Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
NASA: Ψυχεδελικό animation πετά στους «Στύλους της Δημιουργίας»

NASA: Ψυχεδελικό animation πετά στους «Στύλους της Δημιουργίας»

To διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb προσέφερε νέες εικόνες του απέραντου σύννεφου μέσα στο οποίο γεννιούνται νέα άστρα.

Μια από τις διασημότερες εικόνες που έχει τραβήξει ποτέ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οι Στύλοι της Δημιουργίας, μια σειρά από πελώρια νέφη αερίου και σκόνης που απαθανατίστηκαν το 1995, συνεπαίρνει τη φαντασία του κοινού και των αστρονόμων με την αιθέρια ομορφιά της.

Τώρα, η NASA επιστρέφει στο κοσμικό αξιοθέατο με ένα τρισδιάστατο animation που συνδυάζει παρατηρήσεις του Hubble στο ορατό φάσμα με εικόνες από το νεότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Η υπέρυθρη όρασή του διαπερνά τα πέπλα αερίου για να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω τους.

Το Hubble και το James Webb βλέπουν διαφορετικά μήκη κύματος και αποκαλύπτουν διαφορετικές λεπτομέρειες [Greg Bacon, Ralf Crawford, Joseph DePasquale, Leah Hustak, Christian Nieves, Joseph Olmsted, Alyssa Pagan, and Frank Summers (STScI), NASA’s Universe of Learning]

Οι τέσσερις Στύλοι της Δημιουργίας, οι οποίοι βρίσκονται στην καρδιά του Νεφελώματος του Αετού, περίπου 7.000 έτη φωτός από τη Γη,  αποτελούνται κυρίως από σκόνη και ψυχρό μοριακό υδρογόνο, το υλικό από το οποίο σχηματίζονται τα άστρα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία νεογέννητων άστρων έχει σκάψει κοιλότητες μέσα στα απέραντα σύννεφα, ενώ δομές σε σχήμα δακτύλων, μεγαλύτερες από το Ηλιακό Σύστημα, προεξέχουν προς τα πάνω. Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους «στύλους» έχει ύψος 3 έτη φωτός, περίπου όσο τα τρία τέταρτα της απόστασης του Ήλιου από το πλησιέστερο άλλο άστρο.

Το βίντεο δεν βασίστηκε σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις αλλά σε δεδομένα από μελέτη με επικεφαλής την Άνα ΜακΛίοντ του Πανεπιστημίου του Ντέραμ στη Βρετανία.

Εκτός από το animation, η NASA προσφέρει επίσης το τρισδιάστατο μοντέλο των Στύλων για όποιον ενδιαφέρεται να το τυπώσει με εκτυπωτή 3D.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024