Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πώς παρακάμπτει τις κυρώσεις

Ρωσία: Πώς παρακάμπτει τις κυρώσεις

Η Ρωσία εξασφαλίζει τεχνολογία παραγωγής απαραίτητη για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της

Παρά την εκστρατεία της Δύσης να αποκόψει μέσω κυρώσεων την πολεμική οικονομία της Μόσχας από τον απαραίτητο εξοπλισμό, ένα δίκτυο σκοτεινών εταιρειών βοηθά τη Ρωσία να εξασφαλίσει βασική τεχνολογία, ανέφερε δεξαμενή σκέψης.

Η Ρωσία ψάχνει στην Κίνα για μεταχειρισμένες μηχανές χρησιμοποιώντας σκιώδη δίκτυα αγοραστών, καθώς το Κρεμλίνο παλεύει να εξασφαλίσει ζωτικό εξοπλισμό για να αυξήσει την παραγωγή όπλων.

Η μυστική στρατηγική της Μόσχας για την απόκτηση μηχανημάτων ακριβείας, που αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές, επιχειρεί να παρακάμψει τις ολοένα και πιο περιοριστικές δυτικές κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που στοχεύουν στην ανάσχεση της παραγωγής κρίσιμων υλικών για την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Αγοράζοντας μεταχειρισμένα

Οι δραστηριότητες, που εκτελούνται μέσω δικτύων αδιαφανών εταιρειών, αξιοποιούν ένα απόθεμα παλαιότερων μηχανών υψηλής τεχνολογίας κατασκευασμένες από δυτικές εταιρείες που παραμένουν στην Κίνα μετά από δεκαετίες σε τοπικά εργοστάσια.

Οι κατασκευαστές όπλων στη Ρωσία μπόρεσαν να προμηθευτούν εργαλεία υψηλής ακρίβειας δυτικής κατασκευής αγοράζοντας μεταχειρισμένες εργαλειομηχανές

Το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (CADS), μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον που προσδιόρισε το σκιώδες εμπόριο, είπε ότι οι περίπλοκες κυρώσεις υποδηλώνουν ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για παραγωγή εργαλείων υψηλής ακρίβειας  ήταν πιθανώς «υπερβολικοί».

Σύμφωνα με το CADS, οι κατασκευαστές όπλων στη Ρωσία μπόρεσαν να προμηθευτούν εργαλεία υψηλής ακρίβειας δυτικής κατασκευής αγοράζοντας μεταχειρισμένες εργαλειομηχανές από  χώρες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με το Κρεμλίνο, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Τουρκία, αναφέρει το Business Insider.

Διευκολύνσεις μεταξύ «φίλων»

Συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές δεν είναι ούτε η προέλευση ούτε ο προορισμός των εμπορευμάτων, αλλά διευκολύνουν την αποστολή τους.

«Οι εταιρείες και τα άτομα σε αυτές τις δικαιοδοσίες ενεργούν ως μεσίτες, προμηθεύοντας [ξένης παραγωγής εργαλειομηχανές CNC] όχι μόνο σε ρώσους εργολάβους αμυντικής βιομηχανίας αλλά και σε ρωσικές θυγατρικές ξένων εταιρειών εργαλειομηχανών που φέρεται να αποχώρησαν από τη Ρωσία μετά τον Φεβρουάριο του 2022», έγραψε ο αναλυτής Αλ Μάγκαρντ.

Ενώ τα μεταχειρισμένα CNC, δηλαδή εργαλειομηχανές υπολογιστικού αριθμητικού ελέγχου (CNC) μπορεί να μην είναι τόσο εξελιγμένα όσο τα τρέχοντα μοντέλα, είναι αρκετά για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις στρατιωτικές ανάγκες της Μόσχας, είπε ο Μάγκαρντ .

Τα εργαλεία CNC είναι απαραίτητα για την αμυντική βιομηχανική εργασία, επειδή επιτρέπουν αυτοματοποιημένο χειρισμό και κατεργασία μετάλλων με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα.

Σκιώδες δίκτυο

Ένα δίκτυο προμηθευτών, που προσδιορίστηκε από το CADS και επαληθεύτηκε από τους Financial Times, βασίζεται σε μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα που ονομάζεται AMG, που οι ΗΠΑ έθεσαν υπό κυρώσεις πέρυσι.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η AMG αύξησε τις εισαγωγές εργαλείων που κατασκευάζονται από την ιαπωνική Tsugami, που πουλάει νόμιμα στην Κίνα. Το 2023, περισσότερο από το 60% πωλήσεων της ήταν εκεί.

Δημόσιες εγγραφές δείχνουν ότι η AMG έχει συνάψει συμβόλαια για την απόκτηση εργαλειομηχανών για την Kometa, μια εταιρεία που αναπτύσσει οπλικά συστήματα για τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε καταλόγους κυρώσεων.

Ο πρώτος προμηθευτής Amegino με έδρα τα ΗΑΕ έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ιδιοκτήτης είναι ο Αντρέι Μιρόνοφ, σύμφωνα με την Diligencia, μια εταιρεία εταιρικών πληροφοριών, για τον οποίο δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Απάτες

Η δεύτερη είναι η ELE Technology, η οποία ψευδώς παρουσιάζεται ως «τμήμα της Gray Machinery Company», ενός διανομέα εργαλειομηχανών στις ΗΠΑ.

Ο ιστότοπος της ELE – ο οποίος φαίνεται να έχει αντιγραφεί από τον πραγματικό ιστότοπο της Grey Machinery. Ο ιστότοπος ισχυρίζεται ότι ο Γκλεν και Τζάρεντ Γκρέι, δύο γνωστοί έμποροι μηχανών CNC στις ΗΠΑ, είναι μέλη της ομάδας τους. Αλλά η ELE βασίζεται στην πραγματικότητα 7.800 μίλια μακριά στο Shenzhen της Κίνας. Ο Γκλεν Γκρέι, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στον ιστότοπο ELE, είπε στους FT ότι δεν γνώριζε τίποτα για την εταιρεία.

Οι εγγραφές ιστοτόπων και το παλιό διαφημιστικό υλικό υποδηλώνουν ότι η ELE διευθύνεται από έναν Κινέζο έμπορο ηλεκτρονικών ειδών που ονομάζεται Μπένσον Ζενγκ.

Οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετικούς ρόλους, αλλά συνεργάζονται. Η Amegino είναι μεσίτης, που αναθέτει σε Κινέζους προμηθευτές όπως η ELE να βρουν και να αποστείλουν αγαθά στη Ρωσία από την Κίνα.

Τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι μια άλλη ρωσική εταιρεία, η UMIC, έχει προμηθεύσει 2,9 εκατομμύρια δολάρια εργαλειομηχανών και ανταλλακτικών που κατασκευάζονται σε χώρες όπως, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο εξοπλισμός αποστελλόταν από την Κίνα και αγοράστηκε σε γιουάν μέσω εμπορικών εταίρων με έδρα την Κίνα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024