Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Wikileaks: Η «δίκη» του Ασάνζ - Ένα τελευταίο βήμα μέχρι την ελευθερία

Wikileaks: Η «δίκη» του Ασάνζ – Ένα τελευταίο βήμα μέχρι την ελευθερία

Στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Σαϊπάν έχουν μαζευτεί 50 δημοσιογράφοι και υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ για να καλύψουν και να γιορτάσουν τη στιγμή της ελευθερίας!

Περίπου 40 με 50 δημοσιογράφοι και υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ συγκεντρώθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Σαϊπάν. Πολλοί από τους δημοσιογράφους έχουν έρθει αεροπορικώς από το εξωτερικό για να καλύψουν αυτό που είναι μια από τις μακροβιότερες διώξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η ατμόσφαιρα στο χώρο στάθμευσης του δικαστηρίου είναι ζωηρή, πρόκειται για το γεγονός της δεκαετίας για τη Σαϊπάν, που ποτέ δεν είχε μια τέτοια ιστορία όσο καιρό θυμούνται οι ντόπιοι δημοσιογράφοι. Ο Ασάνζ προσγειώθηκε γύρω στις 6 π.μ. σήμερα το πρωί, με πτήση τσάρτερ μισού εκατομμυρίου δολαρίων από το Λονδίνο. Συνοδευόταν από τους πρεσβευτές της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και μια αυτοκινητοπομπή τον μετέφερε κατευθείαν στο κοντινό ξενοδοχείο Crowne Plaza.

Λίγες ώρες αργότερα ο Τζούλιαν Ασάνζ έφτασε στο δικαστήριο, φορώντας σκούρο κοστούμι και ουδέτερη έκφραση. Δεν δέχτηκε καμία ερώτηση από τα ΜΜΕ που είχαν κατακλύσει τον χώρο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κάθεται ήσυχα στο τραπέζι της υπεράσπισης και φαίνεται να διαβάζει δικαστικά έγγραφα μαζί με τον δικηγόρο του.

Η αξιωματικός αναστολών των ΗΠΑ Juanette F. David-Atalig εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι δικηγόροι των ΗΠΑ εισήλθαν στην αίθουσα. Όλοι περιμένουν την πρόεδρο του δικαστηρίου Ramona V Manglona.

Ούτε λύγισε, ούτε υποχώρησε – Ωμός ρεαλισμός

Οι μόνες περιπτώσεις υπό τις οποίες ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ήταν επιτέλους ελεύθερος, θα ήταν αν αθωώνονταν, αν καταδικάζονταν και έπαιρνε χάρη από πρόεδρο των ΗΠΑ ή αν αποσύρονταν οι κατηγορίες. Εφόσον αποσύρονταν οι κατηγορίες, κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί πως δεν θα ανασύρονταν εκ νέου.

Με την αποδοχή της ενοχής για μια μόλις κατηγορία από τις δεκάδες που του αποδόθηκαν (χιλιάδες τα έγγραφα) και τον υπολογισμό της ποινής σε ήδη εκτίσιμη, ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να δικαστεί ξανά για το ίδιο αδίκημα, εφόσον δεν εφεσιβάλει ο ίδιος την ποινή του.

Στο Αμερικανικό δίκαιο υφίσταται το Double Jeopardy. Στη νομική επιστήμη, το Double Jeopardy (διπλός κίνδυνος ή διπλό ρίσκο ας το μεταφράσουμε αδόκιμα) είναι μια δικονομική υπεράσπιση (κυρίως στις δικαιοδοσίες του κοινού δικαίου) που εμποδίζει έναν κατηγορούμενο να δικαστεί ξανά για τις ίδιες ή παρόμοιες κατηγορίες μετά από αθώωση ή καταδίκη.

Ο Ασάνζ οφείλει να καταστρέψει τα στοιχεία που συγκέντρωσε εναντίον των ΗΠΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ καλείται να δώσει εντολή στο WikiLeaks να καταστρέψει τις πληροφορίες για τις οποίες δήλωσε «ένοχος» και να παράσχει ένορκη βεβαίωση ότι το έχει πράξει. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς για την Καμπέρα της Αυστραλίας, λίγες ώρες αφότου ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, αναφέρει το WikiLeaks σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Δικαστήριο της Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη, που προέβλεπε ομολογία ενοχής από τον ιδρυτή του WikiLeaks για «συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και την καταδίκη του σε φυλάκιση 62 μηνών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από πέντε χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στη Βρετανία, ενώ είχε περάσει τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Sports in

Στο μυαλό του Βεζένκοφ…

Για τον Σάσα Βεζένκοφ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αν αποχωρήσει τελικά από το NBA αλλά θα χρειαστεί υπομονή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024