).

Η υπουργός της Βολιβίας, Μαρία Νέλα Πράντα, δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media, που δείχνει τη θέα από ένα παράθυρο σε κυβερνητικό κτίριο, υποστηρίζοντας ότι ήταν μάρτυρας μιας «απόπειρας πραξικοπήματος».

«Είμαι στο Σπίτι του Λαού. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι η Plaza Murillo που καταλήφθηκε από οπλισμένα τανκς και στρατεύματα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μια φατρία του στρατού», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήνυμά του καταδικάζει «κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία»

Ακόμη, είπε ότι στρατιωτικές μονάδες έχουν πάρει θέσεις και στις τέσσερις γωνιές της πλατείας και δεν αφήνουν κανέναν να μπει στο κτίριο. «Ξεκίνησαν αυτή την επιχείρηση με εντελώς παράτυπο τρόπο», κατέληξε.

«Τα πράγματα θα αλλάξουν»

«Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι», δήλωσε ο ηγέτης του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σταματήστε να καταστρέφετε, σταματήστε να φτωχαίνετε τη χώρα μας, σταματήστε να ταπεινώνετε τον στρατό μας», δήλωσε πλαισιωμένος από στρατιώτες, επιμένοντας ότι η δράση που αναλήφθηκε υποστηρίζεται από τον κόσμο.

Η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήνυμά του καταδικάζει «κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία και ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Επίσης, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, η οποία εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), ανακοίνωσε έκτακτη συνάντηση των ηγετών των χωρών του οργανισμού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία.

Νέους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ο Άρτσε

Λίγη ώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο πρόεδρος Άρτσε ανακοίνωσε τους νέους αρχηγούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Ο νέος αρχηγός του στρατού, Χοσέ Γουίλσον Σάντσεζ, διατάζει όλα τα στρατεύματα που έχουν κινητοποιηθεί να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. «Κανείς δεν θέλει τις εικόνες που βλέπουμε στους δρόμους», δηλώνει, με τον Άρτσε να συμπληρώνει ότι όσοι εξεγέρθηκαν εναντίον του «λερώνουν τη στολή τους».

Μετά τη διαταγή του Σάντσεζ τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα οχήματα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το προεδρικό μέγαρο.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Άρτσε έχουν κατακύσει την πλατεία έξω από το κτίριο, ανεμίζουν σημαίες και εκφράζουν την υποστήριξή τους.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024