Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το πετρέλαιο της Γουιάνας είναι μια διαρκής έκπληξη

Το πετρέλαιο της Γουιάνας είναι μια διαρκής έκπληξη

Μέσα σε μια πενταετία από πάμφτωχη έχει γίνει… εμιράτο στη Νότια Αμερική με την Exxon να ανακοινώνει ένα νέο έργο για την παραγωγή περισσότερου αργού!

Η εμφάνιση και άμεση εκτόξευση της Γουιάνας στην αγορά πετρελαίου ήταν ταχεία και ισχυρή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η χώρα της ηπειρωτικής Καραϊβικής στο βορρά της Νοτίου Αμερικής δεν παρήγαγε ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου το 2015 και ότι το μέγεθος του πληθυσμού της μόλις αγγίζει τους 800.000 κατοίκους. Λίγοι θα στοιχημάτιζαν ότι λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν η κύρια πηγή «νέου πετρελαίου» στον κόσμο. Δεν μένει σε αυτό. Αν και ήταν μια από τις πιο φτωχές (και μάλλον άγνωστες χώρες του κόσμου) έχει μετατραπεί σε… νοτιοαμερικάνικο «εμιράτο».

Αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκε ένα νέο έργο που, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις προβλέψεις για την παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας. Μέχρι τώρα, υπήρχε η πίστη ότι το ανώτατο όριο πετρελαίου της Γουιάνας θα οριζόταν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ένα ήδη υπερβολικό νούμερο για μια χώρα του μεγέθους της και της οποίας το πετρέλαιο βρίσκεται μόνο σε εξαιρετικά βαθιά νερά. Ωστόσο, ένα νέο έργο της ExxonMobil, που ονομάζεται Hammerhead, θα μπορούσε να ωθήσει την παραγωγή σε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η ιστορία του πετρελαίου της Γουιάνας είναι απαράμιλλη στη βιομηχανία αργού πετρελαίου. Η παραγωγή αυτής της μικρής χώρας έχει σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού παρήγαγε το πρώτο της βαρέλι πετρελαίου το 2019. Έκτοτε, η κοινοπραξία με επικεφαλής την ExxonMobil συνέχισε να κάνει ανακαλύψεις στο παραγωγικό μπλοκ Stabroek, όπου οι τρέχουσες εκτιμήσεις των ανακτήσιμων πόρων ισοδύναμου πετρελαίου είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η τρίτη πλωτή μονάδα παραγωγής (FPSO), Prosperity, τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023. Τώρα, τρεις ακόμη μονάδες FPSO που έχουν ήδη εγκριθεί με συνολική δυναμικότητα 750.000 βαρελιών την ημέρα (η οποία θα προστεθεί στα 650.000 βαρέλια που ήδη παράγει η Γουιάνα). Εξαιρουμένου του νέου έργου Hammerhead, ο τρέχων αγωγός θα έχει κορυφαία παραγωγή κοντά στα 1,3 mb/d το 2028 πριν μειωθεί σε 1,1 mb/d το 2030.

«Η Γουιάνα, που οδηγείται από το μπλοκ Stabroek με επικεφαλής την ExxonMobil, έχει γίνει σημαντικός παραγωγός και οι εξερευνητές συνεχίζουν να βρίσκουν νέους πόρους στα χωρικά της ύδατα», σημειώνει η IEA στην τελευταία της έκθεση πετρελαίου. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί η Γουιάνα παράγει τόσο πολύ πετρέλαιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το μυστικό είναι η στενή συνεργασία μεταξύ της Exxon και της κυβέρνησης. Ένα από τα στοιχεία που είχε τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι ανακαλύψεις εντοπίζονται στη θάλασσα, γεγονός που επιταχύνει σημαντικά τις διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Γουιάνας, η οποία ενθαρρύνει και διευκολύνει αυτού του είδους τις εργασίες και τις επενδύσεις.

Το έργο Hammerhead θα είναι το έβδομο που θα πραγματοποιήσει η Exxon στη Γουιάνα, εάν κλείσει η έγκρισή του και επιβεβαιωθεί η ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το έργο που θα παράγει τη λιγότερη παραγωγή από όλα αυτά που έχει αναπτύξει η Exxon, με εξαίρεση το Liza 1, το πρώτο της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας πετρελαίου, το έργο θα παράγει 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό, κατ’ αρχήν, το 2029, αν όλα πάνε όπως τα προσδοκά η αμερικανική εταιρεία. Έτσι, η παραγωγή της χώρας θα φτάσει το 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα εκείνη τη χρονιά, επίπεδο παραγωγής ενός σημαντικού μέλους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) όπως π.χ. η Νιγηρία. Αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό των αναμενόμενων επιπέδων παραγωγής της χώρας για το επόμενο έτος.

Για την Exxon, η Γουιάνα έχει γίνει ένας πετρελαϊκός παράδεισος, η ταχύτερη πηγή παραγωγής αργού πετρελαίου αυτή τη στιγμή και με ένα από τα χαμηλότερα κόστη εξόρυξης στον πλανήτη, περίπου 35 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg. Με αυτά τα στοιχεία στο τραπέζι, η πρόθεση της εταιρείας πετρελαίου είναι να συνεχίσει να επενδύει όσο το δυνατόν περισσότερο στη χώρα. Κάτι που σημαίνει άνοιγμα μιας νέας περιοχής εξόρυξης κάθε 18 μήνες.

Το γεγονός ότι το τελευταίο έργο, το Hammersmith, είναι λιγότερο παραγωγικό από τα προηγούμενα πέντε, δεν σημαίνει, όπως εξηγεί η Exxon, ότι η χώρα εξαντλεί τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου της καθώς ανοίγουν νέες γεωτρήσεις.

Για την ιστορία, η Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας (αγγλικά: Co-operative Republic of Guyana‎‎, πρώην Βρετανική Γουιάνα) είναι η μόνη χώρα της Κοινοπολιτείας των Εθνών στην ηπειρωτική Νότια Αμερική. Συνορεύει ανατολικά με το Σουρινάμ, νότια με τη Βραζιλία και δυτικά με τη Βενεζουέλα, ενώ στα βόρεια σύνορά της βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Έχει έκταση 214.970 τ.χλμ. και πληθυσμό 772.975 σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Πρωτεύουσά της είναι η Τζώρτζταουν.

Με 214.970 τ.χλμ., η Γουιάνα είναι το τρίτο μικρότερο κυρίαρχο κράτος ανά περιοχή στην ηπειρωτική Νότια Αμερική μετά την Ουρουγουάη και το Σουρινάμ, και είναι επίσης το δεύτερο λιγότερο σε πληθυσμό κυρίαρχο κράτος στη Νότια Αμερική μετά το Σουρινάμ.

Η Γουιάνα είναι το μόνο έθνος της Νότιας Αμερικής στο οποίο τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα. Ωστόσο, η πλειονότητα του πληθυσμού μιλά την κρεολή της Γουιάνας, μια κρεολική γλώσσα που βασίζεται στην αγγλική γλώσσα, ως πρώτη γλώσσα. Η Γουιάνα είναι μέρος της Αγγλόφωνης Καραϊβικής. Αποτελεί μέρος της ηπειρωτικής περιοχής της Καραϊβικής διατηρώντας ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με άλλες χώρες της Καραϊβικής, καθώς και την έδρα της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM). Είναι από τις μόνες κατοικουμενες περιοχές στη Νότια Αμερική (συν τα νησιά Φώκλαντ) όπου η πρώτη γλώσσα δεν είναι τα ισπανικά ή τα πορτογαλικά.

Η χώρα ήταν μέχρι το 1966 αγγλική αποικία. Από το 1970 είναι μέρος της Κοινοπολιτείας.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024